Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кравето мляко – познатата непозната хранадоц. Данаил Таков (ИБЕИ-БАН)
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кравето прясно мляко е ежедневна храна за много хора и е така от хилядолетия. Въпреки че е популярна храна, последните проучвания показват, че млякото може да има вредни ефекти върху тялото. Други изследвания обаче посочват ползите за здравето от млечните продукти. Млякото от крави, хранени с трева и тези на пасищно отглеждане, осигурява повече полезни мазнини и по-големи количества витамини. Млякото е богато на редица основни хранителни вещества в удобна и достъпна форма. Пиенето на мляко е особено важно за децата. Алтернативите на млякото също могат да бъдат част от здравословна и балансирана диета. Необходими са повече изследвания относно оптималното количество мляко, което води до най-голяма полза, също ефектите от продуктите получени при разграждането му в човешките организми, ролята на антибиотиците и добавените в храната хормони, давани на млекодайните крави. Съвременните данни не са еднопосочни, но както във всичко и тук балансът е важен.

И така, какво е важно да се отбележи на база проучванията?
Млякото осигурява също: желязо, селен, витамин Е, витамин К, тиамин (B1), рибофлавин (B2), ниацин (B3), пиридоксин (B6). Съдържанието на мазнини варира. Пълномасленото мляко съдържа повече мазнини от другите видове: наситени мазнини: 4,5 гр, ненаситени мазнини: 1,9 гр, холестерол: 24 мг.


Ползи от прясното мляко

Контрол на апетита
Пиенето на мляко не е свързано с наддаване на тегло или затлъстяване и може да помогне за ограничаване на апетита. Проучване от 2013г. на 49 души показа, че млечните продукти помагат на хората да се чувстват по-сити и намаляват общото количество мазнини, които ядат. Някои проучвания показват, че приемът на пълномаслени млечни продукти е свързан с по-ниско телесно тегло. А някои са показали, че приемът на млечни продукти като цяло може да предотврати наддаването на тегло.

Здраве на костите и зъбите
Млякото може да помогне за подобряване на теглото и костната плътност при децата, според проучване от 2016г. Освен това намалява риска от фрактури в детска възраст. Изследване показва, че бременните жени, които са се хранили здравословно, включвайки изобилие от млечни продукти и богати на калций храни, са имали деца с по-добър костен растеж и маса в сравнение с жените, които са следвали по-бедни на мляко диети. Млякото също така осигурява протеини, които са необходими за изграждането и поддържането на здрави кости, зъби и мускули. Освен 7-8 гр протеин, една чаша мляко съдържа почти 30% от дневната нужда от калций за възрастни. Млякото също съдържа калий и магнезий. Тези минерали са важни за здрави кости и зъби. Повечето млека имат добавен витамин D. Една чаша обогатено мляко съдържа около 15% от препоръчителното дневно количество. Витамин D - важен витамин, който играе много роли в тялото, включително улесненото усвояване на калций и минерализацията на костите.

Профилактика на диабета
Диабет тип 2 е заболяване, характеризиращо се с високи нива на кръвната захар. Диабетът може да увеличи риска от сърдечно заболяване, инсулт, заболяване на бъбреците. Няколко проучвания установиха, че пиенето на мляко влияе благоприятно при контрола на диабет тип 2 при възрастни. Това може да се дължи на факта, че млечните протеини подобряват баланса на кръвната захар.

Здраве на сърцето
Млечната мазнина може да помогне за повишаване на нивата на HDL (добър) холестерол. Наличието на здравословни нива на HDL холестерол може да предотврати сърдечни заболявания и инсулт. Освен това млякото е добър източник на калий. Този минерал помага за регулиране на кръвното налягане. Пасищни или хранени с трева крави произвеждат мляко с повече омега-3 мастни киселини и линолова киселина. Тези мазнини помагат за защита на здравето на сърцето и кръвоносните съдове.


Отрицателни ефекти на млякото

Акне
Проучване от 2016г. установи, че тийнейджъри с акне пият по-големи количества нискомаслено или обезмаслено мляко. Млечните продукти също могат да предизвикат акне при възрастни. Други проучвания също свързват акнето с обезмасленото и нискомасленото мляко. Това може да се дължи на влиянието на млякото върху определени хормони, включително инсулин и инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1). Необходими са повече изследвания, за да се проучи връзката диета-акне.

Други кожни заболявания
Някои храни могат да влошат екземата, включително мляко и млечни продукти, според клинични проучвания. Млечните продукти също могат да бъдат отключващ фактор при някои възрастни с розацея.

Алергии
До 5% от децата имат алергия към мляко, изчисляват експерти. Възможно е то да причини кожни реакции, като екзема и стомашни симптоми, като: колики, запек, диария. Други сериозни реакции включват анафилаксия (остра алергична реакция), хрипове и затруднено дишане, кървави изпражнения. Децата и възрастните могат да развият алергия към мляко.

Фрактури на костите
Пиенето на три или повече чаши мляко на ден може да увеличи риска от фрактури на костите при жените. Установено е, че това се дължи на захар, наречена D-галактоза в млякото. Противно на общоприетото мнение, проучвания показват, че фрактурите на костите при по-възрастни хора, дължащи се на остеопороза, са най-често в райони, които консумират повече млечни продукти, животински протеини и калций.

Ракови заболявания
Проучване на близо 10 000 жени установи, че тези, при които хранителният режим включва ниско съдържание на мазнини, имат 23% по-нисък риск от рецидив на рак на гърдата. Световният фонд за изследване на рака в свое изследване при над 50 000 жени от 2016г. установи, че жените, които консумират повече краве мляко на ден, имат повишен риск от рак на гърдата. Излишният калций от млякото и производни на него храни може да увеличи риска от рак на простатата при мъжете.

Непоносимост към лактоза
Кравето мляко има по-високо количество лактоза, отколкото млякото от други животни. Проучване от 2015г. изчислява, че 65 – 70% от населението на света има някаква форма на непоносимост към лактоза.

Казоморфинът и млякото
По време на храносмилането или обработката на млечните храни в храносмирателния тракт, някои пептиди (белтъци) освободени при разграждането му остават физиологично активни, т.е. биоактивни и имат антитромботична, антиоксидантна, антимикробна и имуномодулираща активност. От една страна, откритията на биоактивни пептиди с потенциални ползи за здравето са обект на нарастващ търговски интерес в контекста на здравословните храни. От друга страна, професионалистите в областта на общественото здравеопазване, потребителите, производителите на храни и преработвателите на храни стават все по-наясно с бързо разширяващите се научни доказателства, които свързват разпространението на заболявания като сърдечно-съдови, хранителни алергии, затлъстяване, хипертония, диабет и дори рак с факторите на хранене, влияещи неблагоприятно на човешкото здраве. Сред тях се предполага, че са β-казоморфините (BCM – бетаказоморфини), пептидни последователности, присъстващи в млечния протеин β-казеин (бета–казеин), които допринасят за повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип I и синдром на внезапна детска смърт. Съществуват противоречиви доклади, които показват въздействието на тези пептиди, като защитна им роля срещу хипергликемия и медииран от свободните радикали оксидативен стрес, генна експресия на муцин и секреция на слуз, повишени нива на пролактин и подпомагане на стомашния мотилитет (нормалното свиване и разпускане на гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт). По този начин, от една страна, BCM се считат за „дяволи“ в млякото, докато от друга страна, някои полезни ефекти от BCM също са документирани. Бета-казоморфините са група опиоидни пептиди, освобождавани по време на стомашно-чревното смилане или обработката на млечния протеин (бета-казеин). В зависимост от наличието или отсъствието на два пептида - пролин или хистидин, млякото може да бъде разделено на А1 и А2. Смята се, че A1 мляко е източник на BCM-7 (β-казоморфин-7). От една страна, BCM-7 е определян като рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, диабет тип I и неврологични разстройства. От друга страна, различни физиологични ефекти на тези пептиди също са документирани, като секреция на слуз, повишена активност на антиоксидантни ензими, повишени нива на пролактин и аналгетична роля. В допълнение, много доказателства свързват тези пептиди с различни имунологични функции, роля при автоимунни заболявания, освобождаване на хистамин и алергия. В заключение, ролята на β-казоморфините във физиологичните функции остава спорна и са необходими повече изследвания с подобрени диагностични техники, за да се разкрие механизмът им на действие и да се проучат физиологичните им функции. Със сигурност обаче, чрез действието си подобно на опиати в мозъка, тези вещества спомагат за пристрастяване към млечните храни.


Млякото не е за всеки
Въпреки че млякото може да е добър избор за някои, други не могат да го усвоят или избират да не го консумират. Много хора не могат да понасят млякото, защото не могат да усвояват лактозата (захар, съдържаща се в млякото и млечните продукти). Интересното е, че лактозната непоносимост засяга около 65% от световното население. Други избират да не консумират мляко или млечни продукти поради диетични ограничения, здравословни проблеми или етични съображения.

Алтернативи на млякото
Растителните и ядковите млека са подходящи за хора с непоносимост към лактоза и вегани:

Пълномаслено мляко: нездравословно ли е?

Съвременните насоки в храненето препоръчват на хората да избягват пълномасленото мляко, главно поради съдържанието на наситени мазнини. Основните препоръки са за ограничаване на наситените мазнини, тъй като те могат да повишат нивата на холестерола, което е рисков фактор за сърдечни заболявания. Въз основа на тази информация експертите направиха предположението, че наситените мазнини увеличават риска от сърдечни заболявания. Въпреки това няма експериментални доказателства, които да докажат, че това е вярно. Всъщност множество проучвания показват, че повишеният прием на наситени мазнини не е пряко свързан с по-висок риск от сърдечни заболявания, инсулт или инфаркт. Първоначално изследователите смятаха, че наситените мазнини повишават нивата на холестерола, което от своя страна повишава риска от сърдечни заболявания. Връзката между наситените мазнини и холестерола обаче е много по-сложна. За начало, въпреки че наситените мазнини наистина повишават нивата на LDL (лошия) холестерол, те също повишават нивата на HDL (добрия) холестерол, което всъщност може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания. Освен това има различни видове LDL и много малките, плътни частици LDL имат най-вредното въздействие върху сърцето и артериите. Въпреки че наситените мазнини могат да повишат нивата на холестерола, те всъщност променят LDL от малки, плътни частици към големи, по-малко вредни частици. Въпреки че много нови изследвания поставят под въпрос пряката връзка между наситените мазнини и здравето на сърцето, те все още могат да повишат нивата на холестерола при някои хора. Следователно, тези със сърдечни заболявания или високи нива на холестерол може да обмислят замяната на храни с високо съдържание на наситени мазнини с други съставки. По-специално, проучванията показват, че замяната на храни с наситени мазнини с пълнозърнести или полиненаситени мазнини – вид мазнина, намираща се в храни като зехтин, ядки и семена – може да бъде от полза за здравето на сърцето в дългосрочен план.

Макар редица публикации да препоръчват употребата на мляко без растежни хормони, трябва да се отбележи, че мляко без хормони няма. Рекомбинантният говежди соматотропин (rBST) е генетично модифицирана версия на естествен хормон, който добавен в храната на животните стимулира производството на мляко. Не е установена обаче значима разлика в състава на млякото, добито от крави с добавен към храната rBST и в това без добавен rBST.

Киселото мляко е здравословна и универсална алтернатива на останалите преработени продукти на млечна основа. Неподсладеното кисело мляко, съдържа същото количество протеини, калций и фосфор. Важно е да се отбележи, че много други фактори, като физическа активност, ежедневната диета и фамилната здравна история, играят съществена роля в развитието на хронични заболявания.

доц. Данаил Таков (ИБЕИ-БАН)
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · млечни ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· 8 храни, които помагат за облекчаване на симптомите на алергия
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· Ябълковият оцет може да стимулира загубата на тегло, казва проучване
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · млечни ·
Петък
21
Юни 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Предменструален синдром - трябва ли да се тревожим?
Изпитвате непреодолимо желание да хапнете нещо сладко. Някои сутрини се чувствате като пребити, без мотивация...
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Новите мании – невидима заплаха
Свикнали сме да мислим за зависимостите като за личен проблем. Наркотици, алкохол, никотин, захар – злоупотребата...
Най-полезните растителни масла
Традиционно в българската кухня се използват две растителни масла – слънчогледовото олио за готвене и...
Лунните фази и човешкият организъм
Още от най-дълбока древност хората забелязали влиянието на Луната върху живота на нашата планета. Тя...
Тайната на нормалния живот
Попитали веднъж Мъдреца: - Каква е твоята тайна? Той отговорил: - Аз живея нормален живот – това...
18 неща, които бременните жени тайно правят
Нека си признаем, бременността не е каквото сме очаквали, както са ни казвали и каквото пише по книги...
Истини и заблуди за нитратите
Просто обожавам всякакви листни зеленчуци – салатки, спанак, зелен лук в комбинация с репички. Може да...
Защо сами саботираме себе си и как да го преодолеем, за да бъдем успешни?
„Който побеждава другите, е силен, победилият себе си, е могъщ.“- Лао Дзъ Много често се случва...
Зимно презареждане
С настъпването на последния месец от годината идва и времето, когато много хора се отдават на равносметка,...
Масаж за извайване на тялото
Независимо, че в методиките за моделиране на тялото постоянно се множат, масажът остава един от най-предпочитаните...
За силата на ежедневието
Всеки ден е добър ден Удивително е колко здравина и якост можем да придобием, следвайки ритъма на...
5 навика, които са по-опасни и от пушенето
Има неща, които с течение на времето съкращават живота ни, а присъстват в ежедневието ни. Самота Последните...
Земята - домът, който опустошаваме сами
"Бих искал да споделя едно откритие, което направих през престоя ми тук. Стигнах до него, когато се опитах...
Американската педиатрична асоциация не препоръчва плодови сокове за деца под 1 г.
До това заключение са стигнали водещите педиатри в САЩ и са готови с окончателна и официална препоръка...
Полуистини за полухора
Не общувай с полувлюбени, не се сприятелявай с полуприятели, не чети от полударовити, не живей полуживот,...
Сушените плодове лекуват - II част
Със стафиди хранели робите в древния свят - за да издържат на тежкия труд. Гроздето в сушено състояние...
Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
Негативното въздействие на облъчването от мобилните телефони върху организма и най-вече върху мозъка...
Накратко: 6 + 1 причини да обичаме ЯГОДИ
Да включим в менюто си ягоди е повече от полезно за организма ни: Укрепват имунната система Подобряват...
Дълбоко почистване на лицето против черни точки с рициново масло - как да го направим.
Почистването на лицето с масла действа на добре познат принцип от химията - маслото се разтваря в масло....
Енергийните вампири
Те не се страхуват от слънцето, не хапят и обичат чесън, но при все това са си вампири. След разговора...
Учени откриха нов начин за лечение на алергии
Германски учени предлагат нов начин за лечение на алергии - терапия, базирана на хибриден протеин, съобщават...
Да започнем „на чисто”
В живота идват моменти, когато всичко се обърква, сякаш целият свят се е срутил върху нас и не виждаме...
От комплексите към освободеността - открийте сексуалността си
Имате ли задръжки в секса? "Та кой няма?!, ще кажете. Нормално е да е така, табутата вървят със сексуалното...
Куклата Барби посреща промени в имиджа си и стъпва здраво на земята
Куклата Барби вече десетилетия е в дома на почти всяко момиче. Тя изразява съвършената жена, която всяко...
Купероза или зачервена кожа
Не, не става дума за приятна и пращяща от здраве руменина на лицето, а за постоянно видима мрежа от капиляри...
Сините сливи
Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива. Вкусна и сочна, тя е прекрасен източник на...
Мръсният въздух води до риск от загуба на зрение
Замърсяването на въздуха вероятно увеличава риска от необратима загуба на зрение според резултатите на...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Сложният комплекс за малоценност – в какво се изразява и как да се справим с него?
Комплексът за малоценност е изследван най-вече от Алфред Адлер, австрийски лекар и физиотерапевт, основател...
Как да разпознаем фалшивите приятели?
Все по-трудно се ориентираме за хората около нас - маските стават все по-сложни, нямаме време и енергия...
Бактериите, моите приятели
Рядко мислим за бактериите като нещо добро, особено когато става дума за тялото ни. По-скоро сме склонни...
Сложната простота на майчиното мляко
Майчиното мляко е уникална смес, която и до този момент не е изучена напълно от науката. В нея са открити...
Здравословно хранене при ограничен бюджет
Много често хората мотивират нежеланието си, да се хранят здравословно с аргумента, че не им достигат...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
Ден 31 от Коледните пости. Снощи приготвих яхния от зелен боб за момчетата. Аз бях на фирмено парти,...
Кенгурова грижа за недоносените бебета
Терминът „кенгуру-грижа”, още „кожа-до-кожа” грижа се използва за специална грижа в първите часове и...
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
Пеперудите се раждат сами
„Пеперудите се появяват на бял свят след преминаване през съвършено замислена от природата поредица...
Защо е толкова полезна рибата?
Всички сме чували как диетолозите препоръчват консумацията на риба два пъти седмично. Интересни статистики...
Не се задоволявайте с посредственост, сияйте за себе си
Има жени, които имат в повече от всичко. Те са изключителни, изпъкват, вдъхновяват, завихрят вниманието...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Витамин C и връзката му с колагена
Аскорбиновата киселина или Витамин C е един от най- често приеманите водоразтворими витамини. Това не...
Женшен – коренът панацея
Коренът на дълголетието женшен расте в Източна Азия, Сибир и Северна Америка и се използва в лечението...
Колко вредни са трансмазнините и как да ги разпознаваме на етикетите
Мазнините се съдържат в почти всяка храна, която консумираме. Често пъти ние ги слагаме в графа „вредни“,...
Пачули - аромат и здраве
Известно е, че първото впечатление, което правим на хората зависи от дрехите, обувките, цялостната ни...
Изкуството – храна за душата или бягство от действителността?
Какво е изкуството – храна за душата или бягство от действителността? Всичко зависи от начина на употреба....
Ябълката на раздора
Легендата разказва как богинята на раздора Ерида не била поканена на сватбата на Пелей и Тетида и от...
Вечнозелената мирта
Нарича се мирта и е едно от растенията, които още в древността са били символ на любовта и безсмъртието....
2 юни - Световен ден за действия срещу хранителните разстройства
Хранителните разстройства са все по-плашеща тенденция, която засяга все по-млади момичета, а вече и момчета....
Целината - от кулинарията до здравето
Зеленчук, подправка или лекарство – не бихме могли да дадем еднозначно определение на целината. Може...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook