Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Оризът – Ин и Ян за нашето тяло


Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват, за да се сдобием с по-стройна фигура, да го избягваме наред с останалите въглехидратни храни. Безпристрастната статистика обаче показва точно обратното – жителите на Източна Азия, които ядат ориз минимум два пъти на ден, най-рядко страдат от наднормено тегло. Дори малкото затлъстели в тези страни дължат килограмите си не на ориза, а на навлизащият и там „западен” начин на хранене.

Оризът дори заема важно място в традиционната китайска медицина. Според нея, той е идеалната храна тъй като поддържа баланса между ин и ян в тялото.
Малките зрънца действително съдържат много въглехидрати (75-80 гр. на 100), но те се усвояват бавно и за дълго осигуряват усещане за ситост и енергия. Белтъчините в ориза са между 7 и 10 гр., а повечето му разновидности на практика са лишени от мазнини. Затова пък е изключително богат на минерални вещества – манган, фосфор, желязо, магнезий, силиций, цинк в по-големи количества и калций и калий в по-малки. Оризът е източник и на много витамини от групата В.

В света съществуват хиляди сортове ориз. Това многобразие се дължи на факта, че дори най-малката разлика в почвата, начина на отглеждане и климата води до промяна във вкуса и хранителните качества на ориза. Разбира се, ние ще се спрем само на основните:

Кръглозърнестият ориз е с високо съдържание на нишесте и след сваряване става лепкав. Това може и да не звучи привлекателно, но е незаменимо качество при приготвянето на ризото, суши, плънки за месо и зеленчуци, каши и традиционното у нас мляко с ориз.

Дългозърнестите сортове, напротив – след сваряване остават на отделни зърна и са предпочитани за гарнитури и студени блюда. Най-известните представители са „индийското „басмати” и тайландския „жасмин”.

Черният императорски ориз произхожда от Индонезия. Наричан е още забранен, защото в миналото се е сервирал само в императорския двор, тоест в Забраненият град. Цветът му всъщност е тъмнолилав и се дължи на съдържанието на антоциани – антиоксидантни вещества, които укрепват кръвоносните съдове. Той е най-богат на желязо, а вкусът му е по-богат и хрупкав. Много добре се съчетава със соев сос и сушени плодове.
Коментари
2015-08-24 #7
Елена
Най–лесният начин да отслабнеш.Само ориз и нещо отгоре за вкус месеци наред.Аз усещам промяната още на следващия ден.
2011-08-22 #6
Михаил
Ами то, Людмилче, като не си отишло на диетолог какво друго да папкаш? То въображението лесно се изчерпва, пък последиците са страшни.
2011-03-14 #5
Людмила
Вегетарианка съм и оризът е един от любимите ми храни,
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво да похапваме пред телевизора
· Скорбялата - енергия за тялото
· Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Долма по иракска рецепта
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
Неделя
2
Април 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сладко от сини сливи
Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в...
Дунавска салата
Тази зимнина, си е малко "пипкава", защото трябва да се реже всичко на лентички. За сметка на това, после...
Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
За тази вкусна есенна салата ни е нужно: 450 г праз 2 пипера - червени 2 с.л зехтин 1 с.л бял...
Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
Каша от коприва с орехи
Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е участвал с рецепта с коприва. Явно самото й...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синия, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и нежен...
Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои...
Свежите безалкохолни напитки на лятото
В горещ летен ден, за парти или просто така, понякога не ни идва идея за разхлаждаща напитка, различна...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook