Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Празнична торта - Великденско гнездо


Участва в конкурса "Пролет с Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много ефектна торта по рецепта на Йоли.

Този десерт е изключително красив, не много труден за изпълнение, а настроението, което би доставил на празничната великденска трапеза просто незаменимо!"

Торта - Великденско гнездо

За блата:

5 яйца
120 г захар
80 г брашно
60 г течно масло
2 ванилии
1с. л. коняк


Приготовление:

Първо се разбиват белтъците, а после се добавя постепенно захарта.

Към целувчения крем последователно се добавят останалите продукти.

Пресятото брашно е последно, като се смесва с бавно бъркане с лъжица.

Сместа се изсипва във форма за торта с поставена на дъното хартия за печене.

Блатът се изпича в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 20-25 минути.

За основния крем:

1 литър прясно мляко
4 жълтъка
2 ванилии
12 с. л. захар
8 с. л. брашно
100 гр бял шоколад
100 гр фин млечен шоколад
100 гр натурален шоколад
настъргана лимонова кора

Още:

1 ч. ч. разбита бяла сметана
черен шоколад за "сламата"


Приготовление:

След като яйчения крем се свари по обичайния начин, той се разделя на три равни части и, докато е още топъл, се добавят по 100 г шоколад: в първата купа се добавя бял, във втората - млечен, а в третата - черен. Оставят се напълно да изстинат.

От охладените три вида крем се отделят в купички по няколко лъжици.

Добавя се по равно желатин ( 20г ), стопен на водна баня с малко вода и добре се разбърква с отделените няколко лъжици крем, съответно по цветове.

Разбива се 1 ч. ч. бяла сметана на сняг и също по равно се смесва с кремовете. Отново се разбърква.

В около 7-10 почти цели черупки от яйца с отворите на горе се напълва кремът.

След това напълнените яйца се оставят в хладилника, за да се желират добре.

В една черупка се побират 3-4 с. л. крем. За да се напълнят по- лесно и по- плътно черупките, кремовете се сипват в найлонови торбички или в пошове.

Блатът се издълбава в средата, а трохите се смесват с тъмния крем. С него се оформя борда на тортата, а останалият крем се използва, за да се напълни центъра.

Желираните яйца се обелват внимателно. Поставят се в средата на тортата.

За декорацията:

На водна баня се стопява черен шоколад ( 50-100г ).

Върху хартия за печене се оформят с него линии, крилца на пеперуда и се оставят да стегнат.

С тях се оформя сламата в гнездото.

Аз използвах и цветни бонбони, които налепих допълнително по борда, защото тортата направих за имения ден на моята дъщеря в неделя( Цветница).


Пожелавам на Вас и вашите читатели вдъхновение и светли, споделени с любими хора, великденски празници!

Благодарим на всички, които участваха. На 20 април 2014 г. конкурсът приключи.
Коментари
2014-04-14 #1
Ivanka
Много е красива, браво!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Край на играта ни "Пролет с Hera.bg"
· Макарони със спанак и гъби на фурна
· "Дантелени" декоративни яйца
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
· Торта със стар козунак без печене
· Започва Светлата седмица
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
Понеделник
26
Септември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Пържола с шоколад
Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
Както разказах в тази публикация, рецептата за Кисело зеле по добруджански научих не от някой сайт, не...
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
Как да приготвим така бонфилето, че да остане сочно и крехко - да, има своите тънкости определено. Както...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Конфитюр от грозде
Това не е (само) рецепта за конфитюр от грозде. Това е семеен спомен, за това как баба ми разкри любовта...
Курбан от овче месо
500-600 г овнешко 1 глава лук 1 морков 1 домат целина, магданоз черен пипер 2 л вода,сол Месото...
Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Предлагам ви една лесна рецепта за вкусно и ароматно ястие с индийски привкус, към който ще ни отдведат...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Салата с червено цвекло и черен кимион
Макар че аз също най-често си мариновам цвеклото с оцет и чесън, тази вечер нямах време. 300 гр....
Печено свинско бон филе
Наскоро имах личен празник и цялото семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо....
Кекс със сладко
Опитайте тази изключително лесна рецепта за кекс. В нея няма нито яйца, нито мляко, така че е подходяща...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
Банички с ябълки
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook