Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Наздраве по холандски



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели. Но не на по чаша топло мляко с какао или горещ чай, а на по нещо също толкова ароматно и в същото време упойващо като магьосническа билка. Тази напитка е истинско произведение на изкуството и също като водката е универсална при приготвянето на различни коктейли. И въпреки, че един такъв коктейл ще ви се прииска по-скоро за охлаждане в горещ летен ден, ще се убедите, че и през зимата това питие “върши работа”. Ще ви сгрее и изпълни с неустоимо ухание. Преди четири века единствено европейският елит е имал удоволствието да се наслаждава на този ароматен еликсир. Днес е достатъчно да посетите добър магазин за спиртни напитки, за да изберете онази марка, която наистина ще ви допадне.

Името му идва от френската дума genievre или от холандската genever, което и на двата езика означава едно- хвойна. Когато съкратите тези думи стигате до gen или gin.

На вашето внимание- любимото ми питие- джинът.

Имало едно време в Холандия...
Изобретен в Холандия през 18 век от Франсиско Силвиус. По-късно става изключително популярен в Англия. Силвиус бил лекар и един ден, забърквайки спирт с накиснати в него хвойнови плодове, кимион, анасон и още няколко билки, получил това, което днес наричаме най-добрият заместител на водката. Аз бих казала- най-приятната спиртна напитка. В началото се е ползвала като лечебно средство. Тази течност е била лекарство против стомашни болки, камъни в жлъчката и бъбречни заболявания.

Едно време в британските колонии, войниците са използвали хинин, разтворен в газирана вода, за да се спасят от маларията. Добавяли са и джин, за да смекчат горчивия вкус на хинина. От там се е родила и класическата комбинация-
джин с тоник.

Истинско произведение на изкуството
За вкусът му важат най вече думите- красотата идва от малките детайли.
Рецептата му с пази в тайна. Всеки производител има своя тайна при приготвянето му. Някой добавят бадеми към спирта, други наблягат на канелата или на съчетанието на няколко специфични билки. Трети експериментират с грейпфрут, портокал, краставица, дори лайка.

Джинът се дестилира основно от пшеница. Алкохолният му градус е минимум 96%. Вкусът му, както вече казахме, идва от различните билки и растения, но доминиращо сред тях винаги остава хвойната. Почти винаги се добавят в по-малки количества анасон и лимонена кора.

В наши дни
Днес най-големият произодител на джин в света е Англия. Съществуват три основни стила в производството му, като най-разпространен е Лондонският сух джин. Той се отличава с това, че не съдържа добавена захар и оцветители, а в аромата му изцяло доминира хвойната. Вторият е т.нар. плимутски джин- името му идва от единствения град, в който се добива. Доста различен е от останалите джинове с типичен мек вкус и настойчив аромат. За производството му се използва специална мека вода от Дартмур. Това е единственият джин, произвеждащ се по рецепта от 18 век и е смесица от многообройни сладки ароматизиращи съставки, като нито една от тях не надделява в аромата си. Третият е холандският джин, изработващ се по оригинална холандска технология и притежаващ наистина силен аромат на хвойна, кориандър и цитрусови кори. Носят се цели легенди за неговите лечебни свойства.


Наздраве!
Сервира се охладен във висока чаша тип “колинс”- 200-300мл. Аз го предпочитам в традиционната комбинация с тоник, но има още доста варианти, които биха ви харесали. Най-важното- не забравяйте хубавата компания и доброто настроение.


Коктейл «Ще ви хареса»

- 25 мл джин
-15 мл бананов ликьор
-15 мл сок от грейпфрут
- лед
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 18 октомври - Ден за борба с трафика на хора
· Пържола с шоколад
· Морета от лалета
· Какъв риск крие пиенето на алкохол между възраст 20 и 40 години
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Активният въглен - спешна помощ при натравяне и още ползи от него
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Свежи летни коктейли с розе
· Тайните на домашната лимонада
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Най-известните жени в света на игрите
· 10 август - Честит професионален празник на готвачите!
· Защо да се доверим на Бетенеми за съвети за залози онлайн?
Сряда
29
Март 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
Пъстърва със салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи - всичко САМО в тиган. Тази риба има много крехка...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Тайните на шарената сол
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
15 декември - Международен ден на чая
Международният ден на чая се отбелязва на 15 декември от 2005 г. насам от страните производителки на...
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Закуска с овесени ядки за деца
Марти днес ми каза, че в детската градина овесените ядки са "гадни" и никой не ги яде. Замислих се, че...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Салата с червено цвекло и черен кимион
Макар че аз също най-често си мариновам цвеклото с оцет и чесън, тази вечер нямах време. 300 гр....
Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
На Петковден (14 октомври) по традиция на българската маса присъстват ястията с праз. В миналото овчарите...
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook