Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
По време на летните месеци, когато времето е така горещо и влажно, много хора изпитват затруднение да се хранят нормално или губят апетит, което може да доведе до поява на излишен стрес за организма и здравословни проблеми. За щастие, има много храни и методи за готвене, които всъщност могат да помогнат да останем енергични и да се чувстваме по-свежи през цялото лято. Планирайте ястията и храненията си около хидратиращи храни, които изискват малко или дори никаква обработка, за да можете да се чувствате в кондиция и да оцелеете през най-горещите дни. Специалисти диетолози дават някои много ценни съвети за храненето и избора на продукти, които са особено препоръчителни за най-топлия сезон:


Включване на хидратиращи храни в менюто

Краставици - наблягането върху хидратиращи храни през лятото може да ви помогне да останете свежи и да се чувствате комфортно през горещите дни. Краставиците, с богатото си съдържание на вода (95%), са сред най-препоръчваните храни.
Повече мента в менюто - ментата е билка, която също може да помогне да се осигури освежаваща прохлада през лятото. Въпреки че това растение не осигурява много влага, то ви дава усещане за прохлада. Метанолът е съединението в ментата, отговорен за прикрепването към нервните рецептори в устата ни, които носят усещането за студенина. Ментата също помага за утоляване на жаждата. Заедно със студена напитка (като охладена вода с вкус на краставица), ментата може да помогне да облекчите жаждата си много по-бързо. Можете да добавите мента към различни напитки, плодови и зеленчукови салати.
Повече зеленолистни храни – марули/ айсберг/ зеле/ спанак – разнообразието е наистина голямо, а фактът, че се нуждаят от малко или никакво готвене и могат да се консумират сурови, е идеално за горещите летни дни (приготвянето на смути с тях също е една чудесна алтернатива). Имайте предвид, че тъмнозелените зеленчуци (къдраво зеле, спанак) са и с високо съдържание на хранителни вещества като витамин С, витамин К и витамин А.

Селъри – високото съдържание на вода в този сорт целина може бързо да охлади устата ви (неслучайно се сервира и с пикантни храни). Този чудесен зеленчук помага и за оздравяване на киселинния рефлукс. Селърито има прилично количество фибри, фолат, витамин А, витамин С и витамин К.

Кисело мляко – освен зеленчуците, киселото мляко също е силно препоръчвано за консумация по време на горещините от специалистите по хранене. Млечният продукт е чудесен източник на белтъчини, електролити, калций и витамин D. То също е чудесна лятна храна, защото може да се яде студено директно от хладилника (за още по-охлаждащ ефект и свежест можете да добавите и замразени плодове).

Плодове – не забравяйте и любимите летни плодове– диня, пъпеш, праскови. Те са не само здравословна и питателна храна, но са и с високо съдържание на фибри, витамини и антиоксиданти – още един чудесен начин да се поддържате хидратирани през горещите летни месеци.

Пикантни храни - Може би ви се струва, че яденето на пикантна храна не би било подходящо в горещ летен ден, но много проучвания показват, че консумацията на пикантна храна първоначално ви кара да се чувствате горещо, но след няколко минути започвате да се потите на върха на главата, ушите, врата и лицето - това се нарича „вкусово потене“. Изпотяването е начинът, по който тялото ви се охлажда естествено. Въпреки че първоначално може да се почувствате некомфортно, в крайна сметка пикантната храна ще ви охлади доста добре (разбира се, този вариант не е за всеки – не се насилвайте излишно, ако не ви допадат този тип храни).


Прием на подходящи течности
Макар че има много различни видове комбинации от храни, които могат да ви помогнат да победите летните горещини и да се охладите, много важно е да обърнете внимание и върху течностите, които приемате. Според изследвания повечето хора се нуждаят от минимум осем чаши течности всеки ден, но въпреки това, през горещите летни месеци може да се наложи и до 13 чаши или повече, в зависимост от това колко се изпотявате. Избягвайте алкохол, който дехидратира много бързо, газирани напитки и такива с високо съдържание на кофеин и захар.

Планирайте правилно времето си за хранене
Да, лятото може да бъде прекалено горещо и влажно, но има определени часове на деня, когато условията са по-поносими. Бихте могли да планирате по-големи ястия или такива, които изискват термична обработка именно през тези часове. Помислете за хапване на по-голяма закуска, за да можете да се придържате към малки и леки обеди по време на най-горещите часове. Хапвайте по малко, но по-често, ако топлото време понижава апетита ви, важно е да приемате адекватно количество храна, за да се предпазите от неразположения, виене на свят, ниско кръвно.

Готвенето в горещините
Специалистите често препоръчват готвенето навън с използване на барбекю или малка скара (разбира се, ако условията ви позволяват) – така можете да се насладите на прекараното време на открито и ще си спестите допълнителното „прегаряне“, ако приготвяте храната в кухнята си. Не изключвайте и възможността за готова храна от любим ресторант като внимавате за избора и качеството. Ако не разполагате с лукса на външната скара, все пак ще трябва да използвате печката си, за да готвите храни на закрито. Пропуснете фурната и използвайте само котлоните, за да приготвите ястия. Възможно е да забележите леко повишение на температурата в помещението, но ще бъде значително по-малко, отколкото ако сте включили фурната и сте решили да изпечете цяло пиле, картофи или други зеленчуци. За да се ускори времето за готвене на котлона можете да нарежете продуктите на по-малки парчета, да използвате по-тънки или по-малки парчета месо, да покривате тенджерата или тигана с капак. Опитайте се да поддържате кухнята си максимално охладена с отваряне на прозорец или създаване на течение, можете да използвате и преносим вентилатор, ако нямате климатик. Също така, ако трябва да използвате печката за печене на нещо, което изисква повече време, опитайте се да го направите рано сутринта, когато температурата е по-поносима. Това ще ви помогне да избегнете загряването на кухнята в пика на горещините.

Бъдете особено внимателни и отговорни към себе си и храната, която приемате по време на най-горещите месеци, за да си спестите излишни негативни емоции и да се чувствате истински пълноценни, наслаждавайки се на летния сезон.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Рецепта за сорбе само с две съставки
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Кравето мляко – познатата непозната храна
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
· Какъв риск крие пиенето на алкохол между възраст 20 и 40 години
· Тревожно проучване: Мъжете остават без сперматозоиди
· Учени откриха нов начин за лечение на алергии
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
Неделя
27
Ноември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
Ден 31 от Коледните пости. Снощи приготвих яхния от зелен боб за момчетата. Аз бях на фирмено парти,...
Защо е важно как храним децата си? Видео против затлъстяването ще ви замисли
Хранителните навици се формират много рано и могат да траят цял живот. Мислим си, че когато сме гладни,...
Фитнес под прикритие
В днешно време на много от нас се налага да прекарваме часове пред компютрите и да упражняваме най-вече...
Златен корен (родиола) срещу умора и понижен тонус
Родиолата, позната още като "златен корен", е сравнително ново растение за науката. За първи път е научно...
Водна медитация
Възприятията за "хубави и лоши неща" в живота ни са субективни и най-често базирани на миналото или...
Грабни момента и го изживей!
Всеки ден сякаш нищо не се променя, а като погледнеш назад нищо не е същото. Измина още една година....
Шипката - богатство на полезни вещества в малка опаковка
До слънчевата пролет има още много време, сезонът на простудите е в своя вихър, а плодовете и зеленчуците,...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
"Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
Благоуханно, с наситен вкус, богато на цвят и носещо уют – какво би могло да бъде по-приятно от чаша...
Сугестопедията - българска следа в обучението
Българската наука може да не е дала много на света, но пък напоследък често слушаме за сугестопедията,...
Тестът АПГАР
Целият ни живот е белязан с различни по значение и видове оценяване и тестове. Обикновено се започва,...
Младостта е в излъчването, а то идва отвътре
В търсенето си да запазят младостта, жените най-често прибягват до козметични продукти и процедури, но...
Тайната на дългата младост
Всъщност някаква супер тайна няма, но има няколко важни неща, които са от първостепенно значение. Някои...
Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
Днес е много популярно да се разграничават поколенията, като тези, най-новите Поколение Z са обособени...
На екзистенц минимума на душата
Някой ден... Някой ден ше изчета онези дебели книги, които все отлагам. Ще изчета и "Вълшебната планина",...
Добрият стар сапун
Той не се цени високо от дерматолозите и е засенчен от по-съвременните средства за измиване – гелове,...
7 въпроса, които помагат, когато търсим призванието си
Те няма да ви помогнат да го намерите, те може да ви подскажат как да го търсите. Много хора чувстват...
Тайната на харизматичните хора
Харизмата е онова магическо излъчване, от което се възхищаваме и често бихме искали да притежаваме. Сигурно...
Ползата от ферментиралите храни - II
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него...
16 стъпки към духовно израстване
1. Не съди хората. Не говори лошо за човек в негово отсъствие. Той също е частичка от божественото съвършенство,...
Подправки за красива фигура
Ето, че дойде лятото и вече се оглеждаме за по-ефирни дрехи. За жалост, някои от нас, са понатрупали...
Мечтаеш ли да се наспиш? - II част
Алкохол Алкохолът удря в главата, но смущава съня. Ако пиете 2-3 часа преди да си легнете, може и да...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Има много начини да бъдем родители, дори и да нямаме свои деца
Голяма част от хората определят създаването и отглеждането на деца като най-важната си мисия в живота....
Спрете злото, докато не съществува
Спрете злото, докато не съществува, задръжте болестта, преди да се появи....
Защо скуката е полезна за децата?
Когато са във ваканция или през уикенда, децата често се оплакват, че скучаят. И ние постоянно се стремим...
Акупунктура и акупресура - древно лечение на тялото и душата
Акупунктурата и акупресурата нашумяват все повече и повече и са официално приети алтернативни терапии...
Луната
Поредната безсънна нощ отново ме подканя да се замисля: дали проблемът е в мен или някъде горе? Вдигам...
Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител действа според разбиранията си. Когато...
Учени установиха: Депресията променя мозъка
Учени от канадския Център по наркология и психическо здраве към Университета в Торонто установиха, че...
Здравословно отношение към здравословното хранене - I
Чудесно е, че все повече хора се интересуват от здравословното хранене и променят хранителните си навици....
Анасонът - билка и подправка
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който...
Лято е, но да не се отпускаме
Към късното лято, малко изморени, малко прегрели, ние тотално се отпускаме. Че режимът е нарушен, така...
Какво се крие зад асексуалността – "невидимата сексуална ориентация"?
Повечето хора никога не забравят времето, обикновено в юношеството, когато са усетили първите трепети...
Спрете да угаждате на всички в тези 7 стъпки
Ако четете това, вероятно сте един от тези хора - които искат да се харесат на всички и се стремят да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook