Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зелената салата - хит на пролетта



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов другар на трапезата – зелената пролетна салата. Но дори и тези, които не спазват обичая на вечерния аперитив с подходяща компания, признават зелената салата за хита на сезона.

Но за коя точно салата говорим?

Под понятието „зелена салата” имаме предвид маруля ( градинска салата или айберг ), пресен лук, магданоз, репички, краставица и варени яйца. За да е още по- здравословна, дресингът е от зехтин или друго растително масло и лимонов сок или балсамико, ябълков оцет.

Някои добавят към марулята пресен спанак, кълнове, сирена, кротони, риба тон, поръски като ленено семе, сусам, семена от чия – можете да експериментирате по свой вкус до безкрай.

Да разгледаме под лупа „класическата” комбинация.

Маруля, зелена салата, салата айсберг – Те принадлежат към едно семейство, но има разлика. Марулята е с по- дълги и твърди листа, салатата е оформена като топка и листата са прибрани, айсбергът е подобен на малка зелка и е значително по- хрупкав, но и по- безвкусен. Марулята и всеки зеленолистен зеленчук е богата на хлорофил, фолиева киселина, желязо. Тя е богата още на фосфор, магнезий, по- малко калций, растителни фибри, витамин С. Фибрите се борят с лениви черва и запек. А останалите микроелементи дават общ тонус и бодрост. Ниската калорийна стойност на марулите ги прави подходящи за диети, а с оформените си листа айбергът е предпочитан за канапе на много други салати и предястия. С повечко марули на трапезата през пролетта надвиваме прословутата пролетна умора.

Когато избирате марули и салатки, гледайте да се пресни, най- добре е да са направо от пазара, откъснати сутринта от градината. Избягвайте тези в пакети или с поизсъхнали външни листа. Чарът на зеленолистните зеленчуци се помрачава от свойството им да образуват много нитрати. Измивайте обилно под течаща вода и ги оставяйте да се отцедят, за да попият после дресинга оптимално.

Пресен лук. Както и марулята впрочем, така и зеленият лук има дълговековна история. От Египет, през Елада и Рим, те винаги са поставяни на почит. Зеленият лук, както може да се очаква, съдържа повече полезни свойства от всичките разновидности на лука изобщо – кромид, праз и воден. Перата му съдържат гореспоменатите хлорофил, желязо и фолиева киселина, витамин С, още витамини от В групата. Той е богат на калий, полезен за сърцето, но най- ценното му качество е наличието на фитонциди – естествени антибиотични вещества, подобни на тези в чесъна, хряна. Има и много повече лесноусвояеми захари от крушите да речем, което прави калориите му истински полезни. С повечко зелен лук напролет се борим и с вирусните инфекции, събудени отново от смяната на сезоните.

Когато избираме пресен лук, трябва да се ръководим от ярко зеления цвят на перата, светлите корени. Колкото са по- тънки стеблата, толкова е по- млад и сладък.

Магданозът е истинска бомба, заредена до дупка с витамин С. Само в няколко стръка е необходимата доза от този витамин за един възрастен човек. От корена до върха на листенцата му, той е полезен и само полезен. А участието му в тази салата може да е повече от символична поръска. Магданозът се бори със свободните радикали, помага функцията на бъбреците, жлъчката, зрението, възпалителните процеси в ставите. Облекчава трудно уриниране, породено от възпаление или увеличена простата при мъжете. Изобщо – за магданоза само добро или нищо.

Когато избираме магданоз, той трябва да е ярко зелен, свеж и по възможност потопен във вода, която е чиста.

Какво е зелената салата без репички? Купчина зелении. Репичките принадлежат към семейство Кръстоцветни, братовчеди са й алабашът, зелето, карфиолът, хрянът, ряпата, белият и черният синап. Синапеното масло в тях пречи на образуването на камъни в жлъчката, то има очистителен ефект върху нея. Те са богати на калий, калций и магнезий, натрий. Понижават кръвното, подобряват метаболизма, някои ги смятат за подходящи за профилактика на рака, най- вече на дебелото черво. Имат нисък гликемичен индекс и са подходящи много за хора с диабет. Благодарение на репичките можем бързо да освежим организма си от натрупването на шлаки и лош холестерол през зимата. Те помагат и при борбата с теглото, която се ожесточава през пролетта.

Когато избираме репички, те трябва да са наистина свежи, неслучайно идва от там изразът, нали? Не трябва да са набръчкани или с тъмни петна, а да имат ярко розов цвят.

Краставиците са още един елемент на зелената салата. Както знаем, те са водни резервоари и организмът ни винаги ще има нужда от хидратация. Особено в началото на пролетта детоксикацията е обезателна. Ако имате пък източник на домашни краставици, консумирайте с кората – тя съдържа силициев двуокис, който е съществена част от съединителната тъкан – сухожилия, хрущяли и т.н. А ако не обичате кората, обтрийте лицето си с нея, но отново – само, ако краставицата е домашна. Кората също има свойството да трупа нитрати. Иначе самата краставица не е особено богата на полезни микроелементи и витамини, но около 95 % от нея е вода, а с това водно съдържание може да се конкурира единствено динята.

Когато избираме краставици, те трябва да са твърди, а не меки и отпуснати. Кората им трябва да е тъмнозелена. Краищата не трябва да са сбръчкани.

За да бъде още по- полезна, но и засищаща, тази зелена салата, понякога добавяме в нея и варени яйца. Особено честа практика е това около Великден, когато те изобилстват. Яйцата дават пълен завършек на тази симфония от полезно и вкусно. Спокойно можем да кажем, че те са една съвършена храна. Омега мастни киселини, желязо, йод, на 100% усвояеми белтъци, витамини от В групата, А, D, Е.

Когато избираме яйца, трябва да следим срока им на годност, да не е нарушена целостта им. Винаги се измиват със сапун и гъба пред ползване. Добре е да намирате домашни яйца от, както е вече обичайно да се казва, свободни кокошки.

Съвети:

Препоръчваме ви да пазарувате всички зеленчуци в сезона им и да е от някой градски или селски пазар. Така не само ще имате пресни и полезни продукти, но ще стимулирате местното производство.

Можете да нарежете салатата предварително, важното е да не я солите, защото солта отнема от соковете на зеленчуците и салатата ще се спаружи много бързо.

По- добре е да късате салатата, особено айсберга. Така тя стои по- пухкава и свежа.

Правете дресинга отделно, добре смесете съставките и полейте измитата, но подсушена, салата с него. Така той ще се разпредели равномерно и ще попие.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Торта със стар козунак без печене
· Магданозени кюфтенца
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Как да направим плато сирена?
· 12 красиви цитата за цветята
· Пак ухае на цвят, пак на пролет ухае
· Честита Баба Марта!
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Витамин C и връзката му с колагена
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
Вторник
17
Май 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Цялата истина за „хапчето след секс”
Когато сексуалните страсти се развихрят, разумът често се оказва един неприятен свидетел. За да избегнем...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Самоуверените деца
Какво е най-важно за вас във възпитанието на децата ви? Всички искаме едно уверено дете, което вярва,...
Стига вече компромиси
Постоянно ни учат, че да оцелеем в света на социалната джунгла, трябва да правим компромиси. Няма как...
7 начина да повишим имунитета си
Всеки иска целогодишно да е здрав. Информираме се оттук-оттам и уж знаем всичко, но стане ли дума да...
Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
Учени установиха, че яденето на люти чушки помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Изследването...
Ритуалът на детското хранене
Храненето е едното от многото неща, на които детето се научава директно от родителите. И тъй като го...
Злоядото дете
„Храната прави борбата” – това повтарят българските баби и майки. Поколения наред. Ние майките сме свикнали...
Как да победим страха от раждането?
Износването и раждане на дете е естествен процес, предопределен от самата природа. За съжаление подобен...
Скритите болки на емпатичните хора
Звучи чудесно човек да има силна емпатия, нали? Той разбира чувствата на останалите, преживява ги и открива...
Възможен ли е животът без боклук?
Американката Лорън Сингър (Lauren Singer) живее вече две години без да произвежда боклук (Zero Waste)....
Работите вкъщи? А справяте ли се?
За жените, които всяка сутрин прекарват безценни минути за гримиране, обличане, прическа, които търчат...
Тамянът - ароматерапия, която лекува и душата
Първата асоциация, която си правим като чуем тамян, сякаш се свързва с разнасящите се из църквите типични...
Медитация за заети жени
Животът изглежда като надпревара. Бързаме ли, бързаме. Но с кого се надпреварваме всъщност? Със самите...
Първите признаци на преумората
Компютърът няма как да го накараш по-бързо да обработи информацията. Нито телевизорът по-бързо да превключва...
Пролетно прочистване със зелени супер храни
Супер храните се утвърдиха в нашия начин на хранене като възможност с малко да си набавим много. Особено,...
Не мога или не искам
Когато някой каже, че не може нещо това наистина ли е така или просто означава че не иска? Дори, когато...
Подправки за красива фигура
Ето, че дойде лятото и вече се оглеждаме за по-ефирни дрехи. За жалост, някои от нас, са понатрупали...
Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
Съществуват няколко вида храни, които са достъпни навсякъде по света и са богати на витамини и минерали,...
Как се отразява зимата на нашата фигура
Обикновено през зимата качваме между 2 и 5 килограма над нормалното си тегло. Причината – обмяната на...
Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
Плодчетата морски зърнастец са малко познати в модерното време, но навлизат смело в антиейдж козметиката...
Предизвикателство за 30 дни
Имате ли чувството, че вървите по течението, че нищо не се случва, че ходите сякаш по отъпкани пътища...
Сутрешни ритуали за страхотен ден
Когато един ден започне без тонус и енергия, той върви така до вечерта. Задълженията ни се струват безкрайни,...
Кленовият сироп - още едно чудо на природата
Твърде известен в САЩ и Канада и все още малко известен у нас, въпреки, че отдавна е в продажба на българския...
Левурда - още една българска суперхрана
Растението левурда (още див чесън) беше дълго време пренебрегвано, но тенденцията в последните години...
Да се предпазим от жилещите насекоми
Затоплянето на времето ни прави все по-активни. Същото обаче важи и за жилещите насекоми – оси, пчели...
Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху човешкия организъм и може...
Как физическата активност води до по-добри резултати в образованието и комуникацията?
Децата са родени да играят, да тичат, да се движат неуморно, опознавайки света около тях. Оказва...
Преди да изберете контактни лещи - какво трябва да знаете
Очите ни са онова, което ни дава представа за всичко. Зрението е едно от най-важните ни сетива. Нерядко...
Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
Сезонният грип и COVID-19 са заразни респираторни заболявания, причинени от различни вируси. COVID-19...
Как да си приготвим домашна гранола?
Гранола е мюсли, но запечено с различни съставки на фурна. То е по-хрупкаво, овкусено и се усвоява по-лесно...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook