Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кокосовото мляко



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Много хора по една или друга причина не искат да консумират прясно мляко – дали защото са вегетарианци, дали защото имат някакви съмнения в полезните му качества. Аз няма нито да изтъквам предимствата на млечните продукти, нито обратното, а само да предложа още една алтернатива на всички онези, които ги избягват – кокосовото мляко.

Кокосовото мляко може да се получи по два начина – от още незрелите плодове или когато ядката вече се е оформила. Първия се използва най-вече в страните на Южна Америка, а вторият в Югоизточна Азия – откъдето са и продуктите, които могат да се намерят в българските магазини. Самата технология е изключително проста – кокосовата ядка се пресова, първо само механично, а след това още два-три пъти след загряване в топла вода. Получава се по-гъста и по-рядка ароматна течност, която обикновено се смесва и накрая се разрежда с вода, докато достигне консистенцията на мляко. Вкусът също е почти идентичен, но по-сладък и с характерния аромат на кокос.

Ароматната напитка съдържа много минерали – манган, желязо, магнезий, фосфор, калий и селен, а от витамините преобладават фолиевата киселина и вит. С. Най-ценната съставка на кокосовото мляко е монолаурина. Това е ненаситената мастна киселина, която разрушава множество бактерии, гъбички и вируси, например тези на грипа, херпеса, дребната шарка и рубеолата. Освен кокоса, единственият й друг източник е майчиното мляко. Затова само една чаша от напитката дневно е достатъчна, за да се предпазим от различни заболявания.

Въпреки привидната си лекота, кокосовото мляко съдържа много повече мазнини от кравето – между 17% и 22%. Въпреки това от него не се напълнява, дори точно обратното, тъй като стимулира метаболизма и функцията на щитовидната жлеза. Затова няма да сбъркате, ако го включите в диетичното си меню.

Можете да използвате кокосовото мляко като напитка или за приготвянето на различни десерти – кремове, сладкиши, сладолед, мляко с ориз. В тайландската и индонезийската кухня то е основен продукт и се използва в много основни ястия и почти всички супи и сосове. Затова ако сте почитатели на екзотиката, не пропускайте да изпробвате някои от най-популярните рецепти от Далечния Изток.


Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Козето мляко – достойната замяна
· Мляко от семена и ядки
· Сложната простота на майчиното мляко
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
· Менструална чашка - избор, употреба и поддръжка
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
Вторник
21
Март 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
За тиквичките с любов
Заедно с лятото идва и сезонът на тиквичките. Макар че да си ги закупиш по всяко време на годината вече...
Курбан шаран
Aко препочитате допълнително плънка увеличете ориза. Орехите изпечете предварително - така става...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
С любов за лимонадата
Запитвали ли сте се защо лимонадата е кръстена на лимона? Трябва ли да е направена задължително и само...
Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Набързичко да си спиша обещаното за Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam, със салса с патладжан...
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
Сладко от сини сливи
Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook