Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата, установиха бразилски учени.

Добиването на достатъчно енергия за захранването на голям мозък, какъвто е човешкият, като се яде само сурова храна, би отнело прекалено много време. Готвенето е осигурило на човечеството много по-ефективен начин за доставянето на калории към невроните, което е позволило на мозъка да се разрасне.

Според проучването на екипа на Сузана Еркулано от Федералния университет в Рио де Жанейро, три ранни човешки вида – Homo erectus, Australopithecus afarensis и Paranthropus boisei са прекарвали над седем часа на ден, докато сдъвчат суровата си храна, за да поддържат функциите на мозъка си.

Готвенето било открито от Homo erectus, прекия предтеча на съвременния човек, който живял преди 1,8 милиона години. Термичната обработка на храната значително съкратила времето за консумация и освободила повече часове за социално общуване и креативна дейност. Това в значителна степен е допринесло за развитието на по-голям човешки мозък.
Бразилските учени сравнили метаболитните нужди на днешните големи маймуни с редица по-ранни човешки видове. Големите маймуни като горилите, чиито тела се нуждаят от много енергия, са достигнали максимума на възможния размер на мозъка си, консумирайки сурова храна. Те прекарват между 8 и 10 часа часа в хранене Ако техният мозък съответстваше на 2 процента от масата на тялото им, както е при човека, те би трябвало да посветят още 2 допълнителни часа на яденето.

Готварските способности са позволили на човешкия мозък да се развие, което е довело до възникването на сечивата, на културата и цивилизацията като цяло. Термичната обработка е позволила по-голям прием на калории в дневното меню, вследствие на по-лесното сдъвкване на храната и преработката и от човешкото тяло, заключават бразилските учени. / Пауза Moreto.net
Виж още статии за:   Любопитно · Кулинар - повече за: ·
Коментари
2013-01-15 #2
Милкана
Има изследвания, че най-дълго е формиран този дял на мозъка, който отговаря на инстинктите, а те са свързани с аромати и миризми. Следва го емоционалния дял, който е свързан с вкусовете. На последно място, за много кратък период е формирана рационалната мисъл, която е папагалското поведение на човека - заучените фрази, цитатите, логиката и интелектуалната гимнастика, които често убиват удоволствията...
И след всичко това нека да помислим къде е истината!
2013-01-15 #1
Милкана
Мисля, че всеки, който готви като мен БЕЗ РЕЦЕПТИ може да се наслади на това голямо ТВОРЧЕСТВО!!! Колкото по-малко машини и уреди за улесняване се използват, толкова по-вкусна става храната, придобива смисъл и позволява на човек наистина да свещенодейства. Когато вършим всичко с двете си ръце, въображение и любов, храната става вълшебна. Всеки, който обича да готви е творец и шаман, защото работи с треви, аромати, вкусове, цветове, топло и студено... Ако се замислим всъщност, компонентите са много, а готвенето е една от най-големите магии...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Малко познатата история на пъpвaтa бългapcĸa ĸнижнa бaнĸнoтa
· Съдомиялните машини и циркулярът са изобретени от жени. И още любопитни факти
· КАНАПЕ-19 - дизайнерът Tobia Zamboti с провокация (снимки)
Виж още статии за:   Любопитно · Кулинар - повече за: ·
Четвъртък
6
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Торта "Сахер" - неустоима виенска класика
Тя е може би най-голямата конкуренция на прословутия „Гараш”. Вкусът и е също толкова неустоим, а приготвянето...
Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
На Петковден (14 октомври) по традиция на българската маса присъстват ястията с праз. В миналото овчарите...
Домашни "форнети"
Малко е като реклама, но в повечето градове под името "форнети", преди години, стартираха закуски приготвени...
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Пълнозърнести канелени бисквити
В едно магазинче за хляб, до нас, правят подобни бисквити. Още щом ги вкусих си казах, че ще опитам да...
За тиквичките с любов - II
В нашия дом Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои...
Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
Едно пролетно предястие с веган кашкавал и спанак, който може да се замени с всякакви зеленолистни. Можем...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook