Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пилаф "Трите зърна"



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира посвоему, затова ще срещнете много разновидности на основната рецепта за пилаф. Общото между всички е, че се прави с ориз ( или друго зърно ), който се задушава на бавен огън с масло и накрая задължително се запарва поне 10 минути. Оттам нататък – добавките му са според вкуса – може с фиде, с булгур, с патладжан, кайма – оризът търпи всичко.

Аз сложих в моя пилаф, освен ориз, още булгур и нахут, затова го кръстих „Трите зърна”. Имах и праз и така може би побългарих ястието, но нима в това има нещо лошо?



Рецептата е подходяща за гарнитура, но и за основно ястие, а ако постите в момента – заменете кравето масло с растително по свой вкус.

Още две думи и за ориза – за тази рецепта подходящи сортове са балдо или камолино – кръгли зърна, които са по-устойчиви на варенето. Нахутът, оризът и булгурът имат различно време на сваряване и трябва да предвидите това.

Пилафът трябва да е лепкав, защото по традиция се е яде с ръце. Но ако си държите оризът да не се слепва, както и аз, ( не трябва и да разбърквате при готвенето ), можете да ползвате и дългозърнест, но предвидете по- кратко време за варене. Съответно, ако държите ястието да е по- здравословно, можете да сложите и кафяв ориз, който е далеч по- полезен. Неговото време за варене е по- дълго от всеки сорт бял ориз.

Нахута накиснах предната вечер в студена вода. Сложете му достатъчно вода за накисване, защото увеличава обема си 3 пъти.

1 к. ч. ориз ( балдо )
1 к. ч. булгур
1 ч. ч. накиснат нахут или от консерва
ок 150 гр. праз
200 гр домати от консерва
150 гр масло
Черен пипер, сол
Подправки по вкуса

Приготовление:

Измиваме много добре ориза под течаща вода, докато не започне да пуска бистра водичка. Измиваме и булгура по същия начин. Така пада излишното нишесте и те няма да се разкашкват.

На не много силен огън разтопяваме маслото и леко запържваме праза под капак.

Слагаме нахута и заливаме с вода, колкото да го покрие.

Като заври, добавяме ориза и булгура и доливаме с гореща вода. Подправяме със сол и черен пипер, тук е моментът и да се сложат подправките. Разбъркваме.

Намаляваме огъня дотам, че да не се появяват балончета.

Покриваме с капак тенеджерата и оставяме за 10- 15 мин.

Ако видите, че водата свършва, разтръскайте хубаво тенджерата, за да се смесят отново и долейте по малко гореща вода.

Добавяме доматите и поклащаме тенджерата, за да се разбърка.

Когато сметнете, че ястието е почти готово, изключете котлона и отстранете тенджерата. Захлупете плътно, някои дори покриват съда с пилаф с кърпа, и го оставете поне 10 минути на спокойствие. Той ще изпръхне и ще е далеч по- вкусен.

Гарнирах моя пилаф с пръчици препечен с масло хляб и свежа краставица за контраст на богатия вкус.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ориз с гъби кладница
· Ориз - за гарнитура
· Печени зеленчуци на грил
· 2000-годишната римска баня Basilica Therma, известна като „Дъщерята на краля“ в Турция (снимки)
· Долма по иракска рецепта
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Вегетариански (постен) бъргър
· Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
· Хумус с цвекло
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Постни лозови сарми с булгур
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Събота
19
Юли 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Постна лазаня с тиквички и броколи
Здравей Цвети! Идвам на помощ с една зеленчукова лазаня. Казвам се Анелия и съм от София. Вегетарианка...
Патладжанът – историята на един плод
Родом от региона на Индия, култивиран преди около 4000 години, днес патладжанът е разпространен в почти...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Родопска яхния с овнешко
Родопската яхния с овнешко е характерна рецепта за Петковден 500 г овнешко 1 глава лук 1/4 ч.ч. ориз 500...
Сладко от боровинки
Моят личен опит със сладко от боровинки и това как направих едно по-нискокалорично такова, използвайки...
Бурито с телешко и червен боб
Тортилите за бурито можете да купите oт по-големите магазини. Приличат малко на питките за дюнер, но...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
Пръчици от тиквички със сусам
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. Днес предлагам една идея за тиквички, които ги прави...
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Кулинарната традиция на глинените съдове
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично...
Крем от авокадо и банан
Времето за приготвяне на този лек крем е около 30 минути (15 мин. подготовка + приготвяне , 15 мин. престояване...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Захранване на бебето
Когато настъпи момента да захраните бебето, (около 5-6 месец) а и малко преди това, изниква въпроса домашно...
Постни мъфини с локум
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Отново съм аз, вашата читателка Ивелина Петрова, от град Варна. Сега Ви...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Свежа лятна напитка с праскови и босилек
Кой да предположи, че босилекът, освен основна съставка на любимото ни песто „Дженовезе“ и неизменна...
Вегетариански дюнер
Ако са ви останали от кюфтенцата с булгур, просо и елда, ви предлагам една лесна идея как да ги оползотворите....
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Сладкиш със сини сливи
През този сезон плодовете са в изобилие, а ето че дойде ред и на сините сливи. Рядко приготвям сладкиши,...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook