Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята


Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем?
И аз съм се чудела дълго над тези въпроси и в началото на кулинарните ми опити, откровено казано не бях никак наясно. Мисля, че това е полезна информация и затова събрах основните видове материали на съдове, които се използват в топлинната обработка в домакинството. Всеки със своите предимства и недостатъци.



Алуминиевите съдове
Американската медицинска асоциация не счита алуминия за токсичен метал. Разбира се, при готвене в такива съдове, в храната попада частици алуминии, но трябва да знаем, че той попада в организма ни заедно и с растения и храни, които консумираме. Накратко - той ни е постоянен спътник. Все пак, алуминия не е подходящ за постоянно съхранение на храни и напитки, тъй като усвояването му в организма е значително ограничено, поради образуването на неразтворими алуминиево-фосфати съединения. Ако имате възможност избягвайте използването на алуминиеви съдове за кисели или съдържащи соли продукти и след като сготвите в тях прехвърлете яденето в стъклен или порцеланов съд.
Алуминиевите съдове са фаворити в готварските съдове защото загряват бързо, не загарят и цената им не е много висока. За съжаление, сравнително лесно се деформират.

Медни съдове
Като цяло не се препоръчват при топлинна обработка. Ако се използват те трябва задължително да бъдат калайдисани. При много високи температури обаче, калаят започва да се топи – в случая в храната. Бързо се нагряват, за съжаление и лесно изкривяват, но могат да се използват при варене и задушаване.

Емайлирани съдове
В основата си те са стоманени, железни, чугунени, като отгоре имат емайлово покритие, не позволяващо основния метал да влиза в контакт с храната, а от тук и отделяйки се и в организма. При рязка смяна на температурата от топло-студено или удари обаче, емайлово покритие лесно се начупва и напуква. Важно условие е съдовете да са здрави, не ползвайте емайлирани съдове с напукан или липсващ емайл.

Чугуненият съд е практически вечен
Чугунени съдове
Солидни и тежки, чугунените съдове правят храната страхотна, поради равномерното отдаване на топлина. В миналото по-голяма част от тях нямаха покритие - задържайки миризмата на ястията и правейки ги трудоемки за почистване. Днес на пазара се намират такива с металокерамично или незалепващо покритие, правейки тези съдове универсални. По вкус, храната приготвена в чугунени съдове се доближава на тази в глинени такива. Чугунения съд не се изкривява и е практически вечен. Тежината, трудоемкостта при миенето му обаче, отказват бързо ползвателите му.

Съдове с "тефлоново"- незагарящо покритие
Всички анти-загарящи покрития (с изключение на титановото) са създадени на основата на съединенията на флуорвъглеводорода и са получили названието тефлонови. Все още няма доказателства дали тефлоновото покритие вреди по някакъв начин на организма, но все пак ако незалепващия ви тиган се е надраскал и захабил, по добре да го изхвърлите. Това, че храната не залепва при готвене, го прави предпочитан в днешно време от много домакинства. За съжаление, той не е подходящ при много високи температури . Избирайте по дебели съдове - защото тефлона се изкривява лесно.


Двойното дъно запазва по-дълго топлината
Стоманени съдове

Сама по себе стоманата е лош проводник на топлина, така че най-често към стоманените съдове има добавен алуминии или мед. Всъщност това е основното им предимство, тъй като тези метали се ползват за двойното дъно, което имат този тип съдове. С тези допълнителни слоеве, ястието не загаря а съдът запазва топлината дълго. Избирайте съдове с по дебели дъно и стени - ще ви се отблагодарят с дълъг живот.
На пазара се срещат изделия, покрити само отгоре с неръждавейка, а всъщност са от евтина черна стомана. Бъдете внимателни, когато горният слой се изтърка - такъв съд става опасен. Черната стомана не е предназначена за непосредствен контакт с храната.


Глинени съдове
Определено всеки ще преклони глава пред вкусния гювеч. Имайте предвид обаче, че тези съдове трябва да са добре гледжосани. Освен това в тях трябва само саприготвяме храната, а не да съхраняваме - защото покритието им също отделя в минимално количество олово. Печем винаги на тиха температура с постепенно загряване. Глинените съдове не обичат резки промени на температурата - не поставяйте горещия съд във вода.

Стъклени съдове
Огнеупорните стъклени съдове се използват най-често във фурната . Както при глинените, е нужно постепенно загряване и подобно на тях, те не търпят резки температурни промени. За нещастие, при липса на мазнина ястията в стъклени съдове залепват. За сметка на това пък не отделят нищо вредно за организма.
Коментари
2012-08-05 #3
Иван
Статиите тук са повърхностни и безполезни!
2010-03-08 #2
Симон Адева
Ами те са основно за печене на кексови теста. Т.е за мн високи температури не се използват. Честно казано нямам информация за техните ползи вреди
2010-03-08 #1
Teo
Наскоро в Техномаркет /или полис/ видях форми за печене във фурна от силикон или нещо подобно,бяха гъвкави и ми се сториха имнересни. Някакъв коментар за тях ?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кулинарната традиция на глинените съдове
· Задушено шкембе в гювече
· Гювечета с кестени
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да носим дълга рокля
· Съвети: Какво да правим при гръмотевична буря, ако сме сред природата
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Събота
16
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Св. пророк Самуил - 20 август
На 20 август църквата почита св. пророк Самуил и св. 38 мъченици Пловдивски. Празнуват всички, които...
Красив фотоалбум след отпуската
До съвсем неотдавна количеството снимки, направени по време на отпуската се ограничаваха с две-три ленти...
Мартенички - помпони
Винаги съм правила лично мартениците за близките ми хора. Самото усукване на белия и червения конец и...
21 януари - Ден на родилната помощ
На този ден почитаме всички онези специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят. Всички...
„Наесен с песен“ или посрещнете есента малко по-уверени, с пълен джоб ще добавим ние, от MiniZaem.bg
„Кредит“, та дори и малък, и „пълен джоб“ звучат първоначално взаимно изключващите се фрази, нали? За...
29 август - Секновение
На 29 август в народната традиция се отбелязва Секновение - хората и целият видим свят се подготвят за...
Да създадем бонсай - II част
Другата ви задача е да придадете характерна живописна форма на джуджето. Това може да стане като изкривите...
Как да избираме детски играчки. И какви?
Да купуваш играчки - на пръв поглед това си е чиста проба забавление. Ами да, какво му е сложното, ще...
След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
Толкова много дни и седмици в очакване, планиране и подготовка на празниците и сякаш само за един...
Втори живот на вещите - рециклиране за устойчиво развитие
Устойчивото развитие стимулиращо естественото природно равновесие в епохата на индустриален подем, се...
Любопитно за Никулден по света и как св. Николай стана Санта Клаус
Никулден е един от важните православни празници. В Западна Европа, както и в някои държави от Близкия...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 18
Ден 18 от Коледните пости. Ехе, почти сме ги преполовили! Все още се чудя как моето момче реши да пости,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook