Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Студен чай за горещите летни дни


Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със своите ободряващи свойства и обогатен с вкуса и витамините на първите плодове, той се превръща в идеалната освежаваща напитка за летните жеги. Можете да го приготвите от черен, зелен, бял чай, ройбос или мента.


Зелен чай с мента
Ментата се слави със своя лек охлаждащ ефект, зеленият чай с тонизиращото си действие, а двете заедно са идеалната комбинация. За да приготвите тази напитка запарете 2 ч. л. (или 2 пакетчета по 5 гр.) зелен чай и 2 ч. л. мента в литър вода. След 7-8 мин. прецедете чая, добавете 3 с. л. мед или тръстикова захар и малко лимонов сок. Оставете го да се охлади и го прехвърлете в кана или бутилка. Съхранявайте го в хладилника, за да се освежавате винаги, когато имате нужда. Сервирайте го с няколко бучки лед и ако ви се намира стръкче прясна мента.


Ройбос с ягода
Чаят от ройбос съдържа много антиоксиданти, които са ни особено необходими през лятото. Ароматът му е съвсем слаб, но специфичен и идеално се съчетава с този на ягодата. Има два варианта или да изцедите сока на шепа ягоди и да го прибавите след запарването на чая или предварително да сварите разрязаните на две плодове във водата, докато пуснат аромата си. В един литър от този лек компот добавете 4 ч.л. насипен ройбос или 4 пакетчета и ги запарете за около 10 мин. Подсладете с 2 с.л. захар и охладете в хладилника


„Ърл Грей” с лимон
„Ърл Грей” е черен чай с добавено етерично масло от бергамот, което му придава едновременно леко горчив и освежаващ аромат, а лимоновият сок осигурява необходимата киселина. Черният чай съдържа повече кофеин в сравнение със зеления и дори през най-горещите месеци, можете да замените топлото кафе с тази ободряваща напитка. За да я приготвите е необходимо да запарите 2 ч. л. (или 2 пакетчета по 5 гр.) чай „ Ърл Грей”в литър вода за 5 мин. Прецедете чая и охладете. Сервирайте го с лед и резен лимон.

Бял чай с кайсии
Признавам, че идеята за този студен чай „откраднах” от една готова напитка, която засега не се внася у нас и си я приготвям сама. За да го направите и вие сварете 7-8 кайсии в литър вода и после в същия горещ компот запарете 4 пакетчета бял чай за десетина минути. Накрая пасирайте плодовете в течността. Получава се нещо като нектарен чай, които може да се пие в неограничени количества, защото вкусът му е лек и не съдържа кофеин. Опитайте го и ще се влюбите!


Виж още статии за:   Рецепти · Лятото · Летни рецепти · Напитките · Чаят ·
Коментари
2010-06-07 #3
Iskra
Принцес, несъответствието е поправено.
2010-06-06 #2
wildprincess
Цитирам от статията:,,си я приготвям сам".Само аз ли съзирам несъответствие между пола на цитирания и пишещия???
2010-06-06 #1
Инна Георгиева
Миналата седмица и аз забърках чайче; Ърл Грей, лайм и ягодки http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs313.snc3/28298_401360384361_545169361_4047245_4944089_n.jpg
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· 15 декември - Международен ден на чая
· Как да приготвим слънчев чай?
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Лято е, но да не се отпускаме
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
Виж още статии за:   Рецепти · Лятото · Летни рецепти · Напитките · Чаят ·
Неделя
14
Август 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тиквички с бирена панировка
Тиквичките са едни от най-често приготвяните зеленчуци през лятото. Ако имате собствено дворче и сеете...
Гювечета с кестени
В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да...
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо. за 12 кексчета...
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
Печен омлет с тиквички
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. След като две близки семейства, по едно и също време,...
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Днес искам да ви предложа две бързи ястия, чиято основна съставка е пшеницата. Подходящи са и за постите. ...
Бурито с телешко и червен боб
Тортилите за бурито можете да купите oт по-големите магазини. Приличат малко на питките за дюнер, но...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook