Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Наздраве по холандски



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели. Но не на по чаша топло мляко с какао или горещ чай, а на по нещо също толкова ароматно и в същото време упойващо като магьосническа билка. Тази напитка е истинско произведение на изкуството и също като водката е универсална при приготвянето на различни коктейли. И въпреки, че един такъв коктейл ще ви се прииска по-скоро за охлаждане в горещ летен ден, ще се убедите, че и през зимата това питие “върши работа”. Ще ви сгрее и изпълни с неустоимо ухание. Преди четири века единствено европейският елит е имал удоволствието да се наслаждава на този ароматен еликсир. Днес е достатъчно да посетите добър магазин за спиртни напитки, за да изберете онази марка, която наистина ще ви допадне.

Името му идва от френската дума genievre или от холандската genever, което и на двата езика означава едно- хвойна. Когато съкратите тези думи стигате до gen или gin.

На вашето внимание- любимото ми питие- джинът.

Имало едно време в Холандия...
Изобретен в Холандия през 18 век от Франсиско Силвиус. По-късно става изключително популярен в Англия. Силвиус бил лекар и един ден, забърквайки спирт с накиснати в него хвойнови плодове, кимион, анасон и още няколко билки, получил това, което днес наричаме най-добрият заместител на водката. Аз бих казала- най-приятната спиртна напитка. В началото се е ползвала като лечебно средство. Тази течност е била лекарство против стомашни болки, камъни в жлъчката и бъбречни заболявания.

Едно време в британските колонии, войниците са използвали хинин, разтворен в газирана вода, за да се спасят от маларията. Добавяли са и джин, за да смекчат горчивия вкус на хинина. От там се е родила и класическата комбинация-
джин с тоник.

Истинско произведение на изкуството
За вкусът му важат най вече думите- красотата идва от малките детайли.
Рецептата му с пази в тайна. Всеки производител има своя тайна при приготвянето му. Някой добавят бадеми към спирта, други наблягат на канелата или на съчетанието на няколко специфични билки. Трети експериментират с грейпфрут, портокал, краставица, дори лайка.

Джинът се дестилира основно от пшеница. Алкохолният му градус е минимум 96%. Вкусът му, както вече казахме, идва от различните билки и растения, но доминиращо сред тях винаги остава хвойната. Почти винаги се добавят в по-малки количества анасон и лимонена кора.

В наши дни
Днес най-големият произодител на джин в света е Англия. Съществуват три основни стила в производството му, като най-разпространен е Лондонският сух джин. Той се отличава с това, че не съдържа добавена захар и оцветители, а в аромата му изцяло доминира хвойната. Вторият е т.нар. плимутски джин- името му идва от единствения град, в който се добива. Доста различен е от останалите джинове с типичен мек вкус и настойчив аромат. За производството му се използва специална мека вода от Дартмур. Това е единственият джин, произвеждащ се по рецепта от 18 век и е смесица от многообройни сладки ароматизиращи съставки, като нито една от тях не надделява в аромата си. Третият е холандският джин, изработващ се по оригинална холандска технология и притежаващ наистина силен аромат на хвойна, кориандър и цитрусови кори. Носят се цели легенди за неговите лечебни свойства.


Наздраве!
Сервира се охладен във висока чаша тип “колинс”- 200-300мл. Аз го предпочитам в традиционната комбинация с тоник, но има още доста варианти, които биха ви харесали. Най-важното- не забравяйте хубавата компания и доброто настроение.


Коктейл «Ще ви хареса»

- 25 мл джин
-15 мл бананов ликьор
-15 мл сок от грейпфрут
- лед
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 18 октомври - Ден за борба с трафика на хора
· Пържола с шоколад
· Морета от лалета
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Активният въглен - спешна помощ при натравяне и още ползи от него
· Алкохолът и сексът - винаги в сложни отношения
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Свежи летни коктейли с розе
· Тайните на домашната лимонада
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Кукувица кука за Гергьовден
· Разчупи езиковите бариери с моментален преводач Vasco Translator M3
· Какво представляват казино игрите с 40 линии?
Неделя
22
Май 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да: Приготвим сушени домати
Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
Кулинарната традиция на глинените съдове
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Салата "Мъката на бацила"
Преди малко повече от месец бях качила тази снимка на салата във Фейсбук профила си. На шега я кръстих...
Торта със стар козунак без печене
Тази торта е чудесна идея, ако имате останал след Великден козунак. Грехота е как чакаме Великден заради...
Ориз - за гарнитура
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Крем супа от моркови и картофи с шафранка
Чудото на тази бърза крем супа от моркови и картофи с шафранка, се крие в пържения дехидратиран лук....
Пилешки дробчета на фурна
Пилешките (,а и други,) субпродукти често са пренебрегвани на нашата трапеза. Съмнявам се да е заради...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Надупени картофки с кашкавал
Искрено се надявам за тази рецепта да сте успели да си купите вкусни картофи. В последно време срещам...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Вегетариански (постен) бъргър
Момчетата обичат бъргъри. И макар моето да не консумира тази храна особено често, все пак си е част от...
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook