Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пържола с шоколад


Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е нещо шантаво и несъвместимо. Засмях се и си помислих, че авторите просто не са опитвали истинска пържола с шоколад. Такова блюдо наистина съществува и вкусът му е чудесен. Открих го при едно незабравимо кулинарно изживяване, което ми се случи наскоро и исках непременно да споделя.

Много познати и приятели ми бяха препоръчвали едно ресторантче в малкото, китно гардче Валкенбург(Valkenburg) в Южна Холандия. Интересното на това ресторантче е, че се готви с цветя, както подсказва и името му La Fleur.

Бях минавала покрай него няколко пъти, но само надничах отвън. Един ден просто реших, че искам да хапна навън и ресторантчето изплува в съзнанието ми.

Отвън местенцето е спретнато, има тераса, масички и чадъри. Но влезе ли човек, веднага се усеща като гост в едно място поддържано с много обич и отдаденост. По внимателно подбраните детайли, красивите декорации на масите и липсата на всякакъв персонал, освен една усмихната и много мила жена, се вижда, че ресторантчето е семейно.

Оказва се, че от 11 години Патриция и Пиер посрещат тук гостите си като в собствен дом. Докато в кухнята Пиер приготвя чудеса базирани на френската кухня, Патриция се е заела да украсява всяко празно пространство, да посреща гостите, да ги настанява и да се грижи за тях с любезна усмивка.


Всички продукти, с които се готви са гарантирано натурални, а Пиер сам отглежда цветята и билките, с които овкусява храната.

Менюто е малко, но вълнуващо, а цените по-ниски от очакваното за такъв вид кухня.

Моят избор се спря на предястие от сьомга със сос от роза, последвано от пържола маринована в червено шампанско със сос от тъмен шоколад, а за десерт домашен малинов сладолед.

Всяко ястие е украсено с много въображение, а вкусът му е труден за описване с думи. Бях шокирана от чудесната комбинация между телешко месо и тъмен шоколад. Макар да звучи странно, повярвайте- чудесно е. Разбира се, рецептата и технологията са тайна на готвача, но докато поднася храната, Патриция с усмивка обяснява какво съдържа всяко блюдо и някои основните неща при приготвянето му.

След като поглези сетивата си за довиждане всеки получава по една красива червена роза. Ето на това му казвам отношение!

И така след посещението на това прекрасно местенце остава не само изненадващият вкус на храната, но и едно такова приятно чувство, че ми се е случило нещо, което ще помня дълго. Не просто хапнах нещо различно, а преживях едно мое лично и много приятно приключение. Колкото и да искам да запазя това "откритие" само за лично удоволствие осъзнавам, че Пиер, Патирция и тяхното ресторантче заслужават всеки да знае за тях и да открие магията на това, което правят вече толкова години.

От посещението ми във La Fleur, научих толкова много неща. Например, че герберите стават на вкусен дресинг, че телешкото и шоколада са добра комбинация, че когато хората правят нещо с любов и отдаденост това се пренася и на другите и ги зарежда, че хиляди пъти предпочитам да се лиша от пържените картофки и сандвичите, за да си подаря още едно малко кулинарно бягство, че едно "хапването навън" може да се превърне в приключение за сетивата, което не си очаквал.
Коментари
2013-03-09 #3
анебла
Пържола от алпака вид лама с шоколадов сос ядох в Перу 2010.Нагарчащ,защото изобщо не слагат захар,а бахар,черен пипер и люти чушлета.Местните правят и ръчни шоколадчета,които доста се различават от нашия шоколад,не само заради захарта.За нашия шоколад какаовото масло се разделя от какаото и после се добавя наново в шоколада.А селяните в Перу направо мачкат сваренитет зърна.
2012-08-21 #2
Цвети
и аз съм чувала за това, звучи интересно. падам си и аз по контрастните вкусове- телешко със сливи, пълнен шаран със стафиди в плънката, палачинка със сирене и сладко. в германия съм откривала много такива комбинации
а някой опитвал ли е торта с майонеза?
2012-08-21 #1
Инна Георгиева
Честно казано от дълго време се каня да направя такава пържола, убедена съм, че ще е вкусно. Допада ми сладко солено!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 18 октомври - Ден за борба с трафика на хора
· Наздраве по холандски
· Морета от лалета
· Какви обувки задължително да вземем по време на почивката си
· Достъпни и бързи летни дестинации извън страната
· Какво да посетим в Европа през 2017?
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· 10 август - Честит професионален празник на готвачите!
· Защо да се доверим на Бетенеми за съвети за залози онлайн?
· Кукувица кука за Гергьовден
Неделя
14
Август 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Печено свинско бон филе
Наскоро имах личен празник и цялото семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо....
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Кекс със сладко
Опитайте тази изключително лесна рецепта за кекс. В нея няма нито яйца, нито мляко, така че е подходяща...
Пилешки дробчета на фурна
Пилешките (,а и други,) субпродукти често са пренебрегвани на нашата трапеза. Съмнявам се да е заради...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Оризови нудъли със зеленчуци
Сварих оризовите нудъли, трябва им малко време общо взето. Запържих чесън с моркови, добавих гъби...
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Как да приготвим: Броколи
На първо място е необходимо да изберете качествени броколи. Те се познават по тъмнозеления цвят, стегнатата...
Рости с праз и шишчета с бяла риба
Рости (Rosti ) е традиционно швейцарско ястие. В основата си то се състои от картофи, с различни добавки,...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Супа от коприва и пащърнак
Копривата съдържа много лесноусвояеми белтъчини от растителен произход. Добър източник на желязо е и...
Боб чорба по манастирски
В котешката кухня във Вършец съм. Днес съм приготвила Боб чорба по манастирски и ще ви споделя рецептата,...
Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
Това е любимата ми рецепта с пресни картофи, категорично. А и, като се замисля, любимото ми пролетно...
Ароматни коледни сладки
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка...
Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
Вече всички знаем, че в по-голяма част от опакованите сладкиши се крие значително количество химия. Овкусителите,...
Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
Здравейте и от мен, Надя! Искам да участвам в конкурса с една рецепта за салата със спанак. Имаме малка...
Мляко от семена и ядки
Млякото е прекрасен източник на белтъчини и калций, но преди всичко за малките деца. След 3-годишна възраст...
Прасоризо - ризото с праз
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие: Прасоризо - ризото с праз 2-3 стръка...
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
Тиквеник
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди...
Печени ябълки
Ароматът на печени ябълки, съчетани с канела, ми навяват страхотни детски спомени. Понякога за разнообразие...
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Нахут с тиква и къри Мадрас
Къри Мадрас е подправка-смес популярна в южна Индия. Нейната родина е индийския град Мадрас, днес носещ...
За тиквичките с любов
Заедно с лятото идва и сезонът на тиквичките. Макар че да си ги закупиш по всяко време на годината вече...
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Винен кебап от гъби кладница
Тъй като по молба на читател (и за радост на половинката) приготвих винен кебап от свинско месо, за себе...
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Пастички "С любов"
Не е за всяка уста вишнавото кисело сърце с парченца от тръпчива арония. Меки като памук пандишпанови...
Спагети по "китайски"
Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя...
Да готвим с вино
Виното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също...
Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Когато избирате зелени аспержи - гледайте да са със затворени съцветия в горната част, разбира се - свежи....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook