Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Касисът събира най-много витамини на едно място



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Касисът, познат още като „черно френско грозде”, е сред растенията, за чиито ползи тепърва ще се говори. Но и това, което знаем досега, изобщо не е малко.

Касисът е европейско растение, но не е познато на Древността. Първите сведения за него са от източници от средновековна Западна Европа. От тогава то влиза легитимно в градините, но не се е консумирало, а се ползвало като билка.

У нас пък не се е знаело за касиса в широкото пространство съвсем доскоро, а дотогава бабите ни вероятно също са го брали, и то листата, само като цяр за някои болестни състояния. Той е сам в семейството си (в семейство Ribes влизат само простото френското грозде - redcurrant, и черното френско грозде - blackcurrent) и въпреки малко подвеждащия си външен вид – не е родственик с боровинките или аронията. Касисът е претенциозен към почвата си и трудно се хваща. Цъфти със зеленикави цветове през май, а от лятото чак до септември, в зависимост от климатичните особености и надморската височина, може и да дава плод – малки топченца събрани на гроздчета.


Френско грозде и черно френско грозде - касис

Полезни качества на касиса

Природата пази най-големите си съкровища в най-малките си опаковки. Това може да го потвърдят и черните и червените боровинки, къпините, малините, аронията, черницата, горските ягоди. В случая с касиса обаче то ги надминава до едно. Само по един витамин, витамин Р, отстъпва на аронията.

Най-изумителното веднага прави впечатление –

той има най-богатото съдържание на витамини (без витамин Р), съчетани в един-единствен плод.


Особено високо е наличието на витамин С – първото място във вечната класация се държи от лютите чушки, веднага след тях е касисът.

По-интересно е, не толкова съдържанието на витамин С, колкото съчетанието му със споменатия витамин Р (още рутин). Когато се свързва с витамин С, той го прави 20 пъти по-устойчив и съответно - полезен. Касисът е един от плодовете, при които термичната обработка не влияе на витамин С, който пък е доста неустойчив. Но капризите му са оправдани – витамин С е най-силният антиоксидант.

Следващи по значение в списъка на касиса с полезни вещества са антоцианините, присъщи на всички червени, тъмночервени и сини плодове и зеленчуци. Това са отново вид флавоноиди, подобни на витамин Р – естествени антиоксиданти, които преборват свободните радикали, обновяват клетъчно организма, имат значение за кръвоносната система и стените на капилярите. Това ги прави идеални за профилактика на атеросклероза и превенция на инфаркт и инсулт, подобно на черните боровинки.

В касиса има още много много микроелементи. Калият в малките плодчета е два пъти по-голямо съдържание от това в бананите. Още магнезий, калций, фосфор, манган, желязо, мед, цинк, йод. Омега 6-мастна киселина, представена от Гама-линоленична киселина (ГЛК/GLA), толкова рядко срещаща се в живи плодове и зеленчуци. Тя има значение за нервната система, общото добро състояние – от красива коса и нокти чак до репродукцията и психическата стабилност.

Касисът е всичко това накуп, но и още много:

Пресният плод, но и сиропите помагат за укрепване на имунната система,

Профилактика на едни от най-страшните болести, причините за които е трудно да се изолират – рак, диабет, инфаркт.

Заради калия са профилактика и на сърдечни заболявания, бъбречна недостатъчност и болести, свтрзани с отоци и задържане на течности.

Желязото го правят правилният избор за естествено преодоляване на анемията.

Чаят от листата се ползва за предпазване от грип, в комбинация с мед – за болно гърло.

Има ниска гликемична стойност, малко захари и е чудесна храна за диабетици.

Само малка шепичка от касис задоволява нуждите от пресни витамини, минерали.


Още за касиса:

Касисът се бере когато плодовете омекнат и са още на храста. Ако имате малко храсти, съответно количества, може в рамките на седмица да берете касис всеки ден по малко. После да заливате набраното със захар и да го затваряте в буркан на тъмно и хладно и и така всеки ден. Това се превръща в суровина, подходяща за сироп, сок, сладко и желе. Компотите е добре да се правят веднага след обирането.

Той е нетраен плод и не може дълго да се съхранява, но може да се суши и да се добавя в чая, подобно на аронията. Във всеки случай не го задушавайте в найлонови торбички.



Сироп от касис

В сиропи касисът се съхранява най-добре за зимата, а може и на пресни сокове. Рецептата на моята свекърва, която направи тази година касис е:

1 кг плод,
1 ч. л. лимонтозу
1,5 кг захар

Плодът се блендира и се добавя водата, колкото да покрие с пръст отгоре – около 150-200 мл вода. Получената гъста каша се слага студено да престои едно денонощие. Тогава се прецежда много бавно и настойчиво, сокът се слага на котлона да заври. Щом това стане – добавя лимонтозуто, разбърква и отстранява от котлона след 5 минути. Като изстине, се налива в стъклени шишета и се оставя на тъмно и студено.

От касиса се прави още мармалад и десертно вино.
Коментари
2016-09-03 #1
miro
Чудесна статия, аз приемам касис по формата на хранителни добавки на Bulgaricus и съм много доволен от резултата.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Сладко от боровинки
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Витамин C и връзката му с колагена
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Нов живот за балкона? Толкова е лесно
· Кола маска у дома - все още най-доброто решение за обезкосмяване
· Какво не трябва да ядете преди плуване
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Хемороиди – от какво се получават?
· 23 май - Световен ден на кръводарителя
· Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
Вторник
24
Май 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Подари си тези мигове
Един живот не стига. За толкова много емоции, които трябва да усетим, за да не съжаляваме един ден за...
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Какво можем да научим от нашия домашен любимец?
От животните можем да научим изненадващо много, най-лесно - от домашния ни любимец, животното, намиращо...
Да се огледаме в любимите хора
Когато за пръв път прочетох, че хората край нас са наше огледало, а партньорът ни винаги е правилният...
Вдъхновяващите неща, на които сме способни
Всеки ден от годината е вдъхновяващ, всеки ден от годината е безценен дар. Ако смятаме, че живеем напразно,...
Коя от 9-те вида интелигентност притежавате?
Мислим за интелигентността като за просто и ясно понятие: Учените, академичните преподаватели са интелигентни....
Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
За предимствата на зеления чай сме „говорили” доста, но дали сте чували за един „братовчед” на зеления...
Сок от нар за здраво сърце и добра памет
Сокът от нар, който се добива от малките семена на екзотичния плод, е определян за един от най-здравословните...
Работите вкъщи? А справяте ли се?
За жените, които всяка сутрин прекарват безценни минути за гримиране, обличане, прическа, които търчат...
Стволовите клетки – резервните части на организма
В днешно време, изследванията за същността, възможностите и ползите на стволовите клетки е една от най-...
Натурални съставки за домашните ни маски - част II
Списъкът с благодатните плодове и зеленчуци, правещи кожата ни искряща, продължава. Добре е да знаем,...
Емоционалните заместители – изкушаващи и опасни
Неусетно, ден след ден, без да си даваме сметка, някъде там сред купищата проблеми и ядове, допускаме...
„Любовта” към цигарата
Защо започваме да пушим? Често това се случва още в почти детските ни години. Казват, че всяка зависимост...
Личната отговорност по пътя ни
Има неща, които са по-големи от нас, пред тях ние изглеждаме малки и безсилни. Не можем да ги избегнем,...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Прахчетата срещу грип и настинка
Комбинираните лекарствени препарати, които се рекламират особено през зимата срещу грип и настинка, са...
Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
Маслото от риган е мощно растително средство, което може да съперничи на антибиотиците, когато става...
Енергийните вампири
Те не се страхуват от слънцето, не хапят и обичат чесън, но при все това са си вампири. След разговора...
Другите промени, които стават по време на майчинството
Майчинството променя живота по един много категоричен начин – нов човек се появява на света и той зависи...
Здраве без химия: капки от лайка срещу хрема и сополи
Детето има сополи. Звучи прозаично. Но, когато малкото бебе се дави в собствените си секрети, а кашлицата...
Пулпитът
Зъбоболът е едно от най-неприятните усещания, при които посещението на стоматолог е неизбежно. Има много...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Конкурсът „Новите малки” ще отличи иноваторите в бизнеса със занаятчийски храни
Още през 2011 година в Hera.bg писахме за движението Slow food. От тогава до настоящия момент то намери...
Ски упражнения - Да подготвим краката - II
Кое е първото нещо, което трябва да научим, когато караме ски? Как да падаме! Падането е неизменна...
Зареждане с щастие
Когато сме щастливи правим чудеса. Емоционалната енергия, с която щастието изпълва, ни дава сили и устрем....
Живот под контрола на хормоните - I
По принцип ние жените се присещаме за хормоните веднъж месечно по време на „критическите дни”, когато...
Какво знаем за различните видове мед
Непрекъснато говорим за това колко е полезен медът, особено в тези студени зимни дни. За кой мед става...
Устните, които заразяват...
Когато някой вкъщи е болен, се нуждае от нашите грижи (особено ако става дума за дете или възрастен човек),...
Антиоксидантите – гардовете на нашия организъм
Знаем, че кислородът е основна предпоставка за живот и че участва активно в много от биохимичните процеси....
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - I
За здравословното тегло при децата и неговото поддържане се говори и пише много. Всеки знае за необходимостта...
Да се справим със страха от летене веднъж завинаги
Въздушният транспорт е все по-достъпен. Според статистиките, той е води и за най-безопасен. Възможността...
Натурални средства за свеж дъх
Проблемът с лошия дъх засяга много хора - пречи на общуването, предизвиква неудобство и дискомфорт. И...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Връзки от ново поколение - "Да се обичаме разделени"
Всички ние имаме в главата си сценарий за щастливите отношения между мъжа и жената и част от този сценарий...
Всички мои сестри
Забелязали ли сте нещо общо в това как жените общуваме помежду си? Независимо, дали излизаме по женски...
Вечнозелената мирта
Нарича се мирта и е едно от растенията, които още в древността са били символ на любовта и безсмъртието....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook