Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Стипчива среща: Смрадликата


(тетра)


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В ландшафтната архитектура смрадликата е уважаван член на цветните композиции, защото видът й я прави много подходящ акцент за екстериори. Когато цъфти, от май до юли, цветчетата на смрадликата наподобяват купести розови облачета.

Растението, познато още като Тетра, достига до височина от 12 м. Плодовете му узряват в края на лятото или началото на есента и за лечебни цели се използват листата. Те се берат в началото на цъфтежа, преди образуването на плодовете, като най-подходящото време е от юни до август.

Смрадликата има дълъг живот, някои дръвчета или храсти могат да достигнат 100-годишна възраст.
Смрадликата се среща в Европа, Азия и Средиземноморските региони. В България расте почти в цялата страна, обикновено на скалисти склонове ли сред храсталаци, на докъм 800 м. надморска височина.

Химичен състав

Листата от смрадлика имат високо съдържание на галотанини (до 25%), свободна галова киселина, флавоноиди, антоцианини, етерично масло, аскорбинова киселина и камфен. Благодарение на химичния си състав, смрадликата се използва широко както в народната медицина, така и в производството на лекарствени средства. Най-общо растението действа стягащо, противовъзпалително и кръвоспиращо.
Листната маса от смрадлика е суровина за промишлено производство на чист медицински танин, съставка на редица антисептични средства, които се прилагат при възпалителни заболявания на устата, носа, гърлото, както и като мехлеми за изгаряния.


Полезни свойства

В народната медицина растението с латинско наименование Cotinus coggygria се слави като силен антисептик. Съдържанието на танин в листата от смрадлика прави отварата, настойката и други заготовки от нея ефективни при гнойни обриви, рани, кръвоизливи, кожни заболявания, хемороиди, бяло течение и възпаления на устната кухина.
Листата от смрадлика се употребяват най-често като отвара (декокт) с противовъзпалително и кръвоспиращо действие. За изброените по-горе показания смрадликата отварата от смрадлика се приготвя в съотношение: 100 г листа в 1 литър вода.

Благодарение на адстрингентното си (стягащо) действие, отварата от смрадлика се използва при кървене на венците, пародонтит, стоматити, афти и други заболявания на устната кухина. Смрадликата може да се ползва и за гаргара за успокояване на симптомите на възпалено гърло. При гингивит и възпалителни процеси устната кухина се ползва отвара от смрадлика като на 300 мл вода се слагат 10 г от растението и се оставя да ври 10 минути на слаб огън. Готовата отвара се оставя да престои около час, като след това се ползва 3-4 пъти на ден за жабурене. Трябва да се има предвид че заготовката не може да се съхранява повече от 12 часа на стайна температура или повече от 1 ден в хладилник.
Смрадликата се използва още и за компреси при отоци, акне и след изгаряне. Растението е подходящо и за бани при хемороиди или за вагинални промивки при бяло течение или други възпаления, заради антисептичното с действие. За бани и компреси сухите листа от смрадлика се заготвят по следния начин: 50 грама листа се слагат в 2 литра вряща вода и се варят 20 минути, след което отварата се маха от котлона и се оставя да престои на стайна температура за 1 час.


Противопоказания!

Смрадликата не бива да се ползва вътрешно, тъй като има риск от отравяне. Всички части на растението са отровни. Външното прилагане също трябва да става предпазливо, защото съществува вероятност от раздразнение на третирания участък (кожата, лигавицата) или алергична реакция.





Коментари
2016-04-11 #4
Борислав
Здравейте, аз съм момче на 14 години и страдам от много голяма чувствителност на главичката на пениса. Във един сайт четох, че срещу това помагат промивките със смрадлика. По този въпрос попаднах в тази тема, но не мога да разбера коя от тези рецепти е подходяща за моя проблем. Помогнете!
2016-03-09 #3
Nevena
Мисля, че Цоньо се е объркал нещо, това, което е написал, се отнася за сминдуха.
2016-03-08 #2
Цоньо
Смрадлика отдавна се използва като подправка особено в Близкия изток и Средиземноморието. Смрадликата е много популярна подправка.
Тя може да се ползва за поръсване на пърленки, към яйца, картофена салата, и да се слага в овесени ядки. Тя върви добре с пикантни ястия. И най-накрая, смрадликата придава освежаващ аромат като сироп в десерти, желета и напитки.
Широко се използва смрадликата за салати, месни и рибни ястия, успешно се комбинира с бобови растения, птици, зеленчуци, зърнени храни.

Тя е отлична подправка за готвене на шишчета, барбекю. За ястия, приготвени на скара, перфектният сос е от кисело мляко и смрадлика.
Смрадлика може да бъде добавена към сирене, колбаси, кайма.
Смрадликата добре се съчетава с други подправки – черен и лют пипер, сусам, риган, мащерка, кимион, карамфил, резене, кориандър, индийско орехче …
2014-08-17 #1
nevena
След като направим отвара от смрадлика по посочения по-горе начин можем да я смесим с равно количество 70% медицински спирт спирт или първак домашна ракия и така ще съхраним разтвора за по-дълго време. Идеален е за гаргара при болни венци, парадонтоза и възпалено гърло.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· "Не" на напуканите пети през лятото
· Домашна маска против бръчици с арганово масло, кисело мляко и розова вода
· Свободните радикали и как да спрем окислителните процеси в организма
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Вариантът Делта - какво се знае за индийската мутация на коронавируса
· Бавно научавам...
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
Събота
19
Юни 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Споменът - бягство в/от него
Никой не бяга от хубавото. Затова и към „виртуалното пространство“ на хубавите спомени бягаме, когато...
Зимната почивка в планината - добра алтернатива за спорт и релакс
Макар че повечето хора имат афинитет към топлите летни дни и нощи и забавленията, които предлага хубавото...
Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
От доста време учени и специалисти в областта на спорта изследват теорията, че сънят и упражненията имат...
Тонизиращото действие на чая
Чаят е една от най-старите напитки в света. Неговата родина е Китай, но през хилядолетната си история...
Какво искам да постигна преди да умра
Когато сме малки, имаме толкова много мечти, желания, идеи, дори на възрастните да изглеждат глупави....
Моята първа домашна гранола
Добро утро с първата ми домашна гранола. Имах един изостанал пакет мюсли, с които реших да опитам. Какво...
Да се справим с телефонните вампири
Ежедневието ни често е натоварено и когато ни липсва реалното време, прекарано с приятели, опитваме се...
Алергия към козметиката
„Хипоалергенна козметика без консерванти” този надпис може да прочетем върху опаковката на всеки втори...
Забавен метаболизъм - причина за наднормено тегло
Една от най-честите причини за наднорменото тегло и неефективните диети е забавената обмяна на веществата....
Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
Пъпешът е сред любимите аромати и вкусове на лятото. Има над 500 сорта, познати в Европа, а сред най-популярните...
Тренировките и горещините - как да спортуваме пълноценно през лятото?
С настъпването на летните горещини трябва да сме особено внимателни и отговорни, за да си спестим...
Диагноза: Сладка зависимост
„Чувствам се толкова подтисната днес, дали да не хапна малко шоколад” – такива спасителни мисли често...
Здравословно отношение към здравословното хранене - II
Млечните Ако са качествени, млечните продукти също внасят ин баланс и са подходящи за гореспоменатия...
Маслото от чаено дърво – естественият антибиотик
Често сме склонни да подценяване природните средства за лечение, особено когато става въпрос за бактериални...
Луната
Поредната безсънна нощ отново ме подканя да се замисля: дали проблемът е в мен или някъде горе? Вдигам...
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
Грижа за мазната кожа на лицето
Отстраняването на грима от мазната кожа вечер е особено важно. Мазната смаска, която е запушила порите...
Дълбоко почистване на лицето против черни точки с рициново масло - как да го направим.
Почистването на лицето с масла действа на добре познат принцип от химията - маслото се разтваря в масло....
Влиянието на Луната върху женското здраве - III
Преминахме през ясния и безпристрастен поглед на фоликулната фаза, насладихме се на бума на оптимизма...
Винаги ще съм тук за теб...
Емили Макдауъл (Emily McDowell) е артист и жена, преборила се с рака. Посланията в нейните "Емпатични...
Семената от чиа - суперхрана без глутен
Любителите на здравословното хранене и начин на живот, фитнес натурите и всички, занимаващи се активно...
Грешки по пътя към красотата - II част
● Непостоянство Вие сте стихийна личност? Не можете да устоите на вкусна храна, а после топите...
Когато отпуската не включва пътуване
Понякога почивката през лятото се оказва време, което не знаем как да оползотворим. Когато парите не...
Ден 8 - Постове и пости: Да промениш нещо истински важно. Себе си.
Веднъж на няколко човешки години колелото на живота се завърта по един необикновен, разтърсващ цялото...
Как да не натрупаме килограми през есента
Октомври, ноември.... Най-често именно в този период натрупваме по някой друг излишен килограм. Причините...
Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
Епидемиолозите вече алармираха, че все повече деца се заразяват и боледуват от COVID-19. А това налага...
По-полезните натурални напитки за здраве и тонус
Всички сме наясно, че газираните и пълни със захар напитки са враг на здравословния начин на живот. Вредата,...
Най-полезните растителни масла
Традиционно в българската кухня се използват две растителни масла – слънчогледовото олио за готвене и...
Пътеки между "нормалните" деца и децата със специални потребности
Различните деца са навсякъде около нас, но продължават да остават невидими. Аутизъм, синдром на Даун,...
Полуистини за полухора
Не общувай с полувлюбени, не се сприятелявай с полуприятели, не чети от полударовити, не живей полуживот,...
Какво не искат да чуват от нас хората, които скърбят най-тежко
Всеки минава през тежки моменти в живота си. Някои от тях обаче, са далеч по-тежки от други и не се преживяват...
Гуарана топи мазнини, ободрява по-силно и по-трайно от кафето, но и по-здравословно
Интересът към гуараната като стимулант за мозъчната и физическата дейност се увеличава все повече и то...
Лек за разширените вени
Оттекли крака с неузнаваема първоначална форма, криволичещи релефни вени или синьо-лилави жилки, които...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
Ден 25 от Коледните пости. Вчера направих Супа от червена леща с мароканската подправка Рас ел ханут,...
17 май - Световен ден на хипертонията
Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена от Международната асоциация...
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна
Луничките и тъмните петна – това е цената на плажния произвол, който си позволяваме през жарките месеци....
Здравословни алтернативи за компания на бирата
Изпотени бутилки, звукът от отварянето на бутилката, тънката нишка хладина, която излиза от гърлото....
Отървете се от лепкавото чувство за вина
Знаете ли кое е едно от най-неприятните чувства, което можем да изпитваме? По-неприятно дори от гнева...
Следпразничен детокс
Как да помогнем да организма да се възстанови след обилното празнично похапване ? Детоксикацията на...
Конкурсът „Новите малки” ще отличи иноваторите в бизнеса със занаятчийски храни
Още през 2011 година в Hera.bg писахме за движението Slow food. От тогава до настоящия момент то намери...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook