Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Не изхвърляйте семките на гроздето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Гроздето е популярен и обичан плод на ранната есен. Дали обаче ни е известно, че гроздовите семки, които сякаш не обичаме, защото малко или много ни развалят удоволствието от похапването, всъщност са по-полезни и от самия плод? Освен че можем да ги консумираме натурално, без да ги отделяме от гроздето, те са суровина на популярното олио от гроздови семки, както и активна съставка на много козметични продукти. Почитателите на натуралната козметика могат да заложат на екстракта от гроздови семки, който да приложат в грижата за кожата.

Днес се смята, че гроздовите семки, като неделима част от производството на вино, са онази тайнствена съставка, която прави френската нация, консумираща толкова мазни и калорични храни, една от най-здравите и красивите в света. Още преди няколко века, французите разбрали за полезността не само на гроздето, а и на семките му. Тогава ги ползвали за лечение на трудно зарастващи рани и скорбут. Днес ефективността им е напълно доказана чрез множество изследвания.

Съдържание и полезно действие на гроздовите семки

Все още е малко известно, че именно гроздовите семена и люспи съдържат широка гама от протеини, въглехидрати и полифеноли (биофлавоноиди), които са мощни антиоксиданти. Антиоксидантният ефект на полифенолите е над 20 пъти по-силен от този на витамин Е и около 50 пъти по-силен от този на витамин C. В най-голямо количество в гроздовите семки е фенолът процианидин, наричан още "тайният витамин против стареене". Ресвератролът е другият фенол, съдържащ се в гроздовите люспи и семена, който действа изключително благоприятно върху организма ни.

Благодарение на процианидина сме видимо по-млади - кожата е ни е еластична и свежа, както и предпазена от вредните слънчевите лъчи. Стените на вените, капилярите и артериите са заздравени, а още едно полезно свойство за кръвоносната система е и намаляването на "лошия" холестерол и неговото натрупване по съдовете. Като всеки антиоксидант, но далеч по-силен от повечето, процианидинът се смята за успешна профилактика срещу рак.

Интересен факт за ресвератрола е, че той е произвеждан от растенията само когато те са подложени на външна атака - т.е. в нормалния растеж и зреене на гроздето. Това означава, че колкото по-пръскано е то, за да бъде предпазено от различни заболявания, толкова по-малко ще бъде съдържанието на ресвератрол в него.

Досега проведените изследвания с ресвератол свидетелстват, че той действа много благоприятно на клетъчното и тъканното здраве - основа на здравето като цяло. Той се намира повече в люспите на гроздето, отколкото в семките, но и двете се съчетават много благоприятно в младото червено вино от непръскано грозде, особено в сорта Каберне Совиньон. Количества от него понижават кръвната захар и имат влияние върху състоянието при диабет 2. Ресвератолът премахва свободните радикали, може да е профилактика на раковите заболявания, но досега не е известно да повлиява на развито заболяване.

Екстрактът от гроздови семки и козметиката

В гроздовите семки има още и линолова киселина, която спомага за забавянето на възпалителните процеси. Не случайно те влизат в състава на множество кремове за лице - не само поради факта, че ви осигуряват по-млада кожа, а и поради това, че лекуват много успешно акне и други кожни проблеми. Антиоксидантите в гроздовите семки са причина те да са основна съставка в повечето антиейдж продукти. Маслото от гроздови семки е едно от малкото, които действат на акнето, без да омазняват кожата, а напротив - свива порите и коригира себума.

Олио от гроздови семки

Студено пресованото олио от гроздови семки в кулинарията е една от най-полезните мазнини изобщо. То има най-високата температура на кипене измежду растителни масла - цели 225 градуса и това го прави подходящо за пържене, за разлика от тях. Дори и при високи температури то запазва полезните си свойства Лекият му вкус отива на салати и рецепти, където има много мазнина - като домашната майонеза например.
Коментари
2017-09-30 #3
Минчо Танев
Гроздето е голяма работа . Не напразно народа му казва "Царна плодовете ". Аз съм на 78г. Цял живот съм страдал от гастрити , язви ... Гроздето ми причиняваше болки в стомаха . От известно време със съпругата консумираме по 2-3 кг. дневно- ядем на провала . Произвеждаме си го , ядем и нищо ни няма . Не можем да усетим големите ползи от него /защото можеби дето сме одъртели , ама.../Сега нищо не ме боли , кръвното е като на бебе , няма запеци -ЯЖТЕ МНОГО ГРОЗДЕ и се небойте - полезно е !
2014-10-06 #2
Цвети
Привет! Още в началото на статията пише, че се консумират с гроздето или се ползват като екстракт - една от полезните растителни мазнини. Единствено на хора със стомашни проблеми, язва особено, не се препоръчват суровите семки, но те имат и редица ограничения в менюто, с които би било добре да са запознати. Друг начин на усвояване на ползите на семките не е известен.
2014-10-05 #1
Пейо Иванов
Само гдето не става дума как се консумират семките! Счукват ли се, стриват ли се, варят ли се, запарват ли се, за да се пие отварата или що? Консумирани с плода дразнят лигавицата на стомаха!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Конфитюр от грозде
· Календар на сезонните плодове
· Сладко от круши и грозде
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Ботокс - ето кои са най-често задаваните въпроси за процедурите
· Какво ще направя, когато остарея и отражението ми в огледалото вече няма да радва
· Минимализмът и възрастта
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· По-голям прием на магнезий - по-добро здраве на мозъка до късна възраст
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
Неделя
10
Декември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Любовта е отговорност
Когато обичаме някого, това е отдаване докрай. Когато обичаме децата си, това е поемането на отговорност....
В търсене на истинското призвание
Обкръжението ми изобилства от примери за хора, които не спират да търсят своето призвание, сменяйки почти...
Житото - в самите корени на живота
Житото е една от основните храни за човечеството. То е символ на плодородието, земята, цикличността на...
Тонизиращото действие на чая
Чаят е една от най-старите напитки в света. Неговата родина е Китай, но през хилядолетната си история...
Арган - златно масло от дървото на живота
Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия...
За какво спря да ми пука, когато пораснах
Не ми пука за чуждото мнение. Не, наистина. Хората винаги говорят, хората винаги недоволстват. Не можеш...
Хламидията - коварство и любов - I
В миналото непредпазливите любовници често запазвали незабравим спомен от бурната нощ – зараза със сифилис...
Изследване на марки майонеза показва разминаване между етикети и съдържание
Ново пространно изследване на "Активни потребители" върху родната майонеза показа драстично разминаване...
Край с оплакването веднъж завинаги!
Не са малко хората, които хленчат твърде често. Обикновено винаги те са прецаканите, винаги на тях не...
Шест японски тайни за дълголетие
Районът на Окинава се нарича "синя зона" - където хората живеят много дълго време. Животът до 100 години...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Бял трън за детокс на черния дроб и още ползи за здравето
Белият трън е билка, която има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, обикновено се използва...
Не този, който си ти, те държи в застой, а този, който си мислиш, че не си
Не този, който си ти, те държи в застой, а този, който си мислиш, че не си. ...
За малката нужда, пиенето на вода и други дреболии в първи клас
Много са вълненията преди и в началото на първи клас. И най-подготвените родители не могат да отрекат,...
Кръгли и здравословни – баодинг топки
Сигурно ви се е случвало, в магазините за сувенири, да се заглеждате в 2 малки топки, нарисувани най-често...
Червена детелина за женско здраве
Червената детелина е разпространено ливадно цвете, което пчелите много обичат. И неслучайно. Освен сладките...
Медитация за заети жени
Животът изглежда като надпревара. Бързаме ли, бързаме. Но с кого се надпреварваме всъщност? Със самите...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 17
Ден 17 от Коледните пости. Снощната вечеря бе червен и бял ориз с гъби, моркови и тиквички. Става бързо,...
Пътуването като терапия
Нещата, които са полезни за физическото ни здраве и благополучие, невинаги ни доставят вътрешно удовлетворение...
Потенето и децата - колко е нормално?
"Нормално ли е детето ми да се поти толкова много?" Този въпрос си задават немалко родители в летния...
За изкуството на медицината
"Животът е кратък, пътят към изкуството - дълъг, добрият случай е мимолетен, опитът - недостатъчен, а...
Упражнения за проблемните зони - II
Ако искате тънка талия 1.Лакът – коляно. Заставате в леко разкрачен стоеж (с практиката можете да...
Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието,...
Електрическата четка за зъби – лукс или необходимост?
Тя е модерна, технологична, с много функции и има претенции да измива най-добре зъбите. Дали обаче е...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook