Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така вредната свинска мас става цяла поема за душата. Не, че свинското е нискокалорично... Абе веднъж се живее, от утре сме на диета ;)
1 кисела зелка - около 1 кг
1 кг гърди или по мазно месо с кост
150 мл олио или 2/3 ч.ч. свинска мас.
7-8 черни пипера
1 лук
1 с.л дом.пюре
1 с.л червен пипер
люти чушлета
Гърдите нарязваме на парчета и запържваме в мазнина. Добавяме нарязания на ситно лук към месото, разбъркваме 5-6 пъти и добавяме доматеното пюре, червения пипер - разбъркваме и добавяме малко вода. Задушаваме до полуомекване на месото.
Зелето измиваме добре и нарязваме. Ако е много солено , след като се нареже се промива с вода. Задушаваме го в останалата мазнина, като разбъркваме от време на време. Когато понамали обема си, добавяме зрънца черен пипер.
В тава изсипваме месото, отгоре зелето, за да се покрие, да не изгори и печем във фурната докато остане на мазнина. Ако обичате люто, класика е да се сложат и 1-2 сухи, червени, люти чушлета.
Рашко. Можеш ли да ми споделиш тази итал. рецепта? Пишк ми на radi.miteva@gmail.com Трябва да готвя здравословно за баща ми, той е с диабет 2, на 67г.
Благодаря още веднъж
Поздрави
2016-01-05#14
деду Въсу
... аайде и дедъ ви да каже: - у гювеча, кат месо, кат зеле, тук-там сланинка... у фурната къде 22'00h, то до 06'00... опитайте
2013-08-27#13
Рашко
Гаргантюа ако не ти е ясно не пиши глупости , почти 99% от основните ястия в Българската Национална Кухня започват с израза запържваме една глава лук в няколко лъжици олио, докато например в Италиянската кухня голяма част от основните ястия започват така:
запържваме или задушава ме няколко скилидки чесън в няколко лъжици зехтин Рецептата е Супер !!!!!!! Само че се консумира с бутилка хубаво гъсто червено вино
Мда-ааа, май повечето детайли зависят от региона, в който се приготвя дадената гозба. Уж страната ни е малка, а колко различни традиции, вкусове, предпочитания... Същото се отнася и за имената на едни и същи ястия и подправки, да речем. Гюзум и джоджен, мерудия и магданоз, бабина душица и мащерка, шарена сол и чубрица... Съквартирантката ми в студентските години беше от Пловдив-та чрез нея опитах боб с овнешко, смесени ориз и зеле, лютеница с кимион; в Плевен не бяхме яли така ... и ми беше интересно.
Аз не мога да се меря с кулинарите, но да добавя: наред със скилидките чесън (не ползвам лук за тази гозба), слагам малко дафинов лист и целина на зелето. Добър апетит!!!
2012-01-27#6
Любо
Аз слагам и три-четири нарязани скилидки чесън.Става супер.
2012-01-07#5
Ралюха
Рецептата е страхотна!
У нас добавяме и ориз - около една чаена чаша - така зелето става по-пухкаво и с по-плътен вкус. Хем и ако е много солено, ориза поема солта.
2012-01-07#4
стоян
Рецептата е уникална
2012-01-05#3
Божанка
Аз пък никога не запържвам продуктите,като готвя свинско с кисело зеле. На дъното на тенджерата слагам малко мазнина, отгоре нареждам пласт нарязано кисело зеле,поръсвам с червен пипер,слагам 2 дафинови листа,малко черен пипер на зърна и нареждам месото. Върху месото слагам още един пласт нарязано кисело зеле, поръсвам с една шепа ориз, наливам равни количества зелева чорба и вода да се покрие и го варя най-малко 3 часа на бавен огън. Става мозък
Ами, ако не ви харесва не ги слагайте. У дома ни харесвам и слагам
2011-12-22#1
Гаргантюа
Кисело зеле с лук и доматено пюре, някак не ми вървят!...
Мойте уважения, но аман с тия домати и този лук. Имам чувството, че някои хора ги слагат и в крем-карамел!...)