Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите ни карфиол, броколи и зеле. Той е онова нещо на пазара, което се появява в края на есента и прилича на лилава нинджа, но не с един, а с много процепи на лилавата, бялата или светло зелената си мантия.

Двугодишният зеленчук има големи, продълговати листа и въпреки че те също са употребяема част, за консумация се използва най-вече закръгленото му, удебелено стебло. Под дебелата кожа на алабаша се крие хрупкава и сочна месеста част. По вкус растението наподобява ряпата, но е по-меко и сладко. Зеленчукът може да се консумира както суров, така и приготвен по различни начини, като и в двата случая е чудесна добавка към не особено богата на витамини зимна трапеза.

Съдържание и полезни свойства
В една купичка алабаш (ок. 130 грама) се съдържат цели 83.7 мг витамин С, което е 140 % от необходимия дневен прием на този витамин. Една такава висока концентрация е чудесно средство за поддържане на имунната система и играе важна роля в борбата с болестотворни организми, както и в превенцията на различни заболявания. Освен големи количества витамин С, в зеленчука се сдържат още и витамини от групата B, като например ниацин, витамин B-6, тиамин и др.

Подобно на останалите представители на семейство Кръстоцветни, алабашът съдържа много полезни фитохимикали, предпазващи от рак на дебелото черво и притежаващи отлично антиоксидантно действие. Един от тези фитохимикали е сулфорафан, за който се смята, че антираковите си свойства, има способността и да помага на черния дроб да се справи с токсините.

Алабашът е много богат и на калий (473 мг в 135 грама зеленчук), което го прави полезен при борбата с високото кръвно налягане. Освен калият, минералите калций, желязо, магнезий, манган, селен и фосфор също част от състава на зеленчука-нинджа. Съдържанието му на оксалова и пикочна киселини обаче го правят неподходящ за коснумация за хора с камъни в бъбреците и подагра.

Поради голямото количество на фибри в алабаша (4.9 г. на 135 гр.), той е предпочитана съставка на диетичното хранене. Фибрите не само помагат на храносмилането, но и стимулират редовното чревно движение.


Народната медицина:

При отслабнала сърдечно - съдова дейност народната медицина препоръчва сок от алабаш разбъркан с лъжичка мед.
При болки в ставите се използват компреси от каша от сварения зеленчук
Пикочогонно, отхрачващо, против запек, действат отварите от алабаш

Листата на алабаша също са много хранителни, макар кулинарната традиция да ги пренебрегва. В тях има изобилие от каротини, витамин А, витамин К, минерали и витамини от групата B.


Алабашът в кухнята
Сладкият и мек на вкус зеленчук може да бъде обработван термично по най-различни начини. Сервира се задушен, варен, сотиран, дори пълнен. Суров, в настърган вид, той е полезна добавка към всяка салата.

Печени резенчета алабаш:

С помощта на малко масло (най-добре кокосово, защото издържа на термична обработка) и подходящи подправки, алабашът може да се превърне в нискокалоричен заместител на картофките. За целта грудката се изчиства и нарязва дебели ивички, след което се изпича на фурна.
Разноцветна салата от алабаш, морков и цвекло: Най-лесната и полезна кулинарна употреба на алабаша е в суров вид – настърган, на сок или нарязан по интересен начин (например като солети или чипс). В комбинация с други зеленчуци се получава не само интересен вкус, но и приятно цветно разнообразие.
Коментари
2014-10-22 #1
маринова
Много вкусен зеленчук.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Как да изберем перфектното дамско яке за студените дни?
· Ниските температури - разболяват ли ни настина? Експертите развенчават 12 мита
· Как да подготвим малка, но достатъчна чанта за уикенд в планината
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Учени установиха произхода на любовта на човечеството към въглехидратите
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Три прости невербални навика, които ще подобрят живота ви
· Имаме по една лъжица пластмаса в мозъка. Колко опасни са микрочастиците за здравето ни?
· Естрогенът е ключов за алкохолизма при жените, сочи ново проучване
Неделя
16
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кралицата на драмите
На нея й се случват само изключителни неща. Поне тя смята така. Разказва за тях подробно и развълнувано,...
Истини и заблуди за нитратите
Просто обожавам всякакви листни зеленчуци – салатки, спанак, зелен лук в комбинация с репички. Може да...
Тайните на ранното закаляване - II
За обличането и закаляването. Много родители се чудят, независимо колко е голямо детето, с какво да го...
Сърцето ти е направено много по-силно от хората или нещата, които са го разбивали
Ти имаш необятна душа и винаги ще има хора, които няма да смеят да се доближат до теб от страх, че могат...
Разкрийте вашата чувствителна страна и бъдете себе си без страх
Днешният свят забранява чувствителността. От една страна тя ни прави уязвими и сами я избягваме, а от...
Да се предпазим от жилещите насекоми
Затоплянето на времето ни прави все по-активни. Същото обаче важи и за жилещите насекоми – оси, пчели...
Не се отказвайте от закуската по време на пости
Закуската по време на пости е първото предизвикателство, с което се сблъскваме. Особено за тези, които...
Законите на съдбата
Вярвате ли в съдбата или сте привърженици на твърдението, че само ние отговаряме за собствените си решения...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Пролетните алергии
Ще го познаете лесно. Носната кърпа е почти винаги в ръката му, готова да се притече на помощ. Очите...
Вечнозелената мирта
Нарича се мирта и е едно от растенията, които още в древността са били символ на любовта и безсмъртието....
Ботокс - ето кои са най-често задаваните въпроси за процедурите
Зад термина ботокс стои една от най-често избираните и препоръчвани анти-ейдж разкрасяващи процедури....
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Мисия "Детски имунитет" II
Храненето. Едва ли за първи път чувате думите на Хипократ: „И нека храната бъде вашето лекарство и вашето...
Водна медитация
Възприятията за "хубави и лоши неща" в живота ни са субективни и най-често базирани на миналото или...
Етеричното масло от мащерка
Кой не обича мащерката и кой не е чувал за нея!? Като подправка, за чай или като билка, това растение...
Хлорела – супер храна от дълбините на океана
Хлорела е синьо-зелено водорасло, определяна за “суперхрана” и богата на фитонутриенти (специфични съединения,...
В банята – време само за мен
Банята. Освен ако не си заедно с любимия в нея (,но това са специални ситуации) та в класическия случай...
Розата като лечебно средство
Цъфналите по това време на годината рози са не само наслада за очите и обонянието, но и лечебно средство,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook