Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ползата от ферментиралите храни - II



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него можем да кажем, че хлябът е полезен, защото се прави без спорната за здравето мая. След малко подготовка можем да правим такъв хляб съвсем сами, в домашни условия. А ако някога вече сте приготвяли хляб с квас у дома, със сигурност сте забелязали как след известно време квасът увеличава обема си и става на едри шупли. Е, ето това си е чиста проба естествена ферментация, с всичките и полезни ензими и качества. И за нищо на света не може да се сравни с купешката, получена в лаборатории и индустриални условия мая.

Как да си захванем квас
Изпичане на хляб с квас


Житна вода. Тя е малко позната, но се счита за най-здравословният продукт от ферментацията. Унищожава повечето лоши бактерии и гнилостни процеси в храносмилателния тракт, благоприятства усвояването на хранителните вещества и спомага работата на бъбреците.

При приготвянето й най-важно е съблюдаването на температурата на водата, която използваме. В противен случай можем да постигнем точно обратния ефект – житна вода пълна с нежелани и не дотам полезни бактерии.

Рецепта за житна вода

200 грама сурова пшеница или лимец, още по-добре, се измива добре и се оставя да кисне в литър вода на стайна температура за 48 часа. След изтичане на този срок прибираме и житото с водата в хладилника. Всеки ден разбъркваме, отливаме 100 мл от старата вода и добавяме нови 100 мл хладка вода. Към отлятата 100 мл стара (житна) вода прибавяме 100 мл топла към гореща вода. Житната вода с накиснатото жито можем да съхраняваме в хладилник и да консумираме до 3-4 седмици.

Кисело зеле и туршии. За да бъде максимално полезна зимнината, трябва да използваме рецепти, при които действително се случва процесът на ферментация. Такива са рецептите за приготвяне на зеленчуци със саламура, единствено с вода и сол, а не във варианта на стерилизация или консервиране с оцет, сол и подправки.

Здравословна зимнина

Важно е да правим разлика между ферментирали, мариновани (консервирани) и стерилизирани зеленчуци. Според старите български готварски книги съществуват тези основни начини за консервиране на зеленчуци:

Чрез стерилизация, т.е. сваряване на зеленчуците, затворени в буркани с марината. При този процес получаваме само консервация на зеленчуците. При варенето се губят ценните им вещества, а процесът на ферментация липсва. Така приготвени, зеленчуците са далеч от идеята за здравословно.

Без варене, но чрез съхранение на зеленчуците в марината, на основата на оцет, сол и подправки. Тук, благодарение на оцета и солта се постига консервация на храните, но естествената ферментация отново липсва.

В класическа саламура от вода и сол, без варене. Така приготвените зеленчуци първо ферментират, първоначално бързо - за 4-5 дни, и по-висока температура, а после за 8-10 дни - по-бавно на по-ниска температура. Едва след това се консервират. Грешно е да се смята, че консервацията се дължи на солта, тъй като тя е в прекалено малки количества, за да подпомогне процеса. Солта играе единствено ролята на овкусител, а консервацията се случва, след като в процеса на ферментация на зеленчуците с помощта на дрождите (както е при виното) се отделят органични киселини. По този начин получаваме зеленчуци с максимално запазени хранителни свойства, ограничено количество сол и така полезните пробиотици, получени в резултат от естествената ферментация.

Излишно е да споменаваме кой от трите метода е най-полезен, както и това, че купешките кисели краставички, туршии и кисело зеле далеч не са ферментирали продукти, а само консервирани и стерилизирани.

Няма нищо чудно в това, че някои ферментирали храни се приготвят именно преди зимата. В сезона, в който почти отсъстват пресни храни, те са един от малкото начини да се набавят хранителни вещества. А храносмилателните ензими в тях помагат на стомаха да се справи с месото и по-тежките храни, които по-често консумираме през зимата. Но не на последно място - ферментиралите храни, колкото и да са полезни, не съдържат всички онези витамини и минерали на пресните плодове и зеленчуци. Затова не забравяйте да консумирате на първо място плодове и зеленчуци е пресен и едва като мине сезонът им - във ферментирал вид.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Варени гевреци с квас
· Обредна пита с квас за Бъдни вечер
· Непопулярен продукт, който носи многобройни ползи за здравето
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Божествено лесен мармалад от кайсии
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
Четвъртък
30
Ноември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
Ягодите са любим плод на малки и големи и има защо! Независимо дали ги консумирате самостоятелно, добавяте...
Глобална седмица на ООН за безопасност на пътя - 4-11 май 2015 г.
Седмицата 4-11 май е обявена от ООН за Глобална седмица за безопасност на пътищата, като тази е третата...
Влиянието на Луната върху женското здраве
Преди хилядолетия женският цикъл бил смятан за нещо свещено и жените „в дните на силата си“ били на особена...
Билки срещу сенна хрема
Сезонът на полените е мъчителен за много хора. Докато всички останали се наслаждават на топлите дни и...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 28
Коледни пости, ден 28. През уикенда сварих червен боб, като идеята ми бе да го превърнем в яхния. Честно...
Как да се възстановим от мъчителна връзка?
Едно от най-трудните неща в живота на много хора, в повечето случаи - жени, е да сложат край на нездравословна,...
Абитуриентски бал - няколко незаменими съвета към абитуриентите
Помните ли го, сякаш беше в друг живот, но все още пазите една дълга рокля в гардероба? Или тепърва ви...
Погледни го от добрата му страна
Kолкото и невероятно да звучи, във всяка ситуация, дори и най-драматичната, неизменно има и по нещо положително....
Бок чой - екзотичният братовчед на зелето
Обичате ли зеле? Аз не съм сред най-големите му почитатели, но затова пък намерих идеалния му заместител,...
От сън спомен има
Често денят не ни достига, за да се справим с безбройните задължения, с които сме се нагърбили в работата,...
Предупредиха за случаи на рак на гърдата, свързани с гръдни импланти
Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) предупреди лекарите и техните пациенти за...
Медитация за заети жени
Животът изглежда като надпревара. Бързаме ли, бързаме. Но с кого се надпреварваме всъщност? Със самите...
Очакването
То може да бъде сладостно, да придава цвят и очарование на иначе монотонното ни ежедневие.. Ала може...
"Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
Светите отци учат: "Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце; като видиш беден...
Луната
Поредната безсънна нощ отново ме подканя да се замисля: дали проблемът е в мен или някъде горе? Вдигам...
Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
Напоследък здравословните сокове, комбинации от различни зеленчуци, набират все по-голяма популярност...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook