Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Оризът – Ин и Ян за нашето тяло - II


Дивият ориз, за разлика от своите роднини, произхожда не от Азия, а от Северна Америка и по-точно районът на Големите езера. В сравнение с културният ориз той е по-богат на белтъчини, витамини и влакнини. Местните индианци традиционно са го събирали и използвали за храна, но в последните години търсенето му нараства в цял свят. В сравнение с култивираните сортове дивият ориз съдържа повече белтъчини, витамини, минералите фосфор и калий. Има черно-кафяв цвят и орехов вкус. Обикновено се смесва с бял ориз в съотношение 1:3.

Червен ориз произхожда от Тайланд, а цветът му се дължи на триците, тъй като при обработката му се отделя само външната люспа. Това гарантира запазването на всички хранителни вещества. Основната му разлика с неполирания кафяв ориз е по-тежкия и сладък вкус.

Но дори един и същи ориз, обработен по различен начин може да има различен вкус, цвят и съдържание на хранителни вещества:

Кафевият ориз е с изцяло запазено зърно, като е отлющена само неговата обвивка. Той е най-богат на витамини, минерали, растителни влакнини и мазнини, които се съдържат в зародиша. Затова е предпочитан от привържениците на здравословното хранене. Относително високата му цена в сравнение с белия ориз се дължи на по-краткия му срок на годност. Вари се средно около 25 мин.

При белият полиран ориз люспите, триците и зародишът са отстранени. Това удължава срока му на годност, прави вкуса по-фин, а цветът белоснежен, но го лишава от по-голямата част от витамините и минералите. За пълното му сваряване са необходими 10-15 мин.

Бланшираният ориз е компромис между здравословните ползи на неполираният ориз и по-лекият вкус на белия. Той се получава като необработените зърна на ориза се попарват за кратко. По този начин 80% от витамините и минералите от люспата и триците преминават във вътрешността на зърното и се запазват след полирането му. В сурово състояние бланшираният ориз има жълтеникав цвят, които обаче при сваряване преминава в снежнобял. Тази обработка увеличава времето за готвенето му до 20 мин., но има и друго преимущество – бланшираните зърна никога не се слепват и запазват добрия си вкус дори и след притопляне.

В нашата страна само до преди 100 г. оризът е бил истински лукс и затова нашите баби са го замествали изцяло или отчасти с булгур.
Коментари
2012-05-18 #5
vilidon
Много сте забавни,чета коментарите и ми стана много смешно.
Булгура е натрошено жито и е много полезно .накисва се за 1час във вода , прецежда се и го добавяш към салата ,кюфтенца също много са вкусни.Пробвайте и ще се убедите.
2010-06-18 #4
Инна Георгиева
Ами то преди баба ти е било по-ползвано. Сега си е почти екзотично но това е нещо което има корен тук в България.
Аз много харесвам кюфтенцата от булгур http://www.hera.bg/s.php?n=249
2010-06-18 #3
wildprincess
Моята баба го е пропуснала!!!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво да похапваме пред телевизора
· Скорбялата - енергия за тялото
· Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
· Долма по иракска рецепта
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
Вторник
11
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лакрица - бонбони като никои други
Знаете ли кое е общото между билката сладък корен, по-известна като женско биле, и Пипи дългото чорапче?...
Тарама хайвер
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират...
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Постна лазаня с тиквички и броколи
Здравей Цвети! Идвам на помощ с една зеленчукова лазаня. Казвам се Анелия и съм от София. Вегетарианка...
Каша от коприва с орехи
Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е участвал с рецепта с коприва. Явно самото й...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Пилешко месо с фъстъчено масло
Като повечето хора до преди години само бях чувала от "американските филми" как мажат наляво - надясно...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook