Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кравето мляко – познатата непозната хранадоц. Данаил Таков (ИБЕИ-БАН)
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кравето прясно мляко е ежедневна храна за много хора и е така от хилядолетия. Въпреки че е популярна храна, последните проучвания показват, че млякото може да има вредни ефекти върху тялото. Други изследвания обаче посочват ползите за здравето от млечните продукти. Млякото от крави, хранени с трева и тези на пасищно отглеждане, осигурява повече полезни мазнини и по-големи количества витамини. Млякото е богато на редица основни хранителни вещества в удобна и достъпна форма. Пиенето на мляко е особено важно за децата. Алтернативите на млякото също могат да бъдат част от здравословна и балансирана диета. Необходими са повече изследвания относно оптималното количество мляко, което води до най-голяма полза, също ефектите от продуктите получени при разграждането му в човешките организми, ролята на антибиотиците и добавените в храната хормони, давани на млекодайните крави. Съвременните данни не са еднопосочни, но както във всичко и тук балансът е важен.

И така, какво е важно да се отбележи на база проучванията?
Млякото осигурява също: желязо, селен, витамин Е, витамин К, тиамин (B1), рибофлавин (B2), ниацин (B3), пиридоксин (B6). Съдържанието на мазнини варира. Пълномасленото мляко съдържа повече мазнини от другите видове: наситени мазнини: 4,5 гр, ненаситени мазнини: 1,9 гр, холестерол: 24 мг.


Ползи от прясното мляко

Контрол на апетита
Пиенето на мляко не е свързано с наддаване на тегло или затлъстяване и може да помогне за ограничаване на апетита. Проучване от 2013г. на 49 души показа, че млечните продукти помагат на хората да се чувстват по-сити и намаляват общото количество мазнини, които ядат. Някои проучвания показват, че приемът на пълномаслени млечни продукти е свързан с по-ниско телесно тегло. А някои са показали, че приемът на млечни продукти като цяло може да предотврати наддаването на тегло.

Здраве на костите и зъбите
Млякото може да помогне за подобряване на теглото и костната плътност при децата, според проучване от 2016г. Освен това намалява риска от фрактури в детска възраст. Изследване показва, че бременните жени, които са се хранили здравословно, включвайки изобилие от млечни продукти и богати на калций храни, са имали деца с по-добър костен растеж и маса в сравнение с жените, които са следвали по-бедни на мляко диети. Млякото също така осигурява протеини, които са необходими за изграждането и поддържането на здрави кости, зъби и мускули. Освен 7-8 гр протеин, една чаша мляко съдържа почти 30% от дневната нужда от калций за възрастни. Млякото също съдържа калий и магнезий. Тези минерали са важни за здрави кости и зъби. Повечето млека имат добавен витамин D. Една чаша обогатено мляко съдържа около 15% от препоръчителното дневно количество. Витамин D - важен витамин, който играе много роли в тялото, включително улесненото усвояване на калций и минерализацията на костите.

Профилактика на диабета
Диабет тип 2 е заболяване, характеризиращо се с високи нива на кръвната захар. Диабетът може да увеличи риска от сърдечно заболяване, инсулт, заболяване на бъбреците. Няколко проучвания установиха, че пиенето на мляко влияе благоприятно при контрола на диабет тип 2 при възрастни. Това може да се дължи на факта, че млечните протеини подобряват баланса на кръвната захар.

Здраве на сърцето
Млечната мазнина може да помогне за повишаване на нивата на HDL (добър) холестерол. Наличието на здравословни нива на HDL холестерол може да предотврати сърдечни заболявания и инсулт. Освен това млякото е добър източник на калий. Този минерал помага за регулиране на кръвното налягане. Пасищни или хранени с трева крави произвеждат мляко с повече омега-3 мастни киселини и линолова киселина. Тези мазнини помагат за защита на здравето на сърцето и кръвоносните съдове.


Отрицателни ефекти на млякото

Акне
Проучване от 2016г. установи, че тийнейджъри с акне пият по-големи количества нискомаслено или обезмаслено мляко. Млечните продукти също могат да предизвикат акне при възрастни. Други проучвания също свързват акнето с обезмасленото и нискомасленото мляко. Това може да се дължи на влиянието на млякото върху определени хормони, включително инсулин и инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1). Необходими са повече изследвания, за да се проучи връзката диета-акне.

Други кожни заболявания
Някои храни могат да влошат екземата, включително мляко и млечни продукти, според клинични проучвания. Млечните продукти също могат да бъдат отключващ фактор при някои възрастни с розацея.

Алергии
До 5% от децата имат алергия към мляко, изчисляват експерти. Възможно е то да причини кожни реакции, като екзема и стомашни симптоми, като: колики, запек, диария. Други сериозни реакции включват анафилаксия (остра алергична реакция), хрипове и затруднено дишане, кървави изпражнения. Децата и възрастните могат да развият алергия към мляко.

Фрактури на костите
Пиенето на три или повече чаши мляко на ден може да увеличи риска от фрактури на костите при жените. Установено е, че това се дължи на захар, наречена D-галактоза в млякото. Противно на общоприетото мнение, проучвания показват, че фрактурите на костите при по-възрастни хора, дължащи се на остеопороза, са най-често в райони, които консумират повече млечни продукти, животински протеини и калций.

Ракови заболявания
Проучване на близо 10 000 жени установи, че тези, при които хранителният режим включва ниско съдържание на мазнини, имат 23% по-нисък риск от рецидив на рак на гърдата. Световният фонд за изследване на рака в свое изследване при над 50 000 жени от 2016г. установи, че жените, които консумират повече краве мляко на ден, имат повишен риск от рак на гърдата. Излишният калций от млякото и производни на него храни може да увеличи риска от рак на простатата при мъжете.

Непоносимост към лактоза
Кравето мляко има по-високо количество лактоза, отколкото млякото от други животни. Проучване от 2015г. изчислява, че 65 – 70% от населението на света има някаква форма на непоносимост към лактоза.

Казоморфинът и млякото
По време на храносмилането или обработката на млечните храни в храносмирателния тракт, някои пептиди (белтъци) освободени при разграждането му остават физиологично активни, т.е. биоактивни и имат антитромботична, антиоксидантна, антимикробна и имуномодулираща активност. От една страна, откритията на биоактивни пептиди с потенциални ползи за здравето са обект на нарастващ търговски интерес в контекста на здравословните храни. От друга страна, професионалистите в областта на общественото здравеопазване, потребителите, производителите на храни и преработвателите на храни стават все по-наясно с бързо разширяващите се научни доказателства, които свързват разпространението на заболявания като сърдечно-съдови, хранителни алергии, затлъстяване, хипертония, диабет и дори рак с факторите на хранене, влияещи неблагоприятно на човешкото здраве. Сред тях се предполага, че са β-казоморфините (BCM – бетаказоморфини), пептидни последователности, присъстващи в млечния протеин β-казеин (бета–казеин), които допринасят за повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип I и синдром на внезапна детска смърт. Съществуват противоречиви доклади, които показват въздействието на тези пептиди, като защитна им роля срещу хипергликемия и медииран от свободните радикали оксидативен стрес, генна експресия на муцин и секреция на слуз, повишени нива на пролактин и подпомагане на стомашния мотилитет (нормалното свиване и разпускане на гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт). По този начин, от една страна, BCM се считат за „дяволи“ в млякото, докато от друга страна, някои полезни ефекти от BCM също са документирани. Бета-казоморфините са група опиоидни пептиди, освобождавани по време на стомашно-чревното смилане или обработката на млечния протеин (бета-казеин). В зависимост от наличието или отсъствието на два пептида - пролин или хистидин, млякото може да бъде разделено на А1 и А2. Смята се, че A1 мляко е източник на BCM-7 (β-казоморфин-7). От една страна, BCM-7 е определян като рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, диабет тип I и неврологични разстройства. От друга страна, различни физиологични ефекти на тези пептиди също са документирани, като секреция на слуз, повишена активност на антиоксидантни ензими, повишени нива на пролактин и аналгетична роля. В допълнение, много доказателства свързват тези пептиди с различни имунологични функции, роля при автоимунни заболявания, освобождаване на хистамин и алергия. В заключение, ролята на β-казоморфините във физиологичните функции остава спорна и са необходими повече изследвания с подобрени диагностични техники, за да се разкрие механизмът им на действие и да се проучат физиологичните им функции. Със сигурност обаче, чрез действието си подобно на опиати в мозъка, тези вещества спомагат за пристрастяване към млечните храни.


Млякото не е за всеки
Въпреки че млякото може да е добър избор за някои, други не могат да го усвоят или избират да не го консумират. Много хора не могат да понасят млякото, защото не могат да усвояват лактозата (захар, съдържаща се в млякото и млечните продукти). Интересното е, че лактозната непоносимост засяга около 65% от световното население. Други избират да не консумират мляко или млечни продукти поради диетични ограничения, здравословни проблеми или етични съображения.

Алтернативи на млякото
Растителните и ядковите млека са подходящи за хора с непоносимост към лактоза и вегани:

Пълномаслено мляко: нездравословно ли е?

Съвременните насоки в храненето препоръчват на хората да избягват пълномасленото мляко, главно поради съдържанието на наситени мазнини. Основните препоръки са за ограничаване на наситените мазнини, тъй като те могат да повишат нивата на холестерола, което е рисков фактор за сърдечни заболявания. Въз основа на тази информация експертите направиха предположението, че наситените мазнини увеличават риска от сърдечни заболявания. Въпреки това няма експериментални доказателства, които да докажат, че това е вярно. Всъщност множество проучвания показват, че повишеният прием на наситени мазнини не е пряко свързан с по-висок риск от сърдечни заболявания, инсулт или инфаркт. Първоначално изследователите смятаха, че наситените мазнини повишават нивата на холестерола, което от своя страна повишава риска от сърдечни заболявания. Връзката между наситените мазнини и холестерола обаче е много по-сложна. За начало, въпреки че наситените мазнини наистина повишават нивата на LDL (лошия) холестерол, те също повишават нивата на HDL (добрия) холестерол, което всъщност може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания. Освен това има различни видове LDL и много малките, плътни частици LDL имат най-вредното въздействие върху сърцето и артериите. Въпреки че наситените мазнини могат да повишат нивата на холестерола, те всъщност променят LDL от малки, плътни частици към големи, по-малко вредни частици. Въпреки че много нови изследвания поставят под въпрос пряката връзка между наситените мазнини и здравето на сърцето, те все още могат да повишат нивата на холестерола при някои хора. Следователно, тези със сърдечни заболявания или високи нива на холестерол може да обмислят замяната на храни с високо съдържание на наситени мазнини с други съставки. По-специално, проучванията показват, че замяната на храни с наситени мазнини с пълнозърнести или полиненаситени мазнини – вид мазнина, намираща се в храни като зехтин, ядки и семена – може да бъде от полза за здравето на сърцето в дългосрочен план.

Макар редица публикации да препоръчват употребата на мляко без растежни хормони, трябва да се отбележи, че мляко без хормони няма. Рекомбинантният говежди соматотропин (rBST) е генетично модифицирана версия на естествен хормон, който добавен в храната на животните стимулира производството на мляко. Не е установена обаче значима разлика в състава на млякото, добито от крави с добавен към храната rBST и в това без добавен rBST.

Киселото мляко е здравословна и универсална алтернатива на останалите преработени продукти на млечна основа. Неподсладеното кисело мляко, съдържа същото количество протеини, калций и фосфор. Важно е да се отбележи, че много други фактори, като физическа активност, ежедневната диета и фамилната здравна история, играят съществена роля в развитието на хронични заболявания.

доц. Данаил Таков (ИБЕИ-БАН)
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · млечни ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
· Менструална чашка - избор, употреба и поддръжка
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· Целувайте се със страст за здрави зъби и венци
· Няколко важни съвета за безопасност на ски пистата
· Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
Виж още статии за:   Здравето · Здраво тяло · млечни ·
Четвъртък
23
Март 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Митовете и истина за настинката
Обикновената простуда е неприятно заболяване, но не дотолкова сериозно, че да се отправим към лекарския...
Лунните фази и човешкият организъм
Още от най-дълбока древност хората забелязали влиянието на Луната върху живота на нашата планета. Тя...
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - II
Необходим е добър пример Детето се учи до голяма степен от примера на родителите си, така че всяка...
Микроелементът йод – защо ни е необходим?
Всички знаем, че йодът е необходим за дейността на щитовидната жлеза. По малко известно е, че същия този...
Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
Късните вечерни разходки до хладилника в търсене на нещо ‚малко‘, с което да задоволим нощния глад,...
Ритъмът на сърцето - II
Кога да не мерим пулса? Когато: сме в изправено или легнало положение- най-малки стойности се отчитат...
Къпините, богати на антиоксиданти, фибри и лутеин - цяло горско съкровище
Къпината е храст, принадлежащ към семейство Розоцветни. Разпространена е в Европа, Северна Америка и...
Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
Хората, които в средна възраст консумират повече храни с омега-3 мастни киселини - като сьомга, сардини...
На екзистенц минимума на душата
Някой ден... Някой ден ше изчета онези дебели книги, които все отлагам. Ще изчета и "Вълшебната планина",...
Храните, които са виновни за лошото ни настроение
Кафето, черният шоколад и дребните безкостилкови плодове са сред храните, които правят хората щастливи,...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Хранителни добавки против пролетна умора
Повечето от нас я усещат - пролетната умора. Всеки по различен начин и в различна степен. Тези, които...
Чучулига, сова или гълъб – кой е вашият биоритъм?
Сутрин трудно отваряте очи, главата ви тежи, не знаете къде сте, а още по-малко - кой сте. Пиете поне...
8 начина да се предпазим от грип и простудни заболявания
Сигурно, 100 % действащо лечение на грипа и простудните заболявания все още няма. Затова, когато се простудим...
Да повикаш ВОЛЯТА на помощ
“Imperare sibi – maximum imperium est*” е сентенция на Сенека, която винаги ми се е струвала връх по...
Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
Епидемиолозите вече алармираха, че все повече деца се заразяват и боледуват от COVID-19. А това налага...
Розата като лечебно средство
Цъфналите по това време на годината рози са не само наслада за очите и обонянието, но и лечебно средство,...
Не приемайте нападките твърде лично
Критикуват ли ви често? Умеете ли да приемате забележките и каква е стратегията ви към критиката? В действителност...
Влиянието на Луната върху женското здраве II
Ще започнем да търсим мъдрите напътствия на женската ни природа с проучване на особеностите на фазите...
Витамин C и връзката му с колагена
Аскорбиновата киселина или Витамин C е един от най- често приеманите водоразтворими витамини. Това не...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Какво се крие в месните продукти
Когато говорим за полезни вещества, неотменно си представяме плодове и зеленчуци. Въпреки лошата си слава...
Аутизмът
Преди няколко години в една болница в Солт Лейк Сити от този свят си отива човек, на име Ким Пийк. Той...
Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
Още Хипократ е казал, че всички болести започват в червата. Лошото състояние на чревната флора може да...
Бърз релакс в офиса - I
Телефоните сa червени от звънене, мениджърът те затрупва със задачи, а шефът вече нервно барабани с пръсти...
Силата на слънцето
Откакто сме родени, има някои обекти, които приемаме за даденост. Но ако се замислим, те спомагат начина...
Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
Да си носиш обяд в офиса или да опаковаш нещо от дома за детето в училище отново дойде на мода и Слава...
Шампионите на суровите ядки - II
Маслото от бадеми притежава многостранни полезни свойства. В козметиката то има успокояващо, омекотяващо...
За да срещнем истинската любов, първо трябва да срещнем себе си
Задавали ли сте си въпроса коя е вашата движеща сила в този живот? Дали пък всички ние нямаме една основна?...
Сух пост – древна традиция за здраве
Сухият пост е една практика за пречистване на тялото и ума, която се смята за доста крайна и се практикува...
Сериозно за остеопорозата
В България не се води официална статистика за засегнатите от остеопороза. Според резултатите от изследванията...
Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
Сред хората, които се интересуват от здравословно хранене и начин на живот, все по-популярна е идеята...
Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
Етеричното масло от уинтъргрийн, което се извлича от листата на вечнозеленото растение Gaultheria...
Как да се погрижим за ушите?
На прага на сезона на вирусите и настинките е добре да се замислим за нашето здраве. Обикновено най-уязвими...
Алергия към козметиката
„Хипоалергенна козметика без консерванти” този надпис може да прочетем върху опаковката на всеки втори...
Излъчването от мобилните телефони ускорява развитието на Алцхаймер
Негативното въздействие на облъчването от мобилните телефони върху организма и най-вече върху мозъка...
Храни за по-добър имунитет през лятото
Често става така, че не си обръщаме внимание именно през летния сезон, защото решаваме, че тогава настинките...
Лапад - непретенциозен, но много полезен
Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте из цялата страна,...
Полезните сушени плодове на нашата трапеза
Сушените плодове са любими на много хора и често присъстват на празничната трапеза, а на пазара може...
Време за... здраве
Често оценяваме това, което имаме, едва когато го изгубим. И това в пълна сила важи за здравето. Уж си...
Под хипноза
Хипноза е древно понятие. Както много други състояние от парапсихологията, и нейните корени са още в...
Приучаването към гърнето става с повече търпение и разбиране
Безспорно махането на пелените и приучаването към ходене на гърне е преломен момент в детското развитие....
Какво знаем за различните видове мед
Непрекъснато говорим за това колко е полезен медът, особено в тези студени зимни дни. За кой мед става...
Как да избегнем негативното (само)програмиране
Можем ли сами да програмираме така живота си, че да бъдем нещастни, в лошо здраве и да влияем негативно...
Ролите, които играе жената - II
Жената - в обществото Тук деловият вид също е част от "реквизита", с който си служите за изпълнението...
Как да съхраним красотата на бюста - II част
Дори при най-добрата защита на нежната кожа на гърдите, тази най-съблазнителна част от тялото ни, остава...
Прахчетата срещу грип и настинка
Комбинираните лекарствени препарати, които се рекламират особено през зимата срещу грип и настинка, са...
С една по-осъзнатата Коледа всеки може да даде и да получи шанс
Коледа е празникът, по който харчим най-много пари. Всички го знаем, всички го очакваме. Нашите грижливо...
Ох, боли!
Дълго чакаме първата крачка на детето си. Мечтаем как то ще проходи и ще се затича към нас разтворило...
Здраве без химия: лайка против конюнктивит при деца
Който е имал конюнктивит, знае много добре, колко е неприятно това заболяване. Сърбеж, сълзене, зачервяване...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook