Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Защо е толкова полезна рибата?


Особено през зимата


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Всички сме чували как диетолозите препоръчват консумацията на риба два пъти седмично. Интересни статистики сочат, че народите, които имат природо-климатични предпоставки да добиват и хапват риба и други морски дарове в изобилие, всъщност са с по-висока средна продължителност на живот, с по-малко сърдечно-съдови и ракови заболявания и изобщо – с по-добро общо здраве. Затова, ние бихме препоръчали, да включите в ежеседмичното си меню, поне две рибни хранения, а защо не и повече. И си знаете, нали, нека рибата е приготвена по здравословен начин, за да се съхранят максимално полезните й съставки. Гответе на плоча, на скара, на фурна, на пара.

Рибата е богата на:

омега 3-мастни киселини (предимно в морските, не в сладководните риби);

незаменимите аминокиселини фенилаланин, лизин, триптофан, метионин, треонин, хистидин и други, които нашето тяло не може само да произведе и се налага да си набавя отвън;

витамини – A, B1, B2, B12 (в рибния хайвер и в черния й дроб), C, D, E, K, PP;

микроелементите: калий, магнезий, фосфор, сяра и макроелементите: цинк, йод, кобалт, мед, селен, манган, флуор;


Видове риба според количеството мазнини:

Постни - съдържат до 5% мазнини. Такива са толостолоб, треска, мерлуза, хек, бяла риба,щука, каракуда, калкан, кефал, лефер, пъстърва, попчета.

Полутлъсти – съдържат между 5 и 10% мазнини – шаран, акула, нототен.

Тлъсти – съдържат над 10% мазнини – сардини, скумрия, сьомга, морска пъстърва, херинга, риба тон


Редовната консумация на риба:

Се грижи за добра сърдечно-съдова система и намаляване на кардио заболяванията и пороците. Омега 3-мастните киселини превантират тъканите от възпаления, предпазват от запушвания и стеснявания на кръвоносните съдове и др.;

Подобрява метаболитните процеси в организма;

Подпомага функциите на нервната система;

Намалява риска от ракови заболявания;

Е полезна за нашето зрение – особено при хората в напреднала възраст – намалява се риска от макулна дегенерация;

Подобрява имунната система;

Балансира процесите на ендокринната система, а оттам и на половата система;

Действа благоприятно на храносмилателните органи;




Интересни факти за рибата:

Рибата е много богата на полиненаситени мазнини и бедна на холестерол, нo количеството и вида на тези мазнини, зависят от вида на рибата, възрастта й и сезона на нейния улов.

Консумацията на някои видове риба (скумрия, риба меч и миди) може да доведе до натрупване на живак и олово в организма, което не е добре, защото има токсичен ефект на клетъчно ниво. Това особено се отнася и за така модерната сьомга - винаги проверявайте от какъв източник е тя. Най-рядка и най-полезна е дивата сьомга от Норевегия или Тихия океан, за разлика от тази, отглеждана във ферми.

Рибата се усвоява от храносмилателната ни система за около 2-3 часа, много по-бързо от животинското месо. Това е така, заради по-ниското съдържание на съединителна тъкан. При рибните белтъци, колагенът е в повече за сметка на еластина, което прави нейното месо много по-крехко и лесносдъвкаемо и смилаемо.

През зимния сезон увеличете консумацията на рибни продукти. През студените мрачни месеци се обостря дефицитът на витамин Д, който се синтезира, посредством слънчевите лъчи. Рибата е богата на този витамин. Така ще предотвратите усещането за прекомерна умора, проблеми със съня, намален имунитет, болки в костите и ставите, зрителни проблеми и т.н..

Речните риби са по-бедни на омега 3 в сравнение с морските и океанските. Най-богати на полиненаситени мазнини са дълбоководните океански риби като сьомга, сардина, херинга, есетра.

Рибата има много висока хранителна стойност, а в същото време почти е лишена от въглехидрати и вредни мазнини, което я прави предпочитана храна за диети, бодибилдинг и здравословни хранителни режими.

Според постещите, рибата не е "блажна храна" и се разрешава в определени дни - Никулден и дните без сряда и петък. Според вегетарианците и веганите, рибата е също толкова жив организъм, колкото агнето или телето и етичните съображения тежат с пълна сила - те обаче трябва да се постараят да си набавят есенциалните мазнини от друго място.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· Пица от лимец с риба и каперси
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Учени: Солта скъсява живота
· Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
· Морковите и доматите са по-полезни сготвени
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Хемороиди – от какво се получават?
· 23 май - Световен ден на кръводарителя
Понеделник
8
Август 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
В очакване на Коледа без стрес
С напредването на декември започваме да се настройваме на празнична вълна – съзнанието ни е завладяно...
Минералната вода - употреба в определени граници
Много добре ни е известно, че човешкото тяло е около 70% вода, няма нужда да коментираме защо тази напитка...
Полезните морски дарове
Лятото е периодът от годината, когато похапването на морски деликатеси е част от приятните моменти на...
Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
Грижовна майка измива щателно ръцете на своето слънчице с антибактериален сапун, за да го защити от коварните...
Акупунктура и акупресура - древно лечение на тялото и душата
Акупунктурата и акупресурата нашумяват все повече и повече и са официално приети алтернативни терапии...
Листата от морков - защо да ги консумираме
Вече почти сме забравили как изглежда един истински морков. По сергиите и магазинчетата рядко се продават...
Лайка - универсалната билка за малки и големи
Лайката е, без съмнение, най-популярната билка у нас. Тя се откроява лесно в летните поля, ароматът й...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Трупате ли ненужни вещи?
Едно от нещата, които наистина не обичам, е у дома да е разхвърляно. За мен редът е усещане са спокойствие...
Когато изразяваме мнение - осъждаме или обсъждаме?
Отношенията с другите са основна част от живота ни и източник както на приятни, така и често на неприятни...
Йога и за деца
Според някои изследвания и теории ние се раждаме с много умения и способности, които с времето закърняват...
Никога не се извинявайте за тези 5 неща
Животът ни е пълен с вина. В нас са заложени толкова много очаквания, обществените норми ни налагат толкова...
Подхранващи и етерични масла – има разлика!
Скоро попаднах на една статия, където под заглавието „Чарът на етеричните масла” надълго и на широко...
Отървете се от лепкавото чувство за вина
Знаете ли кое е едно от най-неприятните чувства, което можем да изпитваме? По-неприятно дори от гнева...
Аромат на крака - II
Хиперхидроза и бромхидроза Зад тези медицински термини се крият нарушения в потоотделянето, които...
Йогалатес - най-доброто от йога и пилатес в едно
Йогалатес е вид комбинация от упражнения, вдъхновени от йога и метода „Пилатес“, както подсказва...
Акари и алергии
Свикнали сме да възприемаме праха като част от домашния интериор. Макар и неприятен, той изглежда напълно...
Търговските трикове в супермаркета – наука и практика
Във века на глобализацията, във времето, когато всичко можем да имаме и всичко е на една ръка разстояние,...
Как да се харесаме на околните - II
Има ли особености, които различават подхода към мъжете от този към жените в старанието да се харесаме...
Посади си оптимизъм
Промяната на бъдещето ни не е нещо загадъчно и окултно. Механизмът е съвсем прост и ясен. Нещо като в...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Тайните на ранното закаляване
Започва се съвсем от рано – „облечи го, ще настине”, „краката му боси, то от там се започва”, „по една...
Хемороиди: Да намалим болката и дискомфорта!
Около половината население по света страда от хемороиди. Ако сте в „щастливата половина“, значи бегло...
Райската ябълка
Райската ябълка или персимон (англ. perssimon ) е екзотично дърво с красиви ярко-оранжеви плодове. Гръцкото...
Колко вида кураж има и как да го развием, за да бъдем успешни?
„Кураж е необходим не само за смелите дела, но също така и за продуктивните дейности и мислене.“ - Фридрих...
Защо е важно как храним децата си? Видео против затлъстяването ще ви замисли
Хранителните навици се формират много рано и могат да траят цял живот. Мислим си, че когато сме гладни,...
Безопасни ли са оралните контрацептиви
Въпреки новопоявяващите се форми на контрацепция, противозачатъчните таблетки продължават да бъдат най-ефикасния...
13 октомври - Денят без сутиен (No bra day)
На 13 октомври жени от цял свят свалят сутиените. Но не за това, към което ни води въображението, а за...
26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
Purple Day/Лилав ден/ е международен ден за епилепсия и всяка година се отбелязва на 26 март! На този...
Клечки за зъби и още нещо
Не, не става дума за клечките, с които сме свикнали от време на време скришом или не да почистваме остатъците...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook