Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пилаф "Трите зърна"



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира посвоему, затова ще срещнете много разновидности на основната рецепта за пилаф. Общото между всички е, че се прави с ориз ( или друго зърно ), който се задушава на бавен огън с масло и накрая задължително се запарва поне 10 минути. Оттам нататък – добавките му са според вкуса – може с фиде, с булгур, с патладжан, кайма – оризът търпи всичко.

Аз сложих в моя пилаф, освен ориз, още булгур и нахут, затова го кръстих „Трите зърна”. Имах и праз и така може би побългарих ястието, но нима в това има нещо лошо?



Рецептата е подходяща за гарнитура, но и за основно ястие, а ако постите в момента – заменете кравето масло с растително по свой вкус.

Още две думи и за ориза – за тази рецепта подходящи сортове са балдо или камолино – кръгли зърна, които са по-устойчиви на варенето. Нахутът, оризът и булгурът имат различно време на сваряване и трябва да предвидите това.

Пилафът трябва да е лепкав, защото по традиция се е яде с ръце. Но ако си държите оризът да не се слепва, както и аз, ( не трябва и да разбърквате при готвенето ), можете да ползвате и дългозърнест, но предвидете по- кратко време за варене. Съответно, ако държите ястието да е по- здравословно, можете да сложите и кафяв ориз, който е далеч по- полезен. Неговото време за варене е по- дълго от всеки сорт бял ориз.

Нахута накиснах предната вечер в студена вода. Сложете му достатъчно вода за накисване, защото увеличава обема си 3 пъти.

1 к. ч. ориз ( балдо )
1 к. ч. булгур
1 ч. ч. накиснат нахут или от консерва
ок 150 гр. праз
200 гр домати от консерва
150 гр масло
Черен пипер, сол
Подправки по вкуса

Приготовление:

Измиваме много добре ориза под течаща вода, докато не започне да пуска бистра водичка. Измиваме и булгура по същия начин. Така пада излишното нишесте и те няма да се разкашкват.

На не много силен огън разтопяваме маслото и леко запържваме праза под капак.

Слагаме нахута и заливаме с вода, колкото да го покрие.

Като заври, добавяме ориза и булгура и доливаме с гореща вода. Подправяме със сол и черен пипер, тук е моментът и да се сложат подправките. Разбъркваме.

Намаляваме огъня дотам, че да не се появяват балончета.

Покриваме с капак тенеджерата и оставяме за 10- 15 мин.

Ако видите, че водата свършва, разтръскайте хубаво тенджерата, за да се смесят отново и долейте по малко гореща вода.

Добавяме доматите и поклащаме тенджерата, за да се разбърка.

Когато сметнете, че ястието е почти готово, изключете котлона и отстранете тенджерата. Захлупете плътно, някои дори покриват съда с пилаф с кърпа, и го оставете поне 10 минути на спокойствие. Той ще изпръхне и ще е далеч по- вкусен.

Гарнирах моя пилаф с пръчици препечен с масло хляб и свежа краставица за контраст на богатия вкус.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ориз с гъби кладница
· Ориз - за гарнитура
· Печени зеленчуци на грил
· Долма по иракска рецепта
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Вегетариански (постен) бъргър
· Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
· Хумус с цвекло
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Постни лозови сарми с булгур
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
Вторник
31
Януари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Кекс със сладко
Опитайте тази изключително лесна рецепта за кекс. В нея няма нито яйца, нито мляко, така че е подходяща...
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Маринован джинджифил
Маринованият джинджифил, така, както уасаби, е чест спътник на сушито. Той се сервира между отделните...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Ориз - за гарнитура
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика...
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Пица от лимец с риба и каперси
Под поста ми за патладжанчетата с киноа една мила дама на име Анета ми предложи да опитам пица от лимец...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Бурито с телешко и червен боб
Тортилите за бурито можете да купите oт по-големите магазини. Приличат малко на питките за дюнер, но...
Суровоядска разядка със сушени кайсии
Тази разядка е съвсем простичка за изпълнение, но е идеална гарнитура или сос към много ястия. Веган,...
Елда с кестени
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна...
Пълнени тиквички с кайма и ориз
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам...
Постна майонеза
Тази рецепта правя и записвам специално за Гени. Нейното детенце има алергия към яйца. Предложих й, освен...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Курбан от овче месо
500-600 г овнешко 1 глава лук 1 морков 1 домат целина, магданоз черен пипер 2 л вода,сол Месото...
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
Крем супа с праз
Една прекрасна супа подходяща за хладните есенни дни 3-4 стръка праз 50 гр масло 2 с.л зехтин 2...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook