Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Необикновените свойства на една обикновена круша



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Ароматните и сладки плодове на крушата са известни още от древни времена и човечеството отдавна се възползва от плода освен под формата  на лакомство и в качеството му на ефективно лекарствено средство. За нейна родина се смята Азия, а в Европа видът е култивиран за първи път около 1000 г. пр. н.е.  Пренесен на Стария континент от западната част на днешен Китай, този род дървета принадлежи към семейство Розоцветни и има хиляди разновидности.

Култивираният вид круша, с неговите много подвидове, е получен от дивите подвидове P. communis subsp. pyraster и P. communis subsp. caucasica. Така наречената обикновена круша - Pyrus communis subsp. communis e видът, от който са били създадени повечето овощни сортове, които днес се отглеждат на европейска територия, в Северна Америка и в Австралия.

Сортовете круши само в България са над 200, като някои от разпространените култивирани видове са Вилямова масловка (Бартлет), Хардиева масловка, Боскова масловка; Доктор Жюл Гюйо; Жифардова масловка, Клапов любимец и още редица други. Има сортове, които зреят рано – още през юни, но повечето от изброените по-горе видове дават плод през август, като има и такива чийто плодове узряват през септември и дори в края на октомври.

Крушата може да бъде чудесно начало на деня, значително по-полезно и дори ефикасно от сутрешното кафе. Тя може да ни зареди с жизненост и добро настроение през целия ден, благодарение на етеричните масла в нея, които борят стреса и нервните разстройства. В Източната медицина плодът се използва като ободряващо и тонизиращо средство.

Тя е отлична комбинация от целулоза, пектин, бактерицидни вещества и ферменти и това я прави незаменим "чистач" на храносмилателната система. В нея се съдържа и още един важен елемент - арбутин, който може да предотврати различни заболявания на бъбреците и пикочния мехур. Плодът е полезен и при инфекции на пикочните пътища, тъй като притежава антимикробно действие. Помага и при зарастване на ранички на чревната лигавица и въздейства благоприятно върху жлъчния мехур.

Близкият родственик на ябълката и особено сладките му едроплодни сортове, съдържа голямо разнообразие от хранителни вещества. Без да е шампион по съдържание на витамини, в състава на крушата влизат витамините С, В1, В2, В6, Е, К. Съдържанието й на фолиева киселина е много по-голямо от това на ябълките и сливите и в една голяма круша (ок. 180 гр) то достига до 12 мкгр. И макар да отстъпва на ябълките по съдържание на витамините С и Е, крушата превъзхожда своите толкова разпространени роднини по съдържание на хлорогенни киселини. Те действат като антиоксидант и имат съдоукрепващо действие.

Що се отнася до минералните соли в крушата, в нея има 30% повече калий (211 мг за 180 гр) отколкото в ябълката. Калият е нужен на организма ни за поддържане на нормална сърдечна дейност, както и за регулиране на функциите на нервите и мускулите. Наличието на калий в плода оказва благотворно действие при сърцебиене, а също така действа диуретично. От другите минерали в крушата (посочените стойности са за за ок. 180 гр. от крушата) има: желязо - до 0,3 мг, манган - до 0,9 мг, калций - 16 мг, фосфор - 19 мг, магнезий - 13 мг. Плодът е и ценен източник на цинк - 0,18 мг.

В народната медицина плодовете на всички сортове от круши, в пресен или сушен вид, се използват при чревни разстройства, поради значителното съдържание на танини в тях. Освен това крушата служи и като средство при отравяне с гъби, а семената й притежават противоглистни свойства.

В натуропатията крушата се използва при бъбречно-каменна болест, както и при лечение на простатит. Компотът от круши е вероятно едно от най-вкусните средства при борбата с “болестта на 50-те” при мъжете. Плодовете на крушата са известни и с това, че стимулират работата на жлезите с вътрешна секреция и на храносмилателния тракт.

Крушата е и полезна съставка за любителите на домашната козметика. От нея може да се направи маска за лица. Това става като меката част на плода да се нанесе върху лицето за 10-15 минути и след това да се отмие с хладка вода. Сокът на крушата изсушава кожата, прави я гладка и еластична, като успешно прибира разширените пори.

Плодовете на крушата съдържат:

Витамините А, В1, В2, В6 Е, Р, РР, С, К
фолиева киселина
макроелементи: желязо, калий, калций, силиций, магнезий, натрий, фосфор;
микроелементи: бор, йод, кобалт, манган, флуорид;

Количеството витамини и минерални соли, съдържащи се в кората на крушите е два пъти по-голямо от това в меката й част. Листата на крушата също съдържат полезни вещества като арбутин и флавоноиди
.


ИНТЕРЕСНО:

Преди тютюнът да стане познат на населението на Стария континент, тук са се пушели листа от круша.

В "Одисея", Омир нарича плода "дар от боговете."

Дървото от круша се използва за производство на различни музикални инструменти, като например на тамбура.
Коментари
2012-11-11 #1
nenova
от дървото също се произвеждат и лули за пушене, но те естествено,не са твърде издръжливи- т.е. не са за ценители
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Ябълковият оцет може да стимулира загубата на тегло, казва проучване
· 8 храни, които помагат за облекчаване на симптомите на алергия
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 3 изненадващи здравословни храни за сърцето
Петък
24
Май 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Когато някой близък тежко боледува
Най-близката приятелка на Силвия има злокачествен тумор и ходи на химиотерапия, но тя така и не може...
Най-полезният сладолед
В жарките горещи дни сладоледът ни дава свежест и наслада. Но всяка жена, поне малко загрижена за линията...
Тренировките и горещините - как да спортуваме пълноценно през лятото?
С настъпването на летните горещини трябва да сме особено внимателни и отговорни, за да си спестим...
Зрелостта настъпва, когато...
Когато спреш да се сравняваш с другите. Когато спреш да променяш другите, а се опиташ да променяш...
Кралицата на драмите
На нея й се случват само изключителни неща. Поне тя смята така. Разказва за тях подробно и развълнувано,...
Мъжът със златната ръка
Има един човек на света, който е помогнал на повече хора, отколкото можем да си представим, че е възможно...
Лайка - универсалната билка за малки и големи
Лайката е, без съмнение, най-популярната билка у нас. Тя се откроява лесно в летните поля, ароматът й...
Да преодолеем страха си от шофиране веднъж завинаги
Колко от вас имат шофьорска книжка? А колко от вас са активни шофьори? Наблюденията ми сочат, че една...
Потенето и децата - колко е нормално?
"Нормално ли е детето ми да се поти толкова много?" Този въпрос си задават немалко родители в летния...
Филтрирате ли питейната вода?
Всички знаем, че чистата вода е едно от най-важните условия за доброто ни здраве. Водата от водопроводния...
Шест японски тайни за дълголетие
Районът на Окинава се нарича "синя зона" - където хората живеят много дълго време. Животът до 100 години...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Как да: Изберем възглавница
За качествения сън, към който всички се стремим, е необходимо толкова малко, но и толкова много. Всичко...
Хамамелис в помощ на кожата
Наричат хамамелиса "златното съкровище на билките". Името в превод означава „заедно с плода”, което название...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Как да изчислим своя Индекс на телесната маса (BMI)
Индексът на телесната маса е понятие, въведено от Световната здравна организация и с негова помощ се...
Спрете да угаждате на всички в тези 7 стъпки
Ако четете това, вероятно сте един от тези хора - които искат да се харесат на всички и се стремят да...
Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
Полезен ли е сладоледът за моето бебе? От кой месец мога да дам сладолед? Какъв сладолед да дам на моето...
Средиземноморската диета – щастие за цял живот
Нека първо започна с това, че макар да е добавено думата диета, всъщност Средиземноморската (наричана...
Завистта - чистата отрова в отношенията
Неоспорим факт е, че ние жените обичаме да споделяме много повече и по-често за разлика от мъжете. Понякога...
Даването и получаването като големи житейски уроци
Една от най-важните ни мисии в този живот е тази да даваме. Да даваме внимание, обич, разбиране, помощ,...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Растителните белтъчини
Всички знаем, че белтъчините са основната градивна единица на нашето тяло. Затова, трябва да си доставяме...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook