Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Платерина плакия по Варненски


Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия, но основата е същата. Макар, че вече мина една година, от както тя напусна този свят, все още изваждаме от тефтерите й по някоя вкусна рецепта - от тези типично българските, с повече запръжка, с повече мазнина, силно запечени. Ще продължа да записвам, докъдето може, рецептите останали от нея. Сигурна съм, че който обича старите гозби ще ги оцени подобаващо. Споменете я с добра дума (б.р - Инна).


Тази рибка може да се яде се и топла и студена. Еднакво вкусна е! Тук на морето, вместо шаран, на Никулден хапваме морска риба. На нашата трапеза слагаме няколко вида риба, като едната е плакия. Ако нямате платерина можете да използвате кефал, лихмус, илария, лефер или паламуд.

Начин на приготвяне:
Две, три средно големи риби, според тавичката, добре изчистена, леко осолена, наръсена с черен пипер и лимон. Правят се няколко перпендикулярни рязвания и се нарежда в тавичката.

Задушават се в тиган с 5 супени лъжици олио (или зехтин при наличност) 4 глави лук, нарязан на четвърт месеци по на едро, два моркова на колелца, четвърт глава целина на кубчета.
След омекването на зеленчуците в същия тиган се запражва половин супена лъжица брашно, лъжичка червен пипер. Прибавят се 4 домата нарязани на кубчета, чаена чаша бяло вино и още една чаша вода, като се оставя да поври 10-15 минути с няколко зърна бахар, лист дафинов лист, девисил, щипка захар, сол на вкус и зърна черен пипер.

Нарязват се на шайби 2-3 кисели краставички и се нареждат около рибата в тавичката. Залива се със соса докато е горещ. Пече се в загрята фурна на 180-200 градуса за 40-45 минути.

Да ви е сладко!
Любен Попов

(б.р - Инна)- Оставям думата "пража", която в оригинал ми е записал, а и използва, защото тя си е много автентична дума във варненския край, при по старото поколение. Всъщност преди години бях открила една стара готварска книга във Варна, в който думата пража, пражене, бе записана на много места.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Паламуд плакия по варненски
· Обредна пита за Никулден
· Курбан шаран
· Пица от лимец с риба и каперси
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Рибата в детското меню
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Боб чорба по манастирски
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Вторник
3
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Календар на сезонните плодове
Най-качествени, полезни и изгодни са плодовете в сезона си. А ето и кой плод, в кой месец, е най-изгоден...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
За тази вкусна есенна салата ни е нужно: 450 г праз 2 пипера - червени 2 с.л зехтин 1 с.л бял...
Хелоуин: Отрязани пръсти
Тези зловещи отрязани пръсти увити в бинт са просто дебърцини с кетчуп и арабска питка. Ефектно и лесно. Нужно...
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Вегетариански (постен) бъргър
Момчетата обичат бъргъри. И макар моето да не консумира тази храна особено често, все пак си е част от...
Баница с праз, гъби и амарант
По време на пости или в предколедния сезон търсим всякакви алтернативи на вкусни ястия. Баниците са едни...
Талятеле ала Зингара
Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след...
Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да...
Тиквички с бирена панировка
Тиквичките са едни от най-често приготвяните зеленчуци през лятото. Ако имате собствено дворче и сеете...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
На Петковден (14 октомври) по традиция на българската маса присъстват ястията с праз. В миналото овчарите...
Как да: Почистим череши/вишни от костилки
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като...
Сладко от вишни
Обичам вишни. Даже и сега, като си помисля за тях, усещам как стипчивата им сладост и киселина стига...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook