Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Защо е толкова полезна рибата?


Особено през зимата


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Всички сме чували как диетолозите препоръчват консумацията на риба два пъти седмично. Интересни статистики сочат, че народите, които имат природо-климатични предпоставки да добиват и хапват риба и други морски дарове в изобилие, всъщност са с по-висока средна продължителност на живот, с по-малко сърдечно-съдови и ракови заболявания и изобщо – с по-добро общо здраве. Затова, ние бихме препоръчали, да включите в ежеседмичното си меню, поне две рибни хранения, а защо не и повече. И си знаете, нали, нека рибата е приготвена по здравословен начин, за да се съхранят максимално полезните й съставки. Гответе на плоча, на скара, на фурна, на пара.

Рибата е богата на:

омега 3-мастни киселини (предимно в морските, не в сладководните риби);

незаменимите аминокиселини фенилаланин, лизин, триптофан, метионин, треонин, хистидин и други, които нашето тяло не може само да произведе и се налага да си набавя отвън;

витамини – A, B1, B2, B12 (в рибния хайвер и в черния й дроб), C, D, E, K, PP;

микроелементите: калий, магнезий, фосфор, сяра и макроелементите: цинк, йод, кобалт, мед, селен, манган, флуор;


Видове риба според количеството мазнини:

Постни - съдържат до 5% мазнини. Такива са толостолоб, треска, мерлуза, хек, бяла риба,щука, каракуда, калкан, кефал, лефер, пъстърва, попчета.

Полутлъсти – съдържат между 5 и 10% мазнини – шаран, акула, нототен.

Тлъсти – съдържат над 10% мазнини – сардини, скумрия, сьомга, морска пъстърва, херинга, риба тон


Редовната консумация на риба:

Се грижи за добра сърдечно-съдова система и намаляване на кардио заболяванията и пороците. Омега 3-мастните киселини превантират тъканите от възпаления, предпазват от запушвания и стеснявания на кръвоносните съдове и др.;

Подобрява метаболитните процеси в организма;

Подпомага функциите на нервната система;

Намалява риска от ракови заболявания;

Е полезна за нашето зрение – особено при хората в напреднала възраст – намалява се риска от макулна дегенерация;

Подобрява имунната система;

Балансира процесите на ендокринната система, а оттам и на половата система;

Действа благоприятно на храносмилателните органи;




Интересни факти за рибата:

Рибата е много богата на полиненаситени мазнини и бедна на холестерол, нo количеството и вида на тези мазнини, зависят от вида на рибата, възрастта й и сезона на нейния улов.

Консумацията на някои видове риба (скумрия, риба меч и миди) може да доведе до натрупване на живак и олово в организма, което не е добре, защото има токсичен ефект на клетъчно ниво. Това особено се отнася и за така модерната сьомга - винаги проверявайте от какъв източник е тя. Най-рядка и най-полезна е дивата сьомга от Норевегия или Тихия океан, за разлика от тази, отглеждана във ферми.

Рибата се усвоява от храносмилателната ни система за около 2-3 часа, много по-бързо от животинското месо. Това е така, заради по-ниското съдържание на съединителна тъкан. При рибните белтъци, колагенът е в повече за сметка на еластина, което прави нейното месо много по-крехко и лесносдъвкаемо и смилаемо.

През зимния сезон увеличете консумацията на рибни продукти. През студените мрачни месеци се обостря дефицитът на витамин Д, който се синтезира, посредством слънчевите лъчи. Рибата е богата на този витамин. Така ще предотвратите усещането за прекомерна умора, проблеми със съня, намален имунитет, болки в костите и ставите, зрителни проблеми и т.н..

Речните риби са по-бедни на омега 3 в сравнение с морските и океанските. Най-богати на полиненаситени мазнини са дълбоководните океански риби като сьомга, сардина, херинга, есетра.

Рибата има много висока хранителна стойност, а в същото време почти е лишена от въглехидрати и вредни мазнини, което я прави предпочитана храна за диети, бодибилдинг и здравословни хранителни режими.

Според постещите, рибата не е "блажна храна" и се разрешава в определени дни - Никулден и дните без сряда и петък. Според вегетарианците и веганите, рибата е също толкова жив организъм, колкото агнето или телето и етичните съображения тежат с пълна сила - те обаче трябва да се постараят да си набавят есенциалните мазнини от друго място.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· Пица от лимец с риба и каперси
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
· Морковите и доматите са по-полезни сготвени
· Хемороиди – от какво се получават?
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· 23 май - Световен ден на кръводарителя
· Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
Сряда
6
Юли 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
30 юли - Международен ден на приятелството
30 юни като Mеждународен ден на приятелството се отбелязва от 2011 година по решение на Генералната асамблея...
Живот под контрола на хормоните - II
Безсънието Както е известно, жените, които очакват дете се радват на здрав и продължителен сън. Това...
Защо негативните модели в живота ни се повтарят?
Размишлявали ли сте върху това колко много си приличат партньорите ви? Че едни и същи проблеми са ви...
Негативните емоции са част от нас
“…човек не може да тъжи много дълго в такъв интересен свят, нали?” – Луси Монтгомъри Светът е пълен...
Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
Етеричното масло от уинтъргрийн, което се извлича от листата на вечнозеленото растение Gaultheria...
Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
Пресните орехи могат да ви помогнат да отслабнете и да подобрите цялостното си здравословно състояние...
Черна ряпа като лекарство и полезна сезонна храна
Черната (испанска) ряпа често е пренебрегвана заради лютия си вкус и ограничените начини да се консумира...
Летен детокс с диня и пъпеш
Детоксикацията на организма е процес на изчистване на тялото от натрупвания на токсини, на отпадъци от...
Работите вкъщи? А справяте ли се?
За жените, които всяка сутрин прекарват безценни минути за гримиране, обличане, прическа, които търчат...
"Здравословен обяд за ученика" - питателно бурито, сини сливи и орехи
Това е ден трети от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
Тайните врагове на нашата фигура
Не само пропускането на закуската, липсата на физическа активност, прекомерната любов към фаст фуда и...
Vacu Activ - Революционните комбинирани уреди за отслабване и оформяне на тялото
Когато се запознах с иновацията на технологията, която се крие зад уредите на полския бранд Vacu аctivus,...
Защо дисциплината е по-важна от мотивацията?
Когато искаме да направим нещо, независимо дали става въпрос за учене, диета, физически упражнения, работа,...
Какво можем да научим от нашия домашен любимец?
От животните можем да научим изненадващо много, най-лесно - от домашния ни любимец, животното, намиращо...
Оцелелите от COVID-19 са по-склонни да развият психични проблеми
Проучване, проследяващо оцелелите от COVID-19, установява, че те са по-склонни да развият проблеми с...
Изкуството – храна за душата или бягство от действителността?
Какво е изкуството – храна за душата или бягство от действителността? Всичко зависи от начина на употреба....
Непосилната лекота на килограмите - II
Всичко това, което добре знаем, заедно с индивидуалните емоционални и психологични смущения, са една...
Лек за разширените вени - II
Важно е още при първите признаци на венозен проблем, да вземем превантивни мерки, за да не се стигне...
Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
Как да приготвим домашен сок от сушени сини сливи (ошав): Сокът от сушени сини сливи е изключително...
Как алкохолът влияе върху килограмите?
Алкохолът често е спряган за един от най-големите врагове на тънката талия. Честно казано, няма причина,...
Вредните навици през бременността - II
Злоупотребата с медикаменти Домът ви е заприличал на образцова аптека, а вие пиете лекарства за щяло...
Тази подправка намалява нивата на холестерол
Консумацията на семена от сминдух помага за намаляване на нивата на холестерола, пише Daily Express,...
Хем лимон, хем дюля - що е то?
Наричат този храст "японска дюля", но е известен като "планински лимон". Прилича малко и на двете. Родината...
Калолечение за здраве и дълголетие - II
Какво трябва да знаем още за калолечението: То се назначава по лекарска преценка. Предписаният курс...
Карфиолът - I
Когато мислим за витамин С, особено през зимата, най-често хранителният източник, който първо ни идва...
Суровите какаови зърна - кафявото злато на боговете
Родината на какаото е Централна Америка, където през 14 век ацтеките откриват ценните му качества и буквално...
Законите на съдбата
Вярвате ли в съдбата или сте привърженици на твърдението, че само ние отговаряме за собствените си решения...
Ментата - стръкче свежест
Тя е освежаваща, тонизираща, разхлаждаща и ухае на лято. Естествено и зимата чаят от мента се приема...
Трудно ли се разбуждате сутрин?
Будилникът звъни за четвърти път и някъде изпод пелената на съня успяваме да натиснем за пореден път...
Кенгурова грижа за недоносените бебета
Терминът „кенгуру-грижа”, още „кожа-до-кожа” грижа се използва за специална грижа в първите часове и...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook