Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зеленчуковите сокове


Ако сте последователи на здравословното хранене най-вероятно отдавна сте заменили пакетираните сокове с прясно изцедени фрешове. Сигурно ги приготвяте от сочните цитруси, а през лятото и от сезонни плодове. Но дали не подценявате зеленчуците? Соковете от тях са не само по-здравословни, защото съдържат минимално количество захари, но и комбинирани правилно могат да бъдат изключително вкусни. На практика можете да ги приготвите от всичко, което режете в купата си за салата – моркови, краставици, спанак, цвекло, целина, домати. И всеки един от тях е полезен по своему.

Соковете от зеленолистни зеленчуци – спанак, лапад, маруля, коприва, са най-подходящи за детоксикации, защото хлорофилът, който се съдържа в тях извежда натрупаните шлаки от черния дроб и подобрява кръвотворенето.

Сокът от моркови е изключително богат на бетакаротин и само 2-3 чаши от него седмично могат да ви доставят необходимото количество витамин А. Съдържа още витамините С, Е, К, калий, калций, желязо, фосфор и силиций. Заради всичките тези полезни вещества, сокът от моркови се препоръчва на майките кърмачки, подрастващите, а и на всички нас, тъй като подпомага възстановяването на органите и тъканите в организма, включително зрението и кожата. Затова е ефективно профилактично средство срещу стареене, акне и други кожни заболявания.

Заради богатото съдържание на ликопен, доматеният сок е известен със своите противоракови свойства. Консумиран редовно той също защитава кожата ни „от вътре” срещу ултравиолетовите лъчи. Ликопенът се запазва и след термична обработка, но за съжаление консервирането разрушава други ценни съставки на доматения сок, например органичните киселини, които подобряват обмяната на веществата. Затова както останалите сокове е най-полезен прясно изцеден. Вкусът му става още по-приятен, ако добавите му добавите няколко капки „Табаско” или щипка кайенски пипер.

Сокът от краставици. Тези свежи зеленчуци съдържат около 98% процента вода и от тях можете да получите обилно количество утоляващ жаждата сок. Той се използва като природно диуретично средство, заради високото съдържание на калий. Останалите минерали се грижат за здравината на костите и зъбния емайл (калций и форфор) и подобряват настроението (магнезий). Благодарение на това сокът от краставица освежава не само тялото, но и духа.

Краставичният сок е едно от най-популярните средства в домашната козметика. Органичните киселини, които се съдържат в него стягат и почистват кожата, избистрят тена и изсветляват пигментните петна. Приеман вътрешно той също се грижи за красотата ни като подсилва растежа на косата и заздравява ноктите. Най-добре се съчетава със сокове от моркови и спанак.
Коментари
2012-02-13 #8
Инна Георгиева
И аз установих с времето, че по-добрия вариант за мен е да се хапне плод/зеленчук, отколкото сокове. Първо защото участват и дъвкателните мускули, задвижвайки и надолу по-добре механизма на стомаха, второ защото наистина има много по-малка загуба от окисляването на продукта и трето, защото поглъщаш много по-малко количество и заедно с това една идея задоволяваш и глад.
Разбира се, ако имаш нужда от ударна доза витамини и минерали, да речем в период на боледуване или с идея за лечение соковете вършат работа СЪщото важи,ако искаш просто да изпиеш чаша истински сок Тези в кутия е ясно,че няма нищо полезно в тях. Най-много остатъци на минерални соли
2012-02-12 #7
вълчица
Аз лично предпочитам да ям плодовете е зеленчуците цели,вместо да хвърлям половината като правя сок
2010-07-02 #6
Изолда
Дори моя скапан робот от ВС Телешоп, дето се оказа, че нито месо може да мели, нито да нареже нещо без проблеми, прави страхотен морковен сок. Само после миенето е сложно.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Заситете глада с нещо полезно
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Листата от морков - защо да ги консумираме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Супа от коприва и пащърнак
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Мушмули - невзрачни, но прекрасни
· Карфиолът - II
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Ботокс - ето кои са най-често задаваните въпроси за процедурите
· Зимата - стрес за организма и шок за кожата
· Какви са предимствата на билковата козметика за лице?
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
· Менструална чашка - избор, употреба и поддръжка
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
Понеделник
27
Март 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Food revolution day 2018 в България - революцията в храненето продължава
Зад всяка революция стои едно просто желание - нещо трябва да се промени! Една година след първото издание...
Скучно ми е...
„Скучно ми е...„ е оплакване, което доста често може да бъде чуто в днешно време, за жалост, повече от...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Земята - домът, който опустошаваме сами
"Бих искал да споделя едно откритие, което направих през престоя ми тук. Стигнах до него, когато се опитах...
Непосилната лекота на килограмите - II
Всичко това, което добре знаем, заедно с индивидуалните емоционални и психологични смущения, са една...
Сауната през времето
Днес повечето от нас свързват сауната с козметични салони, СПА комплекси и лъскаво удоволствие. Много...
Слънцезащитни масла от природата
Нежните през пролетта слънчеви лъчи вече безжалостно жулят кожата ни с всички произтичащи от това последици...
Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
Детството ми е преминало в аромат на липов чай. Спомням си студените утрини, печката бумти, а баба току-що...
Страховете в любовта - пречка към щастието ни
Понякога в живота ни се случва отчаяно да търсим любовта, а тя все да ни се изплъзва – не срещаме подходящ...
За да срещнем истинската любов, първо трябва да срещнем себе си
Задавали ли сте си въпроса коя е вашата движеща сила в този живот? Дали пък всички ние нямаме една основна?...
Суровоядството – спасение от болести
Според някои учени и изследователи човекът трябва да приема единствено сурова храна. Според тях приемането...
18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
Тази дата е обявена от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията към Европейската...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook