Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пълнени тиквички с кайма и ориз



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам за главата. Защото днес даже са ми любими. Пълнените тиквички с ориз и кайма със сигурност не бяха в моите фаворити, а и у дома ако се пълнеше някой зеленчук, то това по-често беше патладжан или пипер. Днес тиквички обичам всякак и тези пълни със сиренце и яйце, и пържени, и печени. Ето как правя у дома класическите тиквички с кайма и ориз.
1 ч.ч. ориз
250 г кайма
3-4 тиквички
1 малък морков - настърган
1/2 малък лук - наситнен
1 ч.л доматено пюре
(половин домат)
черен млян пипер
1 ч.л магданоз
щипка целина
1 к.л червен пипер
сол, зехтин или олиo


В подходяща тенджера слагам да заври вода, в която ще бланширам тиквичките. По този начин, те ще омекнат леко и ще могат да станат готови заедно с ориза.

В купичка изсипвам каймата, добавям няколко лъжици хладка вода и я разбърквам. Така после не ми се образуват едри бучки кайма.
В малка тенджера задушавам половин лук, малко морковче и измитият добре преди това ориз. Запържвам леко, докато ориза се остъкли, добавям каймата и когато леко се позапържи добавям 1 ч.ч. вода, доматеното пюре и подправките. Това са подправки, които на мен ми допадат, но освен това подходящо е и използването на копър или пък други ваши любими подправки. Разбъркваме докато оризът поеме част от водата.

Тиквичките можем да разрежем на две - като лодки или да отрежем като пънчета. И в двата случая е нужно средата да бъде издълбана с лъжичка, за да има място за плънката. Ако издълбавате като пънче е нужно да оставите дъно, за да не изтече плънката. Не издълбавайте до кора, оставете поне 1 см дебелина.

Издълбаните тиквички бланширам за 1 минута в заврялата вече вода, в която съм добавила 1 с.л сол.
Всяка тиквичка пълня с приготвената предварително смес. Поставям в тава, капвам 2-3 капки мазнина и добавяме в тавата вода около един пръст (ако по време на печенето се окаже, че е малко добавете още, но вече гореща вода). Пека тиквичките във фурна на 190 градуса около 50 минути.

(Останалата при издълбаването тиквичка, ползвам най-често за някакво зеленчуково предястие или просто нарязвам и изсипвам в тавата. Честно казано на мен винаги ми остава малко плънка, която така или иначе изсипвам в тавата. Не изглежда много подредено, но пък е вкусно)

ImageFull

Коментари
2012-02-28 #11
maya
блaгодaря ти зa суветa иннa,ще го имaм впредвид зa в будеще!лек ден
2012-02-28 #10
Инна Георгиева
Привет Мая,
може би щеше да е по-добре да прочетеш от край до край. Но свършило.
Бланширането не представлява варене на продукта, т.е не води до пълно омекване. Дори да си бланширала преди да издълбаеш зеленчука това няма да се отрази по никакъв начин на вкусът и видът.
Щом си ги "съсипала" предполагам, че си ги преварила.
Видях, че си писала, че и патладжан си правила по този начин. Не, че е грешно, но при пълнени патладжани е по-добре лодките да се запържват а не да се бланшират.
Поздрави
2012-02-27 #9
maya
lili,никои не те кaрa дa четеш,нaписaното от мен,превелa сум го в интернет нa булгaрски зa товa изглеждa тaкa преводa нa булгaрски,нямaм кирилизa ину4е
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Пикантни чили догс
· Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Долма по иракска рецепта
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Аранчини - италиански оризови топки
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Пълнено пиле с кестени
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Тархана чорба
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
Неделя
10
Декември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Сладко от боровинки
Моят личен опит със сладко от боровинки и това как направих едно по-нискокалорично такова, използвайки...
Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Гръцка салата
В "Гръцката салата" ( Χωριάτικη σαλάτα...
Кюфтета от булгур, просо и елда
Тази година половинката реши, че ще се включи в постите и това е причина да приготвям някакви осреднени...
Ароматни коледни сладки
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка...
Талятеле ала Зингара
Талятелето е любимата ми италианска паста. Представлява плоски лентички, широки около сантиметър след...
3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Кайсиите често стоят в сянката на прасковите, че и на нектарините. Да, те не са толкова сочни, но в тях...
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Защо да хапваме тиква: 10 причини
Тиквата, със своите ярко оранжеви тонове и характерни форми, не само е символ на есента, но и е невероятно...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
По време на постите или ако имате непоносимост към лактоза, тази рецепта е нещо, което можете да опитате....
Постна лазаня с тиквички и броколи
Здравей Цвети! Идвам на помощ с една зеленчукова лазаня. Казвам се Анелия и съм от София. Вегетарианка...
Постни мъфини с локум
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Отново съм аз, вашата читателка Ивелина Петрова, от град Варна. Сега Ви...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Патладжанчета с кайма
Предлагам ви една лесна, лятна рецепта за тези от вас, които все пак им се иска нещо месно :) 2 бр....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook