Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кравето мляко – познатата непозната хранадоц. Данаил Таков (ИБЕИ-БАН)
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кравето прясно мляко е ежедневна храна за много хора и е така от хилядолетия. Въпреки че е популярна храна, последните проучвания показват, че млякото може да има вредни ефекти върху тялото. Други изследвания обаче посочват ползите за здравето от млечните продукти. Млякото от крави, хранени с трева и тези на пасищно отглеждане, осигурява повече полезни мазнини и по-големи количества витамини. Млякото е богато на редица основни хранителни вещества в удобна и достъпна форма. Пиенето на мляко е особено важно за децата. Алтернативите на млякото също могат да бъдат част от здравословна и балансирана диета. Необходими са повече изследвания относно оптималното количество мляко, което води до най-голяма полза, също ефектите от продуктите получени при разграждането му в човешките организми, ролята на антибиотиците и добавените в храната хормони, давани на млекодайните крави. Съвременните данни не са еднопосочни, но както във всичко и тук балансът е важен.

И така, какво е важно да се отбележи на база проучванията?
Млякото осигурява също: желязо, селен, витамин Е, витамин К, тиамин (B1), рибофлавин (B2), ниацин (B3), пиридоксин (B6). Съдържанието на мазнини варира. Пълномасленото мляко съдържа повече мазнини от другите видове: наситени мазнини: 4,5 гр, ненаситени мазнини: 1,9 гр, холестерол: 24 мг.


Ползи от прясното мляко

Контрол на апетита
Пиенето на мляко не е свързано с наддаване на тегло или затлъстяване и може да помогне за ограничаване на апетита. Проучване от 2013г. на 49 души показа, че млечните продукти помагат на хората да се чувстват по-сити и намаляват общото количество мазнини, които ядат. Някои проучвания показват, че приемът на пълномаслени млечни продукти е свързан с по-ниско телесно тегло. А някои са показали, че приемът на млечни продукти като цяло може да предотврати наддаването на тегло.

Здраве на костите и зъбите
Млякото може да помогне за подобряване на теглото и костната плътност при децата, според проучване от 2016г. Освен това намалява риска от фрактури в детска възраст. Изследване показва, че бременните жени, които са се хранили здравословно, включвайки изобилие от млечни продукти и богати на калций храни, са имали деца с по-добър костен растеж и маса в сравнение с жените, които са следвали по-бедни на мляко диети. Млякото също така осигурява протеини, които са необходими за изграждането и поддържането на здрави кости, зъби и мускули. Освен 7-8 гр протеин, една чаша мляко съдържа почти 30% от дневната нужда от калций за възрастни. Млякото също съдържа калий и магнезий. Тези минерали са важни за здрави кости и зъби. Повечето млека имат добавен витамин D. Една чаша обогатено мляко съдържа около 15% от препоръчителното дневно количество. Витамин D - важен витамин, който играе много роли в тялото, включително улесненото усвояване на калций и минерализацията на костите.

Профилактика на диабета
Диабет тип 2 е заболяване, характеризиращо се с високи нива на кръвната захар. Диабетът може да увеличи риска от сърдечно заболяване, инсулт, заболяване на бъбреците. Няколко проучвания установиха, че пиенето на мляко влияе благоприятно при контрола на диабет тип 2 при възрастни. Това може да се дължи на факта, че млечните протеини подобряват баланса на кръвната захар.

Здраве на сърцето
Млечната мазнина може да помогне за повишаване на нивата на HDL (добър) холестерол. Наличието на здравословни нива на HDL холестерол може да предотврати сърдечни заболявания и инсулт. Освен това млякото е добър източник на калий. Този минерал помага за регулиране на кръвното налягане. Пасищни или хранени с трева крави произвеждат мляко с повече омега-3 мастни киселини и линолова киселина. Тези мазнини помагат за защита на здравето на сърцето и кръвоносните съдове.


Отрицателни ефекти на млякото

Акне
Проучване от 2016г. установи, че тийнейджъри с акне пият по-големи количества нискомаслено или обезмаслено мляко. Млечните продукти също могат да предизвикат акне при възрастни. Други проучвания също свързват акнето с обезмасленото и нискомасленото мляко. Това може да се дължи на влиянието на млякото върху определени хормони, включително инсулин и инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1). Необходими са повече изследвания, за да се проучи връзката диета-акне.

Други кожни заболявания
Някои храни могат да влошат екземата, включително мляко и млечни продукти, според клинични проучвания. Млечните продукти също могат да бъдат отключващ фактор при някои възрастни с розацея.

Алергии
До 5% от децата имат алергия към мляко, изчисляват експерти. Възможно е то да причини кожни реакции, като екзема и стомашни симптоми, като: колики, запек, диария. Други сериозни реакции включват анафилаксия (остра алергична реакция), хрипове и затруднено дишане, кървави изпражнения. Децата и възрастните могат да развият алергия към мляко.

Фрактури на костите
Пиенето на три или повече чаши мляко на ден може да увеличи риска от фрактури на костите при жените. Установено е, че това се дължи на захар, наречена D-галактоза в млякото. Противно на общоприетото мнение, проучвания показват, че фрактурите на костите при по-възрастни хора, дължащи се на остеопороза, са най-често в райони, които консумират повече млечни продукти, животински протеини и калций.

Ракови заболявания
Проучване на близо 10 000 жени установи, че тези, при които хранителният режим включва ниско съдържание на мазнини, имат 23% по-нисък риск от рецидив на рак на гърдата. Световният фонд за изследване на рака в свое изследване при над 50 000 жени от 2016г. установи, че жените, които консумират повече краве мляко на ден, имат повишен риск от рак на гърдата. Излишният калций от млякото и производни на него храни може да увеличи риска от рак на простатата при мъжете.

Непоносимост към лактоза
Кравето мляко има по-високо количество лактоза, отколкото млякото от други животни. Проучване от 2015г. изчислява, че 65 – 70% от населението на света има някаква форма на непоносимост към лактоза.

Казоморфинът и млякото
По време на храносмилането или обработката на млечните храни в храносмирателния тракт, някои пептиди (белтъци) освободени при разграждането му остават физиологично активни, т.е. биоактивни и имат антитромботична, антиоксидантна, антимикробна и имуномодулираща активност. От една страна, откритията на биоактивни пептиди с потенциални ползи за здравето са обект на нарастващ търговски интерес в контекста на здравословните храни. От друга страна, професионалистите в областта на общественото здравеопазване, потребителите, производителите на храни и преработвателите на храни стават все по-наясно с бързо разширяващите се научни доказателства, които свързват разпространението на заболявания като сърдечно-съдови, хранителни алергии, затлъстяване, хипертония, диабет и дори рак с факторите на хранене, влияещи неблагоприятно на човешкото здраве. Сред тях се предполага, че са β-казоморфините (BCM – бетаказоморфини), пептидни последователности, присъстващи в млечния протеин β-казеин (бета–казеин), които допринасят за повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип I и синдром на внезапна детска смърт. Съществуват противоречиви доклади, които показват въздействието на тези пептиди, като защитна им роля срещу хипергликемия и медииран от свободните радикали оксидативен стрес, генна експресия на муцин и секреция на слуз, повишени нива на пролактин и подпомагане на стомашния мотилитет (нормалното свиване и разпускане на гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт). По този начин, от една страна, BCM се считат за „дяволи“ в млякото, докато от друга страна, някои полезни ефекти от BCM също са документирани. Бета-казоморфините са група опиоидни пептиди, освобождавани по време на стомашно-чревното смилане или обработката на млечния протеин (бета-казеин). В зависимост от наличието или отсъствието на два пептида - пролин или хистидин, млякото може да бъде разделено на А1 и А2. Смята се, че A1 мляко е източник на BCM-7 (β-казоморфин-7). От една страна, BCM-7 е определян като рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, диабет тип I и неврологични разстройства. От друга страна, различни физиологични ефекти на тези пептиди също са документирани, като секреция на слуз, повишена активност на антиоксидантни ензими, повишени нива на пролактин и аналгетична роля. В допълнение, много доказателства свързват тези пептиди с различни имунологични функции, роля при автоимунни заболявания, освобождаване на хистамин и алергия. В заключение, ролята на β-казоморфините във физиологичните функции остава спорна и са необходими повече изследвания с подобрени диагностични техники, за да се разкрие механизмът им на действие и да се проучат физиологичните им функции. Със сигурност обаче, чрез действието си подобно на опиати в мозъка, тези вещества спомагат за пристрастяване към млечните храни.


Млякото не е за всеки
Въпреки че млякото може да е добър избор за някои, други не могат да го усвоят или избират да не го консумират. Много хора не могат да понасят млякото, защото не могат да усвояват лактозата (захар, съдържаща се в млякото и млечните продукти). Интересното е, че лактозната непоносимост засяга около 65% от световното население. Други избират да не консумират мляко или млечни продукти поради диетични ограничения, здравословни проблеми или етични съображения.

Алтернативи на млякото
Растителните и ядковите млека са подходящи за хора с непоносимост към лактоза и вегани:

Пълномаслено мляко: нездравословно ли е?

Съвременните насоки в храненето препоръчват на хората да избягват пълномасленото мляко, главно поради съдържанието на наситени мазнини. Основните препоръки са за ограничаване на наситените мазнини, тъй като те могат да повишат нивата на холестерола, което е рисков фактор за сърдечни заболявания. Въз основа на тази информация експертите направиха предположението, че наситените мазнини увеличават риска от сърдечни заболявания. Въпреки това няма експериментални доказателства, които да докажат, че това е вярно. Всъщност множество проучвания показват, че повишеният прием на наситени мазнини не е пряко свързан с по-висок риск от сърдечни заболявания, инсулт или инфаркт. Първоначално изследователите смятаха, че наситените мазнини повишават нивата на холестерола, което от своя страна повишава риска от сърдечни заболявания. Връзката между наситените мазнини и холестерола обаче е много по-сложна. За начало, въпреки че наситените мазнини наистина повишават нивата на LDL (лошия) холестерол, те също повишават нивата на HDL (добрия) холестерол, което всъщност може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания. Освен това има различни видове LDL и много малките, плътни частици LDL имат най-вредното въздействие върху сърцето и артериите. Въпреки че наситените мазнини могат да повишат нивата на холестерола, те всъщност променят LDL от малки, плътни частици към големи, по-малко вредни частици. Въпреки че много нови изследвания поставят под въпрос пряката връзка между наситените мазнини и здравето на сърцето, те все още могат да повишат нивата на холестерола при някои хора. Следователно, тези със сърдечни заболявания или високи нива на холестерол може да обмислят замяната на храни с високо съдържание на наситени мазнини с други съставки. По-специално, проучванията показват, че замяната на храни с наситени мазнини с пълнозърнести или полиненаситени мазнини – вид мазнина, намираща се в храни като зехтин, ядки и семена – може да бъде от полза за здравето на сърцето в дългосрочен план.

Макар редица публикации да препоръчват употребата на мляко без растежни хормони, трябва да се отбележи, че мляко без хормони няма. Рекомбинантният говежди соматотропин (rBST) е генетично модифицирана версия на естествен хормон, който добавен в храната на животните стимулира производството на мляко. Не е установена обаче значима разлика в състава на млякото, добито от крави с добавен към храната rBST и в това без добавен rBST.

Киселото мляко е здравословна и универсална алтернатива на останалите преработени продукти на млечна основа. Неподсладеното кисело мляко, съдържа същото количество протеини, калций и фосфор. Важно е да се отбележи, че много други фактори, като физическа активност, ежедневната диета и фамилната здравна история, играят съществена роля в развитието на хронични заболявания.

доц. Данаил Таков (ИБЕИ-БАН)
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
· Какъв риск крие пиенето на алкохол между възраст 20 и 40 години
· Тревожно проучване: Мъжете остават без сперматозоиди
· Учени откриха нов начин за лечение на алергии
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло ·
Петък
2
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Твърде самокритични? Спрете навреме!
"Нищо не е добро или лошо, само мислите ни го правят такова“ - Шекспир Колко често сте допускали стресът...
Екхарт Толе целите в живота
Aко грижата за децата дава смисъл на живота ви, какво ще стане с този смисъл, когато те вече не се нуждаят...
Как да трансформираме съжалението във възможност за израстване?
„... съжалението от пропуснатите възможности е най-страшният ад, в който може да пребивава живата душа...“...
На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
По традиция всяка година третият четвъртък от месец ноември се посвещава на Международния ден за борба...
Как да разпознаем фалшивите приятели?
Все по-трудно се ориентираме за хората около нас - маските стават все по-сложни, нямаме време и енергия...
Една седмица преди Коледа - разумно пазаруване и здравословни граници
Голямото разнообразие от храни и напитки играе огромна роля през празничния сезон – това е времето,...
Мислите, от които не бива да се боим
Имате ли от онези дни, в които си мислите, че полудявате или че вече сте полудели? В които времето не...
Анализирай това!
Каквото и да се случи, го подлагате на постоянен анализ, щателно обсъждате и разисквате всяка случка,...
Старите снимки
Снимките са нашият човешки опит да надхитрим времето, да го хванем в капан. За един миг то да ни стане...
Акупунктура и акупресура - древно лечение на тялото и душата
Акупунктурата и акупресурата нашумяват все повече и повече и са официално приети алтернативни терапии...
Избери си семейство за Коледа
Казват, Коледа е семеен празник. Засипват ни картини и думи на сплотеност и общност, която идва от кръвта,...
Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
Напоследък много се говори за положителното отношение към тялото - да се приемаме такива, каквито сме,...
Пачули - аромат и здраве
Известно е, че първото впечатление, което правим на хората зависи от дрехите, обувките, цялостната ни...
Черна ряпа като лекарство и полезна сезонна храна
Черната (испанска) ряпа често е пренебрегвана заради лютия си вкус и ограничените начини да се консумира...
Коледни пости - седмица 1
Началото винаги е предизвикателство – трудно, вълнуващо, пълно със съмнения. Хората сме измислили механизми...
11 лични вещи, които са си наистина лични
Има лични вещи, които споделяме с приятелките си, които споделяме със сестра си и такива, които са си...
Виното и любовта като отпечатък на страстта
Замислен поглед пред календара. Планирамe, обмислямe, заграждамe дати. Нижат се празник след празник...
Животните лекуват
Вероятно сте чували или дори изпитвали върху себе си, че котките са перфектни диагностици. Те намират...
Въображаемите ни врагове
Често виждаме в другите онова, от което се плашим в себе си, но рядко си го признаваме. Не е лесно да...
На тази улица никой няма да се завърне...
Майка ми вчера ми се обажда по телефона разни общи приказки да обменим, тя е на село с голямата ми дъщеря,...
Филтърът за мисли и рутината
Той решава върху кои от общо 8-те млн. бита информация, които текат през мозъка ни да се концентрираме....
За какво сигнализира обложеният език?
Езикът е много важен анатомичен орган – мускул, който е свързан директно с мозъка, посредством четири...
Анемията и храненето
Недостигът на хемоглобин в кръвта е неприятно и същевременно не чак толкова опасно състояние, с което...
9 + 1 причини да хапваме диня
1. Динята е 92% вода. Тоест - тя е идеално средство, утоляващо жаждата в горещия ден. Световен ден...
Когато отпуската не включва пътуване
Понякога почивката през лятото се оказва време, което не знаем как да оползотворим. Когато парите не...
Дали не съм лесбийка?
Кратка справка в тълковния речник показва, че думата лесбийка означава жителка на остров Лесбос. А думичката...
Всички мои сестри
Забелязали ли сте нещо общо в това как жените общуваме помежду си? Независимо, дали излизаме по женски...
Пътеки между "нормалните" деца и децата със специални потребности
Различните деца са навсякъде около нас, но продължават да остават невидими. Аутизъм, синдром на Даун,...
В плен на … тестото
Замисляли ли сте се какво чак толкова изкушаващо има в една кифла. Отговорът е много прост - леснодостъпни,...
Синдромът на нощното хранене
В съвременния забързан ритъм на живот правилното хранене е трудно постижима цел. Голяма част от хората...
Какво се промени за жените и момичетата за последните 25 години?
Преди 25 години лидерите от цял свят поеха ангажимента за предоставяне на повече права и власт на жените...
Как да разберем, че бъбреците ни може да са в опасност?
Понякога не обръщаме достатъчно внимание на здравето си и то не поради нехайство, а поради факта, че...
Нерешителността е по-гибелна от грешката
Да си решителен или не донякъде е въпрос на характер, на програмиране, така да се каже. Един умува дълго...
Даването и получаването като големи житейски уроци
Една от най-важните ни мисии в този живот е тази да даваме. Да даваме внимание, обич, разбиране, помощ,...
Светлината е източник на живот и здраве
Като „социално животно“, всеки от нас е принуден да прекарва повечето време на закрито, без пряк контакт...
Когато ученикът е готов, Учителят сам се появява
Няма по-добър учител от живота и неговата реалност. Така бързо и своенравно ни завърта в брилянтния...
Как да се справим с фрустрацията?
"Разочарованието, макар и доста болезнено от време на време, е много положителна и съществена част от...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
Ден 31 от Коледните пости. Снощи приготвих яхния от зелен боб за момчетата. Аз бях на фирмено парти,...
Дюлята - с поздрав от есента
Невероятен, силен аромат, стипчив вкус и приятен жълт цвят, напомнящ ни за есента. Идваща тъкмо навреме,...
Метаболизмът – ключ към баланса в тялото
„Погледни я, по цял ден не спира да похапва, а нищо не и се лепи. А аз – една бисквитка да си позволя...
Минералната вода - употреба в определени граници
Много добре ни е известно, че човешкото тяло е около 70% вода, няма нужда да коментираме защо тази напитка...
Какво да похапваме пред телевизора
Най- добре – нищо. Не, сериозно! След вечеря сме достатъчно сити, че да продължаваме да ядем. Освен тежестта...
Зеленчуковите сокове - II
Сокът от цвекло без преувеличение може да се нарече универсална панацея. Той стимулира образуването на...
Разходка по време на сън
Когато стане дума за сомнамбулизъм първото, което се сещам, е един френски комедиен филм - „Бонифас...
Сису – финландското изкуство за вътрешна сила и щастие
На финландски език има една малка звънлива дума, събрала в себе си мъдрост от пет века. След като през...
Най-фертилните храни - II
Да се научим да обичаме Пренаталната психология е категорична, че още от първите дни на зачеването си,...
Спанакът - шампионът на пролетта
Спокойно можем да кажем, че спанакът е истински шампион на богатото зеленчуково царство и точно през...
"Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
Благоуханно, с наситен вкус, богато на цвят и носещо уют – какво би могло да бъде по-приятно от чаша...
Хирудотерапия - лечение с...пиявици
Лечението на организма с живи пиявици е известно на човечеството от хилядолетия, разпространено е в целия...
Какво не искат да чуват от нас хората, които скърбят най-тежко
Всеки минава през тежки моменти в живота си. Някои от тях обаче, са далеч по-тежки от други и не се преживяват...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook