Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зелената салата - хит на пролетта



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов другар на трапезата – зелената пролетна салата. Но дори и тези, които не спазват обичая на вечерния аперитив с подходяща компания, признават зелената салата за хита на сезона.

Но за коя точно салата говорим?

Под понятието „зелена салата” имаме предвид маруля ( градинска салата или айберг ), пресен лук, магданоз, репички, краставица и варени яйца. За да е още по- здравословна, дресингът е от зехтин или друго растително масло и лимонов сок или балсамико, ябълков оцет.

Някои добавят към марулята пресен спанак, кълнове, сирена, кротони, риба тон, поръски като ленено семе, сусам, семена от чия – можете да експериментирате по свой вкус до безкрай.

Да разгледаме под лупа „класическата” комбинация.

Маруля, зелена салата, салата айсберг – Те принадлежат към едно семейство, но има разлика. Марулята е с по- дълги и твърди листа, салатата е оформена като топка и листата са прибрани, айсбергът е подобен на малка зелка и е значително по- хрупкав, но и по- безвкусен. Марулята и всеки зеленолистен зеленчук е богата на хлорофил, фолиева киселина, желязо. Тя е богата още на фосфор, магнезий, по- малко калций, растителни фибри, витамин С. Фибрите се борят с лениви черва и запек. А останалите микроелементи дават общ тонус и бодрост. Ниската калорийна стойност на марулите ги прави подходящи за диети, а с оформените си листа айбергът е предпочитан за канапе на много други салати и предястия. С повечко марули на трапезата през пролетта надвиваме прословутата пролетна умора.

Когато избирате марули и салатки, гледайте да се пресни, най- добре е да са направо от пазара, откъснати сутринта от градината. Избягвайте тези в пакети или с поизсъхнали външни листа. Чарът на зеленолистните зеленчуци се помрачава от свойството им да образуват много нитрати. Измивайте обилно под течаща вода и ги оставяйте да се отцедят, за да попият после дресинга оптимално.

Пресен лук. Както и марулята впрочем, така и зеленият лук има дълговековна история. От Египет, през Елада и Рим, те винаги са поставяни на почит. Зеленият лук, както може да се очаква, съдържа повече полезни свойства от всичките разновидности на лука изобщо – кромид, праз и воден. Перата му съдържат гореспоменатите хлорофил, желязо и фолиева киселина, витамин С, още витамини от В групата. Той е богат на калий, полезен за сърцето, но най- ценното му качество е наличието на фитонциди – естествени антибиотични вещества, подобни на тези в чесъна, хряна. Има и много повече лесноусвояеми захари от крушите да речем, което прави калориите му истински полезни. С повечко зелен лук напролет се борим и с вирусните инфекции, събудени отново от смяната на сезоните.

Когато избираме пресен лук, трябва да се ръководим от ярко зеления цвят на перата, светлите корени. Колкото са по- тънки стеблата, толкова е по- млад и сладък.

Магданозът е истинска бомба, заредена до дупка с витамин С. Само в няколко стръка е необходимата доза от този витамин за един възрастен човек. От корена до върха на листенцата му, той е полезен и само полезен. А участието му в тази салата може да е повече от символична поръска. Магданозът се бори със свободните радикали, помага функцията на бъбреците, жлъчката, зрението, възпалителните процеси в ставите. Облекчава трудно уриниране, породено от възпаление или увеличена простата при мъжете. Изобщо – за магданоза само добро или нищо.

Когато избираме магданоз, той трябва да е ярко зелен, свеж и по възможност потопен във вода, която е чиста.

Какво е зелената салата без репички? Купчина зелении. Репичките принадлежат към семейство Кръстоцветни, братовчеди са й алабашът, зелето, карфиолът, хрянът, ряпата, белият и черният синап. Синапеното масло в тях пречи на образуването на камъни в жлъчката, то има очистителен ефект върху нея. Те са богати на калий, калций и магнезий, натрий. Понижават кръвното, подобряват метаболизма, някои ги смятат за подходящи за профилактика на рака, най- вече на дебелото черво. Имат нисък гликемичен индекс и са подходящи много за хора с диабет. Благодарение на репичките можем бързо да освежим организма си от натрупването на шлаки и лош холестерол през зимата. Те помагат и при борбата с теглото, която се ожесточава през пролетта.

Когато избираме репички, те трябва да са наистина свежи, неслучайно идва от там изразът, нали? Не трябва да са набръчкани или с тъмни петна, а да имат ярко розов цвят.

Краставиците са още един елемент на зелената салата. Както знаем, те са водни резервоари и организмът ни винаги ще има нужда от хидратация. Особено в началото на пролетта детоксикацията е обезателна. Ако имате пък източник на домашни краставици, консумирайте с кората – тя съдържа силициев двуокис, който е съществена част от съединителната тъкан – сухожилия, хрущяли и т.н. А ако не обичате кората, обтрийте лицето си с нея, но отново – само, ако краставицата е домашна. Кората също има свойството да трупа нитрати. Иначе самата краставица не е особено богата на полезни микроелементи и витамини, но около 95 % от нея е вода, а с това водно съдържание може да се конкурира единствено динята.

Когато избираме краставици, те трябва да са твърди, а не меки и отпуснати. Кората им трябва да е тъмнозелена. Краищата не трябва да са сбръчкани.

За да бъде още по- полезна, но и засищаща, тази зелена салата, понякога добавяме в нея и варени яйца. Особено честа практика е това около Великден, когато те изобилстват. Яйцата дават пълен завършек на тази симфония от полезно и вкусно. Спокойно можем да кажем, че те са една съвършена храна. Омега мастни киселини, желязо, йод, на 100% усвояеми белтъци, витамини от В групата, А, D, Е.

Когато избираме яйца, трябва да следим срока им на годност, да не е нарушена целостта им. Винаги се измиват със сапун и гъба пред ползване. Добре е да намирате домашни яйца от, както е вече обичайно да се казва, свободни кокошки.

Съвети:

Препоръчваме ви да пазарувате всички зеленчуци в сезона им и да е от някой градски или селски пазар. Така не само ще имате пресни и полезни продукти, но ще стимулирате местното производство.

Можете да нарежете салатата предварително, важното е да не я солите, защото солта отнема от соковете на зеленчуците и салатата ще се спаружи много бързо.

По- добре е да късате салатата, особено айсберга. Така тя стои по- пухкава и свежа.

Правете дресинга отделно, добре смесете съставките и полейте измитата, но подсушена, салата с него. Така той ще се разпредели равномерно и ще попие.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Торта със стар козунак без печене
· 10 добри причини да ядем зелен чесън
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Как да направим плато сирена? (видео)
· Как да избегнем пролетната умора
· 12 красиви цитата за цветята
· Пак ухае на цвят, пак на пролет ухае
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· По-голям прием на магнезий - по-добро здраве на мозъка до късна възраст
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Ябълковият оцет може да стимулира загубата на тегло, казва проучване
Вторник
28
Май 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
"Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
Светите отци учат: "Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце; като видиш беден...
Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
За осигуряване на оптимален растеж и развитие в детска възраст е необходимо пълноценно хранене и при...
Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
Днес е много популярно да се разграничават поколенията, като тези, най-новите Поколение Z са обособени...
Ябълката на раздора
Легендата разказва как богинята на раздора Ерида не била поканена на сватбата на Пелей и Тетида и от...
9 + 1 причини да хапваме диня
1. Динята е 92% вода. Тоест - тя е идеално средство, утоляващо жаждата в горещия ден. Световен ден...
Къде да се скрием от жегата в големия град?
Напечени тротоари и фасади на сгради, хиляди климатици, които бълват огнен въздух от металните си тела....
Хламидията - коварство и любов - II
Дебне от засада Както вече споменахме, хламидията често се маскира под клиничната картина на други заболявания....
Обяд за училище - здравословен, питателен, от вкъщи
Започна учебната година, а и много от нас вече се завърнаха в офисите на пълна пара. Като родители, загрижени...
Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
Грейпфрутът е тропически цитрусов плод, богат на хранителни вещества, антиоксиданти, фибри и Витамин...
Здрави и лилави: Черната боровинка
Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени и иглолистни гори, предимно на сенчести...
Сатурнова дупка - кризата преди рождения ден
Имате ли чувството, че в дните около рождения си ден сте някак потиснати, изнервени, твърде умислени...
Добрите новини: деца с дарение към "Пирогов"
Малки ученици от началното училище "Св. св. Кирил и Методий", гр. Троян събраха и дариха 15 000 лева...
Вечният цистит
Дойдат ли студените зимни дни, започват настинките, а с тях и досадните превантивни мерки, които взимаме,...
Флуорът и детските зъби
Флуорът е химичен елемент с доказан ефект върху здравината на зъбите. Той влияе върху дентина и емайла...
Шампионите на суровите ядки - I
"Ние сме това, което ядем. Колкото повече жива храна приемате, толкова по-живи ще бъдете“. Такъв беше...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 18
Ден 18 от Коледните пости. Ехе, почти сме ги преполовили! Все още се чудя как моето момче реши да пости,...
Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Напоследък камутът става все по-популярен сред почитателите на здравословните храни, но какви факти...
Вредните навици през бременността
Бременността е особен период за всяка жена – време, в което преосмисляме ценностите си и плановете за...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Оризовата вода
Ако имате малки деца сигурно вече сте я изпробвали като ефикасно средство срещу диария. В Индия я ползват...
Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
Учени от университета на Съри в Англия установиха, че умереното гладуване с прекъсвания намалява по-ефикасно...
Революционерът Джейми Оливър
Джейми Оливър – световноизвестният готвач, публична фигура и активист за здравословно хранене, е инициатор...
Сега е моментът да се погрижим за здравето на кожата си след летните почивки
Лятото отмина и еуфорията от почивките отстъпва място на ежедневните задачи. Сега е моментът да проверим...
Натурални съставки за домашните ни маски - част II
Списъкът с благодатните плодове и зеленчуци, правещи кожата ни искряща, продължава. Добре е да знаем,...
Зрението и компютърът
Човешкото зрение се е формирало в хода на дълга еволюция, но се оказва, че не е добре приспособено за...
Киселото зеле - зимното съкровище
За българите киселото зеле е класическа зимнина, заедно с туршията и киселите краставички. Приготвянето...
Връзки от ново поколение - "Да се обичаме разделени"
Всички ние имаме в главата си сценарий за щастливите отношения между мъжа и жената и част от този сценарий...
Спасителната прегръдка между две близначки, която промени грижата за бебетата
Знаете ли историята на тази снимка? Близнаците Кайли и Бриел Джаксън от Мазачузетс, САЩ били родени 12...
Разсъни се!
Едно от нещата, които най-много мразя в този живот е ранното ставане. Нима и вие не сте сред почитателите...
Чаша вода сутрин на гладно - защо и с какво?
Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. Актрисите,...
Как да развием устойчивостта си, за да бъдем по-успешни?
„Животът не става по-лек или по-опростен, ние ставаме по-силни и по-устойчиви.“ - Стив Мараболи ...
Смокинята - полезното изкушение
Знаете ли, че смокиновото дърво няма цвят?  Китайците наричат смокинята - "плод без цвят". Всъщност плодът...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook