Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Гроздето – сладкият дар на есента



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните текстове на Библията. Там се разказва, че тя била първото растение, което Ной засадил на планината Арарат след оттеглянето на водата от Великия потоп. В Древен Египет, Рим и Гърция плодовете на лозата – сочните и вкусни гроздове, също били почитани като свещени и то не само, заради омайното питие, което се приготвяло от тях. Те били използвани не само за храна, но и като общоукрепващо, дори лечебно средство.

Това, което отличава гроздето от останалите плодове, е че наред с фруктозата (13%) съдържа и най-голямо количество глюкоза (11%). Този полизахарид е чисто гориво за клетките на нашето тяло, особено за мозъка и сърцето, тъй като навлиза директно в кръвта и дава моментална енергия. Благодарение на това гроздето е чудесна закуска преди спорт, изпит или всяко едно умствено натоварване, а освен това подобрява настроението.

Въпреки високото съдържание на захари, плодът не е много калоричен (60 ккал на 100 гр.), тъй като 75% от него е вода. Освен това, след похапването му, няма да ви обхване пристъп на глад. Причина за това е отново голямото количество глюкоза, която за разлика от фруктозата, създава чувство за ситост. Не на последно място монозахарида подобрява и обмяната на веществата. Всички това е достатъчно основание да не изключвате гроздето от менюто си по време на диета, въпреки призивите на някои диетолози.

Лечебното действие на гроздето се дължи основно на органичните киселини (винена и ябълчена). Те имат общоукребващо и бактерицидно действие – подобряват работата на храносмилателната система, унищожават вредните бактерии, засилват имунитета и перисталтиката. Освен това от плода можете да си набавите много минерали – най-много калий, които подобрява работата на сърдечно-съдовата система и в по-малки количества магнезий, калции, фосфор, желязо и йод. От витамините в гроздето, се съдържат най-много витамин С и представители на групата В (B1, В2, В6, В12, РР).

В ципата и семките на гроздето се съдържат и много полифеноли - антиоксидантни съединения, които имат противостареещото и противораково действие. Именно на тях се основава славата на червеното вино. Затова цялото зърно е за предпочитане през гроздовия сок. Ако пък се колебаете между бял или червен сорт, изберете втория – цветът му се дължи на пигментите антоциани, които освен, че предпазват от свободните радикали, имат противовъзпалително действие, подобряват кръвообръщението и предпазват от появата на разширени вени.

Как да изберем грозде
Най-сигурният белег, че гроздето е прясно е матовия налеп върху кожата. При това леката пигментация на зърната не бива да ви притеснява – тя съвсем не означава, че гроздето е некачествено. Това, за което трябва да внимаваме е, да няма повредени зърна, защото гнилостният процес бързо ще се разпространи върху цялата чепка.

Сортовете с тънка кожа са по-приятни за хапване, но са негодни за съхранение. Ако искате да запазите грозде за по-дълго, купувайте плодове с дебела ципа и твърдо месо, като имате предвид, че по-трайни са червените сортове. Сложете чепките на прохладно и проветриво място, най-добре окачени и периодично навреме отстранявайте развалените зърна.
Коментари
2012-09-06 #5
ika
Здравейте!Права сте uHHa аз също зверски съм гладна след ядене на ябълка.НО нали последните иследвания на учените е първо да се яде ябълка после основното тя уж чистила токсините.А колкото до калориите и килограмите вече не ми пука толкова. Моите се увеличиха от;; хошимотото ; и колкото да пазя диети не свалям и килограм само ходя и залитам като да съм пияна. А гроздето оооо отивам да си откъсна и сядам да хапна огромно количество майната им калории холестероли. Бабите ни навремето не са знаели що е това а бяха стройни хубави!!!
2010-10-28 #4
didatzeni
От гроздето също така се повишава и кръвната ми захар и диабетиците трябва да го консумират в мнооого ограничено количество.Мисля,че съм ясна защо гроздето се консумира в малко количество.
2010-10-28 #3
Инна Георгиева
Имали калории Ами да, реално нашия организъм има нужда от тях. Яжте само грозде и да видим дали ще напълнеете
Когато дойде сезона на гроздето, ям изключително много грозде и вярвайте не мърдам килограм. За сметка на това много добре се отразява на кожата, косата ми. И много важното, когато ям грозде не съм гладна, нещо което не мога да кажа за една ябълка, да речем. Ям ли ябълка озверявам жестоки от глад
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Конфитюр от грозде
· Не изхвърляйте семките на гроздето
· Календар на сезонните плодове
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Какво ще направя, когато остарея и отражението ми в огледалото вече няма да радва
· Минимализмът и възрастта
· Как се състаряваме преждевременно - нагласата
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· 5 навика, които са по-опасни и от пушенето
· 10 хиляди крачки дневно за здраво тяло
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
Понеделник
14
Юни 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да почиваме пълноценно
Понякога, улисани в работа, забързани в служебни дела и ангажименти, дори по време на отпуска продължаваме...
Предстои ви операция? Има и добри страни
Мнозина приемат с ужас мисълта, че им се налага операция. Не става въпрос за такава, от която да зависи...
Универсалната сребърна вода
Среброто отдавна е използвано с лечебни цели. Известни са методи за оздравяване на рани с покриването...
Лечебните вани
Вземате вана, за да се отпуснете след дългия натоварен ден. Но водата не само успокоява, тя е способна...
Билки при безплодие - II
В много случаи обаче така желаното забременяване не настъпва не заради недостига на определени хормони,...
Тялото - мъдър съветник в емоциите - I
Колко често казвате: „Мисля, че...“? А колко често казвате: „Чувствам, че...“? „Много често“ на първия...
Ароматерапията при бременност
Бременността е един от най-важните периоди в живота на една жена, свързан с радостта от щастливото събитие...
Мазните храни, зимата и холестеролът
Високият холестерол е една от главните причини за сърдечните проблеми на хората по света. Зимата пък...
Синапът - броня на доброто здраве
Подобно на резкия и наситен вкус на истинската (домашна) горчица, направена с току-що смлени синапени...
Искате да запазите мозъка си млад? Науката ни подсказва как
Мозъкът е необикновен орган, тайнство, който не сме разгадали, но на който много разчитаме да функционира...
Евкалиптът - ароматен лек и защита
Знаете ли коя е любимата храна на коалите? А кое дърво се нарежда сред най-високите широколистни видове...
21 юни – Международен ден на йогата
Хилядолетия след възникването на тази древна практика, от 2015 година нататък, тя ще си има специален...
Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
Пържени, печени, задушени, на студена лятна супа, в кюфтенца, дори сурови на салата, тиквичките имат...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
За изкуството на медицината
"Животът е кратък, пътят към изкуството - дълъг, добрият случай е мимолетен, опитът - недостатъчен, а...
Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
Маслото от семената на тропическия плод маракуя е по-слабо известно, но за него активно се говори и се...
Коледната трапеза - начин на употреба
Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за обичните ни хора време е да обърнем погледа...
Полезните сушени плодове на нашата трапеза
Сушените плодове са любими на много хора и често присъстват на празничната трапеза, а на пазара може...
Защо ни изоставят?
Когато ни изоставят, независимо, дали заради друг човек, или защото любовта просто си е отишла, сме убедени,...
Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
Учени установиха, че яденето на люти чушки помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Изследването...
Естествено... като дишането - II
Е, може да не сме запалени по йогата, но пък медитацията е нещо, което си струва да се опита в този забързан...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
Фибрите нашумяха заради влиянието си върху общото здраве и здравословното поддържане на теглото, но какво...
Стига вече компромиси
Постоянно ни учат, че да оцелеем в света на социалната джунгла, трябва да правим компромиси. Няма как...
Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
Коренът от сума е природно средство за повишаване на енергията и стимулиране на имунната система, което...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook