Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати „Табуле”, булгурът е високо въглехидратен, но и не малко полезен. Булгурът неминуемо присъствала в кухнята на Турция, Армения и Индия. Днес той се завръща не само като храна от Ориента, но и като част от пълноценното и балансирано хранене.

Булгурът е бланширана, натрошена и раздробена пшеница. Обработена по този начин, тя запазва своите хранителни стойности, но удължава срока си на годност и получава ново качество - удобна е за готвене. Ще го срещнете в повечето по-големи хранителни магазини в насипно състояние или пакетиран. Цветът му е различен - по-светъл или по-тъмен, в зависимост от сорта му и размера на надробените частици.

По-дребният и по-златист булгур е за табуле и подобни на нея салати. А по-грубо натрошеният - за плънки и по-дълго готвене, където не само, че замества ориза, но добавя още вкус.


С булгур може да приготвите редица видове меса. Той се съчетава идеално със зеленчуци, с картофи, с моркови и с бял лук, с чесън, праз, магданоз и целина. С него ще напълните чушки или сарми. Булгур може да похапвате и подсладен с лъжица мед, в кисело мляко, дори да го поставите в кекс. Рецептите са много, а вкусът си заслужава. Тези зрънца се препоръчват и при диета, в която ви е абсолютно забранен хлябът - булгурът може далеч по-здравословно да го замени, като разбира се не бива да прекалявате с него, защото въглехидратите му са наистина повечко. Ето ги и тях:

Цели 76% въглехидрати срещу 18% фибри, почти 13% протеини и съвсем малко мазнини. Калориите в 100 грама са 345. В състава влиза значително количество целулоза и аминокиселини, както и калций, желязо, фосфор, магнезий, калий, селен. Сред витамините несъмнено трябва да споменем А, C, D и Е, както и зърнения комплекс - B2, B3, B6 и B9 (фолиева киселина). Булгурът е рекордьор по състав на полезни хранителни вещества сред останалите зърнени храни.


Емблематичната салата табуле - булгур, много магданоз, пресен лук, лимон и домат

Доказаните здравословни ползи на булгура

Ниското съдържание на мазнини и липсата на холестерол в състава на булгура, го правят препоръчителен при сърдечносъдови заболявания

Целулозата в него пречиства тялото от токсините и мастните натрупвания

Аминокиселините му участват в изработването на колаген, който прави кожата млада, гладка и еластична

Фосфорът в него спомага нормалната обмяна на веществата и добрата работа на мозъка, увеличава скоростта на мускулните съкращения

Витамините от групата В отговарят за нормалното функциониране на нервната система

Консумацията на булгур понижава кръвното налягане и

Помага при лечението на диабет

Фибрите в него значително улесняват храносмилането и подпомагат чревната дейност

Подсилва имунитета в студените зимни месеци - тази култура е богата на аминокиселината лизин, която оказва противовирусно действие - особено ефикасно

Преборва херпесните вируси. Лизинът, аминокиселина, която има ефект и върху херпесите, не се образува в тялото, а е много важен за организма, затова е необходимо да се приема в достатъчни количества чрез храната.

Избор и съхранение

Вглеждайте се в зърната, когато купувате булгур - те не бива да изглеждат влажни или пък да има загнили сред тях. След отваряне на пакета, съхранявайте продукта в добре затворен стъклен съд с капачка. Ако искате добре отделени зрънца, премийте го през гевгир да падне нишестето по стените им. Вари се в леко подсолена вода, на слаб огън и малко по-дълго от белия ориз и почти толкова, колкото кафявия ориз. За салата булгурът се премива през студена вода, за да спре процеса на готвене и да не се слепват зрънцата в готовата салата. За плънки е добре да се слепва с другите компоненти и не е нужно премиване.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Петък
21
Юни 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
„Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
След феноменалния успех на „Вкусът на България“ любимият кулинар на България Иван Звездев отново събира...
Шербет или сорбе? Опитайте и двете
Можете да си го направите по-течен или по-гъст. Да добавите дори подправки и плодове. Но в основата му...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Българска национална кухня – що е то?
Страната ни може да е малка, но поводи за национална гордост – колкото искаш. Всеки ще има какво да изтъкне...
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Паламуд плакия по варненски
Тази рецепта си е малко старовремска. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Семейна...
Какво и как да приготвим с дюли?
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод...
Печени праскови с бадеми
Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който прасковите изпълняват ролята на пълнеж. Тук...
Родопска яхния с овнешко
Родопската яхния с овнешко е характерна рецепта за Петковден 500 г овнешко 1 глава лук 1/4 ч.ч. ориз 500...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Курбан шаран
Aко препочитате допълнително плънка увеличете ориза. Орехите изпечете предварително - така става...
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Макарони на фурна с тиква
Макароните на фурна с мляко и яйца са традиционен наш десерт, чиято рецепта сигурно е известна на много...
Да консервираме здравословно - II част
Да намачкаме ягоди, малини, вишни, боровинки, касис, арония Най-полезният начин за съхранение на червените...
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон. Как да почистите мидите преди...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Крем супа от моркови и картофи с шафранка
Чудото на тази бърза крем супа от моркови и картофи с шафранка, се крие в пържения дехидратиран лук....
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
Питки със сирене за Димитровска задушница
В народните вярвания се смята че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook