Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Хладилникът е един от най-важните уреди за всяко домакинство: приемаме го за помощник в запазването на качеството и свежестта на много продукти, но замисляли ли сте се дали е подходящ за съхранение на всички храни? Истината е, че има редица продукти, които могат да загубят доста бързо хранителната си стойност, вкус и структура, ако се държат при ниски температури. Кои са тези храни и какво се случва с тях?

Хляб - Някои хора смятат, че съхранението на хляб в хладилника е най-добрият начин да се запази той свеж. Всъщност, от ниската температура хлябът изсъхва по-бързо, вкусът му се променя и накрая резултатът е повече от разочароващ. Можете да го държите на кухненския плот в подходяща кутия за хляб, далеч от пряка слънчева светлина и топлина.

Картофи - Съхранението на картофи при температура под 7 ° С ще им придаде неприятно сладък вкус. Агенцията за хранителни стандарти (САЩ) твърди, че когато картофите са държани на студено в хладилник, това води до превръщане на нишестето в тях в захар. При печене или пържене, тези захари се комбинират с аспарагин аминокиселина и произвеждат химически акриламид, който се смята за вреден за здравето. Добре е да се съхраняват в хартиен плик на хладно (но не студено) и тъмно място. Изборът на хартиена пред найлонова торбичка ще запази картофите свежи за по-дълго и ще ги предпази от гниене.

Шоколад - При ниски температури, кристалите от захароза в шоколада излизат на повърхността като образуват неприятен бял цвят. В резултат на това, продуктът губи естествения си вкус. Експерти твърдят, че шоколадовите лакомства трябва да бъдат поставени в хладилник само в краен случай, ако в кухнята ни е прекалено топло (над 21 ° С). Шоколадът трябва да се съхранява далеч от слънчева светлина и източници на топлина, за предпочитане при стайна температура.

Кафе - Никога не трябва да слагате кафе в хладилника: то може да поеме някои от миризмите на други храни и да загуби уникалния си вкус и аромат. Съхранявайте го някъде на хладно и тъмно, където кафето да запази най-добрите си качества.

Домати – Хладилникът не е най-подходящото място за съхранение и на домати, тъй като студената температура спира процесите на узряване, повлиява вкуса и структурата им. Те обичат слънчевата светлина, препоръчително е да ги съхранявате в купа на кухненския плот или в подходящ шкаф.

Лук - Влагата в хладилника ще превърне лука в мек и негоден за консумация, разваляйки вкуса и аромата му. В допълнение, прекомерната влага улеснява растежа на вредни бактерии и плесени. Небелен лук е добре да се съхранява на сухо и проветриво място. Вече обелен и нарязан лук може да се съхранява в хладилник, но задължително в добре затворена кутия – в противен случай всички останали зеленчуци ще поемат миризмата на лук и ще бъдат съсипани.

Мед – Студенината и влагата в хладилника са причина за бързото кристализиране на меда. В резултат на това, той бързо губи своите безценни вкусови качества и здравословни ползи. Съхранявайте меда в добре затворен буркан при стайна температура.

Босилек – Ако сте любители на пресните билки и искате да запазите свежестта им за по-дълго, не ги слагайте в хладилника: босилекът, както и доматите, обича светлината и се нуждае от топлина. Най-добрият начин за съхранение е в чаша с вода като букет цветя, която да се сменя периодично.

Зехтин – В хладилника зехтинът ще кондензира и ще се втвърди. Препоръчително е да се съхранява в оригиналната бутилка на тъмно място (кухненският шкаф е повече от подходящ).

Авокадо – Има едно специфично правило за авокадото и съхранението му в хладилника: ако сте купили авокадо, което искате да узрее, не го прибирайте в хладилника; вече узряло авокадо, което няма да се консумира веднага, може да се съхрани на студено в хладилника. Най-добре е да се сложи в купа с плодове на място без пряка слънчева светлина.

Ябълки и цитрусови плодове – Хладилникът е изключително неподходящо място за тях. Най-добре е да ги държите в купа или на тъмно и сухо място.
Банани – В хладилника те бързо почерняват и изглеждат непривлекателни. Много често, бананите с черни петна, които се виждат в магазините, се дължат на неправилно съхранение по време на транспортирането им. Един интересен трик за запазване на свежестта им е увиването на дръжките им с прозрачно фолио.

Правилното съхранение на различните видове хранителни продукти е от особено важно значение за запазване на истинските им вкусови качества и ползи за организма - съдържанието на витамини, минерали и полезни вещества ще се запази, ако подходите внимателно към всеки един продукт и се грижите добре за доброто им състояние.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да се отървем от паяците у дома?
· Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Отървете се от бъркотията по пода! Или как да изберем мебели за съхранение на играчки
· Как да изберете най-подходящия тип количка за вас и за вашето бебе?
· Обичам да пазарувам, но харча неразумно. Няколко съвета как да пазарувате за по-малко пари
· Преобразяване на хола с фототапет: Как да го направим стилно?
· Домашна мода - как да изглеждате модерни по всяко време на деня?
· Организиране на Пространството в Дома
· Официално: СЗО предупреждава, че талкът е „вероятно канцерогенен“ за хората
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
Събота
20
Юли 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
15 дребни навика, които ще променят живота ни
1. Постарайте се да прочетете поне една книга месечно. Има кратки и по-повърхностни книги, има леки книги,...
Холивуд говори от името на Майката Природа
Холивудски актьори говорят вместо природата, убеждават ни в нейното величие и ни укоряват за дързостта...
Хемороиди: Да намалим болката и дискомфорта!
Около половината население по света страда от хемороиди. Ако сте в „щастливата половина“, значи бегло...
Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
Вече нищо не е същото, откакто има смартфони и когато те ни дават възможност да сме свързани постоянно...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Видове главоболие и как да се справим с тях
Едва ли има човек, който да не е страдал от главоболие – в някои случаи този неприятен проблем може...
Обсебени ли сте от връзката си?
Случвало ли ви се е да не знаете дали обичате някого или не? Чувствате се много силно привлечени от него,...
Горещи нощи? Спете голи!
За някои хора обличането на специални пижамки или нощнички преди лягане е най-естественото нещо на света....
Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
За предимствата на зеления чай сме „говорили” доста, но дали сте чували за един „братовчед” на зеления...
Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
"Дали един човек е успешен или не, се определя не от способностите му, а от желанието му да достигне...
Необикновените свойства на една обикновена круша
Ароматните и сладки плодове на крушата са известни още от древни времена и човечеството отдавна се възползва...
Антиоксидантите – гардовете на нашия организъм
Знаем, че кислородът е основна предпоставка за живот и че участва активно в много от биохимичните процеси....
Полезно от природата
Много пъти сме чували, че яденето на плодове и зеленчуци в суров вид е най-сигурният начин да извлечем...
Силата на слънцето
Откакто сме родени, има някои обекти, които приемаме за даденост. Но ако се замислим, те спомагат начина...
Тревогите, без които не можем...Не можем ли?
Тревожите ли се често? Твърде характерно състояние за нас жените, като по-чувствителната половина на...
Филтърът за мисли и рутината
Той решава върху кои от общо 8-те млн. бита информация, които текат през мозъка ни да се концентрираме....
Нерешителността е по-гибелна от грешката
Да си решителен или не донякъде е въпрос на характер, на програмиране, така да се каже. Един умува дълго...
Защо скуката е полезна за децата?
Когато са във ваканция или през уикенда, децата често се оплакват, че скучаят. И ние постоянно се стремим...
Ново изследване установява, че физическото обездвижване става все по-опасно
Ново европейско проучване посочва каква е цената на обездвижването – бомба със закъснител, която убива...
СПИН - страшната истина - II
Предпазване Избягване на: Случайни сексуални контакти (орален, вагинален, анален, хомосексуален...
Грахът - диетичен, достъпен, полезен
Грахът (Pisum Sativum) е изявен представител на семейство Бобови и е добре позната храна в целия свят....
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето II
Алтернативата Внедряването на всеки един нов химикал или технология влече след себе си необходимостта...
Макадамия - зад твърдата черупка се крие безценно съкровище
Позната е като "австралийски орех", но е кръстена на името на шотландския химик МакАдам, който я е култивирал...
Жасминът - повелителят на нежността
Наскоро опитах жасминов чай. И дори ми хареса. Жасминът не е типичната билка, от която можеш да си направиш...
Тази подправка намалява нивата на холестерол
Консумацията на семена от сминдух помага за намаляване на нивата на холестерола, пише Daily Express,...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Нов начин за активиране на пасивни клетки в ретината може да възстанови зрението
Дегенеративното заболяване на ретината е проблем за милиони хора по света, тъй като светлочувствителните...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
Пресните орехи могат да ви помогнат да отслабнете и да подобрите цялостното си здравословно състояние...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook