Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Празнична торта - Великденско гнездо


Участва в конкурса "Пролет с Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много ефектна торта по рецепта на Йоли.

Този десерт е изключително красив, не много труден за изпълнение, а настроението, което би доставил на празничната великденска трапеза просто незаменимо!"

Торта - Великденско гнездо

За блата:

5 яйца
120 г захар
80 г брашно
60 г течно масло
2 ванилии
1с. л. коняк


Приготовление:

Първо се разбиват белтъците, а после се добавя постепенно захарта.

Към целувчения крем последователно се добавят останалите продукти.

Пресятото брашно е последно, като се смесва с бавно бъркане с лъжица.

Сместа се изсипва във форма за торта с поставена на дъното хартия за печене.

Блатът се изпича в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 20-25 минути.

За основния крем:

1 литър прясно мляко
4 жълтъка
2 ванилии
12 с. л. захар
8 с. л. брашно
100 гр бял шоколад
100 гр фин млечен шоколад
100 гр натурален шоколад
настъргана лимонова кора

Още:

1 ч. ч. разбита бяла сметана
черен шоколад за "сламата"


Приготовление:

След като яйчения крем се свари по обичайния начин, той се разделя на три равни части и, докато е още топъл, се добавят по 100 г шоколад: в първата купа се добавя бял, във втората - млечен, а в третата - черен. Оставят се напълно да изстинат.

От охладените три вида крем се отделят в купички по няколко лъжици.

Добавя се по равно желатин ( 20г ), стопен на водна баня с малко вода и добре се разбърква с отделените няколко лъжици крем, съответно по цветове.

Разбива се 1 ч. ч. бяла сметана на сняг и също по равно се смесва с кремовете. Отново се разбърква.

В около 7-10 почти цели черупки от яйца с отворите на горе се напълва кремът.

След това напълнените яйца се оставят в хладилника, за да се желират добре.

В една черупка се побират 3-4 с. л. крем. За да се напълнят по- лесно и по- плътно черупките, кремовете се сипват в найлонови торбички или в пошове.

Блатът се издълбава в средата, а трохите се смесват с тъмния крем. С него се оформя борда на тортата, а останалият крем се използва, за да се напълни центъра.

Желираните яйца се обелват внимателно. Поставят се в средата на тортата.

За декорацията:

На водна баня се стопява черен шоколад ( 50-100г ).

Върху хартия за печене се оформят с него линии, крилца на пеперуда и се оставят да стегнат.

С тях се оформя сламата в гнездото.

Аз използвах и цветни бонбони, които налепих допълнително по борда, защото тортата направих за имения ден на моята дъщеря в неделя( Цветница).


Пожелавам на Вас и вашите читатели вдъхновение и светли, споделени с любими хора, великденски празници!

Благодарим на всички, които участваха. На 20 април 2014 г. конкурсът приключи.
Коментари
2014-04-14 #1
Ivanka
Много е красива, браво!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Край на играта ни "Пролет с Hera.bg"
· Макарони със спанак и гъби на фурна
· "Дантелени" декоративни яйца
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Ето защо Великден е толкова рано през 2024 г. и защо се променя всяка година
· Как да проверим дали са пресни кокошите яйца - няколко съвета
· Торта със стар козунак без печене
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
Сряда
17
Юли 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Домашна лютеница -II част (рецепта)
За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество...
Първата българска готварска книга е дело на...Дядо Славейков
Петко Рачов Славейков е светило сред съвременниците си - уважавана обществена и политическа фигура, патриот...
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
Победителят във Втори кулинарен конкурс по устойчиво готвене, ученикът от Добрич Росен Георгиев, обеща...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Мързелив Ягодов чийзкейк
Сладкишът е без печене, става бързо и лесно. Подходящ е и за начинаещи сладкари. В оригиналната рецепта...
Кьопоолу в буркани
Ако някой някога ви прати за зeлен хайвер, има вероятност не да ви е излъгал, а просто да му е било нужно...
5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
Лятото! Слънчево, горещо. Знойните лъчи играят танц върху кожата ни и едно изкушение ни поканва да се...
Салата със "сребърни ушички" и фъстъци
Китайската гъба "сребърни ушички" има укрепващо организма действие. Тя няма някакъв специфичен вкус,...
И за нашите деца Храната е най-доброто лекарство!
Тадааа, какво имаме на тази снимка: Бял и червен ориз с хрупкави зеленчуци - Снощната вечеря + нослето...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Всички като деца сме хапвали печен сандвич с яйце и сирене или кашкавал, може би пък сте му казвали Принцеса...
Постни банички с праз и маслини
Много лесна и семпла рецепта за постни банички с праз и маслини. Хубава се получи. Ще ви споделя как...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Коледна разядка с босилек и броколи
Предлагам ви една много проста, но ефектна рецепта. С малко средства и продукти можем да направим бърза...
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook