Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да: Замразим зелен боб


Вярно е, че най-добре е да консумираме зеленчуците пресни, но при замразяването им съвсем не се губят огромни количества от техните витамини и минерали. Още повече, че когато са в сезон, можеш много по-лесно да намериш зеленчуци и плодове с ясен произход, дори такива гледани без химия. До тази гледна точка стигнах преди над 12 години и след като дълго време се борих с малката хладилна камера си закупихме отделен фризер. Но да се върна към зеления боб. Има много ползи от това да го хапваме - за сърцето, черния дроб, бъбреците. Диетичен е, добре влияе на храносмилателната система и е подходящ за хора с висок инсулин. Ето и как да си го съхраним във фризера за зимата.

Изберете зелен фасул, който да пресен, без петна и загнило. С малки бобчета, а когато го пречупиш с ръка, това да става лесно. Аз лично основно замразявам кръгъл боб - жълт и зелен, сортът му е " Холандската принцеса". Избирам него поради липсата на т.нар. конци (жилки). Разбира се, си замразявам и плоския, но най-често ми се налага при почистването да премахвам тази твърда нишка.

Зеления боб накисваме във вода за 15 минути. Това ще свали по-голяма част от праха по него. Изплакваме добре под течаща струя вода. При нужда, ако има кал по него, измиваме един по един.

Следва да се отстранят ъгълчетата в двата му края (с помощта на нож). Нарязваме почистения боб в желаната големина, това обикновено е около 4-5 см дължина.

През това време завираме около 2 литра вода. Добре е да бланшираме зеленчука на порции, да речем от по 200 грама, за да не пада температурата на водата.

След като започне отново леко да къкри, засичаме 3 минути, изваждаме боба в гевгир (голяма цедка), накисваме в хладка вода за около минута (така прекъсваме топлинната му обработка и остава по-свежо зелен) и оставяме да се изцеди добре за няколко часа.

Изцедения и изстинал боб разпределяме в торбички за фризер или кутии, надписваме с дата и замразяваме на порции, аз лично от около 200-250 грама. Може да издържи около 1 година.

Ако веднъж го размразите, не замразявайте отново

Така подготвен бобът може да се използва като основно ястие, като добавка към гювеч, за салата, за гарнитура, супа и каквото ви хареса. Аз самата съм замразявала и небланширан зелен фасул, но така трябва да се употреби по-бързо, освен това заема и повече място.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Обичам да пазарувам, но харча неразумно. Няколко съвета как да пазарувате за по-малко пари
· Съвет: Обичате ли да спестявате пари? Опитайте това!
· Как да изберем качествен еър фрайър?
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Долма по иракска рецепта
· Тархана чорба
Сряда
29
Март 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
5 любими десерта с ябълки
Есента е времето на изобилието, но един плод с ненадминат чар ни намига недискретно от пазари и магазини....
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Надупени картофки с кашкавал
Искрено се надявам за тази рецепта да сте успели да си купите вкусни картофи. В последно време срещам...
Аранчини - италиански оризови топки
Симпатичните аранчини са много характерни за сицилианската кухня. Оризовите топки се пълнят с различни...
Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
Тази салата е идеална за лятото. И ще кажа защо точно пък тя. Как минава летният ни ден? Ставаме, оправяме...
Торта със стар козунак без печене
Тази торта е чудесна идея, ако имате останал след Великден козунак. Грехота е как чакаме Великден заради...
Любимите сладки на Hera.bg
Човек и добре да живее, пък и на диета да е, празници да идват, поводи да има - ами дояжда му се нещо...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Никулденски шаран със сини сливи
Едно предложение за празника на Свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът. шаран...
Крем супа с праз
Една прекрасна супа подходяща за хладните есенни дни 3-4 стръка праз 50 гр масло 2 с.л зехтин 2...
Грахова крем-супа с пармезанови крутони
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и...
Свежа лимонада с диня, малини и кокосова вода
Всички обожават това време на годината. Юли и август са месеците, в които някъде в междублоковите пространства...
Печен свински бут
Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак...
Макарони на фурна с тиква
Макароните на фурна с мляко и яйца са традиционен наш десерт, чиято рецепта сигурно е известна на много...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Боб чорба по манастирски
В котешката кухня във Вършец съм. Днес съм приготвила Боб чорба по манастирски и ще ви споделя рецептата,...
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
На Петковден (14 октомври) по традиция на българската маса присъстват ястията с праз. В миналото овчарите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook