Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ароматни коледни сладки



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка в тях е не джинджифила, а ситно счуканият карамфил – съставка, която много рецепти пропускат. Именно тя придава на т.н. немски сладки онзи невероятен вкус, който ги различава от традиционните български меденки.

Сигурно ви се струва още раничко, да се захващате с приготвянето на празничните сладкиши. Наистина до Коледа остава много време, а и съществува сериозна опасност домочадието да ги унищожи предварително. Но тези сладки е необходимо да престоят възможно най-дълго, защото с всеки ден стават все по-вкусни и ароматни. За да оцелеят до Коледа просто пригответе няколко дози и за всеки случай скрийте на тайно място една част от тях.

3 яйца
1 ч. ч. мед
4 с. л. кафява тръстикова захар
1 пак. краве масло
1 ч.ч. ситно натрошени орехи
2 и ½ ч. ч. брашно
1 ч. л. сода
2 с. л. ром
2 ч. л. канела
1 и ½ ч. л. джинджифил
½ ч. л. ситно счукан карамфил
настъргани корички от един лимон и един портокал
глазура: 200 гр. шоколад, 50 гр. масло и 1 с. л. ром


Разбийте яйцата и ги смесете с меда, прибавете и тръстиковата захар. В това време разтопете на водна баня чистото масло и също го изсипете в сместта. Следващите съставки, които трябва да добавите са цитрусовите корички, подправките, рома и орехите. Тази полутечна консистенция започнете да сгъстявате с брашното.
В първата чаша добавете содата, а след втората подправките. Имайте предвид, че количеството на брашното е ориентировъчно – трябва да се получи достатъчно твърдо тесто, подходящо за разточване.
Когато го постигнете разстелете кора дебела около половин сантиметър. От нея с подходящи формички (елхички, звезди и мечета) изрежете сладките и ги наредете върху покрита с хартия за печене тава.
Сложете ги в предварително загрята на 170 градуса фурна, където ги оставете да се пекат не повече от 20 мин.

Готовите сладки стават още по-вкусни и празнични, когато са потопени в глазура. Аз съм използвала любимият на всички шоколад, който на всичкото отгоре идеално подчетава дъхавите аромати на карамфил, джинджифил и канела. Блокчетата разтопете на водна баня и добавете 50 гр. масло и лъжица ром, за да стане консистенцията по-течна и гладка. След това потапяйте сладките до половина и ги нареждайте в чиния.

Вкусните сладки обаче могат да бъдат не са само лакомство, но и подходяща украса за коледната елха, която създава много уют и празнично настроение. В този случай обаче е по-подходяща белтъчната глазура, направена от един белтък, няколко капки лимонов сок и 200 гр. пресята пудра захар. Продуктите се объркват с дървена лъжица, а не с миксер, за да не влиза въздух, и в нея се потапят сладките. Можете да залепите различни сушени плодове за декорация или направо да рисувате с шприц върху сладките. След като глазурата изсъхне добре, ги прикрепете с конче за коледната елха.


Коментари
2017-11-06 #10
Красимира
Най-хубавите джинджифилови сладки ! Благодаря за хубавата рецепта. Вече няколко коледи ги приготвям и всичките ми близки и познати ги харесват!
2010-12-27 #9
лили
Невероятни са!Благодаря за интересната рецепта!Най-доволни останаха децата.
2010-12-21 #8
Gert
Мхм благодаря ти Искра! Смятам утре да ги направя и за това ми беше интересно какво количество излиза.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Чай за тонус и здраве
· Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
· Любимите сладки на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
· Шоколадов чийзкейк
· Kексче с шоколадова душа
· Шоколадови топчета
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· 5 любими десерта с ябълки
· Пълнено пиле с кестени
· Идеи за коледна украса от 4sales.bg
· Деца творят картички, за да спасят от самота възрастните в хосписите. Включи се и ти!
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Долма по иракска рецепта
Петък
1
Декември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Кайсиите често стоят в сянката на прасковите, че и на нектарините. Да, те не са толкова сочни, но в тях...
Мъфини с тиква и локум
Специално за нас Илиян Димитров, човекът, който стои зад Блоговодител, представи своя авторска рецепта...Тези...
5 любими десерта с ябълки
Есента е времето на изобилието, но един плод с ненадминат чар ни намига недискретно от пазари и магазини....
Рибни торбички с праз
На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена...
Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
Ако има плод, който свързвам с любовта към красивата морска есен, то това със сигурност е смокинята....
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
Крем супа от тиква
Това е моята интерпретация за крем супа от тиква. Хубавата част на тази супа е, че подобно на морковите,...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Нахут с тиква и къри Мадрас
Къри Мадрас е подправка-смес популярна в южна Индия. Нейната родина е индийския град Мадрас, днес носещ...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
Както разказах в тази публикация, рецептата за Кисело зеле по добруджански научих не от някой сайт, не...
Пръчици от тиквички със сусам
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. Днес предлагам една идея за тиквички, които ги прави...
Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
За любителите на рибата и морските дарове е мечта да живеят в крайбрежен град и да се наслаждават на...
Долма по иракска рецепта
Покрай един Рамазан Байрям се бяхме заговорили у дома, а после и се зачетохме, с каква храна мюсюлманите...
Прасоризо - ризото с праз
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие: Прасоризо - ризото с праз 2-3 стръка...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook