Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Оризът – Ин и Ян за нашето тяло


Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват, за да се сдобием с по-стройна фигура, да го избягваме наред с останалите въглехидратни храни. Безпристрастната статистика обаче показва точно обратното – жителите на Източна Азия, които ядат ориз минимум два пъти на ден, най-рядко страдат от наднормено тегло. Дори малкото затлъстели в тези страни дължат килограмите си не на ориза, а на навлизащият и там „западен” начин на хранене.

Оризът дори заема важно място в традиционната китайска медицина. Според нея, той е идеалната храна тъй като поддържа баланса между ин и ян в тялото.
Малките зрънца действително съдържат много въглехидрати (75-80 гр. на 100), но те се усвояват бавно и за дълго осигуряват усещане за ситост и енергия. Белтъчините в ориза са между 7 и 10 гр., а повечето му разновидности на практика са лишени от мазнини. Затова пък е изключително богат на минерални вещества – манган, фосфор, желязо, магнезий, силиций, цинк в по-големи количества и калций и калий в по-малки. Оризът е източник и на много витамини от групата В.

В света съществуват хиляди сортове ориз. Това многобразие се дължи на факта, че дори най-малката разлика в почвата, начина на отглеждане и климата води до промяна във вкуса и хранителните качества на ориза. Разбира се, ние ще се спрем само на основните:

Кръглозърнестият ориз е с високо съдържание на нишесте и след сваряване става лепкав. Това може и да не звучи привлекателно, но е незаменимо качество при приготвянето на ризото, суши, плънки за месо и зеленчуци, каши и традиционното у нас мляко с ориз.

Дългозърнестите сортове, напротив – след сваряване остават на отделни зърна и са предпочитани за гарнитури и студени блюда. Най-известните представители са „индийското „басмати” и тайландския „жасмин”.

Черният императорски ориз произхожда от Индонезия. Наричан е още забранен, защото в миналото се е сервирал само в императорския двор, тоест в Забраненият град. Цветът му всъщност е тъмнолилав и се дължи на съдържанието на антоциани – антиоксидантни вещества, които укрепват кръвоносните съдове. Той е най-богат на желязо, а вкусът му е по-богат и хрупкав. Много добре се съчетава със соев сос и сушени плодове.
Коментари
2015-08-24 #7
Елена
Най–лесният начин да отслабнеш.Само ориз и нещо отгоре за вкус месеци наред.Аз усещам промяната още на следващия ден.
2011-08-22 #6
Михаил
Ами то, Людмилче, като не си отишло на диетолог какво друго да папкаш? То въображението лесно се изчерпва, пък последиците са страшни.
2011-03-14 #5
Людмила
Вегетарианка съм и оризът е един от любимите ми храни,
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво да похапваме пред телевизора
· Скорбялата - енергия за тялото
· Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
Сряда
18
Май 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата с червено цвекло и черен кимион
Макар че аз също най-често си мариновам цвеклото с оцет и чесън, тази вечер нямах време. 300 гр....
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Как да: Запазим полезните белтъчини
На всички е известно, че месото съдържа ценни белтъчини, минерали и витамини. На практика обаче при кулинарната...
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
Тази салата е идеална за лятото. И ще кажа защо точно пък тя. Как минава летният ни ден? Ставаме, оправяме...
Баница с праз, гъби и амарант
По време на пости или в предколедния сезон търсим всякакви алтернативи на вкусни ястия. Баниците са едни...
Галет със смокини
Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В Египет я смятали за плод, носещ...
Бял и червен ориз със зеленчуци
Смята се, че червеният ориз прочиства кръвта и се прилага в диети за цялостно прочистване на организма...
Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Киселото мляко е една от най-характерните храни за нас, а през лятото рецептите и идеите за бързо, вкусно...
Бърза рибна вечеря
Колко пъти се прибираме уморени, хапва ни се нещо вкусно, лесно и бързо. Ето нещо, което ще ухае след...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook