Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Хладилникът е един от най-важните уреди за всяко домакинство: приемаме го за помощник в запазването на качеството и свежестта на много продукти, но замисляли ли сте се дали е подходящ за съхранение на всички храни? Истината е, че има редица продукти, които могат да загубят доста бързо хранителната си стойност, вкус и структура, ако се държат при ниски температури. Кои са тези храни и какво се случва с тях?

Хляб - Някои хора смятат, че съхранението на хляб в хладилника е най-добрият начин да се запази той свеж. Всъщност, от ниската температура хлябът изсъхва по-бързо, вкусът му се променя и накрая резултатът е повече от разочароващ. Можете да го държите на кухненския плот в подходяща кутия за хляб, далеч от пряка слънчева светлина и топлина.

Картофи - Съхранението на картофи при температура под 7 ° С ще им придаде неприятно сладък вкус. Агенцията за хранителни стандарти (САЩ) твърди, че когато картофите са държани на студено в хладилник, това води до превръщане на нишестето в тях в захар. При печене или пържене, тези захари се комбинират с аспарагин аминокиселина и произвеждат химически акриламид, който се смята за вреден за здравето. Добре е да се съхраняват в хартиен плик на хладно (но не студено) и тъмно място. Изборът на хартиена пред найлонова торбичка ще запази картофите свежи за по-дълго и ще ги предпази от гниене.

Шоколад - При ниски температури, кристалите от захароза в шоколада излизат на повърхността като образуват неприятен бял цвят. В резултат на това, продуктът губи естествения си вкус. Експерти твърдят, че шоколадовите лакомства трябва да бъдат поставени в хладилник само в краен случай, ако в кухнята ни е прекалено топло (над 21 ° С). Шоколадът трябва да се съхранява далеч от слънчева светлина и източници на топлина, за предпочитане при стайна температура.

Кафе - Никога не трябва да слагате кафе в хладилника: то може да поеме някои от миризмите на други храни и да загуби уникалния си вкус и аромат. Съхранявайте го някъде на хладно и тъмно, където кафето да запази най-добрите си качества.

Домати – Хладилникът не е най-подходящото място за съхранение и на домати, тъй като студената температура спира процесите на узряване, повлиява вкуса и структурата им. Те обичат слънчевата светлина, препоръчително е да ги съхранявате в купа на кухненския плот или в подходящ шкаф.

Лук - Влагата в хладилника ще превърне лука в мек и негоден за консумация, разваляйки вкуса и аромата му. В допълнение, прекомерната влага улеснява растежа на вредни бактерии и плесени. Небелен лук е добре да се съхранява на сухо и проветриво място. Вече обелен и нарязан лук може да се съхранява в хладилник, но задължително в добре затворена кутия – в противен случай всички останали зеленчуци ще поемат миризмата на лук и ще бъдат съсипани.

Мед – Студенината и влагата в хладилника са причина за бързото кристализиране на меда. В резултат на това, той бързо губи своите безценни вкусови качества и здравословни ползи. Съхранявайте меда в добре затворен буркан при стайна температура.

Босилек – Ако сте любители на пресните билки и искате да запазите свежестта им за по-дълго, не ги слагайте в хладилника: босилекът, както и доматите, обича светлината и се нуждае от топлина. Най-добрият начин за съхранение е в чаша с вода като букет цветя, която да се сменя периодично.

Зехтин – В хладилника зехтинът ще кондензира и ще се втвърди. Препоръчително е да се съхранява в оригиналната бутилка на тъмно място (кухненският шкаф е повече от подходящ).

Авокадо – Има едно специфично правило за авокадото и съхранението му в хладилника: ако сте купили авокадо, което искате да узрее, не го прибирайте в хладилника; вече узряло авокадо, което няма да се консумира веднага, може да се съхрани на студено в хладилника. Най-добре е да се сложи в купа с плодове на място без пряка слънчева светлина.

Ябълки и цитрусови плодове – Хладилникът е изключително неподходящо място за тях. Най-добре е да ги държите в купа или на тъмно и сухо място.
Банани – В хладилника те бързо почерняват и изглеждат непривлекателни. Много често, бананите с черни петна, които се виждат в магазините, се дължат на неправилно съхранение по време на транспортирането им. Един интересен трик за запазване на свежестта им е увиването на дръжките им с прозрачно фолио.

Правилното съхранение на различните видове хранителни продукти е от особено важно значение за запазване на истинските им вкусови качества и ползи за организма - съдържанието на витамини, минерали и полезни вещества ще се запази, ако подходите внимателно към всеки един продукт и се грижите добре за доброто им състояние.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
· Как да изберем мебели за спалнята
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Нов живот за балкона? Толкова е лесно
· Разчупи езиковите бариери с моментален преводач Vasco Translator M3
· Засейте тези култури до лука и ще предпазите градината от вредители
· Доклад: Устойчивите на петна и вода продукти съдържат токсични химикали
· Как да бъдете по-организирана домакиня?
· Какви електроматериали да предвидите при основен ремонт?
· Учени: Солта скъсява живота
· Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
· Морковите и доматите са по-полезни сготвени
Неделя
14
Август 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Всъщност се справяте много по-добре с живота
Обземат ли ви мрачни мисли често-често? Може би сте убедени, че в живота хич не ви върви, особено на...
Размърдай зъбките. Брекети
Щастливи сме, че живеем точно в това време. Могат да се изброят много причини, но тук ще се спрем на...
Болки в гърлото
Рязък спад на температурите, ветровито и дъждовно време – това са клопките на иначе красивата и щедра...
Движение +
Движението и физическите упражнения са част от хармоничното ни съществуване, която трудно можем да отпишем,...
На тази дата: 10 октомври - Световен ден на психичното здраве
Световният ден на психичното здраве е учреден с цел повишаване на обществената грамотност по отношение...
Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка - продължение
Разтягaнето по време на тренировка е необходимо, макар на пръв поглед то да я прекъсва. Това са малки...
Нерешителността е по-гибелна от грешката
Да си решителен или не донякъде е въпрос на характер, на програмиране, така да се каже. Един умува дълго...
7 въпроса, които помагат, когато търсим призванието си
Те няма да ви помогнат да го намерите, те може да ви подскажат как да го търсите. Много хора чувстват...
"Опасните" блюда, които повишават апетита
Когато искаме да свалим някои и друг килограм, внимателно избираме по-ниско калорични храни. Някои от...
4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в работата. Когато той се натрупва,...
Кой от четирите типа интроверти сте?
Архетипът на интроверта е ясен: това е мълчалив, сдържан човек, който има дълбока и оригинална мисъл,...
Светът е наше отражение. Какво виждаме в него?
Какво мислите за света, в който живеете? Как виждате живота си? Бихте ли могли да го опишете с една дума-...
21 юни – Международен ден на йогата
Хилядолетия след възникването на тази древна практика, от 2015 година нататък, тя ще си има специален...
Искате да контролирате всичко? Спрете още днес
Мислили ли сте си някога, че без вашата намеса всичко на работа ще се срине, че децата ще останат гладни...
На екзистенц минимума на душата
Някой ден... Някой ден ше изчета онези дебели книги, които все отлагам. Ще изчета и "Вълшебната планина",...
Изненадващите ползи на сока от сушени сини сливи
Гъстият сладък сок от сушени сини сливи има невероятните ползи за здравето ни. Сокът е полезен само,...
Антиоксидантите – шепа несинтетично здраве!
Списания, телевизия, радио ни заливат ежедневно с реклами за фармацевтични лекарства. "Излекувай болката",...
Целината - от кулинарията до здравето
Зеленчук, подправка или лекарство – не бихме могли да дадем еднозначно определение на целината. Може...
По пътя към целта - без извинения
Преследвате ли целите си или обичате да отлагате за времето, в което ще...имате повече време или пари,...
Щастието – избор или следствие?
Една вечер в колата, моят приятел ме попита, какъв е смисълът на живота според мен? Да си щастлив – казах...
Тъгата - състояние, което трябва да приемем, за да го преодолеем
Тъгата е едно такова особено чувство, от което сякаш всеки иска да избяга. Напоследък все по-усилено...
Ние определяме от какво да се тревожим, нека пестим силите си
Умеете ли да реагирате правилно на нещата, които ви се случват? Водят ли ви неприятностите за носа или...
Университет ще бори стреса на студентите с гушкане на кученца
От 7 май 2015 г. Университетът в Ланкшир, Великобритания отваря специална стая за стресирани студенти....
Връзки от ново поколение - "Да се обичаме разделени"
Всички ние имаме в главата си сценарий за щастливите отношения между мъжа и жената и част от този сценарий...
Когато душата е уморена
Имате ли чувството, че дните, в които не се чувствате добре в кожата си напоследък не спират? Всеки има...
Възможен ли е животът без боклук?
Американката Лорън Сингър (Lauren Singer) живее вече две години без да произвежда боклук (Zero Waste)....
Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
Грижовна майка измива щателно ръцете на своето слънчице с антибактериален сапун, за да го защити от коварните...
17 май - Световен ден на хипертонията
Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена от Международната асоциация...
Карфиолът - II
Диетични плюсове По отношение на диетичните ползи на карфиола, във всеки 150 калории (това е около...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook