Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашният сладолед – с какво е по-добър?


Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите летни дни, как се топи в устата и се съчетава прекрасно с всякакви плодове, ядки и шоколад. Всички обожават сладолед. Но малцина са тези, които сами го приготвят. Обяснението е просто – замразяването му е мудна и трудоемка работа. Иначе лесно забърканата смес трябва да се пресипе в контейнер и да се сложи във фризера, а след това в продължение на часове да се вади и отново разбърква, за да не се получат големи кристалчета лед, а гладка и топяща се в устата смес. Съществуват обаче и машини за сладолед, а най-елементарните от тях далеч не са скъпи и са достъпни всяко едно домакинство.

Интересното е, че домашен сладолед са можели да си позволят дори хората през 18-19 и то не само знатните, но и най-обикновените. Ледът се носел с кораби от Арктика, продавал се по пазарите и всеки можел да си купи голям блок. Противно на популярните истории обаче не се поливал просто с плодов сироп, а се използвал като своеобразен фризер. Големият леден блок се натрошавал с чук, посипвал се с едра морска сол, която понижава температурата на леда с химична реакция и в тази смес се бъркала купичката с яйчено-млечна смес, овкусена с бурбонска ванилия или горски плодове. Днес такъва лакомство могат да си позволят малцина ценители в някой изискан гурме ресторант.

Разбира се, днес производителите на сладолед се множат с геометрична прогресия. Качеството на крайният продукт с всеки ден обаче става все по-лошо. Промишленото лакомство определено го докарва на вид и консистенция, но не това е най-важното. Само се зачетете в състава на опаковката и ще бъдете поразени, че във вашия ягодово-сметанов сладолед няма нито ягоди, нито сметана. Вместо тях нужният вид се постига с хидрогенирани растителни мазнини и млечен протеин, оцветители, ароматизатори, стабилизатори и консерванти. Разбира се, производителите имат своите основания – такъв продукт има продължителна трайност, запазва формата си при транспортиране и има ниска себестойност (която обаче не винаги рефлектира върху продажната цена). Потребителите в този случай не са съвсем невинни жертви, защото се интересуват преди всичко от привлекателният външен вид, ниската цена, рекламата, а на съдържанието рядко обръщат внимание.

Какви са предимствата на домашно приготвеният сладолед? Можете да сложите в него истинска пълномаслена сметана, а не сухо мляко или смес от транс-мазнини и казеин, горски ягоди вместо ароматизатор, мед вместо рафинирана захар или още по-лошо, глюкозо-фруктозен сироп. Също така можете да използвате кисело мляко и да направите сладоледа по-свеж и ниско калоричен. А защо не вместо обичайният синтетичен ванилин да не сложите истински ванилов екстракт или току-що изстъргани зрънца. Да не говорим, че в този случай имате неповторимата възможност да приготвите лакомство, което удовлетворява на 100% вкусът на един-единствен човек – вие.

Колкото до самото приготвяне, нека не ви плаши. Евтините варианти на машините за сладолед действат на много прост принцип. Слагате предварително охлаждащата купа във фризера, за да набере необходимата температура. След това я изваждате и изсипвате в нея продуктите от избраната рецепта, затваряте капака, натискате копчето и отивате да обядвате. След 30 минути десертът ще бъде готов.

Разбира се, съществува вариант да приготвите сладоледа и без машина. Тогава ще ви бъдат необходими малко повече усилия...или хитрост. Ако прибавите към съставките някакъв вид алкохол (ром, ликьор, бейлис) не само ще придадете невероятен аромат на лакомството, но и ще предотвратите образуването на едри кристали без необходимостта от постоянно разбъркване. Да ви е сладко!

Виж още статии за:   Лятото · Десертите · сладолед ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
· Кое е най-доброто бельо за най-разпространените летни тоалети
· Полезни съвети как да се предпазим от горещините
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
Виж още статии за:   Лятото · Десертите · сладолед ·
Неделя
23
Юни 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
Дестилати в готвенето: От коняк в сосовете до ром в десертите
Алкохолът и храната са две удоволствия в живота, които често се допълват по един магичен начин. Това...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Печени камби - зимнина
Тези камбички в нашето семейство са любимата ни зимнина. Като изключим почистването на камбите, всичко...
3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Кайсиите често стоят в сянката на прасковите, че и на нектарините. Да, те не са толкова сочни, но в тях...
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Патладжанът – историята на един плод
Родом от региона на Индия, култивиран преди около 4000 години, днес патладжанът е разпространен в почти...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Българска национална кухня – що е то?
Страната ни може да е малка, но поводи за национална гордост – колкото искаш. Всеки ще има какво да изтъкне...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook