Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кулинарната традиция на глинените съдове



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично български, по- скоро можем да говорим за балкански миш маш. Една особеност, която ни обединява, е традиционното готвене в глинени съдове. Гювечи и гювечета, сачове и плочи, гондоли и дори обикновени керемиди – разнообразието е огромно, както и рецептите за тях.

Предимствата на готвенето в глинени съдове са няколко:

Месото в него става особено крехко, няма нужда да бъде предварително мариновано. Самата продължителна топлинна обработка обезсмисля всякаква предварителна подготовка, освен посоляването.

Ястието се задушава по неповторим начин, усещат се отчетливо всички вкусове. Подправките попиват оптимално в останалите продукти. Картофите се топят, месото - също.

Няма нужда да сме постоянно до печката. Подготвяме гювеча, оставяме го в печката и за два- три часа забравяш, че готвиш. Не може да загори, не се долива мазнина или вода, не трябва да се бърка.

Глината е екологичен и безвреден материал, за разлика от тефлоновото покритие например. Термичната обработка е задушаване, запичане. А ако готвим на сач, то това не изисква мазнина.

Те просто са красиви и ефектни, понякога са неповторима украса на масата – пъстри, от тях лъха на стари времена, на детски спомени и предразполагат към истинска наслада от храненето.


Негово величество – Големият семеен гювеч
Гювечът е исполинът в глинените съдове. Той побира много и е предпочитан от големите семейства или за големите поводи. Новогодишна капама със зеле и три вида месо, класическият зеленуков гювеч, в който можем да сложим абсолютно всичко – чушки, домати, лук, бамя, патладжан, тиквички, броколи, грах, моркови и още, и още. Особено вкусно става червеното месо – свинско и телешко. Има капак с малка дупчица за отдушник, но някои го запечатват с тесто, само и само да не изскочи предварително някой вкус.


И неговите отрочета: малките гювечета
Освен ястията, присъщи за Големия гювеч, в малките гювечета можем да си приготвим нещо по- набързо. Достатъчно е на сложим малко зеленчуци, сирене, доматено пюре, лук, а отгоре да чукнем по едно яйце. Така докато правим салатата, примерно, за половин час ще си имаме питателна и вкусна вечеря. Чарът е в миниатюрната прелест, която всеки може да сложи пред себе си, а и гювечетата могат да бъдат приготвени според личния вкус – един не обича бамя, друг – лук и т.н. Ястието, което най обича гювечетата, обаче си остава сиренето по шопски.


Елегантност от Италия: гондолите
Гондолите са открити, продълговати глинени съдове с форма на прословутите венциански гондоли. Те могат да са на поставки, може и да не са. Понеже нямат капак и за задушаване, те са предпочитани за аламинути и различни видове запеканки, продуктите на които нямат нужда от продължителна обработка. В тях стават вкусни гъби, топени сирена, крехко броколи. Месото да е пилешко филе, картофите да са предварително полусварени. Обича сметанов и други сосове и корички от кашкавал или арматно сирене Някои домакини дори приготвят на тиган ястието и после само го изспиват в гондоли, колкото да хване коричка.


Чаровният палавник – сачът
Наричам го така, защото на сач се приготвят много разнообразни рецепти – от месо и зеленчуци до катми, пърленки, кори за баница и практически почти всичко. Той представлява плитка глинена тавичка, която върви с поставка за масата от желязо или друг метал, защото сачът се поставя директно на огъня. На него за задушава ( ако разполагаме с удобен висок капак ) , пържи ( но без мазнина ), запича с коричка. Той е универсален. А накрая, когато всичко е готово, слагаме го на поставката с крачета и атрактивно го представяме на трапезата, където той умее да блести.
Познавачи споделят една тънкост на сача – когато е нов, наливаме в него постоянно, в продължение на до 20 дни, мазнина. Сачът е неглазиран и мазнината, която попива в него до капка ни позволява впоследствие на готвим без никаква мазнина в него.


Моногамният – глиненото гърне
Моногамно е, защото единственото ястие, за което се сещам, да е най- вкусно в гърне, е обикновеният, несравнимият с нищо друго, боб. Именно бобът в гърне е крайъгълен камък на българската кухня и вкусът му е великолепен, именно ако е приготвен в гърне. Слагаме боба на обяд на слаб огън и за вечеря имаме истинско блаженство.

Обикновена, но не съвсем – керемидата

Е, не можем да вземем коя да е от керемидите на покрива, тя трябва да си е специално за готвене, но действително керемидата е запазената територия за рибата. Невероятна проста рецепта, но невероятна вкусна, тя е гвоздеят в менюто на почти всички крайморски ресторанти и капанчета. Не ни трябва много – домат, лимон, подправка, която обичаме, и подходяща прясна риба – лефер, карагьоз, но и скумрията върши работа. Омазнената керемида приютява рибата, печем и имаме едно ястие, с което да се насладим на живота край морето в пълния му вкус и аромат.

И преди да сте хукнали да си купите някое от изброените глинени съкровища, ето някои правила за готвене с тях, които обаче не се отнасят за сачът и керемидата:

- Готвим на бавен огън, не повече от 150- 160 градуса, но продължително време.
- Нагретите съдове не поставяме на мокри повърхности, не пипаме с мокри ръкавици, не заливаме с вода. Рискът от пукване е съвсем реален.
- Нагласеният гювеч поставяме в студена фурна, така той се загрява равномерно и не може да се напука.
- Поднасяме ястията в глинени гювечи и гондоли в допълнение с лъжица и украсена чиния. В нея може и да добавим гарнитура от ориз и сварени картофи, ако ястието го позволява. Така всеки ще си отсипва колкото прецени, а останалата част от гювеча ще остане топла по- продължително време.
Коментари
2013-12-03 #1
Десислава Ив. Симеонова
Едно от нещата, които подарявам на мои задгранични колеги и на семейни приятели новодомци са именно гювечът и гювечетата. По моя информация, с готвенето в гювечета особено умело се справят мъжете (към подаръка добавяме готварска престилка, две ръкохватки и поне една голяма дървена лъжица ) Набавям си ги от "извора" - прекрасния троянски край, където изработката на подобни керамични изделия (и дървени прибори) е отколешна традиция.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Задушено шкембе в гювече
· Гювечета с кестени
· Боб с пушени ребърца на фурна
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Как да: Сварим пукнато яйце
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Отървете се от бъркотията по пода! Или как да изберем мебели за съхранение на играчки
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
· Как да изберете най-подходящия тип количка за вас и за вашето бебе?
Вторник
27
Февруари 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синия, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и нежен...
Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Набързичко да си спиша обещаното за Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam, със салса с патладжан...
Кулинарните тайни на барбекюто
Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се...
Непопулярен продукт, който носи многобройни ползи за здравето
Вярно е, че ако човек не се грижи за здравето си, никой друг няма да го направи вместо него. Един полезен...
Шафран - щипка лукс в храната
Чудесна подправка, най-скъпата в света и една от най-известните, използвана от древността, като лек и...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху...
Сос Наполи
за около 500 мл сос 30 мл зехтин 1 лук 2 скилидки чесън 100 мл бяло вино 370 г белени домати от...
Солена палачинкова торта
Тази солена палачинкова торта е едно страхотно предястие за всяка празнична трапеза. Има красив вид и...
Гювечета с кестени
В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Вегетариански (постен) бъргър
Момчетата обичат бъргъри. И макар моето да не консумира тази храна особено често, все пак си е част от...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Омлет със спанак - бързо и полезно
Привет редакция на списание „Hera.bg”! Казвам се Диана, живея в София, наскоро се оженихме с моя дългогодишен...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Кокосовото мляко
Много хора по една или друга причина не искат да консумират прясно мляко – дали защото са вегетарианци,...
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Днес искам да ви предложа две бързи ястия, чиято основна съставка е пшеницата. Подходящи са и за постите. ...
Пица с тиквички и сирена
Пица у дома се прави рядко. 2-3 пъти в годината. Сигурно за това и не съм достатъчно сериозна за да открия...
Конфитюр от грозде
Това не е (само) рецепта за конфитюр от грозде. Това е семеен спомен, за това как баба ми разкри любовта...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Агнешко бутче с картофи
Рецептата, която ви предлагам, съм записала от свекървата. И бутчето от снимките е нейно произведение...
Свежа лятна напитка с праскови и босилек
Кой да предположи, че босилекът, освен основна съставка на любимото ни песто „Дженовезе“ и неизменна...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Отново в търсене на най-атрактивния сладкиш за св. Валентин? Да, и аз съм така...Преди време си купих...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook