Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пълнени гъбки


Избрано от "Помагам на Цвети от Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Здравейте, Цвети и Hera.bg,

Казвам се Ивелина Петрова, от град Варна, с потребителско име lina. Още като видях, идеята за постите на Цвети, се зарадвах, че ще чета нещо по моята тема по време на пости:

"Какво по-различно да сготвя, така, че да се хареса не само на мен?"


Аз вече постя няколко поредни години и мога да кажа, че ми се отразява добре. А имам и приятели, които също го правят, и по време на пости си ходим редовно на гости, за да обменяме рецепти.

Още преди да видя конкурса, се канех да изпратя някои от моите рецепти, та да помогна на „прощъпулника” на Цвети в постенето. Още повече се амбицирах, когато, публикувайки идеите си само в коментар към конкурса, видях доста окуражавания да го направя. Често приготвям тази рецепта, и много се харесва...мисля, че е от комбинацията на праз лука, гъби и маслини. Когато не постя, добавям в плънката колбасче...

Ето и моята рецепта за:

Пълнени гъбки:

Продукти:
10 броя гъби – избирам винаги по-големи, защото след готвене те се свиват*
1 средно дебел стрък праз лук
2 средно големи моркова
20-30 броя маслинки без костилки
¾ чаена чаша олио / ако имате зехтин, едната част е зехтин/
15 чаени лъжички ориз**
3 ч.чаши топла вода***
Сол и млян черен пипер на вкус
2 с.л. ситно нарязан копър
1 с.л. чубрица
количеството на подправките и овкусяването са по желание и вкус

Начин на приготвяне:

Измивате гъбите, отделяте им пънчето и ги подреждате с отвора на горе, в предварително намазнена тавичка. Пънчетата нарязвате на кубчета.

Измивате морковите и ги нарязвате на кубчета.

Маслинките също се нарязват на четвъртинки.

Праз лука го обелвате, като гледайте да изпозвате и максимално зелената част от перата. Нарязвате по дължина на две, и после всяка половинка по дължина на още две, и после на полукръгчета. Не го наситнявайте много, защото после се стопява, тъй като има много нежна структура.

В съд се загрява мазнината и се добавя измития ориз. Периодично се разбърква, докато „си смени цвета на стъклен”/ Това го правя, за да не се слепва при печене/.

Към ориза се добавят морковите и празът. Оставят се 2-3 минути да се позапържат.

Котлонът се изключва и се добавят маслините, както и останалото количество вода.

Овкусява се със солта и подправките и се оставя на котлона, докато спре да ври. При овкусяването може да се използват и готови смеси и сухи бульончета, но аз не ги предпочитам.

Предварително наредените в тавата гъби се посоляват леко, и с лъжичка се поставя от сместа в средата на всяка гъбка. Останалата смес се разпределя между тях.

Покрива се с фолио, и се пече в предварително загрята фурна. След като изминат 30 минути от печенето, се маха фолиото да се запекат хубаво.

Време за приготвяне на продуктите: 30 минути

Време на печене : 45-50 минути на 180 ºС, без вентилатор

* Гъбите да са по- големи, защото след готвене се свиват

** Броят на лъжичките ориз определям така – броят на лъжичките е равен на броя на гъбите + още ½ , например. 10 броя гъби – 10+5 ч.л.ориз/

***Количеството топла вода определя се така: като измерите ориза, правите съотношение ориз:вода 1:3,5/


Добър апетит!
Прилагам и малко снимчици!

Ваша читателка: Ивелина

Благодарим на всички участници, които участваха. На 26 декември 2013 г. конкурсът приключи.

Коментари
2013-12-16 #2
лора
направих ги, повярвайте ми, облизваш си пръстите!наистина праза дава невероятен вкус!досега не съм се сещала да го ползвам при готвене..
2013-12-13 #1
Reni
Браво
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кой спечели в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
· Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
· Прасоризо - ризото с праз
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Семейно по Коледа или не съвсем
· Аранчини - италиански оризови топки
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Леща с тиквички и кус кус
· Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Как да направим плато сирена?
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Боб чорба по манастирски
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Деца творят картички, за да спасят от самота възрастните в хосписите. Включи се и ти!
· Минимализъм през Коледа
· Катастрофална коледна фотосесия
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
Понеделник
20
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да: Почистим череши/вишни от костилки
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като...
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
Шафран - щипка лукс в храната
Чудесна подправка, най-скъпата в света и една от най-известните, използвана от древността, като лек и...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Руколата – свежа и пикантна
Невзрачните зелени листенца на руколата (Eruca sativa) са се превърнали в символ на изискан вкус – присъстват...
Бърз обяд с аромат на лято
Тази рецепта няма да започне с: "В забързаното ни ежедневие...". Тази рецепта ще започне с аромат на...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
За тиквичките с любов - II
В нашия дом Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Крем супа със зеленчуци и овесени ядки
Здравейте от Hera.bg! Пише Ви Маргарита от София. Изпращам Ви любимата си рецепта, която вкъщи май само...
Свежа лятна напитка с праскови и босилек
Кой да предположи, че босилекът, освен основна съставка на любимото ни песто „Дженовезе“ и неизменна...
Кьопоолу в буркани
Ако някой някога ви прати за зeлен хайвер, има вероятност не да ви е излъгал, а просто да му е било нужно...
Шоколадов терин с кестени
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш...
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
Как да приготвим така бонфилето, че да остане сочно и крехко - да, има своите тънкости определено. Както...
Сладолед-йогурт „Горски плодове”
Отдавна съм обявила бойкот на сладоледите, които се продават в магазинната мрежа, но досега ми се налагаше...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
Тази салата е идеална за лятото. И ще кажа защо точно пък тя. Как минава летният ни ден? Ставаме, оправяме...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Българска национална кухня – що е то?
Страната ни може да е малка, но поводи за национална гордост – колкото искаш. Всеки ще има какво да изтъкне...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Пълнени чушки с боб
Това е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Най-добре е да го приготвите не с пресни или замразени...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
Салата от булгур, авокадо, царевица и мини лукчета
Заради наличието на булгур салатката има и повече въглехидрати, но всъщност именно заради това може да...
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Свежа лимонада с диня, малини и кокосова вода
Всички обожават това време на годината. Юли и август са месеците, в които някъде в междублоковите пространства...
Кои сирена с кои вина си подхождат
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook