Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Платерина плакия по Варненски


Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия, но основата е същата. Макар, че вече мина една година, от както тя напусна този свят, все още изваждаме от тефтерите й по някоя вкусна рецепта - от тези типично българските, с повече запръжка, с повече мазнина, силно запечени. Ще продължа да записвам, докъдето може, рецептите останали от нея. Сигурна съм, че който обича старите гозби ще ги оцени подобаващо. Споменете я с добра дума (б.р - Инна).


Тази рибка може да се яде се и топла и студена. Еднакво вкусна е! Тук на морето, вместо шаран, на Никулден хапваме морска риба. На нашата трапеза слагаме няколко вида риба, като едната е плакия. Ако нямате платерина можете да използвате кефал, лихмус, илария, лефер или паламуд.

Начин на приготвяне:
Две, три средно големи риби, според тавичката, добре изчистена, леко осолена, наръсена с черен пипер и лимон. Правят се няколко перпендикулярни рязвания и се нарежда в тавичката.

Задушават се в тиган с 5 супени лъжици олио (или зехтин при наличност) 4 глави лук, нарязан на четвърт месеци по на едро, два моркова на колелца, четвърт глава целина на кубчета.
След омекването на зеленчуците в същия тиган се запражва половин супена лъжица брашно, лъжичка червен пипер. Прибавят се 4 домата нарязани на кубчета, чаена чаша бяло вино и още една чаша вода, като се оставя да поври 10-15 минути с няколко зърна бахар, лист дафинов лист, девисил, щипка захар, сол на вкус и зърна черен пипер.

Нарязват се на шайби 2-3 кисели краставички и се нареждат около рибата в тавичката. Залива се със соса докато е горещ. Пече се в загрята фурна на 180-200 градуса за 40-45 минути.

Да ви е сладко!
Любен Попов

(б.р - Инна)- Оставям думата "пража", която в оригинал ми е записал, а и използва, защото тя си е много автентична дума във варненския край, при по старото поколение. Всъщност преди години бях открила една стара готварска книга във Варна, в който думата пража, пражене, бе записана на много места.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Паламуд плакия по варненски
· Обредна пита за Никулден
· Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Долма по иракска рецепта
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Постни банички с праз и маслини
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Тархана чорба
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
Вторник
26
Септември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Супа от коприва
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си...
Крем супа от картофи
Картофената крем супа е нещо на вид изключително просто, даже сякаш незаслужаващо внимание. Но опиташ...
Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
Пъстърва със салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи - всичко САМО в тиган. Тази риба има много крехка...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Кюфтета от тиквички
Кюфтенцата от тиквички са една често приготвяна рецепта от домакинствата. И като такава може да се срещне...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Аранчини - италиански оризови топки
Симпатичните аранчини са много характерни за сицилианската кухня. Оризовите топки се пълнят с различни...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Вегетариански дюнер
Ако са ви останали от кюфтенцата с булгур, просо и елда, ви предлагам една лесна идея как да ги оползотворите....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook