Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кулинарната традиция на глинените съдове



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично български, по- скоро можем да говорим за балкански миш маш. Една особеност, която ни обединява, е традиционното готвене в глинени съдове. Гювечи и гювечета, сачове и плочи, гондоли и дори обикновени керемиди – разнообразието е огромно, както и рецептите за тях.

Предимствата на готвенето в глинени съдове са няколко:

Месото в него става особено крехко, няма нужда да бъде предварително мариновано. Самата продължителна топлинна обработка обезсмисля всякаква предварителна подготовка, освен посоляването.

Ястието се задушава по неповторим начин, усещат се отчетливо всички вкусове. Подправките попиват оптимално в останалите продукти. Картофите се топят, месото - също.

Няма нужда да сме постоянно до печката. Подготвяме гювеча, оставяме го в печката и за два- три часа забравяш, че готвиш. Не може да загори, не се долива мазнина или вода, не трябва да се бърка.

Глината е екологичен и безвреден материал, за разлика от тефлоновото покритие например. Термичната обработка е задушаване, запичане. А ако готвим на сач, то това не изисква мазнина.

Те просто са красиви и ефектни, понякога са неповторима украса на масата – пъстри, от тях лъха на стари времена, на детски спомени и предразполагат към истинска наслада от храненето.


Негово величество – Големият семеен гювеч
Гювечът е исполинът в глинените съдове. Той побира много и е предпочитан от големите семейства или за големите поводи. Новогодишна капама със зеле и три вида месо, класическият зеленуков гювеч, в който можем да сложим абсолютно всичко – чушки, домати, лук, бамя, патладжан, тиквички, броколи, грах, моркови и още, и още. Особено вкусно става червеното месо – свинско и телешко. Има капак с малка дупчица за отдушник, но някои го запечатват с тесто, само и само да не изскочи предварително някой вкус.


И неговите отрочета: малките гювечета
Освен ястията, присъщи за Големия гювеч, в малките гювечета можем да си приготвим нещо по- набързо. Достатъчно е на сложим малко зеленчуци, сирене, доматено пюре, лук, а отгоре да чукнем по едно яйце. Така докато правим салатата, примерно, за половин час ще си имаме питателна и вкусна вечеря. Чарът е в миниатюрната прелест, която всеки може да сложи пред себе си, а и гювечетата могат да бъдат приготвени според личния вкус – един не обича бамя, друг – лук и т.н. Ястието, което най обича гювечетата, обаче си остава сиренето по шопски.


Елегантност от Италия: гондолите
Гондолите са открити, продълговати глинени съдове с форма на прословутите венциански гондоли. Те могат да са на поставки, може и да не са. Понеже нямат капак и за задушаване, те са предпочитани за аламинути и различни видове запеканки, продуктите на които нямат нужда от продължителна обработка. В тях стават вкусни гъби, топени сирена, крехко броколи. Месото да е пилешко филе, картофите да са предварително полусварени. Обича сметанов и други сосове и корички от кашкавал или арматно сирене Някои домакини дори приготвят на тиган ястието и после само го изспиват в гондоли, колкото да хване коричка.


Чаровният палавник – сачът
Наричам го така, защото на сач се приготвят много разнообразни рецепти – от месо и зеленчуци до катми, пърленки, кори за баница и практически почти всичко. Той представлява плитка глинена тавичка, която върви с поставка за масата от желязо или друг метал, защото сачът се поставя директно на огъня. На него за задушава ( ако разполагаме с удобен висок капак ) , пържи ( но без мазнина ), запича с коричка. Той е универсален. А накрая, когато всичко е готово, слагаме го на поставката с крачета и атрактивно го представяме на трапезата, където той умее да блести.
Познавачи споделят една тънкост на сача – когато е нов, наливаме в него постоянно, в продължение на до 20 дни, мазнина. Сачът е неглазиран и мазнината, която попива в него до капка ни позволява впоследствие на готвим без никаква мазнина в него.


Моногамният – глиненото гърне
Моногамно е, защото единственото ястие, за което се сещам, да е най- вкусно в гърне, е обикновеният, несравнимият с нищо друго, боб. Именно бобът в гърне е крайъгълен камък на българската кухня и вкусът му е великолепен, именно ако е приготвен в гърне. Слагаме боба на обяд на слаб огън и за вечеря имаме истинско блаженство.

Обикновена, но не съвсем – керемидата

Е, не можем да вземем коя да е от керемидите на покрива, тя трябва да си е специално за готвене, но действително керемидата е запазената територия за рибата. Невероятна проста рецепта, но невероятна вкусна, тя е гвоздеят в менюто на почти всички крайморски ресторанти и капанчета. Не ни трябва много – домат, лимон, подправка, която обичаме, и подходяща прясна риба – лефер, карагьоз, но и скумрията върши работа. Омазнената керемида приютява рибата, печем и имаме едно ястие, с което да се насладим на живота край морето в пълния му вкус и аромат.

И преди да сте хукнали да си купите някое от изброените глинени съкровища, ето някои правила за готвене с тях, които обаче не се отнасят за сачът и керемидата:

- Готвим на бавен огън, не повече от 150- 160 градуса, но продължително време.
- Нагретите съдове не поставяме на мокри повърхности, не пипаме с мокри ръкавици, не заливаме с вода. Рискът от пукване е съвсем реален.
- Нагласеният гювеч поставяме в студена фурна, така той се загрява равномерно и не може да се напука.
- Поднасяме ястията в глинени гювечи и гондоли в допълнение с лъжица и украсена чиния. В нея може и да добавим гарнитура от ориз и сварени картофи, ако ястието го позволява. Така всеки ще си отсипва колкото прецени, а останалата част от гювеча ще остане топла по- продължително време.
Коментари
2013-12-03 #1
Десислава Ив. Симеонова
Едно от нещата, които подарявам на мои задгранични колеги и на семейни приятели новодомци са именно гювечът и гювечетата. По моя информация, с готвенето в гювечета особено умело се справят мъжете (към подаръка добавяме готварска престилка, две ръкохватки и поне една голяма дървена лъжица ) Набавям си ги от "извора" - прекрасния троянски край, където изработката на подобни керамични изделия (и дървени прибори) е отколешна традиция.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Задушено шкембе в гювече
· Гювечета с кестени
· Боб с пушени ребърца на фурна
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Как да: Сварим пукнато яйце
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Подготви дома си за есента - декорации и аксесоари
· Как да носим дълга рокля
· Съвети: Какво да правим при гръмотевична буря, ако сме сред природата
Петък
22
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Домашна лютеница -II част (рецепта)
За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество...
Бурито с телешко и червен боб
Тортилите за бурито можете да купите oт по-големите магазини. Приличат малко на питките за дюнер, но...
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Свежа лятна напитка с праскови и босилек
Кой да предположи, че босилекът, освен основна съставка на любимото ни песто „Дженовезе“ и неизменна...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Крем супа от боб
Бяхме на една виличка и домакинята бе решила да направи салата от зрял боб. Уви, беше позабравила боба...
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Курбан шаран
Aко препочитате допълнително плънка увеличете ориза. Орехите изпечете предварително - така става...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Патладжанът – историята на един плод
Родом от региона на Индия, култивиран преди около 4000 години, днес патладжанът е разпространен в почти...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Печено свинско бон филе
Наскоро имах личен празник и цялото семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо....
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон. Как да почистите мидите преди...
Трюфелите – по- ценни от злато
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса, благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Агнешкото - защо да го изберем
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието...
Нахут с тиква и къри Мадрас
Къри Мадрас е подправка-смес популярна в южна Индия. Нейната родина е индийския град Мадрас, днес носещ...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
Едно пролетно предястие с веган кашкавал и спанак, който може да се замени с всякакви зеленолистни. Можем...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook