Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Платерина плакия по Варненски


Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия, но основата е същата. Макар, че вече мина една година, от както тя напусна този свят, все още изваждаме от тефтерите й по някоя вкусна рецепта - от тези типично българските, с повече запръжка, с повече мазнина, силно запечени. Ще продължа да записвам, докъдето може, рецептите останали от нея. Сигурна съм, че който обича старите гозби ще ги оцени подобаващо. Споменете я с добра дума (б.р - Инна).


Тази рибка може да се яде се и топла и студена. Еднакво вкусна е! Тук на морето, вместо шаран, на Никулден хапваме морска риба. На нашата трапеза слагаме няколко вида риба, като едната е плакия. Ако нямате платерина можете да използвате кефал, лихмус, илария, лефер или паламуд.

Начин на приготвяне:
Две, три средно големи риби, според тавичката, добре изчистена, леко осолена, наръсена с черен пипер и лимон. Правят се няколко перпендикулярни рязвания и се нарежда в тавичката.

Задушават се в тиган с 5 супени лъжици олио (или зехтин при наличност) 4 глави лук, нарязан на четвърт месеци по на едро, два моркова на колелца, четвърт глава целина на кубчета.
След омекването на зеленчуците в същия тиган се запражва половин супена лъжица брашно, лъжичка червен пипер. Прибавят се 4 домата нарязани на кубчета, чаена чаша бяло вино и още една чаша вода, като се оставя да поври 10-15 минути с няколко зърна бахар, лист дафинов лист, девисил, щипка захар, сол на вкус и зърна черен пипер.

Нарязват се на шайби 2-3 кисели краставички и се нареждат около рибата в тавичката. Залива се със соса докато е горещ. Пече се в загрята фурна на 180-200 градуса за 40-45 минути.

Да ви е сладко!
Любен Попов

(б.р - Инна)- Оставям думата "пража", която в оригинал ми е записал, а и използва, защото тя си е много автентична дума във варненския край, при по старото поколение. Всъщност преди години бях открила една стара готварска книга във Варна, в който думата пража, пражене, бе записана на много места.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Паламуд плакия по варненски
· Обредна пита за Никулден
· Курбан шаран
· Пица от лимец с риба и каперси
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Рибата в детското меню
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Боб чорба по манастирски
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Четвъртък
6
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Домашната торта на баба
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Пилешки жулиени върху картофена палачинка
Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво...
За тиквичките с любов - II
В нашия дом Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Крем супа с праз
Една прекрасна супа подходяща за хладните есенни дни 3-4 стръка праз 50 гр масло 2 с.л зехтин 2...
Бърза авокадо паста
Обожавам паста - всякакви видове и всякакви сосове. Понякога времето не стига за разточително готвене....
Постен дип с авокадо и тахан
Като веднъж минала през Коледните пости мога да кажа, че закуската е слабото място на постите. Толкова...
Обредна пита за Никулден
В Интернет пространството срещам пити за Никулден, в чиито състав има яйца, прясно, кисело мляко. Никулден...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook