Зимни коктейли: Ирландското кафе
 Изпрати
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар за енергия. Това е Ирланското кафе – безспорно един от най-любимите зимни коктейли.
Историята му започва в навечерието на Втората световна война. В един студен и мрачен ден е отменен полет на ирландкото летище Шанън. Част от пасажерите - група изнервени и уморени американци отиват в близкият ресторант, за да се стоплят и изпият по чаша кафе. Докато приготвя напитките, готвачът Джоузеф Шеридан решава да ободри премръзналите пътници, като добави малко ирландско уиски. Според легендата докато сервира коктейла, един от пасажерите го пита: „Кафето бразилско ли е? „По-скоро ирландско” – отговаря Джоузеф.
Един от тези пътници е американския журналист Стентън Делаплейн. Когато се завърнал е родината си той често разказвал историята за сгряващия ирландски коктейл, но едва 12 години по-късно от нея се заинтересувал собственика на бар „Буена Виста” в Сан Франциско. Той предложил на Делаплейн да възстановят рецептата. И така в нощта на 10 ноември 1952 г. двамата правят десетки опити да приготвят импровизирания някога от Шеридан коктейл, а множеството дегустации ги докарват почти до припадък. Крайният резултат обаче е повече от блестящ – само във въпросния бар на ден започват да се изпиват по 2000 ирлански кафета на ден.
Как да го приготвим
Загрейте предварително термоустойчива стъклена чаша. В нея налейте 45 мл. ирландско уиски (например Tullamore Dew, Jameson или Bushmills), 90 мл. току-що приготвено силно кафе, 1 лъжичка захар и разбъркайте всичко добре. Най-отгоре внимателно сложете 30 мл. разбита на пяна сметана, така че да не се смеси с напитката, а да остане на повърхността. Коктейлът може да бъде приготвен и с Baileys, а този вариант определено е любим на нежната половина на човечеството.
|
Коментари
2010-01-26 #1  wildprincess Мммммммм.Вкусно.И топличко.И ароматничко.Обичам Бейлис.
|
|
Понеделник 4 Юли 2022 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
 Коледна разядка с босилек и броколи
Предлагам ви една много проста, но ефектна рецепта. С малко средства и продукти можем да направим бърза...
 Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
 4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
  Печен омлет с тиквички
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. След като две близки семейства, по едно и също време,...
  Кюфтета от булгур, просо и елда
Тази година половинката реши, че ще се включи в постите и това е причина да приготвям някакви осреднени...
 Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
 Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
   Трюфелите – по- ценни от злато
Трюфелите отдавна са символ в цял свят на лукса, благосъстоянието и като цяло на гурме кухнята. Познати...
  Печен миш маш
Обичам миш маш, а също и печени зеленчуци. За това реших да комбинирам и се получи това зеленчуково ястие.
...
 Как да използваме формите за лед - 12 идеи
Добре познатите ни форми за лед могат да имат много приложения, за които рядко се сещаме. Предимствата...
 Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
  Как да: Почистим череши/вишни от костилки
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като...
|