Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ползата от ферментиралите храни - II



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него можем да кажем, че хлябът е полезен, защото се прави без спорната за здравето мая. След малко подготовка можем да правим такъв хляб съвсем сами, в домашни условия. А ако някога вече сте приготвяли хляб с квас у дома, със сигурност сте забелязали как след известно време квасът увеличава обема си и става на едри шупли. Е, ето това си е чиста проба естествена ферментация, с всичките и полезни ензими и качества. И за нищо на света не може да се сравни с купешката, получена в лаборатории и индустриални условия мая.

Как да си захванем квас
Изпичане на хляб с квас


Житна вода. Тя е малко позната, но се счита за най-здравословният продукт от ферментацията. Унищожава повечето лоши бактерии и гнилостни процеси в храносмилателния тракт, благоприятства усвояването на хранителните вещества и спомага работата на бъбреците.

При приготвянето й най-важно е съблюдаването на температурата на водата, която използваме. В противен случай можем да постигнем точно обратния ефект – житна вода пълна с нежелани и не дотам полезни бактерии.

Рецепта за житна вода

200 грама сурова пшеница или лимец, още по-добре, се измива добре и се оставя да кисне в литър вода на стайна температура за 48 часа. След изтичане на този срок прибираме и житото с водата в хладилника. Всеки ден разбъркваме, отливаме 100 мл от старата вода и добавяме нови 100 мл хладка вода. Към отлятата 100 мл стара (житна) вода прибавяме 100 мл топла към гореща вода. Житната вода с накиснатото жито можем да съхраняваме в хладилник и да консумираме до 3-4 седмици.

Кисело зеле и туршии. За да бъде максимално полезна зимнината, трябва да използваме рецепти, при които действително се случва процесът на ферментация. Такива са рецептите за приготвяне на зеленчуци със саламура, единствено с вода и сол, а не във варианта на стерилизация или консервиране с оцет, сол и подправки.

Здравословна зимнина

Важно е да правим разлика между ферментирали, мариновани (консервирани) и стерилизирани зеленчуци. Според старите български готварски книги съществуват тези основни начини за консервиране на зеленчуци:

Чрез стерилизация, т.е. сваряване на зеленчуците, затворени в буркани с марината. При този процес получаваме само консервация на зеленчуците. При варенето се губят ценните им вещества, а процесът на ферментация липсва. Така приготвени, зеленчуците са далеч от идеята за здравословно.

Без варене, но чрез съхранение на зеленчуците в марината, на основата на оцет, сол и подправки. Тук, благодарение на оцета и солта се постига консервация на храните, но естествената ферментация отново липсва.

В класическа саламура от вода и сол, без варене. Така приготвените зеленчуци първо ферментират, първоначално бързо - за 4-5 дни, и по-висока температура, а после за 8-10 дни - по-бавно на по-ниска температура. Едва след това се консервират. Грешно е да се смята, че консервацията се дължи на солта, тъй като тя е в прекалено малки количества, за да подпомогне процеса. Солта играе единствено ролята на овкусител, а консервацията се случва, след като в процеса на ферментация на зеленчуците с помощта на дрождите (както е при виното) се отделят органични киселини. По този начин получаваме зеленчуци с максимално запазени хранителни свойства, ограничено количество сол и така полезните пробиотици, получени в резултат от естествената ферментация.

Излишно е да споменаваме кой от трите метода е най-полезен, както и това, че купешките кисели краставички, туршии и кисело зеле далеч не са ферментирали продукти, а само консервирани и стерилизирани.

Няма нищо чудно в това, че някои ферментирали храни се приготвят именно преди зимата. В сезона, в който почти отсъстват пресни храни, те са един от малкото начини да се набавят хранителни вещества. А храносмилателните ензими в тях помагат на стомаха да се справи с месото и по-тежките храни, които по-често консумираме през зимата. Но не на последно място - ферментиралите храни, колкото и да са полезни, не съдържат всички онези витамини и минерали на пресните плодове и зеленчуци. Затова не забравяйте да консумирате на първо място плодове и зеленчуци е пресен и едва като мине сезонът им - във ферментирал вид.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Варени гевреци с квас
· Обредна пита с квас за Бъдни вечер
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
· Интервю с магистър-фармацевт Петя Цонева
· Мащабно проучване: Изкуствените подсладители увеличават риска от рак с 13%
Неделя
22
Май 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да проработи любовта: Забранете думата "връзка"
Екхарт Толе (р. 16 февруари 1948 г. в Германия като Улрих Толе, но гражданин на Канада) е наричан "един...
Актрисата Ема Уотсън за красотата
“Красотата не е в дългата коса, слабите крака, хубавия тен или съвършените зъби. Красотата е в лицето,...
Да успокоим разтревожено дете с тези магически фрази
Децата изглеждат смели и безстрашни, но са изтъкани от много сенки, малки и големи чудовища и несигурност....
Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
Замърсяването на въздуха вероятно увеличава риска от необратима загуба на зрение според резултатите на...
Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
Наскоро ни подариха малки кратунки и децата ме попитаха стават ли за ядене, служат ли за нещо. Започнах...
Бодро утро
Ако вечер кипите от енергия, не можете да си легнете часове след полунощ, а сутрин ставате с усещането,...
Списание Hera.bg подкрепя: Световна седмица на кърменето - 2014 г.
Списание Hera.bg подкрепя Световна седмица за подкрепа на кърменето „Кърменето: Печеливша цел за цял...
Техники за запаметяване
Както тялото може да се тренира физически, така може и дори трябва да тренираме ума си, за да ни служи...
Тонизиращото действие на чая
Чаят е една от най-старите напитки в света. Неговата родина е Китай, но през хилядолетната си история...
Пролетно презареждане на настроението
Отдавна не е имало толкова продължителна зима по нашите географски ширини. Мразовито, снежно и мъгливо...
Шампионите на суровите ядки - II
Маслото от бадеми притежава многостранни полезни свойства. В козметиката то има успокояващо, омекотяващо...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
10 емблематични роли на Невена Коканова
„Това сияйно лице, което притежаваше, безупречните й черти и едно наглед спокойствие, което изпълваше...
Децата в големия град
Замисляли ли сте как живее вашия малчуган в големия град? Днешното поколение се ражда и расте в асфалтови...
Порасналите недоносени бебета в един даващ надежда фотопроект от Канада
Всеки ден милиони бебета по света се раждат преди определения термин. По една или друга причина, тенденцията...
Проста храна = добра храна = здраве
Храненето вече е тема, от която просто ми пуши главата и ми иде да избягам на село, където ще си произвеждам...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook