Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пържола с шоколад


Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е нещо шантаво и несъвместимо. Засмях се и си помислих, че авторите просто не са опитвали истинска пържола с шоколад. Такова блюдо наистина съществува и вкусът му е чудесен. Открих го при едно незабравимо кулинарно изживяване, което ми се случи наскоро и исках непременно да споделя.

Много познати и приятели ми бяха препоръчвали едно ресторантче в малкото, китно гардче Валкенбург(Valkenburg) в Южна Холандия. Интересното на това ресторантче е, че се готви с цветя, както подсказва и името му La Fleur.

Бях минавала покрай него няколко пъти, но само надничах отвън. Един ден просто реших, че искам да хапна навън и ресторантчето изплува в съзнанието ми.

Отвън местенцето е спретнато, има тераса, масички и чадъри. Но влезе ли човек, веднага се усеща като гост в едно място поддържано с много обич и отдаденост. По внимателно подбраните детайли, красивите декорации на масите и липсата на всякакъв персонал, освен една усмихната и много мила жена, се вижда, че ресторантчето е семейно.

Оказва се, че от 11 години Патриция и Пиер посрещат тук гостите си като в собствен дом. Докато в кухнята Пиер приготвя чудеса базирани на френската кухня, Патриция се е заела да украсява всяко празно пространство, да посреща гостите, да ги настанява и да се грижи за тях с любезна усмивка.


Всички продукти, с които се готви са гарантирано натурални, а Пиер сам отглежда цветята и билките, с които овкусява храната.

Менюто е малко, но вълнуващо, а цените по-ниски от очакваното за такъв вид кухня.

Моят избор се спря на предястие от сьомга със сос от роза, последвано от пържола маринована в червено шампанско със сос от тъмен шоколад, а за десерт домашен малинов сладолед.

Всяко ястие е украсено с много въображение, а вкусът му е труден за описване с думи. Бях шокирана от чудесната комбинация между телешко месо и тъмен шоколад. Макар да звучи странно, повярвайте- чудесно е. Разбира се, рецептата и технологията са тайна на готвача, но докато поднася храната, Патриция с усмивка обяснява какво съдържа всяко блюдо и някои основните неща при приготвянето му.

След като поглези сетивата си за довиждане всеки получава по една красива червена роза. Ето на това му казвам отношение!

И така след посещението на това прекрасно местенце остава не само изненадващият вкус на храната, но и едно такова приятно чувство, че ми се е случило нещо, което ще помня дълго. Не просто хапнах нещо различно, а преживях едно мое лично и много приятно приключение. Колкото и да искам да запазя това "откритие" само за лично удоволствие осъзнавам, че Пиер, Патирция и тяхното ресторантче заслужават всеки да знае за тях и да открие магията на това, което правят вече толкова години.

От посещението ми във La Fleur, научих толкова много неща. Например, че герберите стават на вкусен дресинг, че телешкото и шоколада са добра комбинация, че когато хората правят нещо с любов и отдаденост това се пренася и на другите и ги зарежда, че хиляди пъти предпочитам да се лиша от пържените картофки и сандвичите, за да си подаря още едно малко кулинарно бягство, че едно "хапването навън" може да се превърне в приключение за сетивата, което не си очаквал.
Коментари
2013-03-09 #3
анебла
Пържола от алпака вид лама с шоколадов сос ядох в Перу 2010.Нагарчащ,защото изобщо не слагат захар,а бахар,черен пипер и люти чушлета.Местните правят и ръчни шоколадчета,които доста се различават от нашия шоколад,не само заради захарта.За нашия шоколад какаовото масло се разделя от какаото и после се добавя наново в шоколада.А селяните в Перу направо мачкат сваренитет зърна.
2012-08-21 #2
Цвети
и аз съм чувала за това, звучи интересно. падам си и аз по контрастните вкусове- телешко със сливи, пълнен шаран със стафиди в плънката, палачинка със сирене и сладко. в германия съм откривала много такива комбинации
а някой опитвал ли е торта с майонеза?
2012-08-21 #1
Инна Георгиева
Честно казано от дълго време се каня да направя такава пържола, убедена съм, че ще е вкусно. Допада ми сладко солено!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 18 октомври - Ден за борба с трафика на хора
· Наздраве по холандски
· Морета от лалета
· Туристическа агенция за специални събития: как да организирате персонализирано пътуване за специални поводи?
· Какви обувки задължително да вземем по време на почивката си
· Достъпни и бързи летни дестинации извън страната
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
· 2000-годишната римска баня Basilica Therma, известна като „Дъщерята на краля“ в Турция (снимки)
· Най-известните жени в света на игрите
Четвъртък
30
Ноември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
Сандвич със сос от авокадо и босилек
Здравейте, Hera.bg! Здравей, Цвети! Макар и на края на поста реших да се включа с една рецепта, която...
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
Крем супа с праз
Една прекрасна супа подходяща за хладните есенни дни 3-4 стръка праз 50 гр масло 2 с.л зехтин 2...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Коприва с просо и сирене на фурна
Въпреки че просото е една от най-старите български храни, към днешна дата то сякаш е загубило присъствие...
Готвенето помогнало на човек да развие мозъка си
Готвенето е помогнало на човека да развие мозъка си и е допринесло за възникването на религиите и културата,...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Варени гевреци с квас
Докато правех питката си с квас ми остана малко тесто, което бях заделила за украсата. Фурната вече бе...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Банички с ябълки
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления...
Сладко от сини сливи
Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в...
Крем от авокадо и банан
Времето за приготвяне на този лек крем е около 30 минути (15 мин. подготовка + приготвяне , 15 мин. престояване...
Пилешки шишчета със сусам
Макар, че в тази рецепта имаме топлинна обработка на сусама, все нещичко остава от неговите изключително...
Гръцка салата
В "Гръцката салата" ( Χωριάτικη σαλάτα...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Как да готвим: Свинско месо
В сезона на свинското месо сме. Който гледа прасенца или пък има село, вече е намазал с празничните...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Oвнешка яхния с праз
Овнешката яхния с праз е характерна рецепта за Петковден 1 кг овнешко месо 1 кг праз 2 домата 100...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Шафран - щипка лукс в храната
Чудесна подправка, най-скъпата в света и една от най-известните, използвана от древността, като лек и...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
5 вкусни и освежаващи безалкохолни коктейли за лятото (рецепти)
Лятото! Слънчево, горещо. Знойните лъчи играят танц върху кожата ни и едно изкушение ни поканва да се...
Галет със смокини
Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В Египет я смятали за плод, носещ...
Тархана чорба
Когато някъде около 2-3. клас една съседка- туркиня ни даде пакетче с домашна тархана, помня така си...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook