Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Питка за Богоявление и Ивановден


На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна пита или баница, а на Ивановден се носи и в кумовете пита и подаръци. Ето и как да си умесим питка за празниците.

1 кг брашно
1 ч.л сода за хляб
3 с.л масло
3 яйца (жълтък за намазване)
1 ч.ч. пр.мляко
1 ч.л сол
1 ч.л захар


Брашното пресяваме два пъти заедно със содата и лъжичката сол. В купа правим кладенче и прибавяме, прясното мляко, захарта, разтопеното масло и разбитите яйца. Омесваме, като добавяме и вода колкото поеме брашното. Когато започне да се отделя от купата значи е готово.

Намазняваме кръгла тава, 1/3 от тестото оформяме на топка която слагаме в средата на тавата, около нея нареждаме 7 малки топки. Намазваме питата с разбит с малко вода жълтък (по желание поръсваме сусам). Оставяме я да втаса за 20 минути и я печем в умерена фурна.

Още топла се увива в кърпа и се оставя да 'обиколи нивата", т.е да изстине
Коментари
2010-04-15 #4
Симон Адева
При тестените изделия блясък се постига с намазване с жълтък
2010-04-14 #3
tedi
Блестящият и вид и сусама
2010-03-17 #2
Криси Петкова
Да кое те кара да мислиш че може да не е ?
2010-03-17 #1
tedi
тази питка е солена нали
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пълнени чушки с боб
· Лозови сарми с овнешко за Петковден
· Ивановден, св. Йоан Кръстител
· Свинско с кисело зеле
· Ошав
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Обредна пита с квас за Бъдни вечер
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
Четвъртък
19
Май 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Как да си захванем квас?
В миналото нашите баби приготвяли хляба си безквасен или с квас. Комбинацията от брашно, вода и разнообразни...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
Сладко от боровинки
Моят личен опит със сладко от боровинки и това как направих едно по-нискокалорично такова, използвайки...
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Мъфини с тиква и локум
Специално за нас Илиян Димитров, човекът, който стои зад Блоговодител, представи своя авторска рецепта...Тези...
Как да: Запазим полезните белтъчини
На всички е известно, че месото съдържа ценни белтъчини, минерали и витамини. На практика обаче при кулинарната...
Супа от коприва
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook