Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Слезът - за стомашни проблеми и кашлица



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Освен, че е една от най-красивите билки, слезът е и особено полезен. При проблеми със стомашно-чревния тракт и гастрити, това растение е наистина ефикасно. Слузните вещества в него имат безценно действие в много отношения. Ако все още не сте се стигали до него, струва си да опитате.

Латинското му наименование е Malva sylvestris. В нашата страна го наричат още "божа ръчица", камбула, камиляк и молоха. Разпространен е в Европа и Азия, у нас в цялата страна, до 1400 метра надморска височина. Среща се в градини и буренливи места, край пътища, както и по зелените площи на градовете. Цъфти от май до септември.

Слезът е двугодишно, по-рядко едногодишно или многогодишно тревисто растение. Стъблата му са дълги от 30 до 80 cм, а листата са последователно разположени, бъбрековидни, с дължина от 2 до 8 cм. Цветовете са по няколко в пазвите на листата. Венчелистчетата на цветовете са бледолилави, на върха си са дълбоко врязани. Плодовете му наподобяват пити от кашкавал. Слезът е лечебно, медоносно, фуражно и декоративно растение. Употребяват се както листата и цветовете, така и самите стръкове.

Хубаво е да се знае, че листа, цветове и стръкове се берат само в сухо време и то, когато растението цъфти. Цветовете се късат заедно с чашката и с дръжка до 1 cм, като не бива да се смачкват. Необходимо е да се изсушат бързо, защото при наличие на влага бързо се развалят.


По света съществуват повече от 20 разновидности на слеза. Най-широко разпространени са дребнолистният слез - Malva sylvestris, широколистният - Malva vulgaris и ядливият - Malva verticillata var.Crispa. Последният се отглежда в Източна Азия като зеленчуково и медицинско растение. Използва се основно за салати и супи. В България също можем да срещнем ядлив слез, но той е по-малко, полегнало растение, с по-дребни листа и по-горчив вкус.

Състав на слеза

Цветовете и листата - слузесто вещество, каротин, витамин C, танини, минерални соли, органични киселини, фитостероли (намаляващи нивата на лошия холестерол). Цветовете съдържат още и глюкозида малвин, който е особено ефикасен като омекчаващо средство при кашлица, за гаргара, при болки в гърлото. Семената съдържат до 18% тлъсто масло.

Лечебно действие

Цветовете на камбулата се употребяват като багрилно средство в питейната промишленост. Боядисват също и вълна в лилав или сив цвят. Това, обаче не е никак важно, в сравнение с другите действия на тази билка, а именно - противовъзпалително, облекчаващо, спазмолитично, седативно и слабително. Слезът помага особено ефикасно при сериозни възпалителни заболявания на стомаха. Не до тук, обаче се изчерпват неговите лековити свойства. Той ще ви се притече на помощ и при:

Кожни проблеми- акне, циреи, отоци, обриви, изгаряния - обтриване с настойка

Конюнктивит - промивки

Зъбобол- за жабурене

Кашлица, болки в гърлото и пресипнал глас - разводнява бронхиалната секреция, действа спазмолитично на гладката мускулатура на бронхите - на чай

Хемороиди - седяща вана

Проблеми с пикочния мехур и бъбреците, цистит, трудно уриниране - на чай

Възпалителни заболявания на черния дроб - на чай

Стимулиране отделянето на мляко при кърмачките - на чай

Слезът е поредната билка, която заслужава вниманието ви. Едно от останалите и предимства е, че освен, ако сериозно не надвишите дозата, няма вероятност да се сблъскате със странични ефекти. А за невероятното и действие мога да гарантирам от мой познат, който успешно се справи със стомашните си проблеми, благодарение на това растение.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Ябълковият оцет може да стимулира загубата на тегло, казва проучване
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· 8 храни, които помагат за облекчаване на симптомите на алергия
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 3 изненадващи здравословни храни за сърцето
· Атлантическата диета - защо е толкова полезна
· 8 зимни напитки за укрепване на имунитета и хидратиране
· Слуховите апарати могат да помогнат на хората със загуба на слуха да живеят по-дълго
Сряда
22
Май 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Когато някой близък тежко боледува
Най-близката приятелка на Силвия има злокачествен тумор и ходи на химиотерапия, но тя така и не може...
Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
Джинджифилът е цъфтящо, многогодишно растение от семейство Zingiberaceae, има тесни, зелени листа и...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
Една седмица преди Коледа - разумно пазаруване и здравословни граници
Голямото разнообразие от храни и напитки играе огромна роля през празничния сезон – това е времето,...
Болки в гръбнака - причини и как да се справим с тях
Причините за болките в гръбнака могат да бъдат много – от вродена особеност на скелета до прекарани заболявания...
Магнезият - баланс за женската психика и здраве
Раздразнителност, честа смяна на настроенията, изтощение и необяснима депресия. Обикновено приписваме...
Митовете и истина за настинката
Обикновената простуда е неприятно заболяване, но не дотолкова сериозно, че да се отправим към лекарския...
Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
Етеричното масло от борови иглички е целогодишен източник на добро здраве. То се извлича чрез процес...
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Сух пост – древна традиция за здраве
Сухият пост е една практика за пречистване на тялото и ума, която се смята за доста крайна и се практикува...
Витамините – колко и кога?
Сезони, когато вирусите атакуват най-активно, са преходните - пролетта и есента. Но Този път болестите...
Опасна ли е токсоплазмозата?
Почти всяка бременна настръхва при споменаването на токсоплазмозата и през 9-те месеца бъдещите майки...
Размърдай зъбките. Алайнер
Някои казват, че хората, имащи разстояние между зъбите били щастливци, но дали те самите мислят така?...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Зимната почивка в планината - добра алтернатива за спорт и релакс
Макар че повечето хора имат афинитет към топлите летни дни и нощи и забавленията, които предлага хубавото...
Фитнес според типа фигура - II
ТИП Н Особености на фигурата – визуално ханшът е равен по ширина на раменната област, горната и долната...
Любовта е отговорност
Когато обичаме някого, това е отдаване докрай. Когато обичаме децата си, това е поемането на отговорност....
Забавен метаболизъм - причина за наднормено тегло
Една от най-честите причини за наднорменото тегло и неефективните диети е забавената обмяна на веществата....
Хламидията - коварство и любов - II
Дебне от засада Както вече споменахме, хламидията често се маскира под клиничната картина на други заболявания....
Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
Както можете да предположите, родината на брюкселското зеле е Белгия. Да, и Европа е дала нещо толкова...
Храненето и холестеролът
От толкова отдавна медиците и диетолозите спорят около холестерола, че дори споменаването на самата дума,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook