Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сладко от боровинки



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Моят личен опит със сладко от боровинки и това как направих едно по-нискокалорично такова, използвайки пектин. Рецепта за сладко, което запази свежия горски вкус на боровинки, и е в пъти по-здравословно от стандартните.


Правя няколко вида сладка от плодовете, които отглеждаме сами. Повечето от тях раздавам. Макар че напоследък е модно да се приготвят с кафява захар, аз лично ги правя с бяла захар. В по-евтините варианти на кафявата захар не виждам смисъл и особена разлика, а в по-качествената меласата е прекалено много, за да се получи вкусът, който желая. Смятам, че, ако захарта те плаши, единствената алтернатива е да не я използваш.



Все пак, когато пред мен бяха торбите с плодове дошли чак от Велинград (благодарение на кооперативите), бях решена да запазя здравословните качества на черната боровинка максимално. За всички бъдещи майки ще спомена, че боровинките са добра идея за здравословно хранене по време на бременност.


Черната боровинка е наистина чудесен източник на желязо, манган, калции, витамин К и А
Изброените намаляват при топлинна обработка средно между 20% и 35% - което не е фатално, имайки предвид вълшебния вкус на това сладко.


Част от плодовете, които имах, замразих - при този процес се губят само 5% от свойствата на витамините и минералите.


Пектинът

Идеята ми бе да добавя пектин, за да намаля времето за варене на сладкото от боровинки, а и донякъде - количеството на самата захар. Минус на този домашен вариант е, че по-малкото захар прави сладкото по-бързо за разваляне, след като се отвори. Но все пак има достатъчно, че да не се развали за седмица-две, та и повече.

Пектинът сам по себе си има също полезни свойства, за които можете да прочетете в тази статия. Търсете естествен ябълков пектин подходящ за сладка - срещала съм го в кварталните магазини "Плод и зеленчук". Добра идея е да използвате ръкавици, защото боровинките наистина цапат. Освен пектин на прах, може да си приготвите и сами пектин от ябълки (рецептата скоро). От това количество получих 8 бурканчета с приятно сгъстено ароматно сладко от боровинки.

1,700 кг черни горски боровинки
900 гр захар
40 гр натурален ябълков пектин
200+100 мл вода.
1/2 к.л. лимонена киселина


Хубава рецепта за сладко от боровинки
Предварително почистените от дръжки и листенца боровинки измива добре и оставяме да се поизцедят.

В дълбока тенджера (около 4-5 литра вместимост) слагаме около 200 мл вода заедно със захарта. Оставяме да поври за около 30 минути (разбъркваме периодично) Добавяме измитите боровинки и започваме да бъркаме добре, докато се абсорбира захарта.

В чаша изсипваме пектина и добавяме останалата вода - 100 мл. Получава се твърда смес, която трябва да превърнем в по-течна и еднородна. Започваме да добавяме към нея малко от врящото сладко и бъркаме, когато леко се е поразредила я добавяме към врящото сладко.

Варим около 15 минути, добавяме лимонена киселина и разсипваме още горещото сладко в измити и сухи буркани. Завъртваме капачките и обръщаме с дъното надолу.

Бурканите
Ако сте измили бурканите в последния миг и все още са мокри, включете фурната на 50 градуса, свалете решетката по-надолу (ако желаете можете да я застелите с алуминиево фолио, за да е по-чисто) и наредете бурканите върху нея. Съвсем скоро ще са съвсем сухи.




Ако нямате пектин можете да желирате боровинките с чиа. За това количество ще ви е нужно около 2-3 ч.л. предварително накиснати в два пъти повече вода и пасирани. За тези, които не желаят да консумират захар, може да заменят захарта с мед, но вкусът ще е друг.

И така. Имаме ароматно сладко от боровинки, което не накъртва от сладост - а е и по-нискокалорично. Спестили сме по-дългата топлинна обработка чрез пектина - а с това увеличили здравословните му ползи. И разбира се, освен много витамини и минерали, сме успели да запазим неповторимия нежен вкус на боровинките. А вкусът има значение.

Защо ще бъдем по-здрави, ако консумираме черна боровинка може да разберете тук

Ако смяташ, че тази статия ще е полезна и интересна за други хора, ще се радваме да я споделиш.
Коментари
2018-07-11 #1
Пламена
Пробвах без пектин, нонстана прекалено течно дали има начин да се сгъсти¿
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Къпините, богати на антиоксиданти, фибри и лутеин - цяло горско съкровище
· Антиоксидантите – гардовете на нашия организъм
· Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка
· Божествено лесен мармалад от кайсии
· Конфитюр от грозде
· Сладко от череши
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Неделя
9
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Супа от коприва и пащърнак
Копривата съдържа много лесноусвояеми белтъчини от растителен произход. Добър източник на желязо е и...
Баница с праз, гъби и амарант
По време на пости или в предколедния сезон търсим всякакви алтернативи на вкусни ястия. Баниците са едни...
Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
Как да проверим дали са пресни кокошите яйца ни съветва Александра Разаренова, диетолог, специалист по...
Родопска яхния с овнешко
Родопската яхния с овнешко е характерна рецепта за Петковден 500 г овнешко 1 глава лук 1/4 ч.ч. ориз 500...
Кекс с тиква
Случвало ли ви се е къщата да е притихнала, половинката и децата спят, свършили сте всички досадни домакински...
Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
Ако има плод, който свързвам с любовта към красивата морска есен, то това със сигурност е смокинята....
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Пръчици от тиквички със сусам
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. Днес предлагам една идея за тиквички, които ги прави...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
За повечето от нас италианската кухня се свързва най-вече с така типичния сос на доматена основа върху...
Къде са ни чиниите?
Решаваш да хапнеш някъде навън, отиваш в близкия ресторант за бързо хранене и ти сервират сандвича в...
Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
Въпреки че събитието през 2025 г. се проведе в Лион, френският отбор не спечели златния медал, задоволявайки...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Постни сарми от манголд и булгур от спелта
Манголдът е растение в роднинска връзка с киноата, спанака, червеното цвекло - подобно на тях той има...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Кайсиите често стоят в сянката на прасковите, че и на нектарините. Да, те не са толкова сочни, но в тях...
Печен омлет с тиквички
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. След като две близки семейства, по едно и също време,...
Аспержов зелен боб с пушен бекон
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието,...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
Ако сте от онази порода любители на чая, които не могат нито ден без своята чаша или две от любимата...
Най-популярните рецепти с авокадо
Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези...
Да консервираме здравословно - I част
Красивите бурканчета с примамливи етикети, които се предлагат в супермаркетите, могат да ни накарат да...
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
Лятото! Слънчево, горещо. Знойните лъчи играят танц върху кожата ни и едно изкушение ни поканва да се...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Постен сиропиран сладкиш
Здравейте! Пращам ви и моите две рецепти, защото време не остана. Докато се наканя и конкурсът свършил....
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият грах можете да закупите в повечето магазини...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook