Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
 По време на летните месеци, когато времето е така горещо и влажно, много хора изпитват затруднение да се хранят нормално или губят апетит, което може да доведе до поява на излишен стрес за организма и здравословни проблеми. За щастие, има много храни и методи за готвене, които всъщност могат да помогнат да останем енергични и да се чувстваме по-свежи през цялото лято. Планирайте ястията и храненията си около хидратиращи храни, които изискват малко или дори никаква обработка, за да можете да се чувствате в кондиция и да оцелеете през най-горещите дни. Специалисти диетолози дават някои много ценни съвети за храненето и избора на продукти, които са особено препоръчителни за най-топлия сезон:
Включване на хидратиращи храни в менюто
 Краставици - наблягането върху хидратиращи храни през лятото може да ви помогне да останете свежи и да се чувствате комфортно през горещите дни. Краставиците, с богатото си съдържание на вода (95%), са сред най-препоръчваните храни.
 Повече мента в менюто - ментата е билка, която също може да помогне да се осигури освежаваща прохлада през лятото. Въпреки че това растение не осигурява много влага, то ви дава усещане за прохлада. Метанолът е съединението в ментата, отговорен за прикрепването към нервните рецептори в устата ни, които носят усещането за студенина. Ментата също помага за утоляване на жаждата. Заедно със студена напитка (като охладена вода с вкус на краставица), ментата може да помогне да облекчите жаждата си много по-бързо. Можете да добавите мента към различни напитки, плодови и зеленчукови салати.
 Повече зеленолистни храни – марули/ айсберг/ зеле/ спанак – разнообразието е наистина голямо, а фактът, че се нуждаят от малко или никакво готвене и могат да се консумират сурови, е идеално за горещите летни дни (приготвянето на смути с тях също е една чудесна алтернатива). Имайте предвид, че тъмнозелените зеленчуци (къдраво зеле, спанак) са и с високо съдържание на хранителни вещества като витамин С, витамин К и витамин А.
 Селъри – високото съдържание на вода в този сорт целина може бързо да охлади устата ви (неслучайно се сервира и с пикантни храни). Този чудесен зеленчук помага и за оздравяване на киселинния рефлукс. Селърито има прилично количество фибри, фолат, витамин А, витамин С и витамин К.
 Кисело мляко – освен зеленчуците, киселото мляко също е силно препоръчвано за консумация по време на горещините от специалистите по хранене. Млечният продукт е чудесен източник на белтъчини, електролити, калций и витамин D. То също е чудесна лятна храна, защото може да се яде студено директно от хладилника (за още по-охлаждащ ефект и свежест можете да добавите и замразени плодове).
 Плодове – не забравяйте и любимите летни плодове– диня, пъпеш, праскови. Те са не само здравословна и питателна храна, но са и с високо съдържание на фибри, витамини и антиоксиданти – още един чудесен начин да се поддържате хидратирани през горещите летни месеци.
 Пикантни храни - Може би ви се струва, че яденето на пикантна храна не би било подходящо в горещ летен ден, но много проучвания показват, че консумацията на пикантна храна първоначално ви кара да се чувствате горещо, но след няколко минути започвате да се потите на върха на главата, ушите, врата и лицето - това се нарича „вкусово потене“. Изпотяването е начинът, по който тялото ви се охлажда естествено. Въпреки че първоначално може да се почувствате некомфортно, в крайна сметка пикантната храна ще ви охлади доста добре (разбира се, този вариант не е за всеки – не се насилвайте излишно, ако не ви допадат този тип храни).
Прием на подходящи течности
Макар че има много различни видове комбинации от храни, които могат да ви помогнат да победите летните горещини и да се охладите, много важно е да обърнете внимание и върху течностите, които приемате. Според изследвания повечето хора се нуждаят от минимум осем чаши течности всеки ден, но въпреки това, през горещите летни месеци може да се наложи и до 13 чаши или повече, в зависимост от това колко се изпотявате. Избягвайте алкохол, който дехидратира много бързо, газирани напитки и такива с високо съдържание на кофеин и захар.
Планирайте правилно времето си за хранене
Да, лятото може да бъде прекалено горещо и влажно, но има определени часове на деня, когато условията са по-поносими. Бихте могли да планирате по-големи ястия или такива, които изискват термична обработка именно през тези часове. Помислете за хапване на по-голяма закуска, за да можете да се придържате към малки и леки обеди по време на най-горещите часове. Хапвайте по малко, но по-често, ако топлото време понижава апетита ви, важно е да приемате адекватно количество храна, за да се предпазите от неразположения, виене на свят, ниско кръвно.
Готвенето в горещините
Специалистите често препоръчват готвенето навън с използване на барбекю или малка скара (разбира се, ако условията ви позволяват) – така можете да се насладите на прекараното време на открито и ще си спестите допълнителното „прегаряне“, ако приготвяте храната в кухнята си. Не изключвайте и възможността за готова храна от любим ресторант като внимавате за избора и качеството. Ако не разполагате с лукса на външната скара, все пак ще трябва да използвате печката си, за да готвите храни на закрито. Пропуснете фурната и използвайте само котлоните, за да приготвите ястия. Възможно е да забележите леко повишение на температурата в помещението, но ще бъде значително по-малко, отколкото ако сте включили фурната и сте решили да изпечете цяло пиле, картофи или други зеленчуци. За да се ускори времето за готвене на котлона можете да нарежете продуктите на по-малки парчета, да използвате по-тънки или по-малки парчета месо, да покривате тенджерата или тигана с капак. Опитайте се да поддържате кухнята си максимално охладена с отваряне на прозорец или създаване на течение, можете да използвате и преносим вентилатор, ако нямате климатик. Също така, ако трябва да използвате печката за печене на нещо, което изисква повече време, опитайте се да го направите рано сутринта, когато температурата е по-поносима. Това ще ви помогне да избегнете загряването на кухнята в пика на горещините.
Бъдете особено внимателни и отговорни към себе си и храната, която приемате по време на най-горещите месеци, за да си спестите излишни негативни емоции и да се чувствате истински пълноценни, наслаждавайки се на летния сезон. |
|
|
Сряда 31 Май 2023 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
 Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
 Коя от 9-те вида интелигентност притежавате?
Мислим за интелигентността като за просто и ясно понятие: Учените, академичните преподаватели са интелигентни....
 Качествата на зрелия човек и води ли съзряването до щастие?
Съзряването се случва два пъти в живота ни - един път физиологически, в пубертета. Съзряване от определени...
 Сутрешни ритуали за обич
Сутрините са начало на деня. Те са подарък от живота. Твърде голяма част от нас обаче сякаш не го осъзнават....
  Сенната хрема – причини и профилактика
Сенната хрема е една от най-разпространените алергии. Името й идва от сено, тъй като се причинява от...
 Зимно меню за здрави хора
Зимата е такъв сезон, в който хем хапваме повече, хем трябва да пазим имунитет и да не качваме много...
  Кога да посетим своя гинеколог - II
Избор на контрацептиви
Противозачатъчните таблетки са хормонални препарати, които оказват влияние върху...
 Комплименти, които нямат нищо общо с външния вид
Интелигентните хора правят комплименти, защото знаят, че това ще направи другия щастлив. Хората с добра...
 Силната жена
Тя може да се справя с всякакви ситуации. Не пада духом. Бори се – за себе си и всички наоколо. Понякога...
 Мислите, от които не бива да се боим
Имате ли от онези дни, в които си мислите, че полудявате или че вече сте полудели? В които времето не...
 Гризенето на нокти при децата
Упорит и широко разпространен навик сред поне половината от децата. При тийнейджърите този процент спада,...
  Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
Всички знаем, че ежедневната активност и тренировки носят със себе си много положителни резултати....
  Пробиотиците - защо не можем без тях - II
Важно е не само да приемаме достатъчно полезни бактерии, но и да им осигуряваме оптимална среда за развитие...
 Лечебните вани
Вземате вана, за да се отпуснете след дългия натоварен ден. Но водата не само успокоява, тя е способна...
  Предстои ви операция? Има и добри страни
Мнозина приемат с ужас мисълта, че им се налага операция. Не става въпрос за такава, от която да зависи...
 Месечният цикъл все още е тема табу
Този период от месеца когато жената е в месечния си цикъл е обвит с митериозност и сякаш никой не говори...
 Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
В ситуацията на продължаваща изолация, човек лесно може да се почувства самотен, без настроение, дори...
  Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
  Кошмарните женски дни
Когато наближат едни определени дати от месеца, направо ми се реве. Буквално! И често се случва – при...
  Канцерогените – какво знаем и не знаем за тях
Злокачествените туморни образувания са известни от дълбока древност, но през последния един век са се...
  Изборите в живота ни като възможност за израстване
„Ако винаги правиш правилния избор, няма как да растеш” - Хийт Леджър
Справянето с ежедневните...
  Пеперудите се раждат сами
„Пеперудите се появяват на бял свят след преминаване през съвършено замислена от природата поредица...
 Блатен аир - полезен за стомаха и храносмилането, при борба с косопада
Kоренищата му са традиционна подправка в индийската и арабската кухня и в същото време от тях се приготвят...
 Да се отървеш от излишното е от съществено значение за твоето благополучие. Как?
Днес всички сме водени от стремеж за трупане – на все нови и нови вещи, на повече приятели в социалните...
 Шуслеровите соли - химията в услуга на здравето
Tерапията на немският лекар и хомеопат д-р Шуслер с т. нар. Шуслерови соли не спира да бъде все по- популярна,...
 Името ми е "Червен" - Нарът
Почти всички червени плодове и зеленчуци притежават силни антиоксидантни свойства и са изключително полезни...
 Кърменето никога не е било толкова красиво
Кърменето е естествено, колкото храненето. Нужда. Но при бебетата това не е нужда само от храна, а от...
 Тайните на малца
Поради специфичните си свойства и в комбинация с останалите пивоварни суровини, малцът е основна суровина...
  С каква нагласа да започнем Коледните пости
С каква нагласа ще влезем в Коледните пости е много относително. Тя зависи най-вече от мирогледа и светоусещането...
  Най-важното умение, на което никой не ни учи
„Всички проблеми на човечеството произлизат от неспособността на човек да стои тихо сам в стая." - Блез...
 Как егото пречи да видим любовта?
"На ранните етапи на много от така наречените романтични връзки играенето на роля е доста често срещано...
  Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
Латинското наименование на растението сминдух, чиито семена в България наричаме чимен, е Trigonella foenum-graecum,...
 14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
Международният ден на кръводарителя - 14 юни, е ден, в който световната общественост изразява своята...
 5 храни за закуска, с които да намалите риска от сърдечносъдови заболявания
На закуска трябва редовно да включвате пет храни, намаляващи риска от сърдечносъдови заболявания, препоръчва...
 Неволните драсканици - навик или нещо повече
Наскоро открих стар тефтер на майка ми и си припомних колко много обичах да драскам като тийнейджърка...
|