Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Да консервираме здравословно - I част


Красивите бурканчета с примамливи етикети, които се предлагат в супермаркетите, могат да ни накарат да се усъмним в необходимостта от домашното консервиране на продукти. Но за тези, които се придържат към здравословното хранене, собственоръчно приготвената зимнина е много по-ценна от продукцията дори на най-известните марки.

Да съхраним витамините
Основната цел на домашното консервиране е максимално да се съхраняват витамините и другите полезни вещества в съхранените продукти. За целта е необходимо да се придържаме към следните простички правила:

♣ продуктите трябва да търпят минимална термична обработка
♣ не добавяйте изкуствени консерванти, а използвайте само сол и захар
♣ максимално запазвайте целостта на продуктите
♣ плодовете и зеленчуците трябва да бъдат пресни и здрави
♣ спазвайте добра хигиена
♣ използвайте стерилни опаковки
♣ съхранявайте готовата зимнина на тъмно и прохладно място

Най-важното условие е по време на цялото приготовление да спазвате идеална чистота, тъй като готовият продукт, за разлика от промишленото производство, не се стерилизира чрез нагряване.

Обработка на зеленчуците
Най-добре се съхраняват витамините в подкиселените и подсолени зеленчуци. Например в консервираните през юли краставички първоначалното съдържание на витамин С се запазва на 95% до месец януари и едва през март пада на 60%. Но това само при условие, че зеленчукът е консервиран по така нареченият „студен метод” и в последствие е съхраняван на прохладно и тъмно място.

Краставички, тиквички и домати
Най-добре консервирайте краставичките още в същият ден, когато са набрани. Измийте ги внимателно и отстранете омекналите и повредените.

Освен зеленчуците, за един трилитров буркан е необходимо да приготвите и следната смес: 5 листа от вишна, 2 дъбови листа, малка връзка цъфтящ копър, 2 скилидки чесън, 10 броя листа от касис, 2-3 стръка естрагон. Всичко това измийте, нарежете на едро и разделете на три части.

Бурканът може и да не се стерилизира, а само да се измие добре. На дъното му разпределете равномерно едната част от подправките. След това плътно напълнете до половината с краставички, като целта е да остане възможно най-малко въздух. В средата на буркана сложете втората част подправки и продължете да натъпквате краставичките, докато не го напълните. На гърлото разпределете равномерно останалите зеленини.

След като сте сложили всички продукти, напълнете догоре буркана с нехлорирана вода (най-добре пречистена или изворна), за да отмерите необходимото количество саламура. След това я отцедете и добавете към нея 70 гр. морска сол. Кипнете за кратко саламурата и след като се охлади залейте краставичките. Бурканът затворете с обикновена полиетиленова капачка (не за консервиране!) и го поставете на тъмно и хладно място. Оптималната температура за съхранение е 12-14 градуса. Имайте предвид, че по време на ферментацията саламурата леко ще кипне и е възможно малка част да изтече изпод капачката. След месец процесът ще приключи и краставичките ще се съхранят така до пролетта. По същата технология можете да приготвите тиквички и домати.
Коментари
2014-10-17 #5
Диана
Може би е малко в страни от темата, но освен за зимнината, това е и периодът, в който трябва да се погрижим за имунитета, за де не се разболеем от поредната грипна вълна през зимата.
Доброто здраве е в пряка зависимост от добрия имунитет. Добрият имунитет, означава добра защита, означава устойчивост и добро самочувствие. Но добрият имунитет не е просто подарък, а награда за онези, които полагат грижа за себе си. Съвременният начин на живот, стресът, храненето на крак с храни бедни на нутриенти, всичко това води до срив в имунната ни система.
Спадът на имунитета е причина за развитието на много заболявания.От полза са пълноценното хранене и приемът на витамини, които трябва да се вземат при и след тежко боледуване, хронични инфекции и алергични състояния.
Лекарствата също влияят на имунитета. Тези, които имат най-сериозен негативен ефект са антибиотиците и хормоналните препарати. Затова е добре да ползваме биоактивни хранителни добавки, които да повишат имунитета ни.
2014-08-19 #4
Величка
Надявам се, предлагате изпитани рецепти, Ния! Особено подправките.
2011-06-29 #3
Hera
Радваме се, Боги
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Как да: Приготвим сушени домати
· Панирани пиперки с доматен сос
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Долма по иракска рецепта
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Божествено лесен мармалад от кайсии
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Учени установиха произхода на любовта на човечеството към въглехидратите
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Удоволствието е мит: Връзката между емоционалния дискомфорт и вредното хранене е по-силна, отколкото мислим
· Средиземноморската диета може значително да намали риска от рак на гърдата при жени след менопауза
· Тест с линийка: Как да проверите здравето на мозъка си у дома
Събота
17
Май 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Гювечета с кестени
В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да...
Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
Вкусни десерти с тиква
Тиквата е любим есенен плод, но при нея има една особеност - тя просто е толкова голяма! Затова често...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Супа от тиква и скариди с кокос
В студените дни, когато слънцето рисува в стаята, а мислите застиват в пространството. Когато е зима,...
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
Въпреки че събитието през 2025 г. се проведе в Лион, френският отбор не спечели златния медал, задоволявайки...
Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
Обожавам барбекю. И макар по-често играта с огъня да е любима на мъжете, в моя случай аз гледам да избутам...
Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
Здравейте и от мен, Надя! Искам да участвам в конкурса с една рецепта за салата със спанак. Имаме малка...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook