Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Никулденски шаран със сини сливи



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Едно предложение за празника на Свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът.

шаран 2.5 - 3 кг - изчистен
1 праз лук
2-3 глави кромид лук
1 лимон- без кора, нарязан на кубчета
5-6 сухи сини сливи
50 стафиди
10 лъжици полусварено жито
50 г. печени орехи
1 с.л. червен пипер
1 с.л. девисил
1 к.ч бяло вино /или вода/
дафинов лист
няколко зърна бахар
чер пипер и сол на вкус
1 к.ч олио


Натриваме добре шарана със сол и черен пипер, в коремчето слагаме дафинов лист, бахар и резенчета лимон - така оставяме за няколко часа на хладно, като после махаме подправките.

За плънката накисвам сините сливи и стафидите в 1 к.ч бяло вино или вода за около 30 минути.

Празът и лукът се нарязват на едро и се задушават в мазнината, посоляваме и когато омекнат добавяме стафидите и сините сливи нарязани на едро, лимонът, житото и подправките.

Варим за няколко минути на слаб огън и добавяме запечените орехи.

С така получената плънка, пълним шарана и го зашиваме. Поставяме го в тава обилно намазана с олио.

Печем на умерена фурна около 150 градуса за 40-50 минути.

Ако искате можете да го завиете в тесто, като използвате 500 грама готово тесто за пица.
Коментари
2010-12-30 #1
aleksandar
това е рецепта коята е много вкусна шаран по френски ето и рецептата


Продукти
1500 гр шаран
200 гр ориз
50 гр стафиди
100 гр лук кромид стар
40 гр галета
20 гр захар
1 вр. магданоз пресен
1 ч.л. сол
1/2 бр. лимон
1/2 пак. канела на прах
20 мл олио

Изтегли късметче от баницата
Приготвяне
1.Шаранът се почиства, измива и посолява
2.Приготвя се плънка, като се загрее олиото и се прибавят лука и магданоза, нарязани наситно
3.Добавя се галетата и се бърка непрекъснато до сгъстяване
4.Прибавя се почистеният и измит ориз, стафидите, канелата и захарта
5.С тази плънка се пълни шарана, рибата се зашива с конец, който предварително е бил потопен в гореща вода
6.Шаранът се слага в тава, намазана с масло, поръсена с лук, малко магданоз и сол
7.Покрива се с кръгчета домати
Поднася се, украсен с магданоз и лимон.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Мармалад асорти
· Сладко от сини сливи
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Паламуд плакия по варненски
· Платерина плакия по Варненски
· Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· Полезните морски дарове
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Пълнено пиле с кестени
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Долма по иракска рецепта
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Сряда
21
Май 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
Червената леща е източник на белтъчини. В нея се съдържа много желязо, което я прави добър избор за бременни,...
Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Предлагам ви една лесна рецепта за вкусно и ароматно ястие с индийски привкус, към който ще ни отдведат...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Хелоуин: Отрязани пръсти
Тези зловещи отрязани пръсти увити в бинт са просто дебърцини с кетчуп и арабска питка. Ефектно и лесно. Нужно...
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook