Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите ни карфиол, броколи и зеле. Той е онова нещо на пазара, което се появява в края на есента и прилича на лилава нинджа, но не с един, а с много процепи на лилавата, бялата или светло зелената си мантия.

Двугодишният зеленчук има големи, продълговати листа и въпреки че те също са употребяема част, за консумация се използва най-вече закръгленото му, удебелено стебло. Под дебелата кожа на алабаша се крие хрупкава и сочна месеста част. По вкус растението наподобява ряпата, но е по-меко и сладко. Зеленчукът може да се консумира както суров, така и приготвен по различни начини, като и в двата случая е чудесна добавка към не особено богата на витамини зимна трапеза.

Съдържание и полезни свойства
В една купичка алабаш (ок. 130 грама) се съдържат цели 83.7 мг витамин С, което е 140 % от необходимия дневен прием на този витамин. Една такава висока концентрация е чудесно средство за поддържане на имунната система и играе важна роля в борбата с болестотворни организми, както и в превенцията на различни заболявания. Освен големи количества витамин С, в зеленчука се сдържат още и витамини от групата B, като например ниацин, витамин B-6, тиамин и др.

Подобно на останалите представители на семейство Кръстоцветни, алабашът съдържа много полезни фитохимикали, предпазващи от рак на дебелото черво и притежаващи отлично антиоксидантно действие. Един от тези фитохимикали е сулфорафан, за който се смята, че антираковите си свойства, има способността и да помага на черния дроб да се справи с токсините.

Алабашът е много богат и на калий (473 мг в 135 грама зеленчук), което го прави полезен при борбата с високото кръвно налягане. Освен калият, минералите калций, желязо, магнезий, манган, селен и фосфор също част от състава на зеленчука-нинджа. Съдържанието му на оксалова и пикочна киселини обаче го правят неподходящ за коснумация за хора с камъни в бъбреците и подагра.

Поради голямото количество на фибри в алабаша (4.9 г. на 135 гр.), той е предпочитана съставка на диетичното хранене. Фибрите не само помагат на храносмилането, но и стимулират редовното чревно движение.


Народната медицина:

При отслабнала сърдечно - съдова дейност народната медицина препоръчва сок от алабаш разбъркан с лъжичка мед.
При болки в ставите се използват компреси от каша от сварения зеленчук
Пикочогонно, отхрачващо, против запек, действат отварите от алабаш

Листата на алабаша също са много хранителни, макар кулинарната традиция да ги пренебрегва. В тях има изобилие от каротини, витамин А, витамин К, минерали и витамини от групата B.


Алабашът в кухнята
Сладкият и мек на вкус зеленчук може да бъде обработван термично по най-различни начини. Сервира се задушен, варен, сотиран, дори пълнен. Суров, в настърган вид, той е полезна добавка към всяка салата.

Печени резенчета алабаш:

С помощта на малко масло (най-добре кокосово, защото издържа на термична обработка) и подходящи подправки, алабашът може да се превърне в нискокалоричен заместител на картофките. За целта грудката се изчиства и нарязва дебели ивички, след което се изпича на фурна.
Разноцветна салата от алабаш, морков и цвекло: Най-лесната и полезна кулинарна употреба на алабаша е в суров вид – настърган, на сок или нарязан по интересен начин (например като солети или чипс). В комбинация с други зеленчуци се получава не само интересен вкус, но и приятно цветно разнообразие.
Коментари
2014-10-22 #1
маринова
Много вкусен зеленчук.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Няколко важни съвета за безопасност на ски пистата
· Дълги или къси якета ще са на мода тази зима?
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
· Words shop - облечете емоцията в думи
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Вие сте магнит за комари? Това може да е причината
· Милион бебета могат да бъдат спасени годишно, ако се променят тези малки неща
· Нов начин за активиране на пасивни клетки в ретината може да възстанови зрението
Сряда
31
Май 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Шест японски тайни за дълголетие
Районът на Окинава се нарича "синя зона" - където хората живеят много дълго време. Животът до 100 години...
Как чрез думите сами си причиняваме нещастие и болести?
Не знам дали вярвате в силата на положителното и съответно отрицателното мислене и в това, че само ние...
Емоционалната устойчивост прави ли ни безчувствени?
Терминът "емоционалната резилиентност" няма еднословен еквивалентен в българския език. Можем да я преведем...
Солта – тази парадоксална подправка
От десетилетия солта е наричана със зловещото прозвище „бялата смърт”. В същото време кръвта – изворът...
"Неблагодарните" професии - цял живот труд за няколко мига слава
Винаги съм се възхищавала на хората, изцяло отдадени на това, с което си изкарват прехраната и са превърнали...
Защо ходенето на къмпинг е полезно за децата?
Ходенето на къмпинг е полезно за децата, както и за цялото семейство, според австралийския сайт www.gocampingaustralia.com. На...
Да учиш азбуката отново - II
Дончо Дончо завършва промишлено училище по корабостроене и логично казармената служба я...
Устните, които заразяват...
Когато някой вкъщи е болен, се нуждае от нашите грижи (особено ако става дума за дете или възрастен човек),...
Когато емпатията се превърне в проблем
Днес терминът "емпатия" е много популярен и се въвлича в какви ли не контексти. Като цяло се утвърждава,...
Диетата започва от сутринта
С пукването на пролетта забелязваме последствията от зимните прегрешения. Дрехите изведнъж ни отесняват,...
Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
Над десет пъти повече хора загиват в резултат от замърсяване на въздуха, отколкото при пътнотранспортни...
5 храни за закуска, с които да намалите риска от сърдечносъдови заболявания
На закуска трябва редовно да включвате пет храни, намаляващи риска от сърдечносъдови заболявания, препоръчва...
Нос Страх
Понякога толкова ни е страх, че не виждаме по-далеч от носа си. Застиваме в отбранителна позиция физически...
Аронията - баланс за организма
Аронията е един от най-силните антиоксиданти в природата и съдържа изключително високо количество биофлавоноиди...
С каква нагласа да започнем Коледните пости
С каква нагласа ще влезем в Коледните пости е много относително. Тя зависи най-вече от мирогледа и светоусещането...
Полезните сушени плодове на нашата трапеза
Сушените плодове са любими на много хора и често присъстват на празничната трапеза, а на пазара може...
Хемороиди: Да намалим болката и дискомфорта!
Около половината население по света страда от хемороиди. Ако сте в „щастливата половина“, значи бегло...
Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка
Всяка ефективна тренировка трябва да започне с разтягане на тялото. Тя е начин тялото да бъде подготвено...
Крадци на щастие - II
Сам да си отнемаш положителна енергия Казвам сам, защото вярвам че всеки е изцяло отговорен за собственото...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook