Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Гювечета с кестени


В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да предложа тази рецепта. При правилно съхранение, те могат да издържат с месеци, така, че може би ще имате късме да ги намерите и пресни. Все пак ако нямате можете да приготвите гювечетата без тях и гарантирам, че пак са вкусни!
за 3 гювечета
500 гр картофи
150 гр гъби пичурки
2-3 стръка зелен лук
250 г пил.филе
200 гр почистени сварени кестени
250 гр кайма
2 бр печен червен пипер
черен млян пипер
чубрица
3 яйца
3 л лютеница или 3 к.л доматено пюре
1 кисела краставичка
2-3 резена пушено филе
олио/зехтин


Картофите сваряваме. Лично аз, когато ги варя освен сол слагам и лъжичка захар - така стават по пърхави и вкусни.
Печурките нарязваме и задушаваме в малко мазнина. Кестените почистваме от кафявата люспичка.
Каймата смесваме с малко черен пипер, сол, чубрица и нарязания зелен лук.
Филето нарязваме на хапки и запържваме съвсем леко - до златисто в мазнина.

Каймата разпределяме по дъното на гювечето. Отгоре слагаме нарязаните на кубчета варени картофи, задушените гъбки, нарязан печен пипер, малко пушено филе, кестените, 2-3 кръгчета кисела краставичка, пилешките хапки и лъжица лютеница /доматено пюре, кетчуп/. Поръсваме с черен пипер, чубрица, сол на вкус. Добавяме малко зехтин или олио и малко вода (или разтворен пилешки бульон)

Характерно при готвенето в глинени съдове е постепенното загряване. Слагането на студени гювечета в загрята фурна, може да доведе до спукаване на съда.
Похлупените гювечетата слагаме в студена фурна на 180 градуса. След 40 минути махаме капачетата, с виличка образуваме леко дупка посредата и чукваме едно яйце. Оставяме да се запече без капаче.

Може да добавите и кашкавал

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кулинарната традиция на глинените съдове
· Задушено шкембе в гювече
· Боб с пушени ребърца на фурна
· Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
· Шоколадов терин с кестени
· Елда с кестени
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Долма по иракска рецепта
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Тархана чорба
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
Вторник
26
Септември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Рецепта за сорбе само с две съставки
Сорбе е любим летен десерт за малки и големи. Не е трудно да си го направим, особено сега, когато плодовете...
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон. Как да почистите мидите преди...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло - II
Дивият ориз, за разлика от своите роднини, произхожда не от Азия, а от Северна Америка и по-точно районът...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Арабски мини пици с кладница
Пиците, не са никак трудни, даже ги възприемам като някаква форма бърза закуска, правих ги по време на...
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook