Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашният сладолед – с какво е по-добър?


Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите летни дни, как се топи в устата и се съчетава прекрасно с всякакви плодове, ядки и шоколад. Всички обожават сладолед. Но малцина са тези, които сами го приготвят. Обяснението е просто – замразяването му е мудна и трудоемка работа. Иначе лесно забърканата смес трябва да се пресипе в контейнер и да се сложи във фризера, а след това в продължение на часове да се вади и отново разбърква, за да не се получат големи кристалчета лед, а гладка и топяща се в устата смес. Съществуват обаче и машини за сладолед, а най-елементарните от тях далеч не са скъпи и са достъпни всяко едно домакинство.

Интересното е, че домашен сладолед са можели да си позволят дори хората през 18-19 и то не само знатните, но и най-обикновените. Ледът се носел с кораби от Арктика, продавал се по пазарите и всеки можел да си купи голям блок. Противно на популярните истории обаче не се поливал просто с плодов сироп, а се използвал като своеобразен фризер. Големият леден блок се натрошавал с чук, посипвал се с едра морска сол, която понижава температурата на леда с химична реакция и в тази смес се бъркала купичката с яйчено-млечна смес, овкусена с бурбонска ванилия или горски плодове. Днес такъва лакомство могат да си позволят малцина ценители в някой изискан гурме ресторант.

Разбира се, днес производителите на сладолед се множат с геометрична прогресия. Качеството на крайният продукт с всеки ден обаче става все по-лошо. Промишленото лакомство определено го докарва на вид и консистенция, но не това е най-важното. Само се зачетете в състава на опаковката и ще бъдете поразени, че във вашия ягодово-сметанов сладолед няма нито ягоди, нито сметана. Вместо тях нужният вид се постига с хидрогенирани растителни мазнини и млечен протеин, оцветители, ароматизатори, стабилизатори и консерванти. Разбира се, производителите имат своите основания – такъв продукт има продължителна трайност, запазва формата си при транспортиране и има ниска себестойност (която обаче не винаги рефлектира върху продажната цена). Потребителите в този случай не са съвсем невинни жертви, защото се интересуват преди всичко от привлекателният външен вид, ниската цена, рекламата, а на съдържанието рядко обръщат внимание.

Какви са предимствата на домашно приготвеният сладолед? Можете да сложите в него истинска пълномаслена сметана, а не сухо мляко или смес от транс-мазнини и казеин, горски ягоди вместо ароматизатор, мед вместо рафинирана захар или още по-лошо, глюкозо-фруктозен сироп. Също така можете да използвате кисело мляко и да направите сладоледа по-свеж и ниско калоричен. А защо не вместо обичайният синтетичен ванилин да не сложите истински ванилов екстракт или току-що изстъргани зрънца. Да не говорим, че в този случай имате неповторимата възможност да приготвите лакомство, което удовлетворява на 100% вкусът на един-единствен човек – вие.

Колкото до самото приготвяне, нека не ви плаши. Евтините варианти на машините за сладолед действат на много прост принцип. Слагате предварително охлаждащата купа във фризера, за да набере необходимата температура. След това я изваждате и изсипвате в нея продуктите от избраната рецепта, затваряте капака, натискате копчето и отивате да обядвате. След 30 минути десертът ще бъде готов.

Разбира се, съществува вариант да приготвите сладоледа и без машина. Тогава ще ви бъдат необходими малко повече усилия...или хитрост. Ако прибавите към съставките някакъв вид алкохол (ром, ликьор, бейлис) не само ще придадете невероятен аромат на лакомството, но и ще предотвратите образуването на едри кристали без необходимостта от постоянно разбъркване. Да ви е сладко!

Виж още статии за:   Лятото · Десертите · сладолед ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Ръж
· Море
Виж още статии за:   Лятото · Десертите · сладолед ·
Понеделник
14
Юни 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Спагети с домати, чили и риба тон
Едно предложение с риба и паста, в което вярвам ще се влюбите. за 4 порции 350 г спагети 1 малка...
Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
Идейка за нещо много бързо, полезно и вкусно, приготвено за по-малко от 25 минути в нашия хоум офис днес. Спанак...
Родопска яхния с овнешко
Родопската яхния с овнешко е характерна рецепта за Петковден 500 г овнешко 1 глава лук 1/4 ч.ч. ориз 500...
Печени зеленчуци на грил
Рядко се изкушавам да ям зеленчуци и плодове, които не са в сезона си, поради ред причини, но ако го...
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Как да си захванем квас?
В миналото нашите баби приготвяли хляба си безквасен или с квас. Комбинацията от брашно, вода и разнообразни...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Как да си направим: Пилешки бульон
Често когато обезкостяваме пилето остават парченца, кости и други. Но дори да не е така, в магазинната...
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook