Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кулинарната традиция на глинените съдове



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично български, по- скоро можем да говорим за балкански миш маш. Една особеност, която ни обединява, е традиционното готвене в глинени съдове. Гювечи и гювечета, сачове и плочи, гондоли и дори обикновени керемиди – разнообразието е огромно, както и рецептите за тях.

Предимствата на готвенето в глинени съдове са няколко:

Месото в него става особено крехко, няма нужда да бъде предварително мариновано. Самата продължителна топлинна обработка обезсмисля всякаква предварителна подготовка, освен посоляването.

Ястието се задушава по неповторим начин, усещат се отчетливо всички вкусове. Подправките попиват оптимално в останалите продукти. Картофите се топят, месото - също.

Няма нужда да сме постоянно до печката. Подготвяме гювеча, оставяме го в печката и за два- три часа забравяш, че готвиш. Не може да загори, не се долива мазнина или вода, не трябва да се бърка.

Глината е екологичен и безвреден материал, за разлика от тефлоновото покритие например. Термичната обработка е задушаване, запичане. А ако готвим на сач, то това не изисква мазнина.

Те просто са красиви и ефектни, понякога са неповторима украса на масата – пъстри, от тях лъха на стари времена, на детски спомени и предразполагат към истинска наслада от храненето.


Негово величество – Големият семеен гювеч
Гювечът е исполинът в глинените съдове. Той побира много и е предпочитан от големите семейства или за големите поводи. Новогодишна капама със зеле и три вида месо, класическият зеленуков гювеч, в който можем да сложим абсолютно всичко – чушки, домати, лук, бамя, патладжан, тиквички, броколи, грах, моркови и още, и още. Особено вкусно става червеното месо – свинско и телешко. Има капак с малка дупчица за отдушник, но някои го запечатват с тесто, само и само да не изскочи предварително някой вкус.


И неговите отрочета: малките гювечета
Освен ястията, присъщи за Големия гювеч, в малките гювечета можем да си приготвим нещо по- набързо. Достатъчно е на сложим малко зеленчуци, сирене, доматено пюре, лук, а отгоре да чукнем по едно яйце. Така докато правим салатата, примерно, за половин час ще си имаме питателна и вкусна вечеря. Чарът е в миниатюрната прелест, която всеки може да сложи пред себе си, а и гювечетата могат да бъдат приготвени според личния вкус – един не обича бамя, друг – лук и т.н. Ястието, което най обича гювечетата, обаче си остава сиренето по шопски.


Елегантност от Италия: гондолите
Гондолите са открити, продълговати глинени съдове с форма на прословутите венциански гондоли. Те могат да са на поставки, може и да не са. Понеже нямат капак и за задушаване, те са предпочитани за аламинути и различни видове запеканки, продуктите на които нямат нужда от продължителна обработка. В тях стават вкусни гъби, топени сирена, крехко броколи. Месото да е пилешко филе, картофите да са предварително полусварени. Обича сметанов и други сосове и корички от кашкавал или арматно сирене Някои домакини дори приготвят на тиган ястието и после само го изспиват в гондоли, колкото да хване коричка.


Чаровният палавник – сачът
Наричам го така, защото на сач се приготвят много разнообразни рецепти – от месо и зеленчуци до катми, пърленки, кори за баница и практически почти всичко. Той представлява плитка глинена тавичка, която върви с поставка за масата от желязо или друг метал, защото сачът се поставя директно на огъня. На него за задушава ( ако разполагаме с удобен висок капак ) , пържи ( но без мазнина ), запича с коричка. Той е универсален. А накрая, когато всичко е готово, слагаме го на поставката с крачета и атрактивно го представяме на трапезата, където той умее да блести.
Познавачи споделят една тънкост на сача – когато е нов, наливаме в него постоянно, в продължение на до 20 дни, мазнина. Сачът е неглазиран и мазнината, която попива в него до капка ни позволява впоследствие на готвим без никаква мазнина в него.


Моногамният – глиненото гърне
Моногамно е, защото единственото ястие, за което се сещам, да е най- вкусно в гърне, е обикновеният, несравнимият с нищо друго, боб. Именно бобът в гърне е крайъгълен камък на българската кухня и вкусът му е великолепен, именно ако е приготвен в гърне. Слагаме боба на обяд на слаб огън и за вечеря имаме истинско блаженство.

Обикновена, но не съвсем – керемидата

Е, не можем да вземем коя да е от керемидите на покрива, тя трябва да си е специално за готвене, но действително керемидата е запазената територия за рибата. Невероятна проста рецепта, но невероятна вкусна, тя е гвоздеят в менюто на почти всички крайморски ресторанти и капанчета. Не ни трябва много – домат, лимон, подправка, която обичаме, и подходяща прясна риба – лефер, карагьоз, но и скумрията върши работа. Омазнената керемида приютява рибата, печем и имаме едно ястие, с което да се насладим на живота край морето в пълния му вкус и аромат.

И преди да сте хукнали да си купите някое от изброените глинени съкровища, ето някои правила за готвене с тях, които обаче не се отнасят за сачът и керемидата:

- Готвим на бавен огън, не повече от 150- 160 градуса, но продължително време.
- Нагретите съдове не поставяме на мокри повърхности, не пипаме с мокри ръкавици, не заливаме с вода. Рискът от пукване е съвсем реален.
- Нагласеният гювеч поставяме в студена фурна, така той се загрява равномерно и не може да се напука.
- Поднасяме ястията в глинени гювечи и гондоли в допълнение с лъжица и украсена чиния. В нея може и да добавим гарнитура от ориз и сварени картофи, ако ястието го позволява. Така всеки ще си отсипва колкото прецени, а останалата част от гювеча ще остане топла по- продължително време.
Коментари
2013-12-03 #1
Десислава Ив. Симеонова
Едно от нещата, които подарявам на мои задгранични колеги и на семейни приятели новодомци са именно гювечът и гювечетата. По моя информация, с готвенето в гювечета особено умело се справят мъжете (към подаръка добавяме готварска престилка, две ръкохватки и поне една голяма дървена лъжица ) Набавям си ги от "извора" - прекрасния троянски край, където изработката на подобни керамични изделия (и дървени прибори) е отколешна традиция.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Задушено шкембе в гювече
· Гювечета с кестени
· Боб с пушени ребърца на фурна
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· FunStarter: Подаръците, които не познават срокове
· Отървете се от бъркотията по пода! Или как да изберем мебели за съхранение на играчки
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
Неделя
23
Март 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сандвич със сос от авокадо и босилек
Здравейте, Hera.bg! Здравей, Цвети! Макар и на края на поста реших да се включа с една рецепта, която...
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Гьобечки
Отраснала съм в Родопите. Коренът ни е от Добруджа и Русе. Историята е малко сложна, леко военна и ненужно...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
Червената леща е източник на белтъчини. В нея се съдържа много желязо, което я прави добър избор за бременни,...
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
С аромат на печени чушки - II
Печене на фурна Преди много години бях изправена пред един чувал пипер и налична единствено фурна, така...
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
Непопулярен продукт, който носи многобройни ползи за здравето
Вярно е, че ако човек не се грижи за здравето си, никой друг няма да го направи вместо него. Един полезен...
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Домашната лютеница "на брата"
Миналата година, брат ми за първи път решиха, че ще правят лютеница (тази пак са направили). Даже успях...
Банички с ябълки
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо...
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Спагети с бекон, праз, грах и лимон
400 г спагети 40 г масло 150 г бекон 200 г праз 400 мл сметана 100 г грах 1 лимон -сок сол...
Рецепта за сорбе само с две съставки
Сорбе е любим летен десерт за малки и големи. Не е трудно да си го направим, особено сега, когато плодовете...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Прекрасен е този ми Патладжан ветрило и ви предлагам да го опитате точно по този начин. Вариации има...
Торта със стар козунак без печене
Тази торта е чудесна идея, ако имате останал след Великден козунак. Грехота е как чакаме Великден заради...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook