Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Шоколадови трюфели


Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност към индианците, днес ви предлагам една много лесна (подчертвам - много) рецепта за шоколадови бонбони - трюфели.

В този вид бонбони трюфел няма, но формата им най-често наподобява този скъп вид гъби и за това носят тяхното име. Създадени за първи път във Франция, тези бонбони са характерни с натуралния меко-горчив вкус и топящата се в устата консистенция.

Към тях може да се добави различни видове, алкохол, мента, подправки (канела, джинджифил, кардамон, карамфил и др), лимонови или портокалови корички, масло, плодови сиропи, млечен крем, да бъдат оваляни освен в класическото какао и в шоколадови пръчици, кокосови стърготини, и най-различни ядки.

Характерно е, че за приготвянето им се използва шоколад с високо съдържание на какао над 60%, но ако не сте любител на натуралния шоколад изберете някой по-млечен. Аз лично съм използвала шоколадов кувертюр. Обръщам внимание също на какаото за овалване, изберете такова, на което е обозначено подходящо за сладкиши.

150 гр тъмен /натурален/ шоколад
150 мл течна сладка сметана
1 к.л канела
1 ванилийка -малка
какао за оваляне
(или шоколадови пръчици, кокос)


На водна баня разтапяме шоколада с добавената канела и ванилия. Махаме от котлона и при непрекъснато разбъркване добавяме течната сметана. Готовият така наречен ганаш, слагаме в хладилника да стегне (аз го сложих директно във фризера за по-бързо). След няколко часа го изваждаме и работим бързо в не мнoго топла стая.

В купа изсипваме какаото като посипваме и дланите си с него. С помощта на лъжица загребваме от сместа слагаме я в ръка и оформяме приблизително топче. Слагаме го в купата с какао, овъргаляме добре.

Нареждаме върху хартия за печене (оризова хартия) или пък хартийки за бонбони. Освен в какао можем да оваргаляме в кокосови стърготини или пръчици. Слагаме в хладилника да стегнат.


Коментари
2011-12-11 #10
Инна Георгиева
Ако искаш да ги овъргаляш в какао или друго с хартийка може да не е подходящо
Аз на няколко пъти връщах сместа да стегне отново и нямаше проблем. Но си е идея и студените ръце. А и колко да се изцапаш, после с топла водичка веднага се измива, даже шоколадовата баня е полезна много за кожата ))
2011-12-11 #9
Теди
Благодаря за рецептата
В едно предаване гледах, че за да се задържат студени ръцете, те се охлаждат от време навреме на торбичка пълна с лед или на латина (ламаринена кутийка с безалкохолно) от хладилника.
Чудя се дали няма да става и във формичка за бонбони или направо сместта да се шприцова в "хартийка", за да не се цапат ръцете
2010-07-09 #8
Mariana
Оооо ще ме уморите бе хора
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Лакрица - бонбони като никои други
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Шоколадов чийзкейк
· Kексче с шоколадова душа
· Шоколадови топчета
· Пастички "С любов"
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
· Телешко в шоколадов сос
· Колкото различни са хората, толкова различни са и начините за изразяване на любовта
· Как да направим плато сирена?
· Саркастични любовни послания
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Постни банички с праз и маслини
Четвъртък
18
Август 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
5 любими десерта с ябълки
Есента е времето на изобилието, но един плод с ненадминат чар ни намига недискретно от пазари и магазини....
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Пълнени тиквички с кайма и ориз
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам...
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Оризови нудъли със зеленчуци
Сварих оризовите нудъли, трябва им малко време общо взето. Запържих чесън с моркови, добавих гъби...
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
Пицата е сред най-разпознаваемите и най-предпочитани храни в света - тя отдавна е прекрачила границите...
Нахут с печен пипер и праскова
Ако някой иска да ме попита защо има праскова тук, няма да мога да му отговоря много логично. Просто...
Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо...
Пълнозърнести канелени бисквити
В едно магазинче за хляб, до нас, правят подобни бисквити. Още щом ги вкусих си казах, че ще опитам да...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Великденска изненада с различен вкус
Великден наближава и отново близки и приятели ще се съберат около шарени пролетни трапези. Споделям...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Прасоризо - ризото с праз
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие: Прасоризо - ризото с праз 2-3 стръка...
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook