Обредна храна
«12»
 Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с току-що засят разсад, всички се суетят чевръсто и поколенията се събираха. На нашата улица имаше една зидана пещ, в която се печаха гергьовските агнета. Нареждаха се в големи тави, пещта се зазиждаше...
|  Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да има ястие с праз - типичен за сезона зеленчук. Като всеки представител на семейството на лука, той има силни антибактериални свойства и това го прави идеален за сезона, когато градим имунитета за есента....
|   Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да е чиста, да е облечена в нова празнична премяна. Пластиките на коледните пити в различните краища на България са различни. Oсвен питата, наречена за самия празник, се правила и една за къщата, украсявана...
|   Как да си захванем квас?
В миналото нашите баби приготвяли хляба си безквасен или с квас. Комбинацията от брашно, вода и разнообразни бактерии била сигурен начин да получат пухкав и обемен хляб. Всъщност за хора, които не са свикнали с този вкус: и леко кисел.
Хлябът с квас в българските традиции има главно място като част...
|   Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите часове на Нова година, я правят на Коледа. Сигурно, защото само тогава всички успяват да се съберат заедно на масата. Вярно е, че традициите не са това, което бяха и че светът е хубав, защото е шарен,...
|
«12» |
|
Неделя 27 Април 2025 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
|
Абонирай се за новости
Най-новото от
|