Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Празнична торта - Великденско гнездо


Участва в конкурса "Пролет с Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много ефектна торта по рецепта на Йоли.

Този десерт е изключително красив, не много труден за изпълнение, а настроението, което би доставил на празничната великденска трапеза просто незаменимо!"

Торта - Великденско гнездо

За блата:

5 яйца
120 г захар
80 г брашно
60 г течно масло
2 ванилии
1с. л. коняк


Приготовление:

Първо се разбиват белтъците, а после се добавя постепенно захарта.

Към целувчения крем последователно се добавят останалите продукти.

Пресятото брашно е последно, като се смесва с бавно бъркане с лъжица.

Сместа се изсипва във форма за торта с поставена на дъното хартия за печене.

Блатът се изпича в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 20-25 минути.

За основния крем:

1 литър прясно мляко
4 жълтъка
2 ванилии
12 с. л. захар
8 с. л. брашно
100 гр бял шоколад
100 гр фин млечен шоколад
100 гр натурален шоколад
настъргана лимонова кора

Още:

1 ч. ч. разбита бяла сметана
черен шоколад за "сламата"


Приготовление:

След като яйчения крем се свари по обичайния начин, той се разделя на три равни части и, докато е още топъл, се добавят по 100 г шоколад: в първата купа се добавя бял, във втората - млечен, а в третата - черен. Оставят се напълно да изстинат.

От охладените три вида крем се отделят в купички по няколко лъжици.

Добавя се по равно желатин ( 20г ), стопен на водна баня с малко вода и добре се разбърква с отделените няколко лъжици крем, съответно по цветове.

Разбива се 1 ч. ч. бяла сметана на сняг и също по равно се смесва с кремовете. Отново се разбърква.

В около 7-10 почти цели черупки от яйца с отворите на горе се напълва кремът.

След това напълнените яйца се оставят в хладилника, за да се желират добре.

В една черупка се побират 3-4 с. л. крем. За да се напълнят по- лесно и по- плътно черупките, кремовете се сипват в найлонови торбички или в пошове.

Блатът се издълбава в средата, а трохите се смесват с тъмния крем. С него се оформя борда на тортата, а останалият крем се използва, за да се напълни центъра.

Желираните яйца се обелват внимателно. Поставят се в средата на тортата.

За декорацията:

На водна баня се стопява черен шоколад ( 50-100г ).

Върху хартия за печене се оформят с него линии, крилца на пеперуда и се оставят да стегнат.

С тях се оформя сламата в гнездото.

Аз използвах и цветни бонбони, които налепих допълнително по борда, защото тортата направих за имения ден на моята дъщеря в неделя( Цветница).


Пожелавам на Вас и вашите читатели вдъхновение и светли, споделени с любими хора, великденски празници!

Благодарим на всички, които участваха. На 20 април 2014 г. конкурсът приключи.
Коментари
2014-04-14 #1
Ivanka
Много е красива, браво!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Край на играта ни "Пролет с Hera.bg"
· Макарони със спанак и гъби на фурна
· "Дантелени" декоративни яйца
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Ето защо Великден е толкова рано през 2024 г. и защо се променя всяка година
· Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
· Торта със стар козунак без печене
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
Понеделник
2
Декември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
Курбан шаран
Aко препочитате допълнително плънка увеличете ориза. Орехите изпечете предварително - така става...
Яхния с охлюви и лапад
Тази рецепта ни изпрати и сподели Величка Христова "През пролетта има много дъждове, а след дъжд отвсякъде...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Сладки хапки с фурми
Тази рецепта отново съм взела от книгата, от която направих мароканските изкушения Ghriba. За тези сладки...
Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
Ако ви е останало парче-две варена или печена тиква и се чудите какво да я правите, това е идеалната...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Традиционни рецепти за Петковден
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”,...
Меденки "Мечи лапи"
"Меденки, големи като мечи лапи", това си казахме, докато хапвахме от тях у дома. После пък си спомнихме,...
Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя,...
Пръчици от тиквички със сусам
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. Днес предлагам една идея за тиквички, които ги прави...
Крем супа от моркови и картофи с шафранка
Чудото на тази бърза крем супа от моркови и картофи с шафранка, се крие в пържения дехидратиран лук....
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Да готвим с вино
Виното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Макарони на фурна с тиква
Макароните на фурна с мляко и яйца са традиционен наш десерт, чиято рецепта сигурно е известна на много...
Доматено чътни със сушени кайсии
Чътнито е незаменима част от индийската кухня и макар често да се среща плодово не остсъстват и други...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Варени гевреци с квас
Докато правех питката си с квас ми остана малко тесто, което бях заделила за украсата. Фурната вече бе...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook