Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
По време на летните месеци, когато времето е така горещо и влажно, много хора изпитват затруднение да се хранят нормално или губят апетит, което може да доведе до поява на излишен стрес за организма и здравословни проблеми. За щастие, има много храни и методи за готвене, които всъщност могат да помогнат да останем енергични и да се чувстваме по-свежи през цялото лято. Планирайте ястията и храненията си около хидратиращи храни, които изискват малко или дори никаква обработка, за да можете да се чувствате в кондиция и да оцелеете през най-горещите дни. Специалисти диетолози дават някои много ценни съвети за храненето и избора на продукти, които са особено препоръчителни за най-топлия сезон:


Включване на хидратиращи храни в менюто

Краставици - наблягането върху хидратиращи храни през лятото може да ви помогне да останете свежи и да се чувствате комфортно през горещите дни. Краставиците, с богатото си съдържание на вода (95%), са сред най-препоръчваните храни.
Повече мента в менюто - ментата е билка, която също може да помогне да се осигури освежаваща прохлада през лятото. Въпреки че това растение не осигурява много влага, то ви дава усещане за прохлада. Метанолът е съединението в ментата, отговорен за прикрепването към нервните рецептори в устата ни, които носят усещането за студенина. Ментата също помага за утоляване на жаждата. Заедно със студена напитка (като охладена вода с вкус на краставица), ментата може да помогне да облекчите жаждата си много по-бързо. Можете да добавите мента към различни напитки, плодови и зеленчукови салати.
Повече зеленолистни храни – марули/ айсберг/ зеле/ спанак – разнообразието е наистина голямо, а фактът, че се нуждаят от малко или никакво готвене и могат да се консумират сурови, е идеално за горещите летни дни (приготвянето на смути с тях също е една чудесна алтернатива). Имайте предвид, че тъмнозелените зеленчуци (къдраво зеле, спанак) са и с високо съдържание на хранителни вещества като витамин С, витамин К и витамин А.

Селъри – високото съдържание на вода в този сорт целина може бързо да охлади устата ви (неслучайно се сервира и с пикантни храни). Този чудесен зеленчук помага и за оздравяване на киселинния рефлукс. Селърито има прилично количество фибри, фолат, витамин А, витамин С и витамин К.

Кисело мляко – освен зеленчуците, киселото мляко също е силно препоръчвано за консумация по време на горещините от специалистите по хранене. Млечният продукт е чудесен източник на белтъчини, електролити, калций и витамин D. То също е чудесна лятна храна, защото може да се яде студено директно от хладилника (за още по-охлаждащ ефект и свежест можете да добавите и замразени плодове).

Плодове – не забравяйте и любимите летни плодове– диня, пъпеш, праскови. Те са не само здравословна и питателна храна, но са и с високо съдържание на фибри, витамини и антиоксиданти – още един чудесен начин да се поддържате хидратирани през горещите летни месеци.

Пикантни храни - Може би ви се струва, че яденето на пикантна храна не би било подходящо в горещ летен ден, но много проучвания показват, че консумацията на пикантна храна първоначално ви кара да се чувствате горещо, но след няколко минути започвате да се потите на върха на главата, ушите, врата и лицето - това се нарича „вкусово потене“. Изпотяването е начинът, по който тялото ви се охлажда естествено. Въпреки че първоначално може да се почувствате некомфортно, в крайна сметка пикантната храна ще ви охлади доста добре (разбира се, този вариант не е за всеки – не се насилвайте излишно, ако не ви допадат този тип храни).


Прием на подходящи течности
Макар че има много различни видове комбинации от храни, които могат да ви помогнат да победите летните горещини и да се охладите, много важно е да обърнете внимание и върху течностите, които приемате. Според изследвания повечето хора се нуждаят от минимум осем чаши течности всеки ден, но въпреки това, през горещите летни месеци може да се наложи и до 13 чаши или повече, в зависимост от това колко се изпотявате. Избягвайте алкохол, който дехидратира много бързо, газирани напитки и такива с високо съдържание на кофеин и захар.

Планирайте правилно времето си за хранене
Да, лятото може да бъде прекалено горещо и влажно, но има определени часове на деня, когато условията са по-поносими. Бихте могли да планирате по-големи ястия или такива, които изискват термична обработка именно през тези часове. Помислете за хапване на по-голяма закуска, за да можете да се придържате към малки и леки обеди по време на най-горещите часове. Хапвайте по малко, но по-често, ако топлото време понижава апетита ви, важно е да приемате адекватно количество храна, за да се предпазите от неразположения, виене на свят, ниско кръвно.

Готвенето в горещините
Специалистите често препоръчват готвенето навън с използване на барбекю или малка скара (разбира се, ако условията ви позволяват) – така можете да се насладите на прекараното време на открито и ще си спестите допълнителното „прегаряне“, ако приготвяте храната в кухнята си. Не изключвайте и възможността за готова храна от любим ресторант като внимавате за избора и качеството. Ако не разполагате с лукса на външната скара, все пак ще трябва да използвате печката си, за да готвите храни на закрито. Пропуснете фурната и използвайте само котлоните, за да приготвите ястия. Възможно е да забележите леко повишение на температурата в помещението, но ще бъде значително по-малко, отколкото ако сте включили фурната и сте решили да изпечете цяло пиле, картофи или други зеленчуци. За да се ускори времето за готвене на котлона можете да нарежете продуктите на по-малки парчета, да използвате по-тънки или по-малки парчета месо, да покривате тенджерата или тигана с капак. Опитайте се да поддържате кухнята си максимално охладена с отваряне на прозорец или създаване на течение, можете да използвате и преносим вентилатор, ако нямате климатик. Също така, ако трябва да използвате печката за печене на нещо, което изисква повече време, опитайте се да го направите рано сутринта, когато температурата е по-поносима. Това ще ви помогне да избегнете загряването на кухнята в пика на горещините.

Бъдете особено внимателни и отговорни към себе си и храната, която приемате по време на най-горещите месеци, за да си спестите излишни негативни емоции и да се чувствате истински пълноценни, наслаждавайки се на летния сезон.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Рецепта за сорбе само с две съставки
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Полезни съвети как да се предпазим от горещините
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Жените след 40-те. Да поговорим за Пременопауза, перименопауза и менопауза
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
· Вегетарианството може да е и въпрос на ген?
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
Петък
1
Декември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Фобиите – тези страшни думички
Страхът е естествена защитна реакция, провокирана при видима или невидима заплаха. Но когато това чувство...
Коледната трапеза - начин на употреба
Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за обичните ни хора време е да обърнем погледа...
Самочувствието – въпрос на избор
Случвало ли ви се е да се питате как така непривлекателната ви колежка има толкова богат и красив мъж....
Акари и алергии
Свикнали сме да възприемаме праха като част от домашния интериор. Макар и неприятен, той изглежда напълно...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Да овладеем сами паническата атака
Чувствате се така, сякаш сърцето ви ще се пръсне и животът ви всеки момент ще свърши. Завладява ви внезапен...
Анасонът - билка и подправка
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който...
Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
Над десет пъти повече хора загиват в резултат от замърсяване на въздуха, отколкото при пътнотранспортни...
Обсебени ли сте от връзката си?
Случвало ли ви се е да не знаете дали обичате някого или не? Чувствате се много силно привлечени от него,...
Типове поведение, които вредят на увереността
Липсата на увереност може да причини много вреди в живота на човек. Нашето самочувствие засяга начина,...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
Няма съмнение, че медът е една от най-здравословните храни на планетата. Неслучайно е наричан „течното...
Бъди!
Иди си купи онези обувки, животът е твърде кратък. Редовно си прави цитонамазка и мамография. Пътувай....
Порасналите недоносени бебета в един даващ надежда фотопроект от Канада
Всеки ден милиони бебета по света се раждат преди определения термин. По една или друга причина, тенденцията...
Другарче по неволя
Решили сме най- сетне да се заемем със себе си. Да отслабнем, да стегнем тялото, да проверим що е то...
Колко "натурални" са натуралните сокове
Повечето хора чистосърдечно се заблуждават, че всеки т. нар. "натурален сок", купен в магазина, е част...
Чувствате се потиснати? Идеи за 10 минути за справяне с лошото настроение
Чувството за потиснатост, за липса на смисъл, самосъжалението, липсата на вдъхновение понякога ни връхлетява...
Грешките, които ни пречат да постигнем целите си
Когато поставяме цели в живота си, е добре да предвидим и малките стъпки, чрез които да стигнем до тях,...
Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
Латинското наименование на растението сминдух, чиито семена в България наричаме чимен, е Trigonella foenum-graecum,...
Връзки от ново поколение - "Да се обичаме разделени"
Всички ние имаме в главата си сценарий за щастливите отношения между мъжа и жената и част от този сценарий...
Отблизо за каланетиката
Животът, който водим, е изтощителен и изпълнен със стрес. Последните години се наблюдава покачване на...
Аспержите - изтънчено удоволствие
Аспержите са били любима храна на фараоните. Римляните смятали, че те пазят от проклятия трапезата и...
Причини за постоянната умора
Вече наближава пролетта, а с нея и така „любимата” ни пролетна умора. При някои от нас тя е особено осезаема,...
Синдромът „Започвам от утре”
"От утре ще ставам по-рано и ще си лягам навреме. Най-после ще занеса ютията на ремонт, ще почистя основно...
Вредните навици през бременността - II
Злоупотребата с медикаменти Домът ви е заприличал на образцова аптека, а вие пиете лекарства за щяло...
Пулпитът
Зъбоболът е едно от най-неприятните усещания, при които посещението на стоматолог е неизбежно. Има много...
Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
Още Хипократ е казал, че всички болести започват в червата. Лошото състояние на чревната флора може да...
Съкровищата на малките "нещотърсачи"
Топчета, гума от счупен камион, стара опаковка от дъвка, перо и острилка...прилича на останалото от страни...
Седемте правила на ентусиазма
„Нищо велико не е било постигнато без ентусиазъм“ - Ралф Уолдо Емерсън Ентусиазмът е...
Репичките - витамини и минерали на пролетната трапеза
Има зеленчуци, без които е твърде трудно да си представим настъпващата пролет. Вероятно се досещате за...
Горещи нощи? Спете голи!
За някои хора обличането на специални пижамки или нощнички преди лягане е най-естественото нещо на света....
18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
Тази дата е обявена от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията към Европейската...
5 причини да си завъдим индрише у дома
Индришето (Pelargonium roseum) е традиционно за българския дом растение. Почти всяка селска къща има...
Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
От всички зеленолистни зеленчуци , спанакът е един от най-универсалните. Можете да го добавите към смутита,...
Предизвикателствата пред нас след 30-те години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook