Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кравето мляко – познатата непозната хранадоц. Данаил Таков (ИБЕИ-БАН)
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кравето прясно мляко е ежедневна храна за много хора и е така от хилядолетия. Въпреки че е популярна храна, последните проучвания показват, че млякото може да има вредни ефекти върху тялото. Други изследвания обаче посочват ползите за здравето от млечните продукти. Млякото от крави, хранени с трева и тези на пасищно отглеждане, осигурява повече полезни мазнини и по-големи количества витамини. Млякото е богато на редица основни хранителни вещества в удобна и достъпна форма. Пиенето на мляко е особено важно за децата. Алтернативите на млякото също могат да бъдат част от здравословна и балансирана диета. Необходими са повече изследвания относно оптималното количество мляко, което води до най-голяма полза, също ефектите от продуктите получени при разграждането му в човешките организми, ролята на антибиотиците и добавените в храната хормони, давани на млекодайните крави. Съвременните данни не са еднопосочни, но както във всичко и тук балансът е важен.

И така, какво е важно да се отбележи на база проучванията?
Млякото осигурява също: желязо, селен, витамин Е, витамин К, тиамин (B1), рибофлавин (B2), ниацин (B3), пиридоксин (B6). Съдържанието на мазнини варира. Пълномасленото мляко съдържа повече мазнини от другите видове: наситени мазнини: 4,5 гр, ненаситени мазнини: 1,9 гр, холестерол: 24 мг.


Ползи от прясното мляко

Контрол на апетита
Пиенето на мляко не е свързано с наддаване на тегло или затлъстяване и може да помогне за ограничаване на апетита. Проучване от 2013г. на 49 души показа, че млечните продукти помагат на хората да се чувстват по-сити и намаляват общото количество мазнини, които ядат. Някои проучвания показват, че приемът на пълномаслени млечни продукти е свързан с по-ниско телесно тегло. А някои са показали, че приемът на млечни продукти като цяло може да предотврати наддаването на тегло.

Здраве на костите и зъбите
Млякото може да помогне за подобряване на теглото и костната плътност при децата, според проучване от 2016г. Освен това намалява риска от фрактури в детска възраст. Изследване показва, че бременните жени, които са се хранили здравословно, включвайки изобилие от млечни продукти и богати на калций храни, са имали деца с по-добър костен растеж и маса в сравнение с жените, които са следвали по-бедни на мляко диети. Млякото също така осигурява протеини, които са необходими за изграждането и поддържането на здрави кости, зъби и мускули. Освен 7-8 гр протеин, една чаша мляко съдържа почти 30% от дневната нужда от калций за възрастни. Млякото също съдържа калий и магнезий. Тези минерали са важни за здрави кости и зъби. Повечето млека имат добавен витамин D. Една чаша обогатено мляко съдържа около 15% от препоръчителното дневно количество. Витамин D - важен витамин, който играе много роли в тялото, включително улесненото усвояване на калций и минерализацията на костите.

Профилактика на диабета
Диабет тип 2 е заболяване, характеризиращо се с високи нива на кръвната захар. Диабетът може да увеличи риска от сърдечно заболяване, инсулт, заболяване на бъбреците. Няколко проучвания установиха, че пиенето на мляко влияе благоприятно при контрола на диабет тип 2 при възрастни. Това може да се дължи на факта, че млечните протеини подобряват баланса на кръвната захар.

Здраве на сърцето
Млечната мазнина може да помогне за повишаване на нивата на HDL (добър) холестерол. Наличието на здравословни нива на HDL холестерол може да предотврати сърдечни заболявания и инсулт. Освен това млякото е добър източник на калий. Този минерал помага за регулиране на кръвното налягане. Пасищни или хранени с трева крави произвеждат мляко с повече омега-3 мастни киселини и линолова киселина. Тези мазнини помагат за защита на здравето на сърцето и кръвоносните съдове.


Отрицателни ефекти на млякото

Акне
Проучване от 2016г. установи, че тийнейджъри с акне пият по-големи количества нискомаслено или обезмаслено мляко. Млечните продукти също могат да предизвикат акне при възрастни. Други проучвания също свързват акнето с обезмасленото и нискомасленото мляко. Това може да се дължи на влиянието на млякото върху определени хормони, включително инсулин и инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1). Необходими са повече изследвания, за да се проучи връзката диета-акне.

Други кожни заболявания
Някои храни могат да влошат екземата, включително мляко и млечни продукти, според клинични проучвания. Млечните продукти също могат да бъдат отключващ фактор при някои възрастни с розацея.

Алергии
До 5% от децата имат алергия към мляко, изчисляват експерти. Възможно е то да причини кожни реакции, като екзема и стомашни симптоми, като: колики, запек, диария. Други сериозни реакции включват анафилаксия (остра алергична реакция), хрипове и затруднено дишане, кървави изпражнения. Децата и възрастните могат да развият алергия към мляко.

Фрактури на костите
Пиенето на три или повече чаши мляко на ден може да увеличи риска от фрактури на костите при жените. Установено е, че това се дължи на захар, наречена D-галактоза в млякото. Противно на общоприетото мнение, проучвания показват, че фрактурите на костите при по-възрастни хора, дължащи се на остеопороза, са най-често в райони, които консумират повече млечни продукти, животински протеини и калций.

Ракови заболявания
Проучване на близо 10 000 жени установи, че тези, при които хранителният режим включва ниско съдържание на мазнини, имат 23% по-нисък риск от рецидив на рак на гърдата. Световният фонд за изследване на рака в свое изследване при над 50 000 жени от 2016г. установи, че жените, които консумират повече краве мляко на ден, имат повишен риск от рак на гърдата. Излишният калций от млякото и производни на него храни може да увеличи риска от рак на простатата при мъжете.

Непоносимост към лактоза
Кравето мляко има по-високо количество лактоза, отколкото млякото от други животни. Проучване от 2015г. изчислява, че 65 – 70% от населението на света има някаква форма на непоносимост към лактоза.

Казоморфинът и млякото
По време на храносмилането или обработката на млечните храни в храносмирателния тракт, някои пептиди (белтъци) освободени при разграждането му остават физиологично активни, т.е. биоактивни и имат антитромботична, антиоксидантна, антимикробна и имуномодулираща активност. От една страна, откритията на биоактивни пептиди с потенциални ползи за здравето са обект на нарастващ търговски интерес в контекста на здравословните храни. От друга страна, професионалистите в областта на общественото здравеопазване, потребителите, производителите на храни и преработвателите на храни стават все по-наясно с бързо разширяващите се научни доказателства, които свързват разпространението на заболявания като сърдечно-съдови, хранителни алергии, затлъстяване, хипертония, диабет и дори рак с факторите на хранене, влияещи неблагоприятно на човешкото здраве. Сред тях се предполага, че са β-казоморфините (BCM – бетаказоморфини), пептидни последователности, присъстващи в млечния протеин β-казеин (бета–казеин), които допринасят за повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип I и синдром на внезапна детска смърт. Съществуват противоречиви доклади, които показват въздействието на тези пептиди, като защитна им роля срещу хипергликемия и медииран от свободните радикали оксидативен стрес, генна експресия на муцин и секреция на слуз, повишени нива на пролактин и подпомагане на стомашния мотилитет (нормалното свиване и разпускане на гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт). По този начин, от една страна, BCM се считат за „дяволи“ в млякото, докато от друга страна, някои полезни ефекти от BCM също са документирани. Бета-казоморфините са група опиоидни пептиди, освобождавани по време на стомашно-чревното смилане или обработката на млечния протеин (бета-казеин). В зависимост от наличието или отсъствието на два пептида - пролин или хистидин, млякото може да бъде разделено на А1 и А2. Смята се, че A1 мляко е източник на BCM-7 (β-казоморфин-7). От една страна, BCM-7 е определян като рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, диабет тип I и неврологични разстройства. От друга страна, различни физиологични ефекти на тези пептиди също са документирани, като секреция на слуз, повишена активност на антиоксидантни ензими, повишени нива на пролактин и аналгетична роля. В допълнение, много доказателства свързват тези пептиди с различни имунологични функции, роля при автоимунни заболявания, освобождаване на хистамин и алергия. В заключение, ролята на β-казоморфините във физиологичните функции остава спорна и са необходими повече изследвания с подобрени диагностични техники, за да се разкрие механизмът им на действие и да се проучат физиологичните им функции. Със сигурност обаче, чрез действието си подобно на опиати в мозъка, тези вещества спомагат за пристрастяване към млечните храни.


Млякото не е за всеки
Въпреки че млякото може да е добър избор за някои, други не могат да го усвоят или избират да не го консумират. Много хора не могат да понасят млякото, защото не могат да усвояват лактозата (захар, съдържаща се в млякото и млечните продукти). Интересното е, че лактозната непоносимост засяга около 65% от световното население. Други избират да не консумират мляко или млечни продукти поради диетични ограничения, здравословни проблеми или етични съображения.

Алтернативи на млякото
Растителните и ядковите млека са подходящи за хора с непоносимост към лактоза и вегани:

Пълномаслено мляко: нездравословно ли е?

Съвременните насоки в храненето препоръчват на хората да избягват пълномасленото мляко, главно поради съдържанието на наситени мазнини. Основните препоръки са за ограничаване на наситените мазнини, тъй като те могат да повишат нивата на холестерола, което е рисков фактор за сърдечни заболявания. Въз основа на тази информация експертите направиха предположението, че наситените мазнини увеличават риска от сърдечни заболявания. Въпреки това няма експериментални доказателства, които да докажат, че това е вярно. Всъщност множество проучвания показват, че повишеният прием на наситени мазнини не е пряко свързан с по-висок риск от сърдечни заболявания, инсулт или инфаркт. Първоначално изследователите смятаха, че наситените мазнини повишават нивата на холестерола, което от своя страна повишава риска от сърдечни заболявания. Връзката между наситените мазнини и холестерола обаче е много по-сложна. За начало, въпреки че наситените мазнини наистина повишават нивата на LDL (лошия) холестерол, те също повишават нивата на HDL (добрия) холестерол, което всъщност може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания. Освен това има различни видове LDL и много малките, плътни частици LDL имат най-вредното въздействие върху сърцето и артериите. Въпреки че наситените мазнини могат да повишат нивата на холестерола, те всъщност променят LDL от малки, плътни частици към големи, по-малко вредни частици. Въпреки че много нови изследвания поставят под въпрос пряката връзка между наситените мазнини и здравето на сърцето, те все още могат да повишат нивата на холестерола при някои хора. Следователно, тези със сърдечни заболявания или високи нива на холестерол може да обмислят замяната на храни с високо съдържание на наситени мазнини с други съставки. По-специално, проучванията показват, че замяната на храни с наситени мазнини с пълнозърнести или полиненаситени мазнини – вид мазнина, намираща се в храни като зехтин, ядки и семена – може да бъде от полза за здравето на сърцето в дългосрочен план.

Макар редица публикации да препоръчват употребата на мляко без растежни хормони, трябва да се отбележи, че мляко без хормони няма. Рекомбинантният говежди соматотропин (rBST) е генетично модифицирана версия на естествен хормон, който добавен в храната на животните стимулира производството на мляко. Не е установена обаче значима разлика в състава на млякото, добито от крави с добавен към храната rBST и в това без добавен rBST.

Киселото мляко е здравословна и универсална алтернатива на останалите преработени продукти на млечна основа. Неподсладеното кисело мляко, съдържа същото количество протеини, калций и фосфор. Важно е да се отбележи, че много други фактори, като физическа активност, ежедневната диета и фамилната здравна история, играят съществена роля в развитието на хронични заболявания.

доц. Данаил Таков (ИБЕИ-БАН)
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · млечни ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 3 изненадващи здравословни храни за сърцето
· Атлантическата диета - защо е толкова полезна
· 8 зимни напитки за укрепване на имунитета и хидратиране
· Слуховите апарати могат да помогнат на хората със загуба на слуха да живеят по-дълго
· Ниските температури - разболяват ли ни настина? Експертите развенчават 12 мита
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · млечни ·
Понеделник
4
Март 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хипотерапия - как лекува общуването с конете
Конят е животно, към което множество народи имат култ. Неговият образ присъства в религията, обредите...
4 април - Национален ден на психолога
Денят на специалистите по психично здраве се празнува от 1995 г. насам. Той е учреден заради ролята им...
Стремежът към чистота – между здравето и манията
„Чистотата е здраве” – за разлика от повечето лозунги от близкото минало, от този не ни напушва смях....
Пътеки между "нормалните" деца и децата със специални потребности
Различните деца са навсякъде около нас, но продължават да остават невидими. Аутизъм, синдром на Даун,...
Новият грип, щам „ Хонг Конг“ - какви са скритите опасности и как да се предпазим?
Тази зима сме потърпевши на грип с щам „Хонг Конг”. Тъй като той не е върлувал вече десетина години,...
Най-важната работа на децата - играта
Неконтролираната, свободна игра е най-важната дейност за едно дете. Тя е неговият начин да учи за физическия...
Лошите навици, които прехвърляме на децата
Ще започна тази статия така: Смятах, че дъщеря ми е твърде малка и не разбира още нищо, докато не стана...
Топла зима с мурсалски чай
Зимата несъмнено е времето за чай. Вече сме споменавали колко ползи имаме от него. Сега обаче ще обърнем...
Таханът – дар от Ориента
Вероятно първата ви асоциация ще бъде тахан халва или хумус. Това като че ли са най-известните роли на...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 18
Ден 18 от Коледните пости. Ехе, почти сме ги преполовили! Все още се чудя как моето момче реши да пости,...
Закон във Франция цели пестенето на храна с благотворителна цел
През август 2015 година във Франция беше приет закон, който цели спирането на изхвърлянето на храна от...
Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
Ново изследване установи, че около седем часа сън е оптималният вариант за нощна почивка, а недостатъчният...
Лек за разширените вени - II
Важно е още при първите признаци на венозен проблем, да вземем превантивни мерки, за да не се стигне...
Да се учим от грешките на другите 
Казват, че мъдър е този, който успява да извлече поука дори от грешките на другите. Самите ние често...
Как биоритмите влияят на нашия живот?
Още древните лечители им се доверявали напълно. Точно затова и в наши дни те са достатъчно изследван...
Алкохолът и сексът - винаги в сложни отношения
Вече над 10 хиляди години спиртните напитки са особено предпочитани от хората. Релаксиращият им ефект,...
Здраве от лятото – слънце, въздух и вода
Лятото е страст, забавление, морски бриз, шум на вълни, флирт, любов и още, и още, но освен това то е...
Видове нарушения на съня и как да се справим с тях?
Учени, специализирани в изследвания на съня, успяват да идентифицират над 80 вида нарушения, много...
Кралицата на драмите
На нея й се случват само изключителни неща. Поне тя смята така. Разказва за тях подробно и развълнувано,...
Музиката в ежедневието – оръжие на оптимизма?
„Музиката пряко имитира страстите и състоянията на душата. Слушаме ли музика, която изразява една определена...
Сините сливи
Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива. Вкусна и сочна, тя е прекрасен източник на...
Защо ми е психотерапевт? Нали си имам приятели?
Как може да ми помогне един психотерапевт? Ще разреши ли проблемите ми и по какъв начин? Тези въпроси...
Как да се самомотивираме?
Мотивацията е много силен инструмент, който играе важна роля в живота. Може да се каже, че това е моторчето,...
Пренатално възпитание
Какво се разбира под пренатално възпитаниe днес? Ще се установят ли правила и ще се наложат ли програми...
Пестициди и химикали в предмети от бита понижават интелигентността на децата
Пестицидите и химикалите, забавящи горенето, влияят върху умственото развитие на децата. До този извод...
Най-фертилните храни - II
Да се научим да обичаме Пренаталната психология е категорична, че още от първите дни на зачеването си,...
Лечебната сила на лавандулата
Ако спомените ухаят, то със сигурност ще бъде с аромата на лавандула. Обикновено запомняме тази миризма...
Обичаш ли да опитваш нови неща?
Обичаш ли да опитваш нови неща? Да експериментираш със себе си, да пробваш нови вкусове, цветове, да...
Изкуствените подсладители – коварната отрова
Около вредата от захарта съществува истинска параноя, наричана е бяла смърт или сладка отрова. Затова...
Какво представлява самоефективността и как да я подобрим?
Определението за думата „самоефективност“ в оксфордския английски речник гласи: „Лична сила или...
8 начина да се предпазим от грип и простудни заболявания
Сигурно, 100 % действащо лечение на грипа и простудните заболявания все още няма. Затова, когато се простудим...
Защо се уморяваме от отпуска, вместо да си починем?
Истинската почивка по време на отпуска не започва от първия ден, а чак след 4-5 дни. Защо това е така?...
Къде още може да намерим екологично чиста храна
Идеята за среща между клиентите и земеделските производители на фермерските пазари несъмнено е чудесна....
Пристрастени ли сте към четенето - 20 отговора "да"
1. Когато сте потънали в роман, постоянно си обещавате: „Тази глава е последна за днес”, но после само...
Конкурсът „Новите малки” ще отличи иноваторите в бизнеса със занаятчийски храни
Още през 2011 година в Hera.bg писахме за движението Slow food. От тогава до настоящия момент то намери...
Ако искате щастливи старини, инвестирайте в приятелствата си, сочи проучване
Общоприето е схващането, че човек остарява щастливо, ако има щастливо семеен живот. Но две скорошни изследвания...
10 причини, заради които купуваме ненужни вещи
Ефектът "Дидро" Кога се случва: Това е случаят, когато си купуваме нещо страхотно, но се оказва, че...
Ароматерапията – баланс и хармония за тялото и духа
Уникалните свойства на етеричните масла познавали още египтяните - 4500 г. пр. н.е,. Те използвали уханието...
Болки в гръбнака - причини и как да се справим с тях
Причините за болките в гръбнака могат да бъдат много – от вродена особеност на скелета до прекарани заболявания...
Изневярата като диета
Някои казват, че семейният живот е като вечеря в ресторант – доволен си от него, докато не видиш, какво...
"Не" на напуканите пети през лятото
Сигурно те са последната част от тялото ни, за която по принцип се сещаме. Не и когато се напукат, обаче....
Достъпни алтернативи на някои храни
Идеята да включваме към трапезата си храни от други географски ширини е много добра и е прекрасно, когато...
Хинап - китайската фурма, вече популярна и у нас
Наричат го още финап, джиндифика, гръдна ягода или китайска фурма, заради подобния на фурмите вид и сладък...
Есенно пречистване на организма със сезонни храни
През есента природата навлиза във фаза на оттегляне, жизнените сокове на растенията се връщат обратно...
Дъвченето на храната
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори...
Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
Родителите искат най-доброто за децата си - да се хранят и да спят добре, да извършват физически упражнения....
Защо още да обичаме ореха?
Орехите са любима ядка на много хора, като са характерни за нашия климатичен пояс и съдържат полезни...
Слуховите апарати могат да помогнат на хората със загуба на слуха да живеят по-дълго
Загубата на слуха засяга приблизително 40 милиона възрастни, но само един от 10 души, които се нуждаят...
Негативните емоции са част от нас
“…човек не може да тъжи много дълго в такъв интересен свят, нали?” – Луси Монтгомъри Светът е пълен...
Университет ще бори стреса на студентите с гушкане на кученца
От 7 май 2015 г. Университетът в Ланкшир, Великобритания отваря специална стая за стресирани студенти....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook