Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зимни коктейли: Ирландското кафе


Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар за енергия. Това е Ирланското кафе – безспорно един от най-любимите зимни коктейли.

Историята му започва в навечерието на Втората световна война. В един студен и мрачен ден е отменен полет на ирландкото летище Шанън. Част от пасажерите - група изнервени и уморени американци отиват в близкият ресторант, за да се стоплят и изпият по чаша кафе. Докато приготвя напитките, готвачът Джоузеф Шеридан решава да ободри премръзналите пътници, като добави малко ирландско уиски. Според легендата докато сервира коктейла, един от пасажерите го пита: „Кафето бразилско ли е? „По-скоро ирландско” – отговаря Джоузеф.

Един от тези пътници е американския журналист Стентън Делаплейн. Когато се завърнал е родината си той често разказвал историята за сгряващия ирландски коктейл, но едва 12 години по-късно от нея се заинтересувал собственика на бар „Буена Виста” в Сан Франциско. Той предложил на Делаплейн да възстановят рецептата. И така в нощта на 10 ноември 1952 г. двамата правят десетки опити да приготвят импровизирания някога от Шеридан коктейл, а множеството дегустации ги докарват почти до припадък. Крайният резултат обаче е повече от блестящ – само във въпросния бар на ден започват да се изпиват по 2000 ирлански кафета на ден.

Как да го приготвим
Загрейте предварително термоустойчива стъклена чаша. В нея налейте 45 мл. ирландско уиски (например Tullamore Dew, Jameson или Bushmills), 90 мл. току-що приготвено силно кафе, 1 лъжичка захар и разбъркайте всичко добре. Най-отгоре внимателно сложете 30 мл. разбита на пяна сметана, така че да не се смеси с напитката, а да остане на повърхността. Коктейлът може да бъде приготвен и с Baileys, а този вариант определено е любим на нежната половина на човечеството.


Коментари
2010-01-27 #3
wildprincess
Незнам..Дали да не пробваме?
2010-01-27 #2
Инна Георгиева
Сигурно преди работа не върви да удариш един
2010-01-26 #1
wildprincess
Мммммммм.Вкусно.И топличко.И ароматничко.Обичам Бейлис.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
· Гуарана топи мазнини, ободрява по-силно и по-трайно от кафето, но и по-здравословно
· "Кафето" от цикория е идеален заместител на обичайното кафе
· 5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Истинската и огледалната Алиса
· Мрачната история на вилицата
· Историята на легендарния „Шанел” № 5
· Как да изберем перфектното дамско яке за студените дни?
· Ниските температури - разболяват ли ни настина? Експертите развенчават 12 мита
· Как да подготвим малка, но достатъчна чанта за уикенд в планината
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
Сряда
22
Май 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Шоколадов терин с кестени
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Кулинарната традиция на глинените съдове
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Закуска с овесени ядки за деца
Марти днес ми каза, че в детската градина овесените ядки са "гадни" и никой не ги яде. Замислих се, че...
Елда с кестени
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна...
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook