Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сладко от боровинки



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Моят личен опит със сладко от боровинки и това как направих едно по-нискокалорично такова, използвайки пектин. Рецепта за сладко, което запази свежия горски вкус на боровинки, и е в пъти по-здравословно от стандартните.


Правя няколко вида сладка от плодовете, които отглеждаме сами. Повечето от тях раздавам. Макар че напоследък е модно да се приготвят с кафява захар, аз лично ги правя с бяла захар. В по-евтините варианти на кафявата захар не виждам смисъл и особена разлика, а в по-качествената меласата е прекалено много, за да се получи вкусът, който желая. Смятам, че, ако захарта те плаши, единствената алтернатива е да не я използваш.



Все пак, когато пред мен бяха торбите с плодове дошли чак от Велинград (благодарение на кооперативите), бях решена да запазя здравословните качества на черната боровинка максимално. За всички бъдещи майки ще спомена, че боровинките са добра идея за здравословно хранене по време на бременност.


Черната боровинка е наистина чудесен източник на желязо, манган, калции, витамин К и А
Изброените намаляват при топлинна обработка средно между 20% и 35% - което не е фатално, имайки предвид вълшебния вкус на това сладко.


Част от плодовете, които имах, замразих - при този процес се губят само 5% от свойствата на витамините и минералите.


Пектинът

Идеята ми бе да добавя пектин, за да намаля времето за варене на сладкото от боровинки, а и донякъде - количеството на самата захар. Минус на този домашен вариант е, че по-малкото захар прави сладкото по-бързо за разваляне, след като се отвори. Но все пак има достатъчно, че да не се развали за седмица-две, та и повече.

Пектинът сам по себе си има също полезни свойства, за които можете да прочетете в тази статия. Търсете естествен ябълков пектин подходящ за сладка - срещала съм го в кварталните магазини "Плод и зеленчук". Добра идея е да използвате ръкавици, защото боровинките наистина цапат. Освен пектин на прах, може да си приготвите и сами пектин от ябълки (рецептата скоро). От това количество получих 8 бурканчета с приятно сгъстено ароматно сладко от боровинки.

1,700 кг черни горски боровинки
900 гр захар
40 гр натурален ябълков пектин
200+100 мл вода.
1/2 к.л. лимонена киселина


Хубава рецепта за сладко от боровинки
Предварително почистените от дръжки и листенца боровинки измива добре и оставяме да се поизцедят.

В дълбока тенджера (около 4-5 литра вместимост) слагаме около 200 мл вода заедно със захарта. Оставяме да поври за около 30 минути (разбъркваме периодично) Добавяме измитите боровинки и започваме да бъркаме добре, докато се абсорбира захарта.

В чаша изсипваме пектина и добавяме останалата вода - 100 мл. Получава се твърда смес, която трябва да превърнем в по-течна и еднородна. Започваме да добавяме към нея малко от врящото сладко и бъркаме, когато леко се е поразредила я добавяме към врящото сладко.

Варим около 15 минути, добавяме лимонена киселина и разсипваме още горещото сладко в измити и сухи буркани. Завъртваме капачките и обръщаме с дъното надолу.

Бурканите
Ако сте измили бурканите в последния миг и все още са мокри, включете фурната на 50 градуса, свалете решетката по-надолу (ако желаете можете да я застелите с алуминиево фолио, за да е по-чисто) и наредете бурканите върху нея. Съвсем скоро ще са съвсем сухи.




Ако нямате пектин можете да желирате боровинките с чиа. За това количество ще ви е нужно около 2-3 ч.л. предварително накиснати в два пъти повече вода и пасирани. За тези, които не желаят да консумират захар, може да заменят захарта с мед, но вкусът ще е друг.

И така. Имаме ароматно сладко от боровинки, което не накъртва от сладост - а е и по-нискокалорично. Спестили сме по-дългата топлинна обработка чрез пектина - а с това увеличили здравословните му ползи. И разбира се, освен много витамини и минерали, сме успели да запазим неповторимия нежен вкус на боровинките. А вкусът има значение.

Защо ще бъдем по-здрави, ако консумираме черна боровинка може да разберете тук

Ако смяташ, че тази статия ще е полезна и интересна за други хора, ще се радваме да я споделиш.
Коментари
2018-07-11 #1
Пламена
Пробвах без пектин, нонстана прекалено течно дали има начин да се сгъсти¿
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Къпините, богати на антиоксиданти, фибри и лутеин - цяло горско съкровище
· Антиоксидантите – гардовете на нашия организъм
· Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка
· Божествено лесен мармалад от кайсии
· Конфитюр от грозде
· Сладко от череши
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Неделя
10
Декември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Зелена салата със соеви кълнове и сусам
Продължавам с включването на кълнове към менюто си и днес ви предлагам една бърза салата, която не представлява...
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Вегетариански (постен) бъргър
Момчетата обичат бъргъри. И макар моето да не консумира тази храна особено често, все пак си е част от...
Банички с ябълки
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек....
Пролетна супа с лапад
Здравейте, Hera.bg и всички читателки! Пиша ви и аз, защото много харесах вашия конкурс, само чаках да...
Тайните на шарената сол
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме...
Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Всички като деца сме хапвали печен сандвич с яйце и сирене или кашкавал, може би пък сте му казвали Принцеса...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
През лятото най-малко от всичко искаме да се потим над печки и котлони. Дните са дълги, прекарваме ги...
Постни банички с праз и маслини
Много лесна и семпла рецепта за постни банички с праз и маслини. Хубава се получи. Ще ви споделя как...
Палачинки с праскови и канела
Бързам да направя допълнението, че това не са палачинките, които най-често хапваме в европейската кухня,...
Печени зеленчуци на грил
Рядко се изкушавам да ям зеленчуци и плодове, които не са в сезона си, поради ред причини, но ако го...
Руколата – свежа и пикантна
Невзрачните зелени листенца на руколата (Eruca sativa) са се превърнали в символ на изискан вкус – присъстват...
Свински филенца с левурда и каперси
За тази рецепта използвах свинско филе, но вие можете да изберете прясно, свинско месо без много мазнина....
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
Конфитюр от грозде
Това не е (само) рецепта за конфитюр от грозде. Това е семеен спомен, за това как баба ми разкри любовта...
Пита за Сирни Заговезни
Сирни Заговезни е ден, в който се иска прошка. Наближава Великден, наближава пролетта. Седмица преди...
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Топла салата с нахут
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
От пролетния конкурс "Пролет с Hera.bg" научихме някои нови рецепти с любимите ни зеленолистни зеленчуци,...
Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Защо да хапваме тиква: 10 причини
Тиквата, със своите ярко оранжеви тонове и характерни форми, не само е символ на есента, но и е невероятно...
Импровизиран киш с праз и бекон
Имам нещо много любимо - да приготвям храна, за която са ми споделили обични ми хора. Просто... рецепти...
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Най-популярните рецепти с авокадо
Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези...
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо. за 12 кексчета...
5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
Лятото! Слънчево, горещо. Знойните лъчи играят танц върху кожата ни и едно изкушение ни поканва да се...
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook