Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да: Почистим череши/вишни от костилки



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като този по-горе. Цената му варира от 1,50 до 2-3 лв, продава се в магазините за домашни потреби, можеш да го намериш и в интернет магазини.

При мен се получи точно така. Бях изправена пред една голяма подарена торба с вкусни вишни, които исках да направя на сладко. Уред нямах.

Реших да разбера, кой е най-лесния и качествен начин за махане на костилки в домашни условия с налични средства. Правя уточнение, че с череши - хрущялки не се получава особено лесно.

Пробвах с:

Куки за плетене на една кука - краят им свършва като ченгелче - не успях да извадя лесно костилката

Голяма безопасна игла - задоволителен резултат, трябва да се внимава да не се отвори иглата и да се убодеш

С кламер - кламетрът се разтваря, така че да образува формата на буквата S. Лесно се маха костилката, но вишната остава доста разкъсана.


И моят фаворит:

Със сламка за пиене - много лесно, без възможност да се набодеш, вишната/черешката остава в много добра форма. Това е подходящо за по-мек сортове вишни/череши.

Сламката хващаме близо до края и от долната страна на плода, в средата, натискаме сламката, докато от горната не излезе костилката. Премахването на костилките по този начин се доближава най-много до почистване с уредчето. Плодът запазва цялостта си.


Лесно, а. ;)


Коментари
2013-06-13 #7
Милена
Гениална идея! Благодаря!!!
2012-07-04 #6
Инна Георгиева
Ами поне тези от снимката са домашни и ги хапнахме отдавна, това беше и второто бране на вишната. Може да има и късни сортове.

Вишните са рядко продавани, защото те стават за ядене, само ако са свръх узрели, което автоматично води до бързо разваляне. И на продавачите не им излиза сметката.
А иначе има и късни сортове череши, но основните вече поприключиха мисля
2012-07-04 #5
Корнелия
Мислех, че е след черешите.Така или иначе, по пазарите нямаше, аз живея близо до Кооперативния и ни веднъж не съм видяла вишни там ...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пастички "С любов"
· Вишневи хрупки
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Вишновката на мама
· Сладко от череши
· Клафути с череши
· Божествено лесен мармалад от кайсии
· Конфитюр от грозде
· Сладко от боровинки
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Как се използва фотоепилатор?
· Учени откриха нов метод за варене на яйца с перфектен резултат
· Как да избелим бялото пране?
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· FunStarter: Подаръците, които не познават срокове
· Отървете се от бъркотията по пода! Или как да изберем мебели за съхранение на играчки
· 6 идеи как да пазарувате по-евтино
Понеделник
17
Март 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Предястие с пушена скумрия
за 2 порции 250 г филе от пушена скумрия /или друга риба/ 150 гр заквасена сметана 1 стрък зелен...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Добруджанки
През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички...
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Набързичко да си спиша обещаното за Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam, със салса с патладжан...
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Маринован джинджифил
Маринованият джинджифил, така, както уасаби, е чест спътник на сушито. Той се сервира между отделните...
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
Лятото! Слънчево, горещо. Знойните лъчи играят танц върху кожата ни и едно изкушение ни поканва да се...
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook