Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Гювечета с кестени


В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да предложа тази рецепта. При правилно съхранение, те могат да издържат с месеци, така, че може би ще имате късме да ги намерите и пресни. Все пак ако нямате можете да приготвите гювечетата без тях и гарантирам, че пак са вкусни!
за 3 гювечета
500 гр картофи
150 гр гъби пичурки
2-3 стръка зелен лук
250 г пил.филе
200 гр почистени сварени кестени
250 гр кайма
2 бр печен червен пипер
черен млян пипер
чубрица
3 яйца
3 л лютеница или 3 к.л доматено пюре
1 кисела краставичка
2-3 резена пушено филе
олио/зехтин


Картофите сваряваме. Лично аз, когато ги варя освен сол слагам и лъжичка захар - така стават по пърхави и вкусни.
Печурките нарязваме и задушаваме в малко мазнина. Кестените почистваме от кафявата люспичка.
Каймата смесваме с малко черен пипер, сол, чубрица и нарязания зелен лук.
Филето нарязваме на хапки и запържваме съвсем леко - до златисто в мазнина.

Каймата разпределяме по дъното на гювечето. Отгоре слагаме нарязаните на кубчета варени картофи, задушените гъбки, нарязан печен пипер, малко пушено филе, кестените, 2-3 кръгчета кисела краставичка, пилешките хапки и лъжица лютеница /доматено пюре, кетчуп/. Поръсваме с черен пипер, чубрица, сол на вкус. Добавяме малко зехтин или олио и малко вода (или разтворен пилешки бульон)

Характерно при готвенето в глинени съдове е постепенното загряване. Слагането на студени гювечета в загрята фурна, може да доведе до спукаване на съда.
Похлупените гювечетата слагаме в студена фурна на 180 градуса. След 40 минути махаме капачетата, с виличка образуваме леко дупка посредата и чукваме едно яйце. Оставяме да се запече без капаче.

Може да добавите и кашкавал

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кулинарната традиция на глинените съдове
· Задушено шкембе в гювече
· Боб с пушени ребърца на фурна
· Пълнено пиле с кестени
· Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
· Шоколадов терин с кестени
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Долма по иракска рецепта
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Петък
13
Декември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
През лятото най-малко от всичко искаме да се потим над печки и котлони. Дните са дълги, прекарваме ги...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Календар на сезонните плодове
Най-качествени, полезни и изгодни са плодовете в сезона си. А ето и кой плод, в кой месец, е най-изгоден...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Доматено чътни със сушени кайсии
Чътнито е незаменима част от индийската кухня и макар често да се среща плодово не остсъстват и други...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook