Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Домашната лютеница "на брата"



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Миналата година, брат ми за първи път решиха, че ще правят лютеница (тази пак са направили). Даже успях да я опитам - чудесна е! Съвсем друго е, като я докоснат огнени езици от дърва. Ето и тяхната рецепта:
за 1 доза:
15 кг. червен пипер
10 кг. домати - ромчета
800 мл. - олио
5 кг. патладжан
3 кг. морков
сол (1 к.ч)
захар (2 к.ч)


Пиперът и патладжанът се изпичат на тенекията и се обелват. Измитите домати се режат на две и се смилат с машинка (която да маха люспите) заедно с предварително сварените моркови, солта и захарта. Слагат се в дълбока, голяма тава върху тенекията за печене. Скоро доматите завират и лека полека започват да се сгъстяват. Започне ли този процес трябва да се бърка постоянно. Тук брат ми прави вметка, че е добре да си с дълги панталони.

Лъжицата за бъркане на лютеница е специална - такава я помня и в моето детство. В долната си част прилича повече на шпатула, дръжката е дълга около метър и половина. Измисли ли са го хората - формата позволява да минаваш с нея плътно по тавата, внимавайки да не загори сместа. Дългата й дръжка спомага за това да бъркаш от разстояние. Няма нищо по-гадно от това да те опръска горещо доматено пюре.

Когато доматите се сгъстят, се добавят смлените с машинка пипер и патладжан, бъркането трябва да бъде още по-интензивно. Този процес приключва, когато бъркайки с лъжицата, зад нея лютеницата не я обгръща – иначе казано оставя празна резка – знак за сгъстена лютеница. Добавя се олиото, то ще изпържи зеленчука за да придобие познатия вкус – бъркането неспира. Трябва да си прецизен и бърз, всяко забавяне, води до шупване на сместа и опръскване. И ако да те опръска горещо доматено пюре е гадно, то да те опръска горещо доматено пюре с олио си е вече опасно! Когато лютеничката се е сгъстила достатъчно се отстранява от тенекията за да изстине леко.

В добре подсушени буркани се слага лютеницата и затваря с капачки. В голяма тенджера или казан, нареждаме бурканчетата и заливаме с вода за да ги стерилизираме. След като заври, засичаме около 5-10 минути и ги махаме от огъня. Следва да се изхвърли водата и да се извадят и обърнат с капачките надолу.

Коментари
2016-01-17 #1
Стоян
Пробвай в домашна хлебопекарна и ще останеш приятно изненадана от липсата на "пльок"!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Доматено чътни със сушени кайсии
· Домашна лютеница -II част (рецепта)
· Домашна лютеница
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Панирани пиперки с доматен сос
· Рязана долма
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
Четвъртък
23
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Бульон трезве
Едва ли има човек, който не е осъмвал след бурна нощ с натежала глава. Махмурлукът не е шега работа –...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
Шоколадов терин с кестени
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Маринован джинджифил
Маринованият джинджифил, така, както уасаби, е чест спътник на сушито. Той се сервира между отделните...
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook