Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати „Табуле”, булгурът е високо въглехидратен, но и не малко полезен. Булгурът неминуемо присъствала в кухнята на Турция, Армения и Индия. Днес той се завръща не само като храна от Ориента, но и като част от пълноценното и балансирано хранене.

Булгурът е бланширана, натрошена и раздробена пшеница. Обработена по този начин, тя запазва своите хранителни стойности, но удължава срока си на годност и получава ново качество - удобна е за готвене. Ще го срещнете в повечето по-големи хранителни магазини в насипно състояние или пакетиран. Цветът му е различен - по-светъл или по-тъмен, в зависимост от сорта му и размера на надробените частици.

По-дребният и по-златист булгур е за табуле и подобни на нея салати. А по-грубо натрошеният - за плънки и по-дълго готвене, където не само, че замества ориза, но добавя още вкус.


С булгур може да приготвите редица видове меса. Той се съчетава идеално със зеленчуци, с картофи, с моркови и с бял лук, с чесън, праз, магданоз и целина. С него ще напълните чушки или сарми. Булгур може да похапвате и подсладен с лъжица мед, в кисело мляко, дори да го поставите в кекс. Рецептите са много, а вкусът си заслужава. Тези зрънца се препоръчват и при диета, в която ви е абсолютно забранен хлябът - булгурът може далеч по-здравословно да го замени, като разбира се не бива да прекалявате с него, защото въглехидратите му са наистина повечко. Ето ги и тях:

Цели 76% въглехидрати срещу 18% фибри, почти 13% протеини и съвсем малко мазнини. Калориите в 100 грама са 345. В състава влиза значително количество целулоза и аминокиселини, както и калций, желязо, фосфор, магнезий, калий, селен. Сред витамините несъмнено трябва да споменем А, C, D и Е, както и зърнения комплекс - B2, B3, B6 и B9 (фолиева киселина). Булгурът е рекордьор по състав на полезни хранителни вещества сред останалите зърнени храни.


Емблематичната салата табуле - булгур, много магданоз, пресен лук, лимон и домат

Доказаните здравословни ползи на булгура

Ниското съдържание на мазнини и липсата на холестерол в състава на булгура, го правят препоръчителен при сърдечносъдови заболявания

Целулозата в него пречиства тялото от токсините и мастните натрупвания

Аминокиселините му участват в изработването на колаген, който прави кожата млада, гладка и еластична

Фосфорът в него спомага нормалната обмяна на веществата и добрата работа на мозъка, увеличава скоростта на мускулните съкращения

Витамините от групата В отговарят за нормалното функциониране на нервната система

Консумацията на булгур понижава кръвното налягане и

Помага при лечението на диабет

Фибрите в него значително улесняват храносмилането и подпомагат чревната дейност

Подсилва имунитета в студените зимни месеци - тази култура е богата на аминокиселината лизин, която оказва противовирусно действие - особено ефикасно

Преборва херпесните вируси. Лизинът, аминокиселина, която има ефект и върху херпесите, не се образува в тялото, а е много важен за организма, затова е необходимо да се приема в достатъчни количества чрез храната.

Избор и съхранение

Вглеждайте се в зърната, когато купувате булгур - те не бива да изглеждат влажни или пък да има загнили сред тях. След отваряне на пакета, съхранявайте продукта в добре затворен стъклен съд с капачка. Ако искате добре отделени зрънца, премийте го през гевгир да падне нишестето по стените им. Вари се в леко подсолена вода, на слаб огън и малко по-дълго от белия ориз и почти толкова, колкото кафявия ориз. За салата булгурът се премива през студена вода, за да спре процеса на готвене и да не се слепват зрънцата в готовата салата. За плънки е добре да се слепва с другите компоненти и не е нужно премиване.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
· Words shop - облечете емоцията в думи
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Долма по иракска рецепта
Събота
10
Юни 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Изпитана рецепта за домашна горчица
У дома обичаме горчицата зърнеста, не в идеална еднородна консистенция. В тази "партида" за първи път...
Мъфини с тиква и локум
Специално за нас Илиян Димитров, човекът, който стои зад Блоговодител, представи своя авторска рецепта...Тези...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
Това е първата ми среща с кейла на трапезата. Изумителните му здравословни ползи са проучени едва наскоро,...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Мусака със спанак и ориз
Казвам се Кремена, на 26 години от Велико Търново. До скоро бях по майчинство и от няколко месеца работя...
Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Зимни коктейли: Ирландското кафе
Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Как да съхраним: Хайвер за разбиване
Надявам, се че щом четеш тази статия и ти като мен си любител на разбития тарама хайвер. Е да, той далеч...
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Постна лазаня с тиквички и броколи
Здравей Цвети! Идвам на помощ с една зеленчукова лазаня. Казвам се Анелия и съм от София. Вегетарианка...
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Торта от фурми с крем от авокадо
От много време насам се каних да ви предложа и една веганска торта. Иначе казано, да отсъства какъвто...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook