Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пълнени тиквички с кайма и ориз



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам за главата. Защото днес даже са ми любими. Пълнените тиквички с ориз и кайма със сигурност не бяха в моите фаворити, а и у дома ако се пълнеше някой зеленчук, то това по-често беше патладжан или пипер. Днес тиквички обичам всякак и тези пълни със сиренце и яйце, и пържени, и печени. Ето как правя у дома класическите тиквички с кайма и ориз.
1 ч.ч. ориз
250 г кайма
3-4 тиквички
1 малък морков - настърган
1/2 малък лук - наситнен
1 ч.л доматено пюре
(половин домат)
черен млян пипер
1 ч.л магданоз
щипка целина
1 к.л червен пипер
сол, зехтин или олиo


В подходяща тенджера слагам да заври вода, в която ще бланширам тиквичките. По този начин, те ще омекнат леко и ще могат да станат готови заедно с ориза.

В купичка изсипвам каймата, добавям няколко лъжици хладка вода и я разбърквам. Така после не ми се образуват едри бучки кайма.
В малка тенджера задушавам половин лук, малко морковче и измитият добре преди това ориз. Запържвам леко, докато ориза се остъкли, добавям каймата и когато леко се позапържи добавям 1 ч.ч. вода, доматеното пюре и подправките. Това са подправки, които на мен ми допадат, но освен това подходящо е и използването на копър или пък други ваши любими подправки. Разбъркваме докато оризът поеме част от водата.

Тиквичките можем да разрежем на две - като лодки или да отрежем като пънчета. И в двата случая е нужно средата да бъде издълбана с лъжичка, за да има място за плънката. Ако издълбавате като пънче е нужно да оставите дъно, за да не изтече плънката. Не издълбавайте до кора, оставете поне 1 см дебелина.

Издълбаните тиквички бланширам за 1 минута в заврялата вече вода, в която съм добавила 1 с.л сол.
Всяка тиквичка пълня с приготвената предварително смес. Поставям в тава, капвам 2-3 капки мазнина и добавяме в тавата вода около един пръст (ако по време на печенето се окаже, че е малко добавете още, но вече гореща вода). Пека тиквичките във фурна на 190 градуса около 50 минути.

(Останалата при издълбаването тиквичка, ползвам най-често за някакво зеленчуково предястие или просто нарязвам и изсипвам в тавата. Честно казано на мен винаги ми остава малко плънка, която така или иначе изсипвам в тавата. Не изглежда много подредено, но пък е вкусно)

ImageFull

Коментари
2012-02-28 #11
maya
блaгодaря ти зa суветa иннa,ще го имaм впредвид зa в будеще!лек ден
2012-02-28 #10
Инна Георгиева
Привет Мая,
може би щеше да е по-добре да прочетеш от край до край. Но свършило.
Бланширането не представлява варене на продукта, т.е не води до пълно омекване. Дори да си бланширала преди да издълбаеш зеленчука това няма да се отрази по никакъв начин на вкусът и видът.
Щом си ги "съсипала" предполагам, че си ги преварила.
Видях, че си писала, че и патладжан си правила по този начин. Не, че е грешно, но при пълнени патладжани е по-добре лодките да се запържват а не да се бланшират.
Поздрави
2012-02-27 #9
maya
lili,никои не те кaрa дa четеш,нaписaното от мен,превелa сум го в интернет нa булгaрски зa товa изглеждa тaкa преводa нa булгaрски,нямaм кирилизa ину4е
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Пикантни чили догс
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Патладжанена разядка
· Тархана чорба
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Постни банички с праз и маслини
Събота
1
Октомври 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Постен какаов сладкиш
Този сладкиш е истински пир за сетивата и една сладка наслада по време на поста. Тогава менюто е ограничено,...
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Постни сарми за Бъдни вечер
На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сарми – зелеви или лозови, а най-добре и...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Макарони на фурна с тиква
Макароните на фурна с мляко и яйца са традиционен наш десерт, чиято рецепта сигурно е известна на много...
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Кюфтета от булгур, просо и елда
Тази година половинката реши, че ще се включи в постите и това е причина да приготвям някакви осреднени...
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Пролетна супа с лапад
Здравейте, Hera.bg и всички читателки! Пиша ви и аз, защото много харесах вашия конкурс, само чаках да...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Торта от фурми с крем от авокадо
От много време насам се каних да ви предложа и една веганска торта. Иначе казано, да отсъства какъвто...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Печени ябълки
Ароматът на печени ябълки, съчетани с канела, ми навяват страхотни детски спомени. Понякога за разнообразие...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook