Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ябълков кейк


Тази рецепта я имам от моята баба, която беше ненадмината сладкарка. Тефтерът с всичките й кулинарни шедьоври се изгуби някъде през годините, но този ябълков кейк, които прилежно бях записала през детството си, остана да ми напомня за нея. Букетът от аромати е толкова характерен, че няма как да не пробуди спомени – ябълки, канела, свежо крема сирене. Разбира се, като кулинарна фурия, съм прибавила и нещо от себе си – любимите ми подправки карамфил и звездовиден анасон. Последният изглежда е прекалено екзотичен за българския вкус и се намира трудно, но и без него кейкът е достатъчно дъхав и ароматен.
2 яйца
1 ½ ч.ч захар (най-добре кафява)
1. ч. ч олио
2 ч.ч. брашно
1 ч. л. сода
5 или 6 ябълки в зависимост от размера
10 гр. канела
1 непълна ч. л. счукан карамфил
5-6 семена звездовиден анасон (по желание)
1 ч.ч. нарязани орехи
250 гр. сирене „Филаделфия” или заквасена сметана
1 с. л. течен мед

Ябълките изчистете от семките и настържете на едро. Към тях прибавете канелата, половин чаша захар, счуканите карамфил и звездовиден анасон и оставете ароматите да попият добре. В друга купа разбийте двете яйца с останалата захар (1 ч.ч.), после добавете олиото и накрая брашното, което предварително сте смесили със содата. Бъркайте сместа с тел докато стане еднородна. Едва тогава прехвърлете в купата с тестото ароматизираните ябълки и орехите.

Кейка се пече в предварително загрята на 170 ° фурна. Имайте предвид, че ябълките са много сочни и по-бавно ще се изпече от вътре. Затова ако коричката започне да загаря прекалено рано, намалете температурата до 150 °. При мен сладкиша се изпича за 50-60 мин., при вас (в зависимост от фурната) времето може да е по-кратко. За да сте сигурни, че е готов, го прободете с клечка за зъби – по нея не бива да остане полепнало тесто.

Сиренето „Филаделфия” подсладете с меда и намажете с него вече изстиналия кейк. Може да го украсите отгоре с цели орехови ядки или да го поръсите с канела.




Коментари
2011-11-30 #2
Миглена
Много ми допада заливката и това, че е подсладена с мед.Харесвам аромата на канела и непременно ще го пробвам. Благодаря за рецептата!
2011-02-01 #1
Alex
подобна рецепта правя и аз, слагам бакпулвер вместо сода, отгоре го наръсвам преди печене с орехи и след като се опече още топъл го намазвам с мед като глазура.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
· Банички с ябълки
· Печена тиква
· 5 любими десерта с ябълки
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Ябълкови тиганички със захар мусковадо
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Джинджифилова торта с портокали
· Галет със смокини
· Вкусни десерти с тиква
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 16
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Събота
25
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Тарама хайвер
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Грахова крем-супа с пармезанови крутони
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и...
Супа от тиква и скариди с кокос
В студените дни, когато слънцето рисува в стаята, а мислите застиват в пространството. Когато е зима,...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Пръчици от тиквички със сусам
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. Днес предлагам една идея за тиквички, които ги прави...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook