Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата, установиха бразилски учени.

Добиването на достатъчно енергия за захранването на голям мозък, какъвто е човешкият, като се яде само сурова храна, би отнело прекалено много време. Готвенето е осигурило на човечеството много по-ефективен начин за доставянето на калории към невроните, което е позволило на мозъка да се разрасне.

Според проучването на екипа на Сузана Еркулано от Федералния университет в Рио де Жанейро, три ранни човешки вида – Homo erectus, Australopithecus afarensis и Paranthropus boisei са прекарвали над седем часа на ден, докато сдъвчат суровата си храна, за да поддържат функциите на мозъка си.

Готвенето било открито от Homo erectus, прекия предтеча на съвременния човек, който живял преди 1,8 милиона години. Термичната обработка на храната значително съкратила времето за консумация и освободила повече часове за социално общуване и креативна дейност. Това в значителна степен е допринесло за развитието на по-голям човешки мозък.
Бразилските учени сравнили метаболитните нужди на днешните големи маймуни с редица по-ранни човешки видове. Големите маймуни като горилите, чиито тела се нуждаят от много енергия, са достигнали максимума на възможния размер на мозъка си, консумирайки сурова храна. Те прекарват между 8 и 10 часа часа в хранене Ако техният мозък съответстваше на 2 процента от масата на тялото им, както е при човека, те би трябвало да посветят още 2 допълнителни часа на яденето.

Готварските способности са позволили на човешкия мозък да се развие, което е довело до възникването на сечивата, на културата и цивилизацията като цяло. Термичната обработка е позволила по-голям прием на калории в дневното меню, вследствие на по-лесното сдъвкване на храната и преработката и от човешкото тяло, заключават бразилските учени. / Пауза Moreto.net
Виж още статии за:   Любопитно · Кулинар - повече за: ·
Коментари
2013-01-15 #2
Милкана
Има изследвания, че най-дълго е формиран този дял на мозъка, който отговаря на инстинктите, а те са свързани с аромати и миризми. Следва го емоционалния дял, който е свързан с вкусовете. На последно място, за много кратък период е формирана рационалната мисъл, която е папагалското поведение на човека - заучените фрази, цитатите, логиката и интелектуалната гимнастика, които често убиват удоволствията...
И след всичко това нека да помислим къде е истината!
2013-01-15 #1
Милкана
Мисля, че всеки, който готви като мен БЕЗ РЕЦЕПТИ може да се наслади на това голямо ТВОРЧЕСТВО!!! Колкото по-малко машини и уреди за улесняване се използват, толкова по-вкусна става храната, придобива смисъл и позволява на човек наистина да свещенодейства. Когато вършим всичко с двете си ръце, въображение и любов, храната става вълшебна. Всеки, който обича да готви е творец и шаман, защото работи с треви, аромати, вкусове, цветове, топло и студено... Ако се замислим всъщност, компонентите са много, а готвенето е една от най-големите магии...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Метеопрог за планиране на почивката
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
Виж още статии за:   Любопитно · Кулинар - повече за: ·
Понеделник
28
Април 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
Както разказах в тази публикация, рецептата за Кисело зеле по добруджански научих не от някой сайт, не...
Салата с патладжан и маслини
Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook