Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Шербет или сорбе? Опитайте и двете



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Можете да си го направите по-течен или по-гъст. Да добавите дори подправки и плодове. Но в основата му е захарта. У нас думата шербет е сякаш просто нарицателно за нещо сладко, без в действителност да се знае какво точно представлява това питие.

Ще откриете десетки варианти за приготвянето му, но поради твърде голямото разнообразие в съставките, съществува голям риск да не разберете коя точно е оригиналната рецепта на шербета. Често той се бърка със сорбето, което е нещо съвсем друго.

Шербетът - ориенталският специалитет

Някои казват, че това е първата безалкохолна напитка в света. Той е сладък, разхлаждащ и въпреки многото си варианти, едно е сигурно - той е задължително ледено студен.

Думата шербет ( на турски - şerbet ) е с арабски произход и корените на този сироп са „заровени” именно в Средния Изток. Рождената дата на тази напитка е средата на 17 век, но се твърди, че още през 3000 г. пр. Хр. арабите са приготвяли шербет. А негови варианти можем да открием и на други краища на древния свят. Съществува легенда, която гласи, че първият шербет е приготвен от император Нерон, който смесил шепа сняг, мед и вино. В древен Китай пък са го приготвяли от плодов сок, плодове и сняг. Египетските фараони смесвали плодови сокове с много лед.

Турската кухня обаче му дава истинската слава. В Османската империя този „сироп” е бил на особена почит - към кухнята на сладкарите е имало специално помещение за приготвянето му. Пиел се е след всяко ядене вместо вода и като десерт, прелюдия към наргилето. Към днешна дата, с оригинален шербет ще се почерпите почти навсякъде в Турция. Там е особено популярен червеният шербет, сервиращ се по сватбите - задължително ароматизиран с карамфил и билки.



Всъщност, в оригиналната си форма тази напитка представлява обикновен сладък сироп, приготвен с варене от вода и захар с добавени цветни есенции - роза, люляк, теменужки, нарцис, различни билки като мента и подправки - карамфил, кардамом, канела. Най-редкият вид шербет се е приготвял от водни лилии. У нас, като част от Османската империя, най-разпространен бил този с карамфил и канела.

Особено популярен е той обаче не толкова заради вкуса, а заради леда в него, който в онези времена е била твърде рядко срещан лукс.

А какво тогава е сорбе?

В края на 17 век с отварянето на Османската империя към Запада прочутият вече шербет започва да се предлага по улиците на Париж под пофренченото име сорбе, а впоследствие и в много други европейски градове. Сорбето, обаче, е твърде видоизменено в сравнение с шербета. Тук се включват по-плътни съставки - пасирани плодове, сладолед и дори вино. В оригиналната си форма сорбето е вид плодов сладолед, представляващ замразено плодово пюре с добавена захар. Казано по друг начин, тази френска разновидност на шербета е по-скоро воден сладолед, без наличието на мляко, което го прави идеален вариант за хора с алергия към лактоза. При сорбето също може да експериментирате като прибавите ядки и какао, например.

Дали ще добавите билки и екзотични подправки, или ще наблегнете на пасираните плодове, решавате вие. Шербетът в повечето случаи е въпрос на въображение и лесно може да се приготвя у дома - съставките зависят основно от вашите предпочитания. Сорбето пък е идеално за хора, които не харесват млякото в сладоледа или имат алергия към лактоза. Както и да го направите, ще получите нещо свежо, вкусно и сравнително здравословно за пиене - в зависимост от това какво ще забъркате.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Какво не трябва да ядете преди плуване
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Ръж
· Най-скъпите пържени картофи в света вече са вписан в Гинес
· Земята вече има нов океан
· Малко познатата история на пъpвaтa бългapcĸa ĸнижнa бaнĸнoтa
Понеделник
2
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Постна майонеза
Тази рецепта правя и записвам специално за Гени. Нейното детенце има алергия към яйца. Предложих й, освен...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Да консервираме здравословно - II част
Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония Най-полезният начин за съхранение на червените...
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
Елдата е храна, която дава много издръжливост на организма. Богата е на лесноусвоими белтъчини, манган,...
Патладжанът – историята на един плод
Родом от региона на Индия, култивиран преди около 4000 години, днес патладжанът е разпространен в почти...
Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
Ако максимата "Любовта минава през стомаха" е вярна, то с тези ръчно изработени бонбони влюбването е...
Шоколадов чийзкейк
За разлика от предложението ми за мързелив ягодов чийзкейк, този си е класика. Кремът не разбивайте прекалено...
Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Къде са ни чиниите?
Решаваш да хапнеш някъде навън, отиваш в близкия ресторант за бързо хранене и ти сервират сандвича в...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Вино и храна - как да съчетаваме правилно
Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Галет със смокини
Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В Египет я смятали за плод, носещ...
Вкусна баклава
У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца...
Пълнени чушки с боб
Това е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Най-добре е да го приготвите не с пресни или замразени...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook