Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да: Почистим череши/вишни от костилки



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като този по-горе. Цената му варира от 1,50 до 2-3 лв, продава се в магазините за домашни потреби, можеш да го намериш и в интернет магазини.

При мен се получи точно така. Бях изправена пред една голяма подарена торба с вкусни вишни, които исках да направя на сладко. Уред нямах.

Реших да разбера, кой е най-лесния и качествен начин за махане на костилки в домашни условия с налични средства. Правя уточнение, че с череши - хрущялки не се получава особено лесно.

Пробвах с:

Куки за плетене на една кука - краят им свършва като ченгелче - не успях да извадя лесно костилката

Голяма безопасна игла - задоволителен резултат, трябва да се внимава да не се отвори иглата и да се убодеш

С кламер - кламетрът се разтваря, така че да образува формата на буквата S. Лесно се маха костилката, но вишната остава доста разкъсана.


И моят фаворит:

Със сламка за пиене - много лесно, без възможност да се набодеш, вишната/черешката остава в много добра форма. Това е подходящо за по-мек сортове вишни/череши.

Сламката хващаме близо до края и от долната страна на плода, в средата, натискаме сламката, докато от горната не излезе костилката. Премахването на костилките по този начин се доближава най-много до почистване с уредчето. Плодът запазва цялостта си.


Лесно, а. ;)


Коментари
2013-06-13 #7
Милена
Гениална идея! Благодаря!!!
2012-07-04 #6
Инна Георгиева
Ами поне тези от снимката са домашни и ги хапнахме отдавна, това беше и второто бране на вишната. Може да има и късни сортове.

Вишните са рядко продавани, защото те стават за ядене, само ако са свръх узрели, което автоматично води до бързо разваляне. И на продавачите не им излиза сметката.
А иначе има и късни сортове череши, но основните вече поприключиха мисля
2012-07-04 #5
Корнелия
Мислех, че е след черешите.Така или иначе, по пазарите нямаше, аз живея близо до Кооперативния и ни веднъж не съм видяла вишни там ...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пастички "С любов"
· Вишневи хрупки
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Конфитюр от грозде
· Сладко от боровинки
· Сладко от череши
· Вишновката на мама
· Клафути с череши
· Сладко от вишни
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Витамин C и връзката му с колагена
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Как да носим дълга рокля
· Съвети: Какво да правим при гръмотевична буря, ако сме сред природата
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
Неделя
17
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Сладкиш със сини сливи
През този сезон плодовете са в изобилие, а ето че дойде ред и на сините сливи. Рядко приготвям сладкиши,...
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Постни лозови сарми с булгур
Лозовите сармички са едно малко бижу в националната ни кухня. Пипкаво е да направиш една тава с миниатюрни...
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
Ако ви е останало парче-две варена или печена тиква и се чудите какво да я правите, това е идеалната...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Кулинарната традиция на глинените съдове
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Печен омлет с тиквички
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. След като две близки семейства, по едно и също време,...
Коледна разядка с босилек и броколи
Предлагам ви една много проста, но ефектна рецепта. С малко средства и продукти можем да направим бърза...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook