Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Банички със спанак и сирене



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям спанак. Днес, разбира се, нещата не стоят така, но съм убедена, че ако мама ми предлагаше тези мини банички със спанак, аз щях да се влюбя в него.
1 пакет кори за баница
1/2 пакетче масло (може да заместите с растителна мазнина)
350 гр краве сирене
1 яйце
2 пълни шепи пресен спанак
или около 200 гр замразен
1 щипка захар
олио


Сиренето намачкваме с вилица, яйцето разбиваме и добавяме към сиренето с щипка захар - разбъркваме.
Спанакът задушаваме, ако е пресен, само колкото да намали обема си. Добавяме към сиренето и яйцето, като изстине.
Взимаме две кори, помежду им мажем с разтопено масло, също и горния лист.
Мислено разделяме кората на 3 равни вертикални линии. В средата поставяме малко от плънката, завиваме от ляво и дясно /да се получи пакетче/ и навиваме на рулце.
В тавичка слагаме малко олио и нареждаме баничките. Намазваме ги с масло /за по-златисто - може и с разбит жълтък/ и печем във фурната на 200 градуса до зачервяване.
Коментари
2010-02-20 #11
wildprincess
Напоследък препоръчват да се консумират плодове и зеленчуци според сезона.Логично е да.И аз не пържа и не панирам.Може би за това ми допадат толкова твоите рецепти.Готвя със зехтин.Много обичам аромата на зехтина.
2010-02-20 #10
Инна Георгиева
Да ти кажа, понякога готвя и мазни неща. Има ястия, които без мазно не стават - гювеч, зеле, патладжан, ако няма да ги правиш мазнички - хич не ги готви. Но аз не мисля, че е фатално ако ги ядеш понякога, това са си стари ястия, готвени от нашите баби и съм сигурна, че ние до техните години няма да доживеем. Разбира се, това си е мое мнение, нека всеки има своето и да се храни така както желае.
Аз съм чревоугодник и съм готова за нещо мега калорично, после да съм дни на зелена салата с пилешка пържола.
Но виж, почти никога не панирам и не пържа /е има изключения, но на фона на общото - малко/.
Хубавите продукти наистина имат своята цена, но да се храниш здравословно не е скъпо, освен ако не визираш времето което е нужно за да отделяш внимание на това.
И ако спазваш правилото - купувай плодове и зеленчуци само в сезона им - ценово всичко е окей.
Погледнах си рецептите назад и не виждам нищо, което е скъпо, по-скоро не намиращо се във всеки град - особено по малките.
2010-02-20 #9
wildprincess
Не само обичаш,но и ти се отдава готвенето!Не е комплимент,а истина.Всичко което си написала е съвременно и не мазно!Готвенето е много приятно занимание,но за да готвиш здравословно отнема и много финанси!Като всичко-качественото е скъпо!Сега се сещам,в тази връзка-и ние като качествени жени сме скъпи!!Ха ха ха.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Не се отказвайте от закуската по време на пости
· Козунак + козуначени кифлички
· Агнешко бутче с картофи
· Великденска изненада с различен вкус
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· Палачинки (катми) с мая
· Моята първа домашна гранола
· Как да си приготвим домашна гранола?
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Долма по иракска рецепта
· Тархана чорба
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
Сряда
8
Февруари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон. Как да почистите мидите преди...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло
Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват,...
Кулинарната традиция на глинените съдове
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
За студените зимни дни - нещо вкусно и топло за хапване. Тази крем супа е постна, здравословна и подсилва...
Пържола с шоколад
Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е...
Зелена салата със соеви кълнове и сусам
Продължавам с включването на кълнове към менюто си и днес ви предлагам една бърза салата, която не представлява...
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
Ако ви е останало парче-две варена или печена тиква и се чудите какво да я правите, това е идеалната...
Сълзици с канела
Във фризера винаги имам бутер тесто. Често ме спасява, когато искам да направя нещо на бързо или по-мързеливо....
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Курбан шаран
Aко препочитате допълнително плънка увеличете ориза. Орехите изпечете предварително - така става...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Как да използваме формите за лед - 12 идеи
Добре познатите ни форми за лед могат да имат много приложения, за които рядко се сещаме. Предимствата...
Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
Рецептата за този домашен леден разкош взех от една баба, когато брахме бъз за сироп в Добруджа. Изненадващо...
Гръцка мусака
Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Как да готвим: Свинско месо
В сезона на свинското месо сме. Който гледа прасенца или пък има село, вече е намазал с празничните...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Бърза авокадо паста
Обожавам паста - всякакви видове и всякакви сосове. Понякога времето не стига за разточително готвене....
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook