Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пълнен заек


Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg, й благодарим.

От няколко години в нашето семейство често хапваме заешко месо. Когато преди време ми препоръчаха да консумирам заешко месо поради високо кръвно налягане, съпругът ми започна да развъжда зайци, за да е сигурен с каква храна е отгледано животното и че месото не е попаднало във фризера на магазина преди месеци.

Заешкото месо е най-бедното на мазнини от всички меса и е залегнало в принципите на здравословното хранене. Самият заек също се храни здравословно – хрупа трева, за разлика от кокошката, която рови в земята в търсене на червеи :) От всички храни с животински произход само в млякото има по-малко холестерол отколкото в заешкото месо. Именно поради тази причина то се препоръчва при затлъстяване, високо кръвно налягане, проблеми на сърдечносъдовата система, жлъчка, язва и др.

Ястията, които приготвям със заешко месо са няколко – заек по ловджийски, заек с ориз, кюфтета от заешко месо, заек с картофи и др. Бих искала да представя на вниманието Ви и рецепта за пълнен заек, която е лесно изпълнима, но ще обере овациите на Вашите гости!
1 заек (около 1.5 кг.)
½ ч. чаша ориз
0.5 кг. картофи
2 моркова
½ връзка магданоз
сол, млян черен пипер
3 с.л. мазнина



Загряваме 2 с.л. мазнина и добавяме нарязаното заешко дробче да се задуши. Добавяме изчистения измит ориз и ½ ч.чаша вода с малко сол и черен пипер. Разбъркваме докато ориза поеме водата. С получената смес пълним коремчето на заека и го зашиваме с игла и конец.

Варим заека в голям съд 10-15 мин. от едната страна и още 10-15 мин. от другата. През това време в тавичка нарязваме на едри кубчета обелените моркови и картофи, добавяме сол, черен пипер и ситно нарязания магданоз. Върху картофите поставяме заека и заливаме с бульона, в който той се е варил до покриване на картофите. Поливаме с останалата мазнина. Печем в загрята фурна на 180 градуса докато водата изври.

Може да се поднесе върху листа от маруля, а количеството на картофите зависи от размера на тавата и броя гладни :) Винаги можете да добавите грах или гъбки. Разбира се това канапе от картофи съвсем не е задължително и бихте могли да приготвите ястието и без него.
Коментари
2015-11-15 #8
blabla
абе хора как не ви е жал ? все едно да сложите да опечете котката си или кучето си
2011-08-16 #7
Ваня
Здравейте, четох рецептата за заек с картофи - заешкото месо е сухо и така печено изсъхва и едва се дъвче. от опит Ви казвам, че вареното заешко месо става на "конци". От 30 г. съпругът ми гледа зайци и ви предлагам една рецепта за пълнен заек.
В мазнина задушавате 2-3 главички лук, добавяте дроба на заека и малко пушен бекон, нарязани на ситно. Задушавате. После добавяте около 500 гр ориз, изчистен и добре измит. Задушавате, добавяте масло, сол, чер пипер, чубричка, магданоз, гьозум и др. подправки на вкус.
Зайчето се осолява /20 гр. сол на 1 кг. месо/, шпекова се /правят се прорези в бутчетата и се слага от солта и масло/, пълни се с плънката, като се долива малко вода /ориз:вода - 1:1/, зашива се, намазва се с масло много добре, налива се вода в гювеча /там става най-хубаво/, запечатва се с фолио и се пече 1 час на силна фурна и после още 2-3 ч. на слаба фурна. Може да се добавят и картофки около зайчето. Божествено е. Добър апетит.
2011-08-09 #6
Цвети
абе има начини, да се снима, ма да не се втеляваме наиситна. аз агнешко не ям по тази причина - масово клане напролет, когато бях малка на село, одраните трупчета на доскоро скачащите ярета и агнета просто ме отвратиха завинаги. свинското не ми харесва особено и без тва. пилешкото как да е, ама то и то стана голяма порочна индустрия с тез антибиотици и стероиди и какво ли не, не знам... ако земем да задълбаваме... ма айде няма. все пак това е просто рецепта
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Пълнено пиле с кестени
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Долма по иракска рецепта
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Тархана чорба
Четвъртък
30
Ноември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Бърза авокадо паста
Обожавам паста - всякакви видове и всякакви сосове. Понякога времето не стига за разточително готвене....
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Цвят и вкус от природата
Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета,...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Солена палачинкова торта
Тази солена палачинкова торта е едно страхотно предястие за всяка празнична трапеза. Има красив вид и...
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
Сладко от праскови
Сезонът на прасковите е тук. Ако имате плодни дръвчета, то сигурно се изправяте пред голямо количество...
Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
Победителят във Втори кулинарен конкурс по устойчиво готвене, ученикът от Добрич Росен Георгиев, обеща...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook