Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Хладилникът е един от най-важните уреди за всяко домакинство: приемаме го за помощник в запазването на качеството и свежестта на много продукти, но замисляли ли сте се дали е подходящ за съхранение на всички храни? Истината е, че има редица продукти, които могат да загубят доста бързо хранителната си стойност, вкус и структура, ако се държат при ниски температури. Кои са тези храни и какво се случва с тях?

Хляб - Някои хора смятат, че съхранението на хляб в хладилника е най-добрият начин да се запази той свеж. Всъщност, от ниската температура хлябът изсъхва по-бързо, вкусът му се променя и накрая резултатът е повече от разочароващ. Можете да го държите на кухненския плот в подходяща кутия за хляб, далеч от пряка слънчева светлина и топлина.

Картофи - Съхранението на картофи при температура под 7 ° С ще им придаде неприятно сладък вкус. Агенцията за хранителни стандарти (САЩ) твърди, че когато картофите са държани на студено в хладилник, това води до превръщане на нишестето в тях в захар. При печене или пържене, тези захари се комбинират с аспарагин аминокиселина и произвеждат химически акриламид, който се смята за вреден за здравето. Добре е да се съхраняват в хартиен плик на хладно (но не студено) и тъмно място. Изборът на хартиена пред найлонова торбичка ще запази картофите свежи за по-дълго и ще ги предпази от гниене.

Шоколад - При ниски температури, кристалите от захароза в шоколада излизат на повърхността като образуват неприятен бял цвят. В резултат на това, продуктът губи естествения си вкус. Експерти твърдят, че шоколадовите лакомства трябва да бъдат поставени в хладилник само в краен случай, ако в кухнята ни е прекалено топло (над 21 ° С). Шоколадът трябва да се съхранява далеч от слънчева светлина и източници на топлина, за предпочитане при стайна температура.

Кафе - Никога не трябва да слагате кафе в хладилника: то може да поеме някои от миризмите на други храни и да загуби уникалния си вкус и аромат. Съхранявайте го някъде на хладно и тъмно, където кафето да запази най-добрите си качества.

Домати – Хладилникът не е най-подходящото място за съхранение и на домати, тъй като студената температура спира процесите на узряване, повлиява вкуса и структурата им. Те обичат слънчевата светлина, препоръчително е да ги съхранявате в купа на кухненския плот или в подходящ шкаф.

Лук - Влагата в хладилника ще превърне лука в мек и негоден за консумация, разваляйки вкуса и аромата му. В допълнение, прекомерната влага улеснява растежа на вредни бактерии и плесени. Небелен лук е добре да се съхранява на сухо и проветриво място. Вече обелен и нарязан лук може да се съхранява в хладилник, но задължително в добре затворена кутия – в противен случай всички останали зеленчуци ще поемат миризмата на лук и ще бъдат съсипани.

Мед – Студенината и влагата в хладилника са причина за бързото кристализиране на меда. В резултат на това, той бързо губи своите безценни вкусови качества и здравословни ползи. Съхранявайте меда в добре затворен буркан при стайна температура.

Босилек – Ако сте любители на пресните билки и искате да запазите свежестта им за по-дълго, не ги слагайте в хладилника: босилекът, както и доматите, обича светлината и се нуждае от топлина. Най-добрият начин за съхранение е в чаша с вода като букет цветя, която да се сменя периодично.

Зехтин – В хладилника зехтинът ще кондензира и ще се втвърди. Препоръчително е да се съхранява в оригиналната бутилка на тъмно място (кухненският шкаф е повече от подходящ).

Авокадо – Има едно специфично правило за авокадото и съхранението му в хладилника: ако сте купили авокадо, което искате да узрее, не го прибирайте в хладилника; вече узряло авокадо, което няма да се консумира веднага, може да се съхрани на студено в хладилника. Най-добре е да се сложи в купа с плодове на място без пряка слънчева светлина.

Ябълки и цитрусови плодове – Хладилникът е изключително неподходящо място за тях. Най-добре е да ги държите в купа или на тъмно и сухо място.
Банани – В хладилника те бързо почерняват и изглеждат непривлекателни. Много често, бананите с черни петна, които се виждат в магазините, се дължат на неправилно съхранение по време на транспортирането им. Един интересен трик за запазване на свежестта им е увиването на дръжките им с прозрачно фолио.

Правилното съхранение на различните видове хранителни продукти е от особено важно значение за запазване на истинските им вкусови качества и ползи за организма - съдържанието на витамини, минерали и полезни вещества ще се запази, ако подходите внимателно към всеки един продукт и се грижите добре за доброто им състояние.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Съвет: Обичате ли да спестявате пари? Опитайте това!
· Как да изберем качествен еър фрайър?
· Каква пералня да избера - някои новости, които е добре да знаем
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Нов живот за балкона? Толкова е лесно
· Разчупи езиковите бариери с моментален преводач Vasco Translator M3
· Как да изберем мебели за спалнята
· ИКЕА и Сабин Марселис представят колекцията VARMBLIXT, която съчетава скулптурен дизайн и светлина
· Боклукът – един по-различен поглед
· 3 съвета при избор на цветове за мебели?
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· Кравето мляко – познатата непозната храна
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
Петък
3
Февруари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да отстояваме себе си по-ясно?
Какво означава да бъдем решителни и да отстояваме себе си? Ако погледнем дефинициите в речниците, то...
Синя тинтява за засилване на апетита и за по-добро храносмилане
Тази билка се среща в цялата ни страна - по тревистите места, край храсталаците и в горите на всичките...
Рисковете от системното недоспиване
Някога, преди доста години, дядо ми казваше: „Сънят лекува!“ Бях малка, но се отнасях с недоверие към...
Как да избегнем стресa през бременността
Бременността е период, изпълнен с очакване и надежда, особено когато е планирана и дълго очаквана. Бъдещите...
Какво се крие зад асексуалността – "невидимата сексуална ориентация"?
Повечето хора никога не забравят времето, обикновено в юношеството, когато са усетили първите трепети...
Какво ни движи напред?
В едно интервю Уди Алън споделя как все повече се убеждава в това, че филмите му и въобще изкуството...
Похапването на бързо - може ли да бъде здравословно?
Такава е съвременната действителност – свикнали сме да правим всичко набързо. Искаме или не похапването...
Прошката - съкровен акт на сърцето
Да простиш, истински и от сърце, за нанесената обида или стореното зло не е лесно, но ако се случи то...
17 април - Световен ден на болните от хемофилия
На 17 април отбелязваме Световния ден на болните от хемофилия. В България засегнатите са 700 души, от...
Професия "Домакиня"
Имало времена, когато никой не се е замислял над това – „Професия – домакиня”. И че жената изобщо може...
Самонараняването при децата и тинейджърите
Забелязали сте, че в последно време детето се удря само с юмручета, блъска си главата в стената, драска...
Фини като японки
Повечето японки са фини, слаби жени и живеят най-дълго от всички нации - за жените това е средно 86 години,...
Да се насладим на живота по график
Когато ежедневието ни започне да изисква от нас перфектно разграфяване на часовете и минутите така, че...
Вредни награди
Понякога вярата в собствените ни сили и убеждения се замъглява. Kакто през прашно, напетнено стъкло виждаме...
Да изживеем това, за което мечтаем
Едно от най-важните неща, които трябва да направите, за да бъдете щастливи е да вършите това, което ви...
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Желанието да бъдем харесвани - как ни влияе и до какво може да доведе?
Дори и да не го признаваме, на всеки от нас е приятно да се чувства харесван, независимо дали ще е от...
Как вкопчването пречи на любовта
Раздялата с любимите хора е мъчно, болезнено преживяване. Стари приятели, любовници, съпрузи, дори малките...
За какво сигнализира обложеният език?
Езикът е много важен анатомичен орган – мускул, който е свързан директно с мозъка, посредством четири...
Как да развием устойчивостта си, за да бъдем по-успешни?
„Животът не става по-лек или по-опростен, ние ставаме по-силни и по-устойчиви.“ - Стив Мараболи ...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Какъв тип си: „Круша” или „ябълка”
Нормалното тегло все още не е гаранция, че сме в здравословната норма. Оказва се, това не зависи от килограмите,...
Трудно ли се разбуждате сутрин?
Будилникът звъни за четвърти път и някъде изпод пелената на съня успяваме да натиснем за пореден път...
Как да изчисляваме калориите - II
Нивото на физическа активност (ФА) Средно 30% от калориите, които приемаме отиват за физическа активност,...
10 хиляди крачки дневно за здраво тяло
Ходенето е в основата на нормалната човешка активност, твърди кардиологът Лидия Йонова. За добро здраве...
Най-фертилните храни - I
Какво да ядем, за да забременеем...Звучи ви смешно? Но за влиянието на определени хранителни продукти...
В банята – време само за мен
Банята. Освен ако не си заедно с любимия в нея (,но това са специални ситуации) та в класическия случай...
Анорексия или просто диета - II
Правилният подход Но как да разберете в опасност ли е вашето дете? И как трябва да реагирате? На първо...
По следите на женската енергия
Коя е според вас силата, която управлява света? Парите, сексът, Пентагонът, таен съюз между правителства...
Безопасно ли е да се пътува със самолет в условия на COVID-19?
Рискът да се зарази с коронавирус по време на полет е сравнително нисък, сочи проучване. По данни на...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook