Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Спагети по "китайски"


Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя е различна. Имат близо над 30 техники за приготвяне на храна!

Имаше време, когато имах контакти с няколко собственици на китайски заведения в България. Няколко пъти, съвсем случайно, съм присъствала на моменти, в които се хранят китайците. Нито веднъж не съм видяла да ядат това, което сервират в заведенията си. Една купа, пълна с лепкав ориз, няколко парченца зеленчук и малко пилешко. Като месото е буквално 2-3 парченца. Всеизвестен факт е, че ястията сервирани в китайските ресторанти, са побългарени. Това, което ще предложа днес, също.
половин пакет спагети
1 малка тиквичка
1 морков
200 гр пилешко месо.
олио
2-3 гъби печурки
соев сос
оризов оцет
китайска подправка

В китайската подправка, която аз ползвам има: звездовиден анасон, резене, карамфил, сечуански пипер, чесън, мисля и джинджифил.

Спагетите, които използвам са обикновени, пшенични. Като за италианска кухня, но ако желаете използвайте оризови. Сварявам ги според описанието на опаковката.

Морковите, тиквичките и гъбите нарязваме на лентички. Тук е важно: голям, дълбок, чугунен тиган, неголямо количество продукт в него и силен огън.
Пилешкото месо (за предпочитане да е от гърди), нарязваме на ивици. Мариноваме с малко соев сос, оризов оцет (същият, който ползваме и за суши) и китайска подправка. Оставяме така за 30 минути.

В дълбок тиган, запържваме до побеляване пилешкото месо и го изваждаме. Задушаваме гъбките и също изваждаме от тигана. Добавяме малко мазнина в съда и изсипваме морковите. Запържваме за 4-5 минути и добавяме тиквичките - целта е зеленчукът да остане леко хрупкав. Връщаме гъбите и пилешкото. Разбъркваме и добавяме изцедените спагети. Добавяме още 2 с.л соев сос, 3 с.л вода, китайска подправка на вкус. Разбъркваме няколко пъти добре.

И както се казва на китайски : Чу нин хао уейкъо! (Добър апетит! - поне Google така казва.)


Коментари
2013-04-03 #3
KEPETO
И не само по китайски!
2011-08-22 #2
Лоеа
Не знам пробвали ли сте оризово фиде (прилича на плоски спагети). Невероятно е, супер крехко и много по-здравословно от обикновените италиански видове. Откакто го пробвахме не искаме да чуваме за други спагети.
2011-05-30 #1
lililazarova
страхотна рецепта ще я опитам сигувна съм че ще е много вкусна
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Ginataang monggo - филипински десерт
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Аранчини - италиански оризови топки
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пикантни чили догс
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Понеделник
27
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Галет със смокини
Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В Египет я смятали за плод, носещ...
Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Когато избирате зелени аспержи - гледайте да са със затворени съцветия в горната част, разбира се - свежи....
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Сладка тиква "Баба Елена"
Насред пъстроцветния, уханен, хладен, почти носталгичен сезон на тиквите, заповядайте предложението ми...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Аранчини - италиански оризови топки
Симпатичните аранчини са много характерни за сицилианската кухня. Оризовите топки се пълнят с различни...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Козунак + козуначени кифлички
Никога, ама никога, не помня у дома да се е правил козунак. Даже и баба не се досещам да е месила козунаци....
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Пилешки жулиени върху картофена палачинка
Всеки нормален човек след работа се чувства леко уморен. Ако няма нещо за хапване от предишния ден, трескаво...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook