Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сладко от боровинки



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Моят личен опит със сладко от боровинки и това как направих едно по-нискокалорично такова, използвайки пектин. Рецепта за сладко, което запази свежия горски вкус на боровинки, и е в пъти по-здравословно от стандартните.


Правя няколко вида сладка от плодовете, които отглеждаме сами. Повечето от тях раздавам. Макар че напоследък е модно да се приготвят с кафява захар, аз лично ги правя с бяла захар. В по-евтините варианти на кафявата захар не виждам смисъл и особена разлика, а в по-качествената меласата е прекалено много, за да се получи вкусът, който желая. Смятам, че, ако захарта те плаши, единствената алтернатива е да не я използваш.



Все пак, когато пред мен бяха торбите с плодове дошли чак от Велинград (благодарение на кооперативите), бях решена да запазя здравословните качества на черната боровинка максимално. За всички бъдещи майки ще спомена, че боровинките са добра идея за здравословно хранене по време на бременност.


Черната боровинка е наистина чудесен източник на желязо, манган, калции, витамин К и А
Изброените намаляват при топлинна обработка средно между 20% и 35% - което не е фатално, имайки предвид вълшебния вкус на това сладко.


Част от плодовете, които имах, замразих - при този процес се губят само 5% от свойствата на витамините и минералите.


Пектинът

Идеята ми бе да добавя пектин, за да намаля времето за варене на сладкото от боровинки, а и донякъде - количеството на самата захар. Минус на този домашен вариант е, че по-малкото захар прави сладкото по-бързо за разваляне, след като се отвори. Но все пак има достатъчно, че да не се развали за седмица-две, та и повече.

Пектинът сам по себе си има също полезни свойства, за които можете да прочетете в тази статия. Търсете естествен ябълков пектин подходящ за сладка - срещала съм го в кварталните магазини "Плод и зеленчук". Добра идея е да използвате ръкавици, защото боровинките наистина цапат. Освен пектин на прах, може да си приготвите и сами пектин от ябълки (рецептата скоро). От това количество получих 8 бурканчета с приятно сгъстено ароматно сладко от боровинки.

1,700 кг черни горски боровинки
900 гр захар
40 гр натурален ябълков пектин
200+100 мл вода.
1/2 к.л. лимонена киселина


Хубава рецепта за сладко от боровинки
Предварително почистените от дръжки и листенца боровинки измива добре и оставяме да се поизцедят.

В дълбока тенджера (около 4-5 литра вместимост) слагаме около 200 мл вода заедно със захарта. Оставяме да поври за около 30 минути (разбъркваме периодично) Добавяме измитите боровинки и започваме да бъркаме добре, докато се абсорбира захарта.

В чаша изсипваме пектина и добавяме останалата вода - 100 мл. Получава се твърда смес, която трябва да превърнем в по-течна и еднородна. Започваме да добавяме към нея малко от врящото сладко и бъркаме, когато леко се е поразредила я добавяме към врящото сладко.

Варим около 15 минути, добавяме лимонена киселина и разсипваме още горещото сладко в измити и сухи буркани. Завъртваме капачките и обръщаме с дъното надолу.

Бурканите
Ако сте измили бурканите в последния миг и все още са мокри, включете фурната на 50 градуса, свалете решетката по-надолу (ако желаете можете да я застелите с алуминиево фолио, за да е по-чисто) и наредете бурканите върху нея. Съвсем скоро ще са съвсем сухи.




Ако нямате пектин можете да желирате боровинките с чиа. За това количество ще ви е нужно около 2-3 ч.л. предварително накиснати в два пъти повече вода и пасирани. За тези, които не желаят да консумират захар, може да заменят захарта с мед, но вкусът ще е друг.

И така. Имаме ароматно сладко от боровинки, което не накъртва от сладост - а е и по-нискокалорично. Спестили сме по-дългата топлинна обработка чрез пектина - а с това увеличили здравословните му ползи. И разбира се, освен много витамини и минерали, сме успели да запазим неповторимия нежен вкус на боровинките. А вкусът има значение.

Защо ще бъдем по-здрави, ако консумираме черна боровинка може да разберете тук

Ако смяташ, че тази статия ще е полезна и интересна за други хора, ще се радваме да я споделиш.
Коментари
2018-07-11 #1
Пламена
Пробвах без пектин, нонстана прекалено течно дали има начин да се сгъсти¿
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Къпините, богати на антиоксиданти, фибри и лутеин - цяло горско съкровище
· Антиоксидантите – гардовете на нашия организъм
· Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка
· Божествено лесен мармалад от кайсии
· Конфитюр от грозде
· Сладко от череши
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Сряда
18
Септември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Крем супа от тиква
Това е моята интерпретация за крем супа от тиква. Хубавата част на тази супа е, че подобно на морковите,...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
Елдата е храна, която дава много издръжливост на организма. Богата е на лесноусвоими белтъчини, манган,...
Супа с гъби шийтаке
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските...
Пикантни чили догс
Храната в котешката кухня, знаете, че винаги е вдъхновение и приключение, а днес вдъхновението ми е от...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Торта от фурми с крем от авокадо
От много време насам се каних да ви предложа и една веганска торта. Иначе казано, да отсъства какъвто...
Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Варено жито за Задушница
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита,...
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Какво и как да приготвим с дюли?
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод...
Ароматни коледни сладки
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка...
Печени ябълки
Ароматът на печени ябълки, съчетани с канела, ми навяват страхотни детски спомени. Понякога за разнообразие...
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Традиционни рецепти за Петковден
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Крем супа от моркови и картофи с шафранка
Чудото на тази бърза крем супа от моркови и картофи с шафранка, се крие в пържения дехидратиран лук....
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Сълзици с канела
Във фризера винаги имам бутер тесто. Често ме спасява, когато искам да направя нещо на бързо или по-мързеливо....
Домашна лютеница
Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или ако има, то са толкова малко, че няма да...
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
5 любими десерта с ябълки
Есента е времето на изобилието, но един плод с ненадминат чар ни намига недискретно от пазари и магазини....
Руколата – свежа и пикантна
Невзрачните зелени листенца на руколата (Eruca sativa) са се превърнали в символ на изискан вкус – присъстват...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Великденска изненада с различен вкус
Великден наближава и отново близки и приятели ще се съберат около шарени пролетни трапези. Споделям...
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Родопска яхния с овнешко
Родопската яхния с овнешко е характерна рецепта за Петковден 500 г овнешко 1 глава лук 1/4 ч.ч. ориз 500...
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
Доматено чътни със сушени кайсии
Чътнито е незаменима част от индийската кухня и макар често да се среща плодово не остсъстват и други...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Как да: Почистим череши/вишни от костилки
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като...
Вино и храна - как да съчетаваме правилно
Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да...
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
Ако ви е останало парче-две варена или печена тиква и се чудите какво да я правите, това е идеалната...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook