Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Гроздето – сладкият дар на есента



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните текстове на Библията. Там се разказва, че тя била първото растение, което Ной засадил на планината Арарат след оттеглянето на водата от Великия потоп. В Древен Египет, Рим и Гърция плодовете на лозата – сочните и вкусни гроздове, също били почитани като свещени и то не само, заради омайното питие, което се приготвяло от тях. Те били използвани не само за храна, но и като общоукрепващо, дори лечебно средство.

Това, което отличава гроздето от останалите плодове, е че наред с фруктозата (13%) съдържа и най-голямо количество глюкоза (11%). Този полизахарид е чисто гориво за клетките на нашето тяло, особено за мозъка и сърцето, тъй като навлиза директно в кръвта и дава моментална енергия. Благодарение на това гроздето е чудесна закуска преди спорт, изпит или всяко едно умствено натоварване, а освен това подобрява настроението.

Въпреки високото съдържание на захари, плодът не е много калоричен (60 ккал на 100 гр.), тъй като 75% от него е вода. Освен това, след похапването му, няма да ви обхване пристъп на глад. Причина за това е отново голямото количество глюкоза, която за разлика от фруктозата, създава чувство за ситост. Не на последно място монозахарида подобрява и обмяната на веществата. Всички това е достатъчно основание да не изключвате гроздето от менюто си по време на диета, въпреки призивите на някои диетолози.

Лечебното действие на гроздето се дължи основно на органичните киселини (винена и ябълчена). Те имат общоукребващо и бактерицидно действие – подобряват работата на храносмилателната система, унищожават вредните бактерии, засилват имунитета и перисталтиката. Освен това от плода можете да си набавите много минерали – най-много калий, които подобрява работата на сърдечно-съдовата система и в по-малки количества магнезий, калции, фосфор, желязо и йод. От витамините в гроздето, се съдържат най-много витамин С и представители на групата В (B1, В2, В6, В12, РР).

В ципата и семките на гроздето се съдържат и много полифеноли - антиоксидантни съединения, които имат противостареещото и противораково действие. Именно на тях се основава славата на червеното вино. Затова цялото зърно е за предпочитане през гроздовия сок. Ако пък се колебаете между бял или червен сорт, изберете втория – цветът му се дължи на пигментите антоциани, които освен, че предпазват от свободните радикали, имат противовъзпалително действие, подобряват кръвообръщението и предпазват от появата на разширени вени.

Как да изберем грозде
Най-сигурният белег, че гроздето е прясно е матовия налеп върху кожата. При това леката пигментация на зърната не бива да ви притеснява – тя съвсем не означава, че гроздето е некачествено. Това, за което трябва да внимаваме е, да няма повредени зърна, защото гнилостният процес бързо ще се разпространи върху цялата чепка.

Сортовете с тънка кожа са по-приятни за хапване, но са негодни за съхранение. Ако искате да запазите грозде за по-дълго, купувайте плодове с дебела ципа и твърдо месо, като имате предвид, че по-трайни са червените сортове. Сложете чепките на прохладно и проветриво място, най-добре окачени и периодично навреме отстранявайте развалените зърна.
Коментари
2012-09-06 #5
ika
Здравейте!Права сте uHHa аз също зверски съм гладна след ядене на ябълка.НО нали последните иследвания на учените е първо да се яде ябълка после основното тя уж чистила токсините.А колкото до калориите и килограмите вече не ми пука толкова. Моите се увеличиха от;; хошимотото ; и колкото да пазя диети не свалям и килограм само ходя и залитам като да съм пияна. А гроздето оооо отивам да си откъсна и сядам да хапна огромно количество майната им калории холестероли. Бабите ни навремето не са знаели що е това а бяха стройни хубави!!!
2010-10-28 #4
didatzeni
От гроздето също така се повишава и кръвната ми захар и диабетиците трябва да го консумират в мнооого ограничено количество.Мисля,че съм ясна защо гроздето се консумира в малко количество.
2010-10-28 #3
Инна Георгиева
Имали калории Ами да, реално нашия организъм има нужда от тях. Яжте само грозде и да видим дали ще напълнеете
Когато дойде сезона на гроздето, ям изключително много грозде и вярвайте не мърдам килограм. За сметка на това много добре се отразява на кожата, косата ми. И много важното, когато ям грозде не съм гладна, нещо което не мога да кажа за една ябълка, да речем. Ям ли ябълка озверявам жестоки от глад
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Конфитюр от грозде
· Не изхвърляйте семките на гроздето
· Календар на сезонните плодове
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Какво ще направя, когато остарея и отражението ми в огледалото вече няма да радва
· Минимализмът и възрастта
· Как се състаряваме преждевременно - нагласата
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
· Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
Неделя
7
Март 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ленено семе - съкровището на омега мастните киселини
На лененото семе се преписват редица ползи за здравето. От намаляване на опасността от диабет и сърдечно...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Закон във Франция цели пестенето на храна с благотворителна цел
През август 2015 година във Франция беше приет закон, който цели спирането на изхвърлянето на храна от...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Пушенето през бременността удвоява риска от внезапната детска смърт
Първите констатации, получени в резултат на сътрудничество между Сиатълския детски изследователски институт...
Байкалски шлемник – една от най-важните билки на китайската медицина
Байкалският шлемник (от лат. Scutellaria baicalensisе, англ. - Baikal skullcap) е китайско лечебно растение,...
Разсъни се!
Едно от нещата, които най-много мразя в този живот е ранното ставане. Нима и вие не сте сред почитателите...
Кое ни прави добри?
Някой беше казал, че не се сеща за друг признак на превъзходство, освен за добротата. Всъщност, дали...
Ох, схванах се!
Колко пъти сте го казвали след уморителен ден в офиса? Колко пъти сте се събудили схванати, без да може...
Най-трудната борба
Животът е низ от усилия, справяне с предизвикателства или крушения. Най-трудната борба обаче не се води...
Маточината успокоява, понижава кръвното, помага при тревожност и безсъние
Маточината е една от традиционните на българите билки. С произход Южна Европа, тя участва в медицината...
Елегантният чимшир е още интересна билка
Този така симпатичен градински храст - чимширът, е токсично растение. Но това не пречи той да е най-предпочитания...
Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
Много от нас си представят началото на дадена промяна в живота си с отправна точка - понеделник, Нова...
Здравословни алтернативи за компания на бирата
Изпотени бутилки, звукът от отварянето на бутилката, тънката нишка хладина, която излиза от гърлото....
Не се отказвайте от закуската по време на пости
Закуската по време на пости е първото предизвикателство, с което се сблъскваме. Особено за тези, които...
Обичаш ли да опитваш нови неща?
Обичаш ли да опитваш нови неща? Да експериментираш със себе си, да пробваш нови вкусове, цветове, да...
Зима, пълна с усмивки
Какво да й обичаш на зимата? Няма защо да се лъжем, че голяма част от нас са провесили носове и се чувстват...
Живата енергия на кълновете
През зимата често се оплакваме, че в храната ни недостигат важни витамини и минерали. Действително в...
Митовете и истина за настинката
Обикновената простуда е неприятно заболяване, но не дотолкова сериозно, че да се отправим към лекарския...
Фитнес режим за мозъка
Мозъкът също има нужда от грижа и упражнения – точно като останалите части на човешкото тяло. Всъщност,...
Влиянието на Луната върху женското здраве II
Ще започнем да търсим мъдрите напътствия на женската ни природа с проучване на особеностите на фазите...
7 начина да повишим имунитета си
Всеки иска целогодишно да е здрав. Информираме се оттук-оттам и уж знаем всичко, но стане ли дума да...
Суровоядството – спасение от болести
Според някои учени и изследователи човекът трябва да приема единствено сурова храна. Според тях приемането...
Дори незначителната липса на сън влияе на емоциите
Дори незначителна липса на сън може съществено да повлияе на емоционалното състояние на човек, съобщава...
Невротоксините в храната
Знаете ли какво е невротоксин? Отговорът е в самата дума. Невротоксинът е отрова, която действа на нервните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook