Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пълнени гъбки


Избрано от "Помагам на Цвети от Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Здравейте, Цвети и Hera.bg,

Казвам се Ивелина Петрова, от град Варна, с потребителско име lina. Още като видях, идеята за постите на Цвети, се зарадвах, че ще чета нещо по моята тема по време на пости:

"Какво по-различно да сготвя, така, че да се хареса не само на мен?"


Аз вече постя няколко поредни години и мога да кажа, че ми се отразява добре. А имам и приятели, които също го правят, и по време на пости си ходим редовно на гости, за да обменяме рецепти.

Още преди да видя конкурса, се канех да изпратя някои от моите рецепти, та да помогна на „прощъпулника” на Цвети в постенето. Още повече се амбицирах, когато, публикувайки идеите си само в коментар към конкурса, видях доста окуражавания да го направя. Често приготвям тази рецепта, и много се харесва...мисля, че е от комбинацията на праз лука, гъби и маслини. Когато не постя, добавям в плънката колбасче...

Ето и моята рецепта за:

Пълнени гъбки:

Продукти:
10 броя гъби – избирам винаги по-големи, защото след готвене те се свиват*
1 средно дебел стрък праз лук
2 средно големи моркова
20-30 броя маслинки без костилки
¾ чаена чаша олио / ако имате зехтин, едната част е зехтин/
15 чаени лъжички ориз**
3 ч.чаши топла вода***
Сол и млян черен пипер на вкус
2 с.л. ситно нарязан копър
1 с.л. чубрица
количеството на подправките и овкусяването са по желание и вкус

Начин на приготвяне:

Измивате гъбите, отделяте им пънчето и ги подреждате с отвора на горе, в предварително намазнена тавичка. Пънчетата нарязвате на кубчета.

Измивате морковите и ги нарязвате на кубчета.

Маслинките също се нарязват на четвъртинки.

Праз лука го обелвате, като гледайте да изпозвате и максимално зелената част от перата. Нарязвате по дължина на две, и после всяка половинка по дължина на още две, и после на полукръгчета. Не го наситнявайте много, защото после се стопява, тъй като има много нежна структура.

В съд се загрява мазнината и се добавя измития ориз. Периодично се разбърква, докато „си смени цвета на стъклен”/ Това го правя, за да не се слепва при печене/.

Към ориза се добавят морковите и празът. Оставят се 2-3 минути да се позапържат.

Котлонът се изключва и се добавят маслините, както и останалото количество вода.

Овкусява се със солта и подправките и се оставя на котлона, докато спре да ври. При овкусяването може да се използват и готови смеси и сухи бульончета, но аз не ги предпочитам.

Предварително наредените в тавата гъби се посоляват леко, и с лъжичка се поставя от сместа в средата на всяка гъбка. Останалата смес се разпределя между тях.

Покрива се с фолио, и се пече в предварително загрята фурна. След като изминат 30 минути от печенето, се маха фолиото да се запекат хубаво.

Време за приготвяне на продуктите: 30 минути

Време на печене : 45-50 минути на 180 ºС, без вентилатор

* Гъбите да са по- големи, защото след готвене се свиват

** Броят на лъжичките ориз определям така – броят на лъжичките е равен на броя на гъбите + още ½ , например. 10 броя гъби – 10+5 ч.л.ориз/

***Количеството топла вода определя се така: като измерите ориза, правите съотношение ориз:вода 1:3,5/


Добър апетит!
Прилагам и малко снимчици!

Ваша читателка: Ивелина

Благодарим на всички участници, които участваха. На 26 декември 2013 г. конкурсът приключи.

Коментари
2013-12-16 #2
лора
направих ги, повярвайте ми, облизваш си пръстите!наистина праза дава невероятен вкус!досега не съм се сещала да го ползвам при готвене..
2013-12-13 #1
Reni
Браво
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кой спечели в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
· Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
· Прасоризо - ризото с праз
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Аранчини - италиански оризови топки
· Долма по иракска рецепта
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Как да направим плато сирена?
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Боб чорба по манастирски
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Идеи за коледна украса от 4sales.bg
· Деца творят картички, за да спасят от самота възрастните в хосписите. Включи се и ти!
· Минимализъм през Коледа
· Тархана чорба
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
Петък
27
Януари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху...
Печени праскови с бадеми
Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който прасковите изпълняват ролята на пълнеж. Тук...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
Победителят във Втори кулинарен конкурс по устойчиво готвене, ученикът от Добрич Росен Георгиев, обеща...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Как да си направим: Прясна паста
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме....
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Салата с леща белуга и семена от нар
Салатата с леща Белуга, наречена така защото зрънцето прилича на хайвера от същата риба, е прекрасен...
Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
По време на постите или ако имате непоносимост към лактоза, тази рецепта е нещо, което можете да опитате....
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
Суровоядска разядка със сушени кайсии
Тази разядка е съвсем простичка за изпълнение, но е идеална гарнитура или сос към много ястия. Веган,...
Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
Това е любимата ми рецепта с пресни картофи, категорично. А и, като се замисля, любимото ми пролетно...
Сладко от праскови
Сезонът на прасковите е тук. Ако имате плодни дръвчета, то сигурно се изправяте пред голямо количество...
Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
През лятото най-малко от всичко искаме да се потим над печки и котлони. Дните са дълги, прекарваме ги...
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
Вкусни десерти с тиква
Тиквата е любим есенен плод, но при нея има една особеност - тя просто е толкова голяма! Затова често...
Бисквити с тиква
Докато изрязвах с формички тези бисквити се чудех с какво да изрежа тестото за да получа формичка на...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Всичко за яйцата - II
Как да проверим свежестта на яйцата Ако имате яйца, в чиято свежест се съмнявате – подарени, купени...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook