Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Гювечета с кестени


В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да предложа тази рецепта. При правилно съхранение, те могат да издържат с месеци, така, че може би ще имате късме да ги намерите и пресни. Все пак ако нямате можете да приготвите гювечетата без тях и гарантирам, че пак са вкусни!
за 3 гювечета
500 гр картофи
150 гр гъби пичурки
2-3 стръка зелен лук
250 г пил.филе
200 гр почистени сварени кестени
250 гр кайма
2 бр печен червен пипер
черен млян пипер
чубрица
3 яйца
3 л лютеница или 3 к.л доматено пюре
1 кисела краставичка
2-3 резена пушено филе
олио/зехтин


Картофите сваряваме. Лично аз, когато ги варя освен сол слагам и лъжичка захар - така стават по пърхави и вкусни.
Печурките нарязваме и задушаваме в малко мазнина. Кестените почистваме от кафявата люспичка.
Каймата смесваме с малко черен пипер, сол, чубрица и нарязания зелен лук.
Филето нарязваме на хапки и запържваме съвсем леко - до златисто в мазнина.

Каймата разпределяме по дъното на гювечето. Отгоре слагаме нарязаните на кубчета варени картофи, задушените гъбки, нарязан печен пипер, малко пушено филе, кестените, 2-3 кръгчета кисела краставичка, пилешките хапки и лъжица лютеница /доматено пюре, кетчуп/. Поръсваме с черен пипер, чубрица, сол на вкус. Добавяме малко зехтин или олио и малко вода (или разтворен пилешки бульон)

Характерно при готвенето в глинени съдове е постепенното загряване. Слагането на студени гювечета в загрята фурна, може да доведе до спукаване на съда.
Похлупените гювечетата слагаме в студена фурна на 180 градуса. След 40 минути махаме капачетата, с виличка образуваме леко дупка посредата и чукваме едно яйце. Оставяме да се запече без капаче.

Може да добавите и кашкавал

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
· Шоколадов терин с кестени
· Елда с кестени
· Кулинарната традиция на глинените съдове
· Задушено шкембе в гювече
· Боб с пушени ребърца на фурна
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пикантни чили догс
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Неделя
9
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ябълкови тиганички със захар мусковадо
Мусковадо се произвежда от захарна тръстика, като по-разпространена е тъмнокафявата. Името й произхожда...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Торта "Сахер" - неустоима виенска класика
Тя е може би най-голямата конкуренция на прословутия „Гараш”. Вкусът и е също толкова неустоим, а приготвянето...
Баница с праз, гъби и амарант
По време на пости или в предколедния сезон търсим всякакви алтернативи на вкусни ястия. Баниците са едни...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Салата с патладжан и маслини
Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща...
Никулденски шаран със сини сливи
Едно предложение за празника на Свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът. шаран...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
За наличието на тиквички у дома вече споделих. Някои хора казват, че супа могат да консумират само в...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Сладкиш със сини сливи
През този сезон плодовете са в изобилие, а ето че дойде ред и на сините сливи. Рядко приготвям сладкиши,...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook