Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Синапът - броня на доброто здраве



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Подобно на резкия и наситен вкус на истинската (домашна) горчица, направена с току-що смлени синапени семена, започваме представянето на същите направо, без предговор.

В една супена лъжица бели синапени семена има 87.1 мг омега-3 мастни киселини, 84.2 мг омега-6 мастни киселини, 22.2 мг на калий, 27.3 мг на фосфор, 9.7 мг магнезий и 16,9 мг калций.

Съдържанието на тези малки семенца самó говори за възможността им да се превърнат в броня на доброто здраве. Иначе метафората с бронята идва и от едно народно приложение на смлени синапени семена - така наречените “лапи”, които се ползват за загряване при кашлица и възпалителни процеси в областта на горните дихателни пътища

Растението синап принадлежи към семейство Кръстоцветни и само малка част от роднините му са броколи, брюкселско зеле, зеле. Сред разпространените видове от рода Синап (Sinapis) са черният синап (Brassica Nigra), белият синап (Brassica Alba) и кафявият синап (Brassica juncea). Най-остър вкус имат черните семена, от белите (които всъщност имат жълт цвят) се прави горчица, а кафявите са широко разпространена салатна подправка в Индия ,Китай и Япония.

Произходът на трите изброени вида може да бъде проследен в различни част от Стария континент и Азия, като семената на белия синап произхождат от регионите на Източното Средиземноморие, на кафявия от подножието на Хималаите, а на черния от Близкия Изток

От появата му до ден днешен различните култури използват синапа по най-разнообразни начини – от зашиване към вътрешността на дрехата за кураж и сигурност, до разпръскване из дома за прогонване на злите духове. Синапените зърна са споменати и в Новия Завет (Матея 13:31), където Небесното царство се сравнява със синапено зърно.

Чудеса от селен и магнезий

Високото съдържание на полезни вещества в семената на синапа, спомага за ускоряване на метаболизма, понижаване на кръвното налягане и действа превантивно срещу атеросклероза.

Уникалните лечебни свойства на синапено семе отчасти се дължат на произхода на растението, което е част от големия и много дружелюбен към здравето на човека род Кръстоцветни. Подобно на другите му членове, синапът и семената му съдържат големи количества фитонутриенти, наречени глюкозинолати, които са известни с противораковите си свойства.

Семената на синапа имат и високо съдържание на хранителните вещества селен и магнезий. Селенът е много полезен за намаляване на тежестта на астмата, симптомите на ревматоидния артрит, както и като антиракова съставка. Подобно на селена, магнезият доказано спомага за понижаване на високо кръвно, както и за възстановяване на съня при жени, със симптоми на менопауза.
Синапеното семе е и много добър източник на манган, омега-3 мастни киселини, магнезий и фосфор.

Един от най-лесните начини да поканим синапа на трапезата си е да си правим сами горчица, която освен много вкусна е и много полезна за организма ни.
Семената от синап имат както антисептични, така и противогъбични свойства. Това ги прави отлично средство за прочистване на храносмилателната система и увеличаване на естествените отбранителни сили на организма, с други думи на бронята ни.

Лапите (пластири) от синап се правят като върху памучно парче плат се разстила предварително заготвена кашица от брашно и синап и то се слага върху гърдите или гърба, които могат предварително да се намажат с мас или друга мазнина, за да се избегне нараняване на кожата. Сместа е в съотношение 1:2 (1 с.л. смлени синапени зърна с 2 с.л. брашно, малко умерено топла вода), като при приложение върху деца брашното трябва да бъде повече. Лапата престоява докато започне да се усеща затопляне, като трябва МНОГО да се внимава да не се изгори кожата, както и да не се засяга сърдечната област. Веднага щом се получи порозовяване или леко зачервяване, компресът се маха, като хубаво се отстраняват всякакви остатъци от кашицата. Измива се с влажна кърпа и се подсушава.


Освен за компреси при простуда за облекчаване на запушени синуси и възпаления на белите дробове, смлени семена от синап могат да се използват външно и при навяхвания или артритни болки.
Коментари
2013-03-27 #1
slanceto
искам да попитам чай от бял равнец помагали за бяло течение?и кога и по колко пъти на ден се пие????
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Учени: Солта скъсява живота
· Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
· Морковите и доматите са по-полезни сготвени
Неделя
14
Август 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Леност или липса на смисъл
На една родителска среща, учителката на моя син каза: „Детето ви е много интелигентно, но за съжаление...
Петър Димков - българският народен лечител
Бъдете весели, бодри и с ведри мисли, за да живеете в радост и щастие. Петър Димков е най-известното...
Как да се харесаме на околните - II
Има ли особености, които различават подхода към мъжете от този към жените в старанието да се харесаме...
Видовете шарки при децата - да ги разпознаваме и да реагираме адекватно
Зимата традиционно е сезонът, в който избухват епидемиите от шарка. Особено разпространени са те в детските...
Похвалата е ключ към сърцето и към успеха - не я пестете!
Всеизвестен факт е, че децата е добре да бъдат хвалени, да получават поощрение и одобрение и при най-малкия...
Полезно от природата
Много пъти сме чували, че яденето на плодове и зеленчуци в суров вид е най-сигурният начин да извлечем...
Да пазим зрението
Безспорно зрението е едно от най-важните сетива и трябва да го пазим още от най-ранна детска възраст....
Комплименти, които нямат нищо общо с външния вид
Интелигентните хора правят комплименти, защото знаят, че това ще направи другия щастлив. Хората с добра...
Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
От доста време учени и специалисти в областта на спорта изследват теорията, че сънят и упражненията имат...
Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
Вече нищо не е същото, откакто има смартфони и когато те ни дават възможност да сме свързани постоянно...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак
Световната здравна организация обяви на 26 октомври, че консумацията на обработено месо причинява рак....
На тази улица никой няма да се завърне...
Майка ми вчера ми се обажда по телефона разни общи приказки да обменим, тя е на село с голямата ми дъщеря,...
9 + 1 причини да хапваме диня
1. Динята е 92% вода. Тоест - тя е идеално средство, утоляващо жаждата в горещия ден. Световен ден...
Ползата от ферментиралите храни - I
По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни,...
Вдъхновяващите неща, на които сме способни
Всеки ден от годината е вдъхновяващ, всеки ден от годината е безценен дар. Ако смятаме, че живеем напразно,...
Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка...
Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
Харвардски учени обявиха орехите за най-полезния продукт за сърцето. Дълго време се смяташе, че орехите...
Циганското лято на живота ни
Има едни малко на брой дни в края на жаркото лято и малко преди благата есен. Един последен изблик, когато...
Светът на силно чувствителните хора
„Тези, които танцуват, са смятани за луди от онези, които не чуват музиката" - Ницше Има много хора,...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Другарче по неволя
Решили сме най- сетне да се заемем със себе си. Да отслабнем, да стегнем тялото, да проверим що е то...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook