Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кулинарната традиция на глинените съдове



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично български, по- скоро можем да говорим за балкански миш маш. Една особеност, която ни обединява, е традиционното готвене в глинени съдове. Гювечи и гювечета, сачове и плочи, гондоли и дори обикновени керемиди – разнообразието е огромно, както и рецептите за тях.

Предимствата на готвенето в глинени съдове са няколко:

Месото в него става особено крехко, няма нужда да бъде предварително мариновано. Самата продължителна топлинна обработка обезсмисля всякаква предварителна подготовка, освен посоляването.

Ястието се задушава по неповторим начин, усещат се отчетливо всички вкусове. Подправките попиват оптимално в останалите продукти. Картофите се топят, месото - също.

Няма нужда да сме постоянно до печката. Подготвяме гювеча, оставяме го в печката и за два- три часа забравяш, че готвиш. Не може да загори, не се долива мазнина или вода, не трябва да се бърка.

Глината е екологичен и безвреден материал, за разлика от тефлоновото покритие например. Термичната обработка е задушаване, запичане. А ако готвим на сач, то това не изисква мазнина.

Те просто са красиви и ефектни, понякога са неповторима украса на масата – пъстри, от тях лъха на стари времена, на детски спомени и предразполагат към истинска наслада от храненето.


Негово величество – Големият семеен гювеч
Гювечът е исполинът в глинените съдове. Той побира много и е предпочитан от големите семейства или за големите поводи. Новогодишна капама със зеле и три вида месо, класическият зеленуков гювеч, в който можем да сложим абсолютно всичко – чушки, домати, лук, бамя, патладжан, тиквички, броколи, грах, моркови и още, и още. Особено вкусно става червеното месо – свинско и телешко. Има капак с малка дупчица за отдушник, но някои го запечатват с тесто, само и само да не изскочи предварително някой вкус.


И неговите отрочета: малките гювечета
Освен ястията, присъщи за Големия гювеч, в малките гювечета можем да си приготвим нещо по- набързо. Достатъчно е на сложим малко зеленчуци, сирене, доматено пюре, лук, а отгоре да чукнем по едно яйце. Така докато правим салатата, примерно, за половин час ще си имаме питателна и вкусна вечеря. Чарът е в миниатюрната прелест, която всеки може да сложи пред себе си, а и гювечетата могат да бъдат приготвени според личния вкус – един не обича бамя, друг – лук и т.н. Ястието, което най обича гювечетата, обаче си остава сиренето по шопски.


Елегантност от Италия: гондолите
Гондолите са открити, продълговати глинени съдове с форма на прословутите венциански гондоли. Те могат да са на поставки, може и да не са. Понеже нямат капак и за задушаване, те са предпочитани за аламинути и различни видове запеканки, продуктите на които нямат нужда от продължителна обработка. В тях стават вкусни гъби, топени сирена, крехко броколи. Месото да е пилешко филе, картофите да са предварително полусварени. Обича сметанов и други сосове и корички от кашкавал или арматно сирене Някои домакини дори приготвят на тиган ястието и после само го изспиват в гондоли, колкото да хване коричка.


Чаровният палавник – сачът
Наричам го така, защото на сач се приготвят много разнообразни рецепти – от месо и зеленчуци до катми, пърленки, кори за баница и практически почти всичко. Той представлява плитка глинена тавичка, която върви с поставка за масата от желязо или друг метал, защото сачът се поставя директно на огъня. На него за задушава ( ако разполагаме с удобен висок капак ) , пържи ( но без мазнина ), запича с коричка. Той е универсален. А накрая, когато всичко е готово, слагаме го на поставката с крачета и атрактивно го представяме на трапезата, където той умее да блести.
Познавачи споделят една тънкост на сача – когато е нов, наливаме в него постоянно, в продължение на до 20 дни, мазнина. Сачът е неглазиран и мазнината, която попива в него до капка ни позволява впоследствие на готвим без никаква мазнина в него.


Моногамният – глиненото гърне
Моногамно е, защото единственото ястие, за което се сещам, да е най- вкусно в гърне, е обикновеният, несравнимият с нищо друго, боб. Именно бобът в гърне е крайъгълен камък на българската кухня и вкусът му е великолепен, именно ако е приготвен в гърне. Слагаме боба на обяд на слаб огън и за вечеря имаме истинско блаженство.

Обикновена, но не съвсем – керемидата

Е, не можем да вземем коя да е от керемидите на покрива, тя трябва да си е специално за готвене, но действително керемидата е запазената територия за рибата. Невероятна проста рецепта, но невероятна вкусна, тя е гвоздеят в менюто на почти всички крайморски ресторанти и капанчета. Не ни трябва много – домат, лимон, подправка, която обичаме, и подходяща прясна риба – лефер, карагьоз, но и скумрията върши работа. Омазнената керемида приютява рибата, печем и имаме едно ястие, с което да се насладим на живота край морето в пълния му вкус и аромат.

И преди да сте хукнали да си купите някое от изброените глинени съкровища, ето някои правила за готвене с тях, които обаче не се отнасят за сачът и керемидата:

- Готвим на бавен огън, не повече от 150- 160 градуса, но продължително време.
- Нагретите съдове не поставяме на мокри повърхности, не пипаме с мокри ръкавици, не заливаме с вода. Рискът от пукване е съвсем реален.
- Нагласеният гювеч поставяме в студена фурна, така той се загрява равномерно и не може да се напука.
- Поднасяме ястията в глинени гювечи и гондоли в допълнение с лъжица и украсена чиния. В нея може и да добавим гарнитура от ориз и сварени картофи, ако ястието го позволява. Така всеки ще си отсипва колкото прецени, а останалата част от гювеча ще остане топла по- продължително време.
Коментари
2013-12-03 #1
Десислава Ив. Симеонова
Едно от нещата, които подарявам на мои задгранични колеги и на семейни приятели новодомци са именно гювечът и гювечетата. По моя информация, с готвенето в гювечета особено умело се справят мъжете (към подаръка добавяме готварска престилка, две ръкохватки и поне една голяма дървена лъжица ) Набавям си ги от "извора" - прекрасния троянски край, където изработката на подобни керамични изделия (и дървени прибори) е отколешна традиция.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Задушено шкембе в гювече
· Гювечета с кестени
· Боб с пушени ребърца на фурна
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Как да: Сварим пукнато яйце
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Какви обувки задължително да вземем по време на почивката си
· Какво трябва да знаем при избора на летни колички?
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
Събота
15
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ароматни коледни сладки
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка...
Вино и храна - как да съчетаваме правилно
Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да...
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Цвят и вкус от природата
Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета,...
Календар на сезонните плодове
Най-качествени, полезни и изгодни са плодовете в сезона си. А ето и кой плод, в кой месец, е най-изгоден...
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Шоколадов терин с кестени
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Предлагам ви една лесна рецепта за вкусно и ароматно ястие с индийски привкус, към който ще ни отдведат...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Тиквеник
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди...
Как да: Направиш омлет без да счупиш яйце
"За да си направиш омлет трябва да счупиш яйцата" - гласи една поговорка. Да, ама не. Ето една идея,...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Вегетариански (постен) бъргър
Момчетата обичат бъргъри. И макар моето да не консумира тази храна особено често, все пак си е част от...
Пица от лимец с риба и каперси
Под поста ми за патладжанчетата с киноа една мила дама на име Анета ми предложи да опитам пица от лимец...
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Постни сарми от манголд и булгур от спелта
Манголдът е растение в роднинска връзка с киноата, спанака, червеното цвекло - подобно на тях той има...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook