Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пълнени гъбки


Избрано от "Помагам на Цвети от Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Здравейте, Цвети и Hera.bg,

Казвам се Ивелина Петрова, от град Варна, с потребителско име lina. Още като видях, идеята за постите на Цвети, се зарадвах, че ще чета нещо по моята тема по време на пости:

"Какво по-различно да сготвя, така, че да се хареса не само на мен?"


Аз вече постя няколко поредни години и мога да кажа, че ми се отразява добре. А имам и приятели, които също го правят, и по време на пости си ходим редовно на гости, за да обменяме рецепти.

Още преди да видя конкурса, се канех да изпратя някои от моите рецепти, та да помогна на „прощъпулника” на Цвети в постенето. Още повече се амбицирах, когато, публикувайки идеите си само в коментар към конкурса, видях доста окуражавания да го направя. Често приготвям тази рецепта, и много се харесва...мисля, че е от комбинацията на праз лука, гъби и маслини. Когато не постя, добавям в плънката колбасче...

Ето и моята рецепта за:

Пълнени гъбки:

Продукти:
10 броя гъби – избирам винаги по-големи, защото след готвене те се свиват*
1 средно дебел стрък праз лук
2 средно големи моркова
20-30 броя маслинки без костилки
¾ чаена чаша олио / ако имате зехтин, едната част е зехтин/
15 чаени лъжички ориз**
3 ч.чаши топла вода***
Сол и млян черен пипер на вкус
2 с.л. ситно нарязан копър
1 с.л. чубрица
количеството на подправките и овкусяването са по желание и вкус

Начин на приготвяне:

Измивате гъбите, отделяте им пънчето и ги подреждате с отвора на горе, в предварително намазнена тавичка. Пънчетата нарязвате на кубчета.

Измивате морковите и ги нарязвате на кубчета.

Маслинките също се нарязват на четвъртинки.

Праз лука го обелвате, като гледайте да изпозвате и максимално зелената част от перата. Нарязвате по дължина на две, и после всяка половинка по дължина на още две, и после на полукръгчета. Не го наситнявайте много, защото после се стопява, тъй като има много нежна структура.

В съд се загрява мазнината и се добавя измития ориз. Периодично се разбърква, докато „си смени цвета на стъклен”/ Това го правя, за да не се слепва при печене/.

Към ориза се добавят морковите и празът. Оставят се 2-3 минути да се позапържат.

Котлонът се изключва и се добавят маслините, както и останалото количество вода.

Овкусява се със солта и подправките и се оставя на котлона, докато спре да ври. При овкусяването може да се използват и готови смеси и сухи бульончета, но аз не ги предпочитам.

Предварително наредените в тавата гъби се посоляват леко, и с лъжичка се поставя от сместа в средата на всяка гъбка. Останалата смес се разпределя между тях.

Покрива се с фолио, и се пече в предварително загрята фурна. След като изминат 30 минути от печенето, се маха фолиото да се запекат хубаво.

Време за приготвяне на продуктите: 30 минути

Време на печене : 45-50 минути на 180 ºС, без вентилатор

* Гъбите да са по- големи, защото след готвене се свиват

** Броят на лъжичките ориз определям така – броят на лъжичките е равен на броя на гъбите + още ½ , например. 10 броя гъби – 10+5 ч.л.ориз/

***Количеството топла вода определя се така: като измерите ориза, правите съотношение ориз:вода 1:3,5/


Добър апетит!
Прилагам и малко снимчици!

Ваша читателка: Ивелина

Благодарим на всички участници, които участваха. На 26 декември 2013 г. конкурсът приключи.

Коментари
2013-12-16 #2
лора
направих ги, повярвайте ми, облизваш си пръстите!наистина праза дава невероятен вкус!досега не съм се сещала да го ползвам при готвене..
2013-12-13 #1
Reni
Браво
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кой спечели в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
· Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
· Прасоризо - ризото с праз
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Аранчини - италиански оризови топки
· Долма по иракска рецепта
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Как да направим плато сирена? (видео)
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Пълнено пиле с кестени
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Боб чорба по манастирски
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Идеи за коледна украса от 4sales.bg
· Деца творят картички, за да спасят от самота възрастните в хосписите. Включи се и ти!
· Минимализъм през Коледа
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Четвъртък
12
Декември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Супа от тиква и скариди с кокос
В студените дни, когато слънцето рисува в стаята, а мислите застиват в пространството. Когато е зима,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Pancakes (палачинки)
У дома нещата стоят така: палачинките от нашето детство приготвя половинката, а този тип pancakes моя...
Свежите безалкохолни напитки на лятото
В горещ летен ден, за парти или просто така, понякога не ни идва идея за разхлаждаща напитка, различна...
С любов за лимонадата
Запитвали ли сте се защо лимонадата е кръстена на лимона? Трябва ли да е направена задължително и само...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Талиателе с броколи, моцарела и сос "Болонезе"
Броколите накъсваме на малки розички и бланшираме в подсолена вода. Как се приготвя сос "Болонезе"...
И за нашите деца Храната е най-доброто лекарство!
Тадааа, какво имаме на тази снимка: Бял и червен ориз с хрупкави зеленчуци - Снощната вечеря + нослето...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
За тази вкусна есенна салата ни е нужно: 450 г праз 2 пипера - червени 2 с.л зехтин 1 с.л бял...
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Ориз - за гарнитура
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Кекс с тиква
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински...
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
За тиквичките с любов
Заедно с лятото идва и сезонът на тиквичките. Макар че да си ги закупиш по всяко време на годината вече...
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook