Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сладко от круши и грозде


Златна есен в бурканче


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове както и безкрайна суетня около печката. Една баба в село казала, че тази зима ще е много люта и верни на нейната мъдрост всички запретнаха ръкави. Сладко, компоти и домашна лютеница във всяка кухня къкри нещо.

Тази година реших да се включа още по-активно в приготвянето на зимнина като внеса малко експериментаторски дух. Реших, че този път сладкото няма да има вкус на разтопена захар и, разваляйки дългогодишното приятелство на крушата и индришето, приложих една друга комбинация.

И така, в няколко малки бурканчета успях да побера сладкия вкус на узряла круша, аромата на грозде, цитрусово лятно намигване и лека зимна нотка с мъничко канела. Получи се златиста, смес с богат и леко кисел вкус.
Круши около килограм
Гроздови зърна (бяло грозде от два големи грозда)
Захар на вкус
2 ч.л канела на прах
1 ч. л лимонена киселина
1 с.л сок от лимон
Настъргана лимонова кора.

Приготвяне
Крушите се почистват, обелват и нарязват на кубчета. Към тях се прибавя лимоновия сок (киселината не им позволява да потъмнеят).

Гроздовите зърна се почистват от семките, а кожичката им се отстранява, ако са по-твърди, и се слагат при крушите. Към плодовете се добавят лимонената кора и канелата и се омесват добре.

Накрая се посипва със захар и се оставя за една нощ да престои. След това сместа се изсипва в дълбок тиган или тенджера и се вари на умерен огън при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Към края на варенето се добавя лимонената киселина. Ако сладкото стане много кисело, може да се добави още захар, която трябва да се разтопи добре преди свалянето от котлона.

Когато е готово сладкото се изсипва в предварително измити и подсушени бурканчета, които още горещи се обръщат с капачката надолу за около 20мин. или се стерилизират.

И дори навън да е студено, вкусът на зрели круши отново ще ни сгрява на закуска върху пържени филийки или палачинка.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Конфитюр от грозде
· Не изхвърляйте семките на гроздето
· Календар на сезонните плодове
· Божествено лесен мармалад от кайсии
· Сладко от боровинки
· Сладко от череши
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Ползата от ферментиралите храни - II
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Понеделник
22
Април 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Бърз обяд с аромат на лято
Тази рецепта няма да започне с: "В забързаното ни ежедневие...". Тази рецепта ще започне с аромат на...
Крем супа от боб
Бяхме на една виличка и домакинята бе решила да направи салата от зрял боб. Уви, беше позабравила боба...
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Рибни торбички с праз
На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Най-популярните рецепти с авокадо
Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Панирани пиперки с доматен сос
Всеки сезон носи своето очарование, своите блага – така, както природата е разпоредила да стане. Силно...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Пастички "С любов"
Не е за всяка уста вишнавото кисело сърце с парченца от тръпчива арония. Меки като памук пандишпанови...
Крем от авокадо и банан
Времето за приготвяне на този лек крем е около 30 минути (15 мин. подготовка + приготвяне , 15 мин. престояване...
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Добруджанки
През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook