Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Студен чай за горещите летни дни


Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със своите ободряващи свойства и обогатен с вкуса и витамините на първите плодове, той се превръща в идеалната освежаваща напитка за летните жеги. Можете да го приготвите от черен, зелен, бял чай, ройбос или мента.


Зелен чай с мента
Ментата се слави със своя лек охлаждащ ефект, зеленият чай с тонизиращото си действие, а двете заедно са идеалната комбинация. За да приготвите тази напитка запарете 2 ч. л. (или 2 пакетчета по 5 гр.) зелен чай и 2 ч. л. мента в литър вода. След 7-8 мин. прецедете чая, добавете 3 с. л. мед или тръстикова захар и малко лимонов сок. Оставете го да се охлади и го прехвърлете в кана или бутилка. Съхранявайте го в хладилника, за да се освежавате винаги, когато имате нужда. Сервирайте го с няколко бучки лед и ако ви се намира стръкче прясна мента.


Ройбос с ягода
Чаят от ройбос съдържа много антиоксиданти, които са ни особено необходими през лятото. Ароматът му е съвсем слаб, но специфичен и идеално се съчетава с този на ягодата. Има два варианта или да изцедите сока на шепа ягоди и да го прибавите след запарването на чая или предварително да сварите разрязаните на две плодове във водата, докато пуснат аромата си. В един литър от този лек компот добавете 4 ч.л. насипен ройбос или 4 пакетчета и ги запарете за около 10 мин. Подсладете с 2 с.л. захар и охладете в хладилника


„Ърл Грей” с лимон
„Ърл Грей” е черен чай с добавено етерично масло от бергамот, което му придава едновременно леко горчив и освежаващ аромат, а лимоновият сок осигурява необходимата киселина. Черният чай съдържа повече кофеин в сравнение със зеления и дори през най-горещите месеци, можете да замените топлото кафе с тази ободряваща напитка. За да я приготвите е необходимо да запарите 2 ч. л. (или 2 пакетчета по 5 гр.) чай „ Ърл Грей”в литър вода за 5 мин. Прецедете чая и охладете. Сервирайте го с лед и резен лимон.

Бял чай с кайсии
Признавам, че идеята за този студен чай „откраднах” от една готова напитка, която засега не се внася у нас и си я приготвям сама. За да го направите и вие сварете 7-8 кайсии в литър вода и после в същия горещ компот запарете 4 пакетчета бял чай за десетина минути. Накрая пасирайте плодовете в течността. Получава се нещо като нектарен чай, които може да се пие в неограничени количества, защото вкусът му е лек и не съдържа кофеин. Опитайте го и ще се влюбите!


Виж още статии за:   Рецепти · Лятото · Летни рецепти · Напитките · Чаят ·
Коментари
2010-06-07 #3
Iskra
Принцес, несъответствието е поправено.
2010-06-06 #2
wildprincess
Цитирам от статията:,,си я приготвям сам".Само аз ли съзирам несъответствие между пола на цитирания и пишещия???
2010-06-06 #1
Инна Георгиева
Миналата седмица и аз забърках чайче; Ърл Грей, лайм и ягодки http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs313.snc3/28298_401360384361_545169361_4047245_4944089_n.jpg
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· 15 декември - Международен ден на чая
· Как да приготвим слънчев чай?
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Долма по иракска рецепта
· Тархана чорба
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
Виж още статии за:   Рецепти · Лятото · Летни рецепти · Напитките · Чаят ·
Събота
26
Ноември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Печени ябълки
Ароматът на печени ябълки, съчетани с канела, ми навяват страхотни детски спомени. Понякога за разнообразие...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Постни мъфини с локум
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Отново съм аз, вашата читателка Ивелина Петрова, от град Варна. Сега Ви...
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
За любителите на рибата и морските дарове е мечта да живеят в крайбрежен град и да се наслаждават на...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Талиателе с броколи, моцарела и сос "Болонезе"
Броколите накъсваме на малки розички и бланшираме в подсолена вода. Как се приготвя сос "Болонезе"...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook